Siste nytt om drapene på Kongsberg

Fem personer ble drept og tre skadet på Kongsberg onsdag. Lørdag offentliggjør politiet navnene på de drepte.

 • Bergens Tidende

Dette har skjedd:

 • Fem personer er drept og tre er skadet på Kongsberg onsdag kveld.
 • Espen Andersen Bråthen (37) er siktet og PST er orientert om hendelsen. Kommunen har satt krisestab.
 • Politiet opplyser at det er flere åsteder over et større område etter den alvorlige voldshendelsen.
Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send inn
 • av Erik Fossen
  DEL
  Tror gjerningsmannen opererte alene

  Politiet som etterforsker Kongsberg-saken tror gjerningsmannen var alene om angrepet.

  – Når det gjelder spørsmålet om resttrussel, arbeider politiet med flere hypoteser: Har han vært alene, har han snakkt med andre, blant annet, sa politiinspektør Per Thomas Omholt under pressekonferansen.

  – Den hypotesen som er styrket så langt er at han har gjort dette helt alene. Ingenting i etterforskningen så langt tyder på at han har samarbeidet med noen. Tvert i mot virker dette som en person som har hatt lite kontakt med andre, sa Omholt.

  Han understreker at politiet mener ofrene ble valgt tilfeldig.

  – Siktede er fortsatt på en lukket og sikker helsesituasjon. Han er fortsatt ikke avhørbar, sa Omholt.

 • av Erik Fossen
  DEL
  Hypotesen om at Bråthen konverterte er svekket

  Ifølge politiet, tyder mye på at gjerningsmannen Espen Andersen Bråthen ikke var å regne som seriøs konvertitