Siste nytt om Ukraina-krigen

Festet innlegg
Dødstallet stiger etter angrep på kjøpesenter i Ukraina
28. juni kl 09:07av NTB
DEL
Kjøpesenteret i Krementsjuk, som mandag ble rammet av et rakettangrep. Foto: AP / NTB

20 mennesker ble ifølge Ukraina drept i et rakettangrep mot et kjøpesenter i Krementsjuk. Russland hevder å ha angrepet et våpenlager i nærheten.

Ifølge myndighetene i fylket Poltava ble nærmere 59 skadd i mandagens rakettangrep mot kjøpesenteret. 36 skal være savnet, og redningsarbeidere gjennomsøket fortsatt ruinene.

Ifølge ukrainske myndigheter ble det benyttet X-22-raketter fra et russisk bombefly av typen Tu-22 som befant seg over den russiske regionen Kursk.

– Hensynsløse terrorister

Raketter skal også ha truffet et sportssenter i Krementsjuk, en industriby by med drøyt 220.000 innbyggere som ligger på hovedveien mellom Moskva og Svartehavet.

– Bare fullstendig hensynsløse terrorister, som ikke har noe her på jorda å gjøre, kan rette raketter mot et slikt mål, sier Zelenskyj i en videotale.

– Dette var ikke noe feiltreff med raketter. Dette var et planlagt russisk angrep mot kjøpesenteret. Redningsaksjonen fortsetter, men vi må være klar over at tapene kan være betydelige, sier han.

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Ukrainas atomenergibyrå melder om nettangrep

  Atomenergibyrået Energoatom i Ukraina sier nettsidene deres er utsatt for et russisk nettangrep, men at driften ikke er berørt.

  – 16. august startet det kraftigste nettangrepet mot Energoatoms nettsider siden den russiske invasjonen startet, skriver Energoatom i meldingstjenesten Telegram.

  – Angrepet ble utført fra russisk territorium, legger de til.

 • av NTB-AFP
  DEL
  Putin anklager USA for å forlenge krigen i Ukraina
  Foto: AP

  Vesten bruker den ukrainske befolkningen som kanonfôr for å opprettholde sitt hegemoni i verden, hevder Russlands president Vladimir Putin.

  – For å opprettholde sitt hegemoni, trenger de konflikter, sier Putin i en TV-tale.

  – Det var derfor de la til rette for å gjøre det ukrainske folk til kanonfôr, satte i verk anti-Russland-prosjektet, lukket øynene for spredning av nynazistisk ideologi, for massakrene på innbyggerne i Donbas, sier Putin i talen, som er videreformidlet av det statlige russiske nyhetsbyrået Tass.

  Videre hevder han at USA bevisst forsøker å forlenge Ukraina-krigen og destabilisere situasjonen rundt Taiwan.

  Russland invaderte Ukraina 24. februar

 • av NTB
  DEL
  Guterres møter Zelenskyj og Erdogan i Ukraina
  FNs generalsekretær António Guterres reiser til Ukraina torsdag. Foto: AP / NTB

  FNs generalsekretær António Guterres reiser til Ukraina torsdag for å møte Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og Tyrkias president Recep Erdogan.

  Guterres skal etter planen møte Zelenskyj og Erdogan i Ukrainas nest største by Lviv, opplyser FN-talsmannen Stephane Dujarric. Ifølge Dujarric skal de tre blant annet drøfte situasjonen ved atomkraftverket Zaporizjzja.

  Atomkraftverket er det største i Europa og har vært kontrollert av russiske styrker siden mars. Siden slutten av juli har det vært flere artilleriangrep ved kraftverket. Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak angrepene.

  Fredag reiser Guterres videre til den ukrainske havnebyen Odesa. Før han vender tilbake til New York, skal han også besøke et koordineringssenter i Istanbul som overvåker korneksporten fra Ukraina via Svartehavet.

 • av NTB
  DEL
  Russland: Eksplosjon i ammunisjonslager på Krim-halvøyen

  Det har vært en eksplosjon i et ammunisjonslager på Krim-halvøyen, ifølge russiske myndigheter.

  Ingen ble alvorlig skadet i hendelsen tirsdag, ifølge en uttalelse fra Russlands forsvarsdepartement, som gjengis av nyhetsbyrået Ria Novosti.

  Eksplosjonen i lageret i distriktet Dzhankoj ble angivelig utløst av en brann. Ria Novosti har også meldt at om lag 2000 innbyggere i området er blitt evakuert.

  Den ukrainske Krim-halvøyen ble annektert av Russland i 2014. Den russiske svartehavsflåten har sitt hovedkvarter på Krim.

 • av NTB
  DEL
  FN avviser russisk påstand om blokkering av atomkraftverk-besøk
  En russisk soldat holder vakt på et område ved atomkraftverket, som siden mars har vært okkupert av russiske styrker. Arkivfoto: AP / NTB

  FN avviser russiske anklager om at FN hindrer et besøk av atomeksperter til det russiskokkuperte atomkraftverket Zaporizjzja sør i Ukraina.

  Stephane Dujarric, som er FNs generalsekretær António Guterres' talsmann, sier at det ikke er tilfelle at FN bidrar til å forsinke ekspertbesøket.

  Han legger til at det Wien-baserte IAEA handler uavhengig av FN.

  – FN har sikkerheten og den logistiske kapasiteten i Ukraina til å støtte besøket av IAEAs inspektører til Zaporizjzja. Men det må foreligge enighet mellom Russland og Ukraina, sier Dujarric.

  Nylig har det vært uenighet om hvilken reiserute IAEAs inspektører skal kunne bruke for å komme seg til atomkraftverket. Ukraina vil ikke tillate at reisen går utelukkende gjennom russiskokkuperte områder, som for eksempel via Krim-halvøyen eller på andre måter ved å krysse grensen mellom Russland og Ukraina.

  Ukraina og Russland har i flere uker beskyldt hverandre for å stå bak artilleriangrep ved atomkraftverket, som er det største i Europa.

 • av NTB
  DEL
  Flere eksplosjoner rundt kjernekraftverket i Zaporizjzja

  Det er hørt flere eksplosjoner ved det russiskokkuperte kjernekraftverket i Zaporizjzja sør i Ukraina mandag kveld.

  Vladimir Rogov, som representerer de russiske okkupasjonsmyndighetene i området, skriver på meldingstjenesten Telegram at det har vært om lag 25 granatnedslag nær kraftverket.

  Dmytro Orlov, den ukrainske ordføreren i byen Enerhodar der kjernekraftverket ligger, sier eksplosjonene kunne høres i byen.

  Zaporizjzja-kraftverket er det største kjernekraftverket i Europa. Det har vært okkupert av russiske styrker siden mars. De siste ukene har det vært flere artilleriangrep ved anlegget.

  Ukraina og Russland anklager hverandre for å stå bak, og Ukraina anklager Russland for å drive «kjernefysisk terror».

  Eksperter fra IAEA skal inspisere kjernekraftverket. Men FN, Russland og Ukraina har ikke klart å bli enige om planleggingen av et slikt besøk.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina forlenger mobilisering og unntakslover
  Ukraina opprettholder mobiliseringen og forlenger forbudet mot at menn i stridsdyktig alder forlater landet. Illustrasjonsfoto Jevhen Maloletka / AP / NTB

  Ukrainas nasjonalforsamling har forlenget den allmenne mobiliseringen i landet og unntakslover som blant annet forbyr menn mellom 18 og 60 år å forlate landet.

  Dette er andre gang siden krigsutbruddet at disse bestemmelsene forlenges, og de gjelder i denne omgang til 21. november, opplyser nasjonalforsamlingens leder, Ruslan Stefantsjuk, mandag.

  Unntakslovene gir forsvaret utvidede fullmakter og innskrenker enkelte borgerrettigheter, som demonstrasjonsfriheten. Flere eksperter ser forlengelsen som en indikasjon på hvor lenge myndighetene u Kyiv tror kampene vil fortsette.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina slår tilbake russiske offensiver

  Ukrainske styrker har slått tilbake russiske angrep på byene Soledar og Bakhmut, sier den ukrainske generalstaben. Samtidig fortsetter russiske artilleriangrep.

  Ukrainerne slo også tilbake offensiver nord for Slavjansk og i nærheten av Vuhledar, og russiske angrep ble stanset ved Pisky og Pervomajske, ifølge generalstaben.

  Samtidig fortsetter Russland å skyte med artilleri mot ukrainske stillinger langs hele fronten. Det russiske flyvåpenet har også gjennomført en rekke angrep det siste døgnet.

  Ingen av generalstabens opplysninger kan bekreftes fra andre kilder.

 • av NTB
  DEL
  Putin vil knytte tettere bånd med Nord-Korea
  Russlands president Vladimir Putin ønsker bedre samarbeid med Nord-Korea, ifølge nordkoreanske statlige medier. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik via AP, NTB

  Vladimir Putin og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har utvekslet brev, hvor den russiske presidenten foreslår tettere samarbeid mellom landene.

  I et brev foreslår Putin blant annet at de to landene bør jobbe for å «utvide de omfattende og konstruktive bilaterale relasjoner gjennom felles innsats», melder Sky News, med henvisning til Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå KCNA.

  Videre i brevet står det at et samarbeid mellom Nord-Korea og Russland vil bidra til å «styrke sikkerheten og stabiliteten på den koreanske halvøya og den nordøstlige asiatiske regionen».

  Blant annet skal dette være med på å avverge trusler og provokasjoner fra det som omtales som «fiendtlig militære styrker». Uttrykket blir ofte brukt av nordkoreanske medier for å omtale USA og landets allierte.

 • av NTB
  DEL
  42 land krever at Russland gir tilbake atomkraftverk til Ukraina
  En russisk militærkolonne avbildet på veien som fører til atomkraftverket i Enerhodar 1. mai. Arkivfoto: AP / NTB

  42 land, blant dem Norge, krever at Russland umiddelbart overlater kontrollen over det okkuperte atomkraftverket Zaporizjzja til Ukraina.

  Kravet er fremsatt på vegne av EU, samt USA, Storbritannia, Norge, Australia, Japan, New Zealand og en rekke andre land.

  I uttalelsen peker landene også på at innfrielse av kravet vil gjøre det mulig for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) å verifisere og sikre at Ukraina overholder sikkerhetskrav ved anlegget.

  Zaporizjzja-atomkraftverket er det største i Europa. Det ligger ved byen Enerhodar i fylket Zaporizjzja og har vært okkupert av russiske styrker siden mars. De siste ukene har det vært artilleriangrep ved anlegget, siste gang søndag. Begge parter beskylder hverandre for søndagens angrep som rammet Enerhodar, og begge parter opplyste at én sivil person ble drept i artillerigranatangrepet.

  Eksperter fra IAEA skal inspisere atomkraftverket. Men FN, Russland og Ukraina har ikke klart å bli enige om planleggingen av et slikt besøk.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina vil ha sanksjoner mot russisk atomindustri
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

  Ukrainas president oppfordrer Vesten til å innføre sanksjoner mot Russlands kjernekraftindustri, som følge av kampene ved Europas største atomkraftverk.

  Russland bruker kjernekraftverket i Zaporizjzja sør i Ukraina til å skremme folk og som utpressing overfor Ukrainas ledere og hele verden, uttalte president Volodymyr Zelenskyj lørdag.

  Ukraina og Russland har i flere dager beskyldt hverandre for å angripe kjernekraftverket, som er det største i Europa.

  Russland er en atommakt i militær sammenheng, men landet er også en stor aktør i sivil kjernekraftindustri. Russland bygger kjernekraftverk i en rekke land verden rundt.

  Zelenskyj anklager russiske styrker for å bruke det russiskokkuperte atomkraftverket som en festning der soldatene beskyter småbyene Nikopol og Marhanez på den andre siden av elven Dnipro.

  Han advarer om at utplassering av russiske soldater på kjernekraftverket «øker strålingstrusselen mot Europa til et nivå som ikke fantes selv i de vanskeligste øyeblikkene under den kalde krigen».

  Zelenskyj ber derfor om handling fra Vesten og oppfordrer til sanksjoner mot russisk kjernekraftindustri.

