USA-valget direkte

Siste innlegg
Har du spørsmålet om valget i USA? Send det til oss her!
Send inn
 • av NTB
  DEL
  Kaos i QAnon-leiren etter Biden-innsettelsen
  Foto: Ronald Zak / AP / NTB

  Tilhengerne av konspirasjonsteoribevegelsen QAnon ble sårt skuffet da de så Joe Biden bli innsatt som president onsdag. Nå er bevegelsens framtid uklar.

  – Antiklimakset skapte et kaos av forvirring og vantro blant QAnon-tilhengerne, skriver CNN.

  Teorien hevder at demokrater, høytstående embetsmenn og skuespillere i Hollywood driver en satanistisk pedofiliring som dekkes over av det statlige sikkerhetsapparatet – den såkalte «dypstaten».

  – Vi gjorde alt vi kunne. Nå må vi opp med haken og gå tilbake til livet vårt så godt vi kan, skriver Watkins til sine 120.000 tilhengere på Telegram, ifølge Huffington Post.

  – Vi gjorde alt vi kunne. Nå må vi opp med haken og gå tilbake til livet vårt så godt vi kan, skriver en av de mest sentrale figurene, Ron Watkins, til sine 120.000 tilhengere på Telegram, ifølge Huffington Post.

  QAnon-tilhengerne har nå delt seg i to leirer. Noen skriver at de er ferdige med QAnon, andre går i skyttergravene og fremmer nye konspirasjonsteorier.

  teaser
  Mindre enn 20 min siden
  Kaos i QAnon-leiren etter Biden-innsettelsen
 • av NTB
  DEL
  Verdens ledere håper på ny start med Biden

  Verdenslederne ønsket Biden velkommen inn i sine rekker. Regjeringer og land som ble rammet av Trumps sanksjoner og andre tiltak, håper på en ny start, mens enkelte ledere som hyllet Trumps blanding av nasjonalisme og populisme, er mer tilbakeholdne i sine kommentarer.

  teaser
  Mindre enn 20 min siden
  Verdens ledere håper på ny start med Biden
 • av NTB
  DEL
  Vil forlenge atomavtale med Russland

  President Joe Biden vil forlenge atomnedrustningsavtalen med Russland med fem år, sier to høytstående kilder til Washington Post. Den såkalte Ny Start-avtalen er den siste store atomnedrustningsavtalen mellom USA og Russland. Den trådte i kraft i 2011 og utløper 5. februar.

  teaser
  Mindre enn 30 min siden
  Washington Post: Biden vil forlenge atomavtale med Russland
 • av NTB
  DEL
  Merkel ser for seg bedre forhold til USA
  Tysklands statsminister Angela Merkel har positive forventninger til samarbeidet med USAs nye president Joe Biden. Foto: AP / NTB
  Tysklands statsminister Angela Merkel har positive forventninger til samarbeidet med USAs nye president Joe Biden. Foto: AP / NTB

  Tysklands statsminister Angela Merkel håper på en forbedring av forholdet til USA med Joe Biden som president. Som eksempler trekker hun fram Bidens beslutninger om å gå inn igjen i Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon (WHO) og planene hans om en bred innvandringsreform i USA.

  – Samarbeidet vil simpelthen igjen bygge på et bredere grunnlag av felles oppfatninger, sier Merkel.

  teaser
  Mindre enn 30 min siden
  Merkel ser større rom for samarbeid med Biden
 • av NTB
  DEL
  USA blir værende i WHO
  Anthony Fauci blir president Joe Bidens viktigste helserådsgiver i forbindelse med håndteringen av koronapandemien. Den nye administrasjonens første skritt er å avlyse utmeldingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: AP / NTB
  Anthony Fauci blir president Joe Bidens viktigste helserådsgiver i forbindelse med håndteringen av koronapandemien. Den nye administrasjonens første skritt er å avlyse utmeldingen fra Verdens helseorganisasjon (WHO). Foto: AP / NTB

  Den nye administrasjonen i USA takker Verdens helseorganisasjon (WHO) for innsatsen under koronapandemien. Den amerikanske smitteverneksperten Anthony Fauci – som nå er utnevnt til Bidens øverste helserådgiver – sier også at USA vil overholde sine økonomiske forpliktelser overfor organisasjonen.

  Uttalelsen markerer en kraftig kursendring etter at Joe Biden overtok som president etter Donald Trump. Sistnevnte kunngjorde i fjor at han ville trekke USA ut av WHO.

  teaser
  Mindre enn 30 min siden
  USA blir værende i Verdens helseorganisasjon
 • av NTB
  DEL
  Etterretningssjef Haines var den første av Bidens folk som ble godkjent
  Avril Haines, Joe Bidens etterretningssjef, er den første av hans toppfolk som er godkjent av Senatet. Foto: Melina Mara / The Washington Post via AP / NTB
  Avril Haines, Joe Bidens etterretningssjef, er den første av hans toppfolk som er godkjent av Senatet. Foto: Melina Mara / The Washington Post via AP / NTB

  Avril Haines, president Joe Bidens etterretningssjef, er den første av hans toppfolk som er godkjent av Senatet.

  Haines, som tidligere har arbeidet i CIA, har nå overtatt som Director of National Intelligence. Dermed har hun ansvar for å samordne alle USAs 18 etterretningstjenester, inkludert CIA. Hun blir den første kvinnen i stillingen.

  Haines' kandidatur hadde bred støtte i Senatet. 84 senatorer stemte for, mens 10 stemte imot.

 • av NTB
  DEL
  Biden lover penger til WHO
  Foto: NTB

  Den nye administrasjonen i USA takker Verdens helseorganisasjon (WHO) for innsatsen under koronapandemien.

  Amerikanske myndigheters smittevernekspert Anthony Fauci sier også at USA vil overholde sine økonomiske forpliktelser overfor organisasjonen.

  Uttalelsen markerer en kraftig kursendring etter at Joe Biden overtok som president etter Donald Trump. Han kunngjorde i fjor at han ville trekke USA ut av WHO.

 • av NTB
  DEL
  Sentral Proud Boys-skikkelse pågrepet etter kongresstormingen
  Joe Biggs (nummer tre fra høyre) er pågrepet etter stormingen av Kongressen. Her sammen med andre Proud Boys-medlemmer.
  Joe Biggs (nummer tre fra høyre) er pågrepet etter stormingen av Kongressen. Her sammen med andre Proud Boys-medlemmer. Foto: Noah Berger / AP / NTB

  Joe Biggs, en sentral skikkelse i den høyreradikale gruppen Proud Boys, er pågrepet og siktet for stormingen av Kongressen i USA.

  Ifølge saksdokumenter var Biggs en del av mobben som trengte seg inn i Kongressen da valgseieren til Joe Biden ble godkjent 6. januar.

  Før opptøyene skal Biggs ha bedt sine tilhengere kle seg i svart for å ligne på den venstreorienterte Antifa-bevegelsen, som ofte blir anklaget for å være urostiftere av Donald Trump og hans tilhengere.

 • av NTB
  DEL
  Mexico gleder seg over Bidens innvandringsreformer
  Foto: NTB

  Den mexicanske regjeringen roser USAs president Joe Bidens avgjørelse om å stanse bygging av grensemuren mot Mexico og hans andre innvandringsreformer.

  – Mexico gleder seg over slutten på byggingen av muren, innvandringsinitiativet til fordel for DACA og veien til dobbelt statsborgerskap, skriver utenriksminister Marcelo Ebrard på Twitter.

  Han viser til DACA-programmet, som gir oppholdstillatelse til hundretusener av unge som kom til USA som barn. De vil nå også få en vei til amerikansk statsborgerskap.

  Donald Trump forsøkte å skrote programmet da han var president, men ble stanset i rettsvesenet.

 • av NTB
  DEL
  Maduro håper på bedre forhold til USA under Biden
  Foto: NTB

  Venezuelas president Nicolás Maduro sier han håper på et bedre forhold til USA under president Joe Biden. Landene brøt de diplomatiske båndene i 2019.

  – Vi sier til USA: Vi vil bedre forholdet vårt, vi vil gjøre det til et forhold med respekt og gjensidig anerkjennelse, et forhold med en framtid, sa Maduro onsdag.

  Etter årevis med spenning brøt det dårlige forholdet mellom Venezuela og USA helt sammen i januar 2019, da Trump-regjeringen anerkjente opposisjonsleder Juan Guaidó som Venezuelas interimspresident.

  Over 50 land, deriblant Storbritannia, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike og Spania, fulgte etter, men ikke Norge.

 • av NTB
  DEL
  Tre ekspresidenter oppfordrer til amerikansk samhold
  Foto: NTB

  Demokratene Bill Clinton og Barack Obama og republikaneren George W. Bush var til stede på Joe Bidens innsettelse onsdag.

  – Jeg tror at hvis amerikanerne hadde elsket sin neste slik de selv gjerne vil elskes, ville mye av splittelsen i vårt samfunn ta slutt, sa Bush på en video de tre spilte inn sammen, og som ble vist under seremonien onsdag kveld.

  Samme budskap kom Clinton med.

  – Alle må komme ned fra sin høye hest og rekke ut en hånd til sine venner og naboer, sa han.

  Barack Obama sa at det naturligvis er et personlig element i å se sin visepresident bli USAs 46. president.

  – Men mer bredt mener jeg at innsettelser signaliserer en tradisjon om en fredelig maktoverføring som er mer enn 200 år gammel, sa han.

 • av NTB
  DEL
  Trudeau skuffet over at Keystone stanses
  Justin Trudeau.
  Justin Trudeau. Foto: NTB

  Canadas statsminister Justin Trudeau er skuffet over at president Joe Biden stanser byggingen av oljerørledning Keystone XL.

  I en kunngjøring onsdag påpeker Trudeau at Canada er den største leverandøren av energi til USA, noe som bidrar til tusener av arbeidsplasser på begge sider av grensa.

  Han understreker imidlertid at han er glad for andre vedtak Biden gjør om miljøet, blant annet å ta USA inn i Parisavtalen og innføre et moratorium for å stanse olje- og gassleting i utsatte områder i Alaska.

  Både miljøbevegelsen i USA og urfolksgrupper i området der den skulle bygges, var sterkt imot rørledningen på grunn av frykt for oljelekkasjer i sensitive områder.

  Barack Obama vraket i sin tid oljerørledningen, noe Donald Trump opphevet. Biden lovte i fjor høst at han ville vrake den, trass i at Trudeau har prøvd å overtale ham til å la byggingen gå sin gang.

  Keystone skulle frakte hundretusener av fat tungolje fra oljesandfeltene i Alberta til raffinering i USA.

 • av NTB
  DEL
  Biden sier Trump skrev et «veldig sjenerøst» brev til ham
  Joe Biden i det ovale kontor onsdag.
  Joe Biden i det ovale kontor onsdag. Foto: NTB

  USAs president Joe Biden sier at hans forgjenger Donald Trump la igjen et «veldig sjenerøst» brev til ham i Det hvite hus.

  Selv om Trump brøt tradisjonen da han ikke var til stede på innsettelsesseremonien for Joe Biden onsdag, og heller ikke inviterte Biden og hans kone til Det hvite hus før innsettelsen, fulgte han en annen tradisjon da han la igjen et brev til sin etterfølger i Det hvite hus.

  – Presidenten skrev et veldig sjenerøst brev, sa Biden til reportere i Det hvite hus.

  Han la til at han ikke vil referere innholdet av brevet før han eventuelt har snakket med Trump.

 • av NTB
  DEL
  Biden erklærer at USA igjen slutter seg til Parisavtalen
  President Joe Biden.
  President Joe Biden. Foto: NTB

  President Joe Biden erklærer at USA igjen vil slutte seg til Parisavtalen, som forplikter verdens land til å bidra i kampen mot klimaendringene.

  Allerede samme dag som han ble innsatt som president, undertegnet Biden en presidentordre om at USA på nytt skal delta i det internasjonale klimasamarbeidet.

  Dermed reverserer Biden en av de mest kontroversielle beslutningene til forgjengeren Donald Trump. Han erklærte i 2017 at USA skulle ut av Parisavtalen.

  I løpet av sin første dag som president ventes det at Biden også vil omgjøre flere andre av Trumps klimaavgjørelser. Han vil gjeninnføre reguleringer av utslipp av den kraftige klimagassen metan og stanse byggingen av den omstridte oljerørledningen Keystone XL.

  teaser
  i dag 00:06
  Biden erklærer at USA igjen slutter seg til Parisavtalen
 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Vrakar Trump-politikk: Biden signerer 17 presidentordrar
  Joe Biden på plass i Det ovale kontor.
  Joe Biden på plass i Det ovale kontor. Foto: NTB

  Joe Biden har allereie sett i gong arbeidet som USAs president.

  Berre timar etter han blei teken i ed låg 17 presidentordrer klare for å bli signert.

  Fleire av av dei handlar om endringar av USA si handtering av koronapandemien. Mellom anna vil Biden at USA skal melde seg inn i WHO igjen. Ein anna ordre handlar ein meters avstand og maskepåbud i alle statlege bygg.

  Andre handlar om å stoppe deportasjonar, stoppe bygging av muren mot Mexico og stoppe alle dei siste direktivendringane Trump gjorde før han forlot Det kvite hus.

  USA skal gå inn igjen i Paris-avtalen frå og med i dag. Det såkalla «muslimforbudet» blir fjerna, og LGBTQ-personar skal få betre vern i arbeidslivet.

  Mange av ordrene er ei overkøyring av Trump sin politikk då han sat ved roret.

  Biden har også lest brevet eks-president Trump la igjen til han, men gjekk ikkje inn på innhaldet.

  – Det var veldig sjenerøst, sa han til pressa om brevet.

  teaser
  i går 23:20
  Nå slår Biden tilbake mot Trump
 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Demokratane tar kontroll over Senatet
  Kamala Harris tok sin plass som leiar for Senatet onsdag.
  Kamala Harris tok sin plass som leiar for Senatet onsdag. Foto: NTB

  Visepresident Kamala Harris gjekk rett på jobb etter ho blei teken i ed som USAs visepresident.

  Ho møtte opp i senatet for å ta tre nye senatorar i ed. Dei er alle tre demokratar: Raphael Warnock, Alex Padilla og Jon Ossoff.

  Både Warnock og Ossoff kjem frå Georgia, staten som sikra at Demokratane tok fleirtalet frå Republikanerane.

  Dei har begge 50 senatorar kvar, men visepresident Kamala Harris har ei dobbeltstemme sidan ho også er Senatet sin leiar.

  Demokratane har også fleirtal i Representantane sitt hus.

  Å ha fleirtal både i huset og senatet gjer det langt enklare å få vedteke politikken Biden og Harris ønskjer, fordi dei begge må godkjenne nye lovforslag.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Macron ønskjer USA velkomen tilbake til Paris-avtalen
  Den franske presidenten, Emmanuel Macron.
  Den franske presidenten, Emmanuel Macron. Foto: NTB

  Den franske presidenten Emmanuel Macron nytta sin gratulasjon til den nye presidenten til å ønskje USA velkomen tilbake til Paris-avtalen.

  Avtalen har som mål å avgrense oppvarminga av kloden som følgje av klimaendringane. Trump valde å ta USA ut av avtalen, noko han annonserte i 2017.

  Biden har allereie lova at USA på nytt vil forplikte seg.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Demonstrerte aleine: – Trudde det ville vere minst 1000 her

  Det var bekymring for at det kunne blir uro og opptøyar under innsetjinga av Biden i dag.

  Derfor har det blitt innført sikkerheitstiltak fleire stader i USA.

  Så langt har det ikkje blitt meldt om store protestar nokon stad i landet.

  I New York fann nyhendesbyrådet AP likevel ein einsam demonstrant, som var skuffa over dårleg oppmøte.

  – Eg trudde det ville vere minst 1000 her, sa han.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  No er president Biden på plass i Det kvite hus
  Joe Biden og kona Jill Biden ved Det kvite hus.
  Joe Biden og kona Jill Biden ved Det kvite hus. Foto: NTB

  USAs 46. president Joe Biden er no framme ved Det kvite hus.

  Etter å ha gått dit saman med familien kom han dit litt før klokka 22.00 norsk tid.

  Det har vore hektisk flytteverksemd i Det kvite hus den sista tida for å gjere alt klart for det nye presidentparet.

  Joe og Jill Biden like før dei gjekk inn i Det kvite hus.
  Joe og Jill Biden like før dei gjekk inn i Det kvite hus. Foto: NTB
  Joe og Jill Biden utanfor Det kvite hus.
  Joe og Jill Biden utanfor Det kvite hus. Foto: NTB
 • av NTB
  DEL
  Biden og Harris besøkte æresgravlunden Arlington
  President Joe Biden og visepresident Kamala Harris på Arlington-gravlunden.
  President Joe Biden og visepresident Kamala Harris på Arlington-gravlunden. Foto: NTB

  President Joe Biden og visepresident Kamala Harris besøkte æresgravlunden Arlington for å hedre falne soldater.

  Biden gjorde en hilsen da «Taps» ble spilt, og han og Harris la ned krans på «Tomb of the Uknown Soldier» – den ukjente soldats grav.

  Det er ventet at Biden etter Arlington-besøket skal reise med militæreskorte til Det hvite hus og gå inn i presidentboligen for første gang. Det ventes at han kort tid senere signerer sin første presidentordre.

Publisert
BT anbefaler

– Barn får livene sine ødelagt på Fridalen skole

Foreldre er sterkt kritiske til kommunens håndtering av elevutfordringer på Fridalen skole.

LES SAKEN
 1. Valget i USA
 2. Webview