Kultur direkte

Siste innlegg
 • av Marita Ramsvik
  DEL

  KIND kåret til årets byrå i Europa

  ÅRETS BYRÅ: Bergensbyrået KIND under prisutdelingen i Warsava.
  ÅRETS BYRÅ: Bergensbyrået KIND under prisutdelingen i Warsava.
  FOTO: KIND

  Det bergenske branding-byrået KIND ble i helgen kåret til årets europeiske byrå av European Design Awards. 

  Kind har hovedkontor i Bergen, avdelingskontorer i Oslo, Aberdeen, Edinburgh og Shanghai, og er det første byrået i Skandinavia som vinner prisen. KIND har kunder som Friele Gruppen, 7 Fjell Bergen og Lerøy Seafood på kundelisten.

  Tom Emil Olsen etablerte KIND i Bergen i 2013 og eier 100 prosent av aksjene.

  – Å vinne denne prisen i konkurranse med de beste byråene i Europa er en enorm anerkjennelse. Det betyr kjempemasse, det er en vanvittig utmerkelse. I praksis har vi blitt kåret til Europas beste byrå. , sier Olsen. 

  Olsen sier at prisen forhåpentligvis vil åpne flere dører internasjonalt, og bidra til å sette både KIND og Bergen på kartet. 

  – Hvordan var stemningen i Warszawa da dere mottok denne prisen? 

  – Jeg tror vi vant festen også, for å si det sånn, sier han lattermildt. 

   

 • av Marita Ramsvik
  DEL

  Phil Collins får slakt i Danmark

  MIDDELS GOD: Phil Collins får tre av seks stjerner av Ekstrabladet.
  MIDDELS GOD: Phil Collins får tre av seks stjerner av Ekstrabladet.
  FOTO: AP Photo/Keystone/Laurent Gillieron

  Phil Collins er godt i gang med verdensturneen «Still Not Dead Yet» og på mandag kommer han til Bergen. 

  På lørdag var Collins på plass i Aarhus i Danmark, og spilte foran 42.000 publikummere. Men anmelderen i Ekstrabladet er bare middels fornøyd

  – Collins kom på scnenen haltende med en stokk, og sang feil i åpningsnummeret «Against All Odds (Take a Look at Me Now)». Han fremsto innledningsvis som omtåket og forvirret, skriver avisens anmelder Thomas Treo. 

  – De fleste av publikummerne klappet entusiastisk. Det var sannsynligvis ikke på grunn av musikken, men mer fordi de hadde vondt av den skadede verdensstjernen, skriver han videre. 

 • av Frank Johnsen
  DEL

  Bergensere i TV-satsing 

  YLVIS: Vegard og Bård Ylvisåker kommer i nytt TV-konsept til høsten.
  YLVIS: Vegard og Bård Ylvisåker kommer i nytt TV-konsept til høsten.
  FOTO: Bjørn Erik Larsen

  TV Norge har høstlansering i dag – og der ble gameshowet «Kongen befaler» sluppet som kanalens store nyvinning.

  Her skal bergenserne fylle TV-ruten.

  Ylvis er sentrale. Det samme er Maria Stavang og Calle Hellevang-Larsen. De skal løse praktiske oppgaver og utfordringer. Atle Antonsen er dommer.

  – I Kongen befaler har vi fått med noen av de flinkeste humoristene Norge har å by på. Det er et praktisk panelshow der alt av skitne triks og bestikkelser er lov. Atle Antonsen er eneveldig dommer og står fritt til å bestemme hvem som er ukens vinner, helt på egen hånd. Det kommer til å bli mye galskap, sier Eivind Landsverk, nordisk programdirektør, i en pressemelding.

  TV Norge satser også på «Jul i Blodfjell 2» i desember, der Kevin Vågenes nok en gang vil ha en fremtredende rolle.

 • av Erik Fossen
  DEL

  "Salome" åpner Festspillene neste år

  HOVEDROLLE: Den litauiske sopranen Ausrine Stundyte synger tittelstemmen i "Salome" under Festspillene 2020.
  HOVEDROLLE: Den litauiske sopranen Ausrine Stundyte synger tittelstemmen i "Salome" under Festspillene 2020.
  FOTO: PRESSEBILDE / Ausrine Stundyte

  Festspillene i Bergen, Bergen Nasjonale Opera og Musikkselskapet Harmonien går sammen om neste års åpningsforestilling, som blir en såkalt scenisk kortversjon operaen "Salome". 

  – Erotiske, morderiske og bibelske temaer går sammen i Salome, og verket speiler den menneskelige tilstand i en moderne, kompleks verden, sier festspilldirektør Anders Beyer i en pressemelding. 

  "Salome" ble komponert av Richard Strauss, til en libretto av Oscar Wilde, og hadde premiere i 1905.

  Regissør i Bergen blir Lloyd Wood, mens hovedrollen innehas av den litauiske sopranen Ausrine Stundyte. 

  Festspillene i Bergen 2020 finner sted fra 20. mai til 3. juni.

 • av Erik Fossen
  DEL

  Hedda-nominasjoner til DNS, Hordaland Teater og «Ways of Seeing»

  NØKKELKVINNER: Regissør Kjersti Horn (foran), teatersjef/skuespiller Agnete Haaland og forfatter Vigdis Hjorth kan glede seg over to Hedda-nominasjoner for «Arv og miljø».
  NØKKELKVINNER: Regissør Kjersti Horn (foran), teatersjef/skuespiller Agnete Haaland og forfatter Vigdis Hjorth kan glede seg over to Hedda-nominasjoner for «Arv og miljø».
  FOTO: JO STRAUBE (ARKIV)

  Når teaterprisen Hedda deles ut 16. juni, kan flere av prisene havne på Vestlandet.

  Den Nationale Scenes dramatisering av Vigdis Hjorths omstridte roman «Arv og Miljø» er blant fem kandidater til Årets forestilling. Stykkets regissør, Kjersti Horn, er også nominert i kategorien Beste regi.

  I kategorien Beste forestilling for ungdom kan Hordaland teater og Sogn og Fjordane teater vinne for samarbeidet «Engelen frå Kobane», regissert av Miriam Prestøy Lie. Hun står også bak «Alt det lyse og alt det mørke» (Sogn og Fjordane teater), som har gitt florøværingen Reidun Melvær Berge nominasjon som Beste kvinnelige skuespiller. 

  Blant de nominerte i kategorien Beste barneforestilling er bergensforfatteren Thor Soltvedts dramadebut «HyPer i Egypt» (Det Norske Teatret). 

  Forøvrig er Riksteatret og Nationaltheaterets forestilling «Havboka» nominert til hele fire priser. Det siste årets suverent mest omtalte teaterstykke, «Ways of Seeing» (Black Box Teater), er blant kandidatene til Årets forestilling. 

 • av Kjetil Kopren Ullebø
  DEL

  Fagernes Yacht Klubb avslutter skutefesten 

  FOTO: Odd E. Nerbø

  Fagernes Yacht Klubb smeller til med storkonsert på Bryggen 23. juli. Da skal nemlig bandet med det martitimt klingende navnet avslutte storarrangementet Tall Ships Races. 10-årsjubilanten Fagernes Yacht Klubb er blitt kjent for sine cover-versjoner av rock fra først og fremst 70- og 80-tallet, av artister som Toto og Michael McDonald. Det er blant annet blitt en tradisjon at bergensbandet spiller for fulle hus i Oslo i forbindelse med Øyafestivalen. I sommer inntar de altså Bryggen, og det martime storarrangementet Tall Ships Races.

  Under Tall Ships Races blir også festivalen Ferieklubben arrangert på Koengen, der blant andre Kakkmaddafakka, Kjartan Lauritzen og Lemaitre skal spille.  

 • av Kjetil Kopren Ullebø
  DEL

  Elton John får ros før konserten i Bergen

  FOTO: NTB/Scanpix

  Elton John måtte avlyse en konsert i Verona i Italia forrige torsdag på grunn av sykdom, men i helgen var han tilbake på scenen. Tirsdag skal han spille for 22.500 mennesker i Bergen.   

  – Vi fikk tidlig beskjed om at han måtte avlyse en konsert i Italia, men vi fikk beskjed om at vi ikke skulle bekymre oss, sier Frank Nes, daglig leder i Bergen Live.  

  Lørdag spilte han i Wiesbaden i Tyskland på lørdag. Og ifølge tysk presse, leverte han en «rauschende abschiedsparty», noe som kanskje kan oversettes til en «rykende avskjedsfest».  

  Konserten i Bergen er del av hans Farewell Yellow Brick Road Tour, som er hans avskjed. Konserten på Koengen ble raskt utsolgt. 

  - Han virker å være i god form, så dette gleder vi oss til, sier Nes, om det som er den første storkonserten på Koengen i år. 

 • av Kjetil Kopren Ullebø
  DEL

  Bergen Kjøtt har fått ny leder 

  FOTO: Rune Sævig

  Skribent og kulturarbeider Nicholas Møllerhaug har fått den nyopprettede stillingen som prosjektleder ved Bergen Kjøtt. I mars vedtok Bergen kommune å opprette Stiftelsen Bergen Kjøtt, for å sikre at kulturbygget i Skuteviken fremdeles blir brukt til kunst- og kulturformål. Kommunen gikk inn med stiftelseskapital på ni millioner. 

  I tillegg til øvingslokaler, studio og atelier, har Bergen Kjøtt et stor lokale som brukes til blant annet konserter og utstillinger. Driften av dette lokalet vil fortsette, med Møllerhaug som prosjektleder. 

  Møllerhaug har tidligere vært programansvarlig for blant annet Borealisfestivalen, Music Factory og Festspillene, og han har skrevet bok om bergensarkitekten Leif Grung.  

 • av Frank Johnsen
  DEL

  Avlyser teatersatsing 

  AVLYSER: Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen.
  AVLYSER: Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen.
  FOTO: Rune Sævig

  Teatersatsingen «Svar på brev frå Helga» på Hordaland Teater, med Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen i hovedrollene, er avlyst.

  Det koster teatret cirka 850.000 kroner i tapte inntekter, får BT opplyst.

  Stykket skulle egentlig hatt premiere 21. mai. Premieredatoen ble først flyttet til 4. juni på grunn av sykdom i ensemblet.

  Teatersjef Solrun Toft Iversen sier nå, i en pressemelding, at det er for kort tid til å prøve inn nye skuespillere.

  Derfor blir premieren avlyst og utsatt på ubestemt tid.

  - Dette er veldig leit for alle, både for teatret og publikum som har kjøpt billetter. Prosjektet er veldig fint, men vi kom dessverre ikke i mål. Målet er helt klart å kunne ta det opp igjen senere, sier Toft Iversen.    

 • av Frank Johnsen
  DEL

  Han skal lage ny juletradisjon i Bergen 

  JUL: Bjarte Hjelmeland skal lage juleteater i Bergen.
  JUL: Bjarte Hjelmeland skal lage juleteater i Bergen.
  FOTO: Ørjan Deisz

  «Svartnissen» bli trolig den største familiesatsingen noensinne på en privat teaterscene i Bergen når stykket får premiere på Ole Bull Scene i november.

  – Vi skal lage en bergensifisert versjon av «Svartnissen», som har gått for fulle hus i Stavanger i 17 år. Målet vårt er helt klart å skape en liknende tradisjon i Bergen, sier Bjarte Hjelmeland.

  Han skal være med på regi, mens DNS-skuespillerne Eirik del Barco Soleglad, Håkon Moe, Tormod Løvold, Kristian Berg Jåtten er med på scenen. De to sistnevnte har også bearbeidet versjonen for Bergen. Linda Børnes og Bengt Ståle Tvedt produserer.

  Svartnissen er en ond trønder som prøver å ødelegge julen så godt han kan, som ønsker at barna skal få fiskepudding med ben istedenfor julegaver.

  – Han er en slags miks av Grinchen og Scrooge. Dette blir både skummelt og gøy på samme gang. Vi trenger slikt familieteater i Bergen sentrum også, mener Hjelmeland – som skal spille soloshowet «Ja» på samme scene i prøveperioden.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL

  Ylvis-datter og venninne vant MGPjr

  SEIRET: Emma Helgesen Ylvisåker og Anna Vestrheim vant finalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld.
  SEIRET: Emma Helgesen Ylvisåker og Anna Vestrheim vant finalen i Melodi Grand Prix lørdag kveld.

  Duoen Anna & Emma stakk av med seieren i Melodi Grand Prix junior på NRK lørdag kveld.

  De to 11-åringene Anna Vestrheim og Emma Helgesen Ylvisåker seiret med låten «Kloden er syk» som som handler om klimakrisen.

  - Helt fantastisk, var svaret da Anna og Emma fikk spørsmål fra NRKs programlederne Sigrid «Siggen» Velle Dypbukt og Mikkel Niva om seiersfølelsen.

  Jentene bor i Oslo, men Emma er datter til Ylvis-stjernen Vegard Ylvisåker fra Bergen.

  – Det er helt spesielt. Jeg har vært rolig i hele oppladningen. Men når de plutselig står der, blir det litt voldsomt, sa Ylvisåker til NRK

  Hele 1857 låter ble påmeldt i MGPjr i år, mot 700 i fjor. Bare ti kom med i finalen i Telenor Arena på Fornebu.

  Til slutt var det bare fire deltakere, igjen, og de gikk til superfinalen. Av dem var det Oslo-duoen som falt mest i smak hos publikum. 15.000 publikummere så showet i Telenor Arena lørdag kveld. 

 • av Frank Johnsen
  DEL

  DNB-sjef blir styreleder på DNS 

  DNS: Katrine Trovik blir ny styreleder.
  DNS: Katrine Trovik blir ny styreleder.
  FOTO: Gidske Stark

  Divisjonsdirektør i DNB, Katrine Trovik, blir ny styreleder på Den Nationale Scene (DNS).

  Hun overtar etter en annen banktopp, Siren Sundland, som har sittet siden 2010 og har ansatt to teatersjefer i sin ledertid, Agnete Haaland og Stefan Larsson.

  I Sundlands ledertid var det også flere interne arbeidskonflikter på teatret, som fikk mye oppmerksomhet i mediene.

  Katrine Trovik er oppnevnt av Kulturdepartementet og skal foreløpig være styreleder på DNS frem til 2023.

  Fargespillsjef Kjersti Berge, tidligere Kvinner på randen, er blitt oppnevnt til nytt styremedlem i samme perioden.

  Resten av styret består av Dag Rune Olsen, Anders Bjørnsen, Roy-Eddy Lie, Kristoffer Sagmo Aalberg (personalet) og Arne Kambestad (personalet). 

 • av Marita Ramsvik
  DEL

  Bergensspill vant pris

  KUNST: Yngvill Hopen er kunstner og daglig leder i Henchman & Goon.
  KUNST: Yngvill Hopen er kunstner og daglig leder i Henchman & Goon.
  FOTO: Tor Høvik

  Tidligere har BT omtalt at bergensselskapet Henchman & Goon var nominert til fire ulike priser for fjorårets spillsuksess «Pode» i Nordic Game Awards.

  På torsdag ble det hele avgjort, og spillselskapet fra Bergen vant pris i kategorien beste kunst.

  –Det er en ære å få oppmerksomhet fra bransjen og sette spill utviklet i Bergen på kartet. Yngvill Hopen sin visjon for Pode var å bruke vår rike kulturarv i et nytt kulturprodukt og at vi får pris for det er så stor stas, sier Linn Søvig, som er ansvarlig for markedsføring og kommunikasjon i Henchman & Goon. 

 • av Frank Johnsen
  DEL

  Boy Pablo får 100.000 fra festival 

  STIPEND: Boy Pablo får penger til å videreutvikle talentet.
  STIPEND: Boy Pablo får penger til å videreutvikle talentet.
  FOTO: Marita Aarekol

  Bergenfest har de siste årene delt ut stipender til fremadstormende bergensartister – i samarbeid med gatekunstneren Dolk og en gruppe sponsorer.

  I år deles det ut 250.000 kroner.

  Den ferske spellemannprisvinneren Boy Pablo, fjorårets popkomet i Bergen, får den største pengesummen – 100.000 kroner i et videreutviklingsstipend som øremerkes utenlandssatsingen.

  Girson Dias får 50.000 kroner, mens Romskip, Iris, Jarle Skavhellen og Angelo Reira alle mottar 25.000 kroner.

  Tidligere har blant annet Halie, Myra, Great News, Machomayne og 9 Grader Nord fått stipend fra Bergenfest.

 • av Frank Johnsen
  DEL

  Sentralbadet blir forsinket med et helt år

  SENTRALBADET: Bergen kommune vil heve taket med 3,5 meter.
  SENTRALBADET: Bergen kommune vil heve taket med 3,5 meter.
  FOTO: Rune Sævig

  Byrådet foreslår å heve taket i bassengdelen på Sentralbadet med 3,5 meter for å få best mulig utnyttelse av det nye scenekunsthuset som skal komme der.

  Initiativet til dette kommer fra Carte Blanche og BIT Teatergarasjen, som skal bli primærbrukere av det nye kulturhuset.

  Dette får konsekvenser for fremdriften. Siden endringsforslaget kommer så seint i prosessen, kan ikke scenekunsthuset åpnes før høsten 2023, cirka et år etter opprinnelig plan.

  Byrådet forutsetter at endringene kan gjennomføres innenfor budsjettrammen på 690 millioner kroner (bevilget av staten, fylket og kommunen), og at det gis dispensasjon fra reguleringsbestemmelsene. En heving av takhøyden er klart i strid med gjeldende reguleringsplan, viser et fagnotat fra Etat for utbygging.

  I de nye endringsforslaget, går også primærbrukerne vekk fra å etablere to bokser i bassengrommet. Nå skal den ene scenen bygges åpen.

  Byrådet vil også at et eventuelt påbygg på inntil fire etasjer, skal tas med i den videre prosjekteringen. 

  – Det er ingen dramatikk i dette. Planene er videreutviklet, og nå skal vi se på muligheten for bare én black box istedenfor to, etter innspill fra dem som skal bruke huset. Det synes vi er et godt forslag siden den vil bevare mer av den opprinnelige svømmehallen som et åpent rom, sier kulturbyråd Julie Andersland

 • av Frank Johnsen
  DEL

  Osingen skal filme Stephen Kings klassiker

  HOLLYWOOD: Andre Øvredal vokste opp på Lysekloster i Os.
  HOLLYWOOD: Andre Øvredal vokste opp på Lysekloster i Os.
  FOTO: Tor Høvik

  Andre Øvredal fra Os skal filmatisere en av de første romanene Stephen King skrev, «The Long Walk».

  Boken kom ut i 1979 under psevdonymet Richard Bachman, fem år etter Kings legendariske skrekkroman «Carrie», men var påbegynt allerede på 1960-tallet.

  Da Øvredal lanserte sin første amerikanske film, «The Autopsy of Jane Doe», for to år siden, var det to grøssergiganter som tvitret sin beundring.

  Den ene var Guillermo del Toro, som Øvredal nettopp samarbeidet med på «Scary Stories to Tell in the Dark». Filmen får USA-premiere 9. august.

  Den andre som tvitret var Stephen King, som har solgt over 300 millioner bøker verden over.

  – Jeg har vært stor fan av King siden tenårene. Så jeg er veldig ydmyk over å nå skulle få filmatisere den første boken han noensinne skrev. Jeg håper jeg ikke mislykkes, skriver Øvredal på Facebook.

  Det er et av Hollywoods største filmselskaper, New Line Cinema, som skal produsere "The Long Walk", som handler om en dystopisk fremtid der en gjeng tenåringsgutter blir med på en årlig marsj der alle som ikke klarer å gå over syv kilometer i timen, blir skutt. Vinneren får det han ønsker for resten av livet.

 • av Cathrine Krane Hansen
  DEL

  First Aid Kit avlyser

  Duoen First Aid Kit skulle spille på Bergenfest torsdag 13. juni. Nå har de avlyst hele sommerturneen, skriver BA, som siterer fra bandets Instagramkonto.

  Der skriver Klara og Johanna Söderberg at avslysingen skyldes «uforutsette medisinske grunner». Søstrene garanterer at de kommer tilbake igjen, men beklager at de må avlyse 20 konserter i sommer.

 • av Cathrine Krane Hansen
  DEL

  Sissel feirer 50 med 50 låter

  FOTO: Tor Høvik

  2019 er et stort år for Sissel Kyrkjebø. Ikke bare fyller hun 50 år, men 26. mai går startskuddet for hennes nye prosjekt «Reflections». Fra denne dagen og ett år frem i tid, gir hun ut 50 låter. 

  - Denne gangen har jeg lyst til å gi lytteren et innblikk i mine tanker og bakgrunnen for musikken jeg gir ut. For hver låt som slippes legger jeg derfor ut en video hvor jeg snakker om låten, i tillegg til en egen musikkvideo, forteller Kyrkjebø i en pressemelding. 

  Hun har gjort nye innspillinger av tidløse låter som strekker seg fra 1920-tallet og frem til i dag. Første låt ut er hennes versjon av «Unchained Melody», som slippes 26.mai. 

  Siden hun slapp sitt første soloalbum som 16-åring har Sissel Kyrkjebø hatt suksess i inn- og utland. Gjennom en lang karriere har hun samarbeidet med artister som Diana Krall, Placido Domingo, Warren G, Bryn Terfel og José Carreras. 

 • av Marita Ramsvik
  DEL

  Utsetter premiere med Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen

  TEATER: Helge Jordal og Ragnhild Gudbransen spiller sammen i det erotiske stykket.
  TEATER: Helge Jordal og Ragnhild Gudbransen spiller sammen i det erotiske stykket.
  FOTO: Rune Sævig

  Hordaland teater må utsette Norgespremieren på «Svar på brev frå Helga». Teaterforestillingen med Helge Jordal og Ragnhild Gudbrandsen skulle egentlig hatt premiere tirsdag neste uke, 21. mai. Den er nå utsatt til 4. juni. 

  – Vi har vært så uheldig at vi har hatt flere sykdomstilfeller i produksjonen, sier teatersjef Solrun Toft Iversen. 

  Hun sier at det er veldig beklagelig at de ikke klarer å gjøre stykket ferdig til premieredatoen. 

  – Vi sitter nå og ringer til alle som har kjøpt billetter. Vi håper de har anledning til å komme i juni istedenfor, sier hun. 

  I desember møtte BT Helge Jordal og Ragnhild for å snakke om det erotiske teaterstykket. Det kan du lese her

 • av Karoline Risnes
  DEL

  Arrangerer minnekonsert for drapsoffer

  GRATISKONSERT: Minnekonserten vil finne sted på Torgallmenningen lørdag 25. mai. Klokken 16.30 til 19.00.
  GRATISKONSERT: Minnekonserten vil finne sted på Torgallmenningen lørdag 25. mai. Klokken 16.30 til 19.00.
  FOTO: Per Lindberg

  Fredag 15. Februar i år ble Said Bassam Chataya knivdrept på Danmarks plass i Bergen. 28-åringen, også kjent som Araber1, var artist og hadde mange venner i musikkmiljøet i Bergen.

  Nå arrangerer Chatayas venner og familie en konsert for å hedre hans minne.

  - For snart tre måneder siden ble vår kjære Said revet bort i en meningsløs voldsepisode, han var en fantastisk bror, en god sønn, en ekte venn og en kjærlig pappa til to gutter, skriver Marco Elsafadi i et innlegg på Facebook.

  Elsafadi, som var en nær venn av Chataya, vil være konferansier for minnekonserten.

  - Vi ønsker å formidle det viktige budskapet om antivold med overskriften “Bry deg og vis kjærlighet”, som er Said sine egne ord, skriver Elsafadi.

  Blant artistene som skal opptre er Marthe Valle, Kamelen, Dårlig vane og Mohamed Bassam Chataya.