 • av NTB
  DEL
  FNs atomenergisjef ber om å få inspisere ukrainsk kjernekraftverk
  Rafael Grossi sier til FNs sikkerhetsråd at Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) må slippe til og få inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja så raskt som mulig. Arkivfoto: Hiro Komae / AP / NTB

  Sjefen for Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier byrået må få lov til å inspisere atomkraftverket ved Zaporizjzja.

  Kampene rundt kraftverket har utløst en alvorlig krise, sier Rafael Grossi.

  – Det er en alvorlig tid, og IAEA må få lov til å utføre sitt oppdrag i Zaporizjzja så raskt som mulig, sa Rossi via video til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd torsdag.

  Russland og Ukraina beskylder hverandre for angrep ved kraftverket og i området rundt og sier det kan utløse en atomkatastrofe.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina hevder minst ti russiske fly ble ødelagt i eksplosjoner på Krim
  Et satelittfoto tatt av den russiske Sakhi-basen på Krim-halvøya før tirsdagens eksplosjon. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB

  Minst ti russiske fly ble ødelagt i eksplosjonene ved en flybase på den annekterte Krim-halvøyen tirsdag, hevder en talsmann for Ukrainas flyvåpen.

  – Etter eksplosjonene så vi helt klart at flyparken ble rammet, sier talsmannen Jurij Ihnat på ukrainsk TV.

  Russland har ifølge Ihnat stasjonert kampfly av typen Su-30M og Su-24 ved Sakhi-basen, samt transportfly av typen Iljushin Il-76. Opplysningen om at minst ti fly ble ødelagt, er ikke bekreftet fra annet hold.

  Russland hevder at eksplosjonene ved flybasen skyldes en ulykke der lagret ammunisjon gikk i luften. Én person skal ha mistet livet.

  Enkelte har hevdet at basen ble gjenstand for et ukrainsk angrep, men dette er verken bekreftet av Ukraina eller fra uavhengig hold.

  Ifølge den amerikanske tankesmien Institute for the Study of the War (ISW), som delvis er finansiert av amerikansk våpenindustri, ønsker ikke Russland å innrømme at basen ble utsatt for et ukrainsk angrep. Det angivelig fordi de da må innrømme at luftvernet ved basen sviktet.

 • av NTB
  DEL
  Russland installerer antiluftskyts ved atomkraftverket i Zaporizjzja

  Russland installerer antiluftskyts rundt atomkraftverket i Zaporizjzja etter rakettangrepet mot anlegget lørdag.

  Installeringen ble kunngjort av lederen for den militære administrasjonen i Zaporizjzja, Jevhen Balytskyj, på statlig russisk fjernsyn.

  Lørdag traff raketter en del av anlegget der 174 beholdere med brukt atombrensel er lagret. Russland og Ukraina anklager hverandre for å stå bak angrepet.

  Anlegget, som er det største atomkraftverket i Europa, skal ifølge Balytskyj være i drift som normalt.

  Energoatom sa at det ble gjort omfattende skade på deler av anlegget etter angrepet, og at en av reaktorene var ute av drift.

  Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) har meldt at det er reell risiko for at slike angrep ender i en kjernefysisk katastrofe.

 • av NTB
  DEL
  Tusenvis sendt ut av Donetsk etter evakueringsordre

  Tusenvis av innbyggere øst i Donetsk er evakuert etter at ukrainske myndigheter ga dem ordre som å forlate området.

  – I løpet av de siste seks dagene ble mer enn 3000 innbyggere evakuert, inkludert nesten 600 barn og 1400 kvinner. Obligatoriske evakueringer fortsetter, sier Kyrylo Timosjenko, nestleder for den ukrainske presidentens kontor.

  Evakueringen skjer i et område med harde kamper. Ifølge ukrainske myndigheter er grunnen til evakueringen at de ikke kan skaffe innbyggere oppvarming til vinteren.

 • av NTB
  DEL
  USA varsler mer våpenhjelp til Ukraina
  En ny forsendelse med artilleri-ammunisjon til Ukraina lastes om bord i et amerikansk transportfly. Foto: AP / NTB

  USA vil sende våpenhjelp for ytterligere 10 milliarder kroner til Ukraina, opplyser Pentagon.

  USA har forsynt Ukraina med militærhjelp til en verdi av rundt 85 milliarder kroner siden Joe Biden overtok som president i januar i fjor.

  For en drøy uke siden kunngjorde Pentagon at de ville sende det mobile rakettsystemet kjent som Himars samt store mengder artilleriammunisjon til landet. Verdien ble opplyst å være 5,3 milliarder kroner.

  Mandag kunngjorde Pentagon en ny forsendelse av raketter og annen ammunisjon til en verdi av nærmere 10 milliarder kroner til Ukraina.

 • av NTB
  DEL
  Ukraina hevder å ha avdekket attentatplan mot forsvarsministeren

  Ukrainas sikkerhetstjeneste (SBU) hevder å ha pågrepet russiske agenter som planla et attentat mot landets forsvarsminister og etterretningssjef.

  Sikkerhetstjenesten har publisert en video som viser en gruppe væpnede menn som overmanner og setter håndjern på to menn i sivile klær som nærmer seg en bil.

  Pågripelsen fant ifølge SBU sted i Kovel nordvest i Ukraina, og den ene av de to angivelige attentatmennene skal ha kommet fra Russland via Belarus.

  – Drapsmenn fra russisk spesialtjeneste som planla å likvidere forsvarsminister Oleksij Reznikov og den militære etterretningssjefen Kyrylo Budanov, hevder SBU på Telegram.

  Ifølge SBU skulle også en ikke navngitt ukrainsk aktivist drepes i et attentat, og drapsmennene skulle få mellom 100.000 dollar og 150.000 dollar for hvert drap.

  Opplysningene om pågripelsene og de angivelige attentatplanene er ikke bekreftet fra annet hold.

 • av NTB
  DEL
  Verdensbanken med ny milliardpakke til Ukraina

  Verdensbanken vil bidra med ytterligere 44 milliarder kroner i støtte til Ukraina.

  Pengestøtten skal bidra til å finansiere pensjonsutbetalinger og offentlige tjenester, opplyser banken.

  – Ukraina trenger offentlige tjenester, inkludert helse, utdanning og sosial støtte for å hindre ytterligere forverring av levestandard og fattigdom, sier Verdensbankens president David Malpass.

 • av NTB
  DEL
  Russisk soldat dømt for krigsforbrytelser i Ukraina

  En russisk soldat er dømt til ti års fengsel for krigsforbrytelser i Tsjernihiv nord i Ukraina.

  Soldaten er dømt for å ha skutt fra en stridsvogn mot en bygård, en ordre han fikk kort tid etter at krigen begynte i slutten av februar, ifølge ukrainsk rikskringkasting.

  En leilighet i tiende etasje av bygningen skal ha blitt ødelagt, men ingen ble såret i angrepet.

  Soldaten har erkjent straffskyld, men dommen blir ikke rettskraftig før etter en eventuell anke.

  I mai ble en annen russisk soldat dømt til livsvarig fengsel for drap på en ukrainsk sivil, men straffen ble senere redusert til 15 år. Det var første gang i Ukraina at en person sto tiltalt for krigsforbrytelser etter den russiske invasjonen.

 • av NTB
  DEL
  Første utenlandske skip til Ukraina etter krigsutbruddet

  For første gang siden Russland invaderte Ukraina i februar har et utenlandsk skip lagt til kai i landet.

  Skipet, som seiler under flagget til Barbados, skal lastes med korn, sier Ukrainas infrastrukturminister Oleksandr Kubrakov ifølge Reuters.

  Fraktskipet Fulmar S ligger til kai ved Tjornomorsk like ved Odesa, ut mot Svartehavet.

  Ukraina er normalt en av verdens største korneksportører. Etter Russlands invasjon har ikke landet kunnet eksportere korn. Denne uken har det likevel blitt åpnet for at skip fraktet med korn skal kunne forlate Ukrainas havner, etter en avtale med Russland kom på plass.

  teaser
  6. august
  Flukt
 • Bergens Tidende

Publisert
 1. Krigen i Ukraina
 2. Ukraina
 3. Russland
BT anbefaler

Store forskjeller mellom kommunene. Her får innbyggerne billigere strøm.

Flere kommuner i Vestland innfører fast lavpris til innbyggere og næringsliv.

LES SAKEN