Siste nytt om Ukraina-krigen

Siste innlegg
Lurer du på noe om krigen i Ukraina? Send inn dine spørsmål her.
Send inn
 • NTB
  DEL
  De norske frivillige som ble skadet i Ukraina, lander i Norge i dag

  De to norske frivillige hjelpearbeiderne Sander Sørsveen Trelvik og Simon Johnsen som ble skadet i Ukraina, lander på Oslo Lufthavn onsdag kveld.

  – Helsedirektoratet kan bekrefte at det norske Medevac-flyet vil lande på Gardermoen onsdag kveld. Etter avtale med Sander Sørsveen Trelvik og Simon Johnsen kan vi bekrefte at de er om bord på flyet, sier beredskapsdirektør Steinar Olsen i Helsedirektoratet i en e-post til VG.

  Trelvik og Johnsen ble torsdag sist uke truffet av et bombeangrep i Ukraina.

 • NTB
  DEL
  Zelenskyj ber om kampfly i tale til det britiske Underhuset
  Storbritannias statsminister Rishi Sunak (t.v.) med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: Victoria Jones / PA / AP / NTB

  Da Volodymyr Zelenskyj talte til det britiske Underhuset onsdag, ba han verden levere kampfly til Ukraina.

  – Jeg har kommet på vegne av de modige. Jeg takker dere for deres mot, sa presidenten da han besøkte de folkevalgte i London.

  I talen oppfordrer han blant annet Storbritannia og øvrige allierte til å levere «de nødvendige våpnene» for å sikre ukrainsk seier i krigen mot Russland. Han ba blant annet spesifikt om kampfly.

  Han ba også om enda strengere sanksjoner mot Russland. Storbritannia kunngjorde nye sanksjoner rettet mot «elitene i det russiske forsvaret og Kreml» samtidig som Zelenskyj kom til London.

  Det er en av svært få ganger Zelenskyj har forlatt Ukraina siden krigen begynte. Han har onsdag møtt kong Charles og statsminister Rishi Sunak. Torsdag skal han delta på EUs toppmøte i Brussel.

 • NTB
  DEL
  Zelenskyj til Storbritannia i dag
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Foto: Javad Parsa / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj kommer onsdag på besøk til Storbritannia, opplyser statsminister Rishi Sunak.

  Det er første gang Zelenskyj kommer til Storbritannia siden krigen startet for nesten ett år siden.

  Den ukrainske presidenten skal blant annet besøke ukrainske soldater som er på treningsleir, og han skal også tale i Parlamentet, heter det i en uttalelse fra statsministerens kontor.

  Samtidig har den britiske regjeringen kunngjort planer om å utvide treningen som de ukrainske soldater får, til også å omfatte trening av jagerflypiloter og marinestyrker.

 • NTB
  DEL
  DR: Danmark sender gamle Leopard-stridsvogner til Ukraina

  Danmark har besluttet at landets gamle Leopard-stridsvogner skal gis til Ukraina.

  Donasjonen er samordnet med en rekke andre land, skriver DR.

  Det er snakk om stridsvogner av den eldre typen Leopard 1A5, som ikke lenger er en del av det danske forsvaret.

  De ble i 2010 solgt til firmaet FFG i Flensburg, og her befinner de seg fortsatt.

 • NTB
  DEL
  Undersøkelse: Stort flertall for norske våpen til Ukraina
  En norsk Leopard-stridsvogn av typen skal sendes til Ukraina. Arkivfoto: Lise Åserud / NTB

  Nesten ni av ti spurte vil sende norske våpen til Ukraina, ifølge en ny meningsmåling. Samtidig mener åtte av ti at Ukraina ikke må avstå områder til Russland.

  Ifølge Vårt Land er det By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved Oslo Met som har sett nærmere på nordmenns holdninger til Russlands invasjon av Ukraina. Undersøkelsen er gjort av Respons Analyse for forskningsprosjektet Proruss.

  Til påstanden «Norge må slutte å sende våpen til Ukraina» sier 13 prosent av Rødt-velgere og 9 prosent av SV-velgere at de er helt eller delvis enige.

  Oppslutningen om våpendonasjoner er lavest blant velgerne til Sp og Frp, men det er likevel et tydelig flertall, og henholdsvis 53 og 56 prosent er helt uenige i den aktuelle påstanden.

  På spørsmålet om hvorvidt Ukraina må avstå land eller ikke til Russland for å få slutt på krigen, skiller Frp-velgere seg ut, opplyser forsker Aadne Aasland. Blant dem er 29 prosent helt eller delvis enige i at Ukraina bør avstå områder.

  I undersøkelsen kommer det også frem at ni av ti mener at Krim-halvøyen tilhører Ukraina, mens en like stor andel sier at Vesten ikke har skylden for at Russland invaderte Ukraina.

 • NTB
  DEL
  Støre: – Vi foreslår at Norge gir 15 milliarder kroner til Ukraina hvert år i fem år
  Statsministeren Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) fram regjeringens milliard-hjelpepakke til Ukraina for de andre partilederne på Stortinget. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Regjeringen vil øke bistanden til land i sør som er rammet av krigen i Ukraina. Fem milliarder kroner skal gå til humanitær støtte og mat.

  – Vi foreslår en økning av bistand til de landene i sør som er mest rammet av krigen i Ukraina, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

  Halvparten av de fem milliardene skal gå til humanitær støtte, mens den andre halvparten skal gå til matvare-støtte for land som nå opplever sult som følge av krigen.

  I tillegg foreslår Regjeringen å bevilges 15 milliarder kroner til Ukraina hvert år i fem år, altså totalt 75 milliarder kroner.

  Han opplyste at støtten for 2023 vil fordeles 50 prosent til militær hjelp og 50 prosent til sivil, humanitær hjelp. Men denne brøken kan bli endret de neste årene.

  – Fleksibilitet er viktig, slik at vi svarer på Ukrainske behov, sier Støre.

  Støtten skal samordnes med andre land og gis via etablerte kanaler.

 • NTB
  DEL
  Kilder til DN og VG: Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina
  Fra v. Geir Pollestad (Sp), Trygve Slagsvold Vedum (Sp), Jonas Gahr Støre (Ap), Rigmor Aasrud (Ap) og Irene Ojala (for partiet Pasientfokus i Finnmark). Foto: Rodrigo Freitas / NTB

  Regjeringen vil gi 75 milliarder kroner til Ukraina de neste fem årene. Det kommer frem i forslaget til hjelpepakke som ble lagt frem for Stortinget mandag.

  Dagens Næringsliv var først ute med opplysningene og siterte flere anonyme kilder. Senere fikk VG bekreftet det samme.

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har gjort det klart at han vil ha med seg de andre partiene på et bredt forlik om Ukraina-pakken.

  Mandag møtte han i Stortinget for å redegjøre om saken for de parlamentariske lederne.

  – Jeg vet at det vil bli verdsatt i Ukraina og av de mange ukrainske flyktningene som nå har kommet til Norge. Og det vil verdsettes av våre allierte dersom vi – på tvers av skillelinjer – kan enes om et ambisiøst program som står seg over tid og med bred støtte i denne sal, sa Støre i sin Ukraina-redegjørelse før helgen.

 • NTB
  DEL
  Krigsherjede Ukraina tilbyr hjelp til jordskjelvrammede Tyrkia
  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Foto: AP / NTB

  Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier ukrainske myndigheter står klare til å gi nødvendig hjelp til jordskjelvrammede Tyrkia.

  Zelenskyj skriver på Twitter at han er sjokkert over meldingene om så mange døde og skadede som følge av jordskjelvet.

  – Vi sender våre kondolanser til familiene til ofrene. Vi står nær det vennlige tyrkiske folket, klare til å gi nødvendig assistanse, skriver han videre på tyrkisk i Twitter-meldingen.

 • NTB
  DEL
  Ukrainas forsvarsminister Reznikov skiftes ut
  – Ingen tjenestemann blir i jobben for alltid, sa forsvarsminister Oleksij Reznikov kort tid før det ble gjort kjent at han flyttes til en annen ministerpost. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

  Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov skiftes ut. Han får en annen ministerjobb, opplyser president Volodymyr Zelenskyjs parti.

  Den militære etterretningssjefen Kyrylo Budanov tar over, opplyser partileder Davyd Arakhamia, ifølge AFP.

  – Krigen dikterer personalpolitikken. Tiden og omstendighetene krever en styrking og en omgruppering. Dette skjer nå, og det vil skje igjen, sier Arakhamia om utskiftingen. Han sier ikke noe om når den skal skje.

  Utskiftningen skjer etter at flere av Reznikovs underordnede har vært knyttet til korrupsjonssaker.

  Reznikov har avvist alle beskyldninger som forsøk på å svekke tilliten til Forsvarsdepartementet i en vanskelig tid.

 • NTB
  DEL
  Flere sivile truffet i russiske angrep

  Flere sivile er drept eller såret i russiske angrep mot Kharkiv og Kherson i Ukraina, ifølge ukrainske myndigheter.

  Kherson, som ligger sør i landet, ble truffet minst 40 ganger av rakettartilleri. Flere bolighus ble skadd, heter det i kveldsrapporten fra den ukrainske generalstaben. Ingen flere detaljer er kjent.

  Russiske styrker brukte også rakettartilleri mot Kharkiv, øst i landet. Minst fem mennesker ble såret i da et bolighus ble truffet, ifølge rapporten.

 • NTB
  DEL
  EUs boikott av russisk diesel har trådt i kraft

  EU boikotter fra og med søndag russisk diesel og andre raffinerte produkter. Dette kommer i tillegg til pristaket på 100 dollar fatet til ikke-vestlige land.

  Målet er å la russisk diesel fortsette å strømme til land som Kina og India, slik at man unngår et prishopp som vil skade forbrukere over hele verden. Samtidig vil boikotten kutte inntektene til Russland.

  Fredag ble EU-landene enige om et pristak på russiske oljeprodukter, som diesel, på 100 dollar fatet, i likhet med G7-landene og Australia.

  Risikoen ved tiltakene er at prisen på diesel og andre oljeprodukter vil stige mer enn de allerede har gjort det siste året.

  I desember innførte EU importforbud for russisk råolje som kommer sjøveien, mens Russland har kuttet mesteparten av sin eksport av naturgass.

 • NTB
  DEL
  Russisk-iranske droneplaner skyter fart

  En iransk delegasjon var nylig i Russland for å se på området hvor de to landene planlegger å bygge en dronefabrikk, skriver Wall Street Journal.

  Planen er å konstruere minst 6.000 iransktegnede droner de nærmeste årene, til bruk i krigen i Ukraina, ifølge talspersoner fra en av USAs allierte.

  En iransk delegasjon på toppnivå deltok på reisen som en del av det nye militære samarbeidet mellom de to landene, sier talspersonene ifølge WSJ.

  Iran har allerede forsynt Russland med hundrevis av droner som er blitt brukt mot militære og sivile mål i Ukraina, ifølge amerikanske embetsfolk.

 • NTB
  DEL
  Polen: Opplæringen av ukrainske soldater i bruk av Leopard-stridsvogner er i gang
  Polen er allerede i gang med opplæringen av ukrainske soldater i hvordan de skal bruke Leopard-stridsvognene, ifølge landets forsvarsminister. Arkivfoto: Daniel Karmann / dpa via AP / NTB

  De ukrainske soldatene får opplæringen i Polen, sier forsvarsminister Mariusz Baszczak til lokale medier.

  Han reiste ifølge det polske nyhetsbyrået PAP til Kyiv fredag for å diskutere planene om å levere Leopard 2-stridsvogner til Ukraina.

  Ifølge Baszczak er det umulig å si hvor lang tid det vil ta å lære opp de ukrainske soldatene i å bruke vognene, men han tror det er snakk om uker og ikke måneder.

  Kommentarene hans kom som svar på tyske medieoppslag om at flere Nato-land har sviktet i sine løfter om å levere stridsvogner til Ukraina.

 • NTB
  DEL
  WHO: 17,7 millioner trenger humanitær hjelp i Ukraina
  Ukrainske brannmannskaper kjemper mot flammene etter at russiske angrep utløste en brann i et kjøpesenter i Kherson i Ukraina fredag. Foto: Libkos / AP / NTB

  WHO beskriver en massiv humanitær krise i Ukraina. 448 sykehus og helsesentre er angrepet i landet, ifølge organisasjonen. Moskva raser mot rapporten.

  Den nye rapporten ble lørdag lagt frem for WHO-styret av generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus. Den dekker de første ni månedene av 2022, og dermed første del av krigen etter at Russland angrep og invaderte Ukraina i februar.

  Krigen omtales som en av åtte akutte helsekriser globalt.

  Rapporten dokumenterer over 14.000 drepte og sårede sivile i Ukraina. WHO skriver at 17,7 millioner mennesker trenger humanitær hjelp, og at 7,5 millioner ukrainere har flyktet fra hjemlandet.

 • NTB
  DEL
  Mener det har skjedd et tresifret antall krigsforbrytelser i Ukraina
  Valja Bilotska (80) ser på mens arbeidere jobber med å reparere huset hennes. Foto: Daniel Cole / AP / NTB

  Tysklands riksadvokat sier landet har samlet beviser for et «tresifret antall» krigsforbrytelser i Ukraina.

  Riksadvokat Peter Frank mener det er behov for et rettsoppgjør på internasjonalt nivå.

  – I øyeblikket, for eksempel, fokuserer vi på massedrapene i Butsja og angrepene mot sivil infrastruktur i Ukraina, sier Frank til avisen Welt am Sonntag.

  Ukraina og landets vestlige allierte har beskyldt de russiske styrkene for grusomheter i Kyiv-forstaden Bucha, kort tid etter at Russland invaderte landet for snart et år siden.

  Myndighetene i Moskva har avvist dette. Russland har også angrepet sentral infrastruktur i Ukraina, som landets strømforsyning, men nekter for at angrepene er rettet mot sivile.

 • NTB
  DEL
  WSJ: Kina forsyner Russland med teknologi som brukes i krigen
  Russlands tidligere president Dmitrij Medvedev i spissen for en delegasjon som ser på forskjellige russiske våpenmodeller under et besøk hos designbyrået Raduga nord for Moskva torsdag. Foto: Sputnik Pool Photo via AP / NTB

  Kina forsyner Russland med teknologi som brukes i landets angrepskrig i Ukraina, ifølge Wall Street Journal. Avisen har gått gjennom russiske tolldata.

  Det dreier seg om produkter som kan brukes både kommersielt og militært.

  Tolldataene viser at statlig eide kinesiske forsvarsselskaper sender navigasjonsutstyr, teknologi for elektronisk krigføring (såkalt jamming) og deler til kampfly til statlige russiske forsvarsselskaper.

  Avisen viser til titusenvis av forsendelser som har funnet sted etter Russlands storstilte invasjon av nabolandet i februar i fjor.

 • NTB
  DEL
  USA vil gi oligarkpenger til Ukraina
  USAs justisminister Merrick Garland har besluttet å bruke penger beslaglagt fra rike russere i USA til å støtte Ukraina. Foto: AP / NTB

  USA har besluttet å bruke penger beslaglagt fra russiske oligarker til å støtte Ukraina, opplyser justisminister Merrick Garland.

  – Jeg kunngjør i dag at jeg har godkjent den første overføringen noensinne av beslaglagte russiske midler til bruk i Ukraina, heter det i en kunngjøring fra Garland, gjengitt av CNN.

  Pengene er beslaglagt fra den russiske oligarken Konstantin Malofejev, som i april i fjor ble siktet for brudd på sanksjonene USA innførte etter invasjonen av Ukraina.

  Pengene vil nå bli overført til amerikansk UD og benyttet til støtte for det ukrainske folk, opplyser Garland.

  Malofejev har ifølge USA lenge vært en viktig støttespiller for de russiskstøttede separatistene i Øst-Ukraina. Han toppet i april i fjor USAs sanksjonsliste over 40 rike russere og selskap som omgikk de amerikanske sanksjonene.

 • NTB
  DEL
  NRK: De to skadde norske frivillige er på vei ut av Ukraina

  De to norske hjelpearbeiderne som ble skadd i Ukraina tidligere i uken, er på vei ut av landet.

  Det opplyser den ukrainske legen Elena Kondratenko til NRK.

  – Jeg snakket med dem for noen minutter siden, de er ok og på veien, forteller legen på telefon fra Dnipro.

  De to hjelpearbeiderne Simon Johnsen og Sander Sørsveen Trelvik ble skadd i et bombeangrep i Bakhmut på torsdag denne uken. De to jobber som ambulansearbeidere i Ukraina.

  NRK skriver at reisen til Norge vil ta flere dager. Ifølge Johnsen er det nå først og fremst er viktig å komme seg videre og avlaste sykehuset i Dnipro.

  – Vi vil bli fraktet ut av Ukraina, sier han til kanalen.

 • NTB
  DEL
  USA kunngjør ny våpenstøtte

  USA kunngjorde fredag en ny våpenpakke til Ukraina. Den er verdt 22 milliarder kroner.

  Kunngjøringen var ventet.

  Pakken inneholder både våpen og ammunisjon, blant annet Himars-raketter, luftvernsystemer og pansrede kjøretøy, opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon.

 • NTB
  DEL
  To sivile drept i russiske artilleriangrep i Donetsk

  Russiske artilleriangrep krevde to sivile liv og såret ytterligere åtte i Bakhmut og flere andre områder nær frontlinjen i Donetsk-regionen det siste døgnet.

  En person ble drept i Bakhmut, som russiske styrker har forsøkt å innta i mange uker, skriver CNN. I tillegg ble altså en annen person drept i området.

  Situasjonen er fortsatt spent i en rekke landsbyer nær den russiskokkuperte byen Soledar, sier Pavlo Kyrylenko, guvernør i Donetsk-fylket, som utgjør en stor del av frontlinjen i krigen.

hattrick

Publisert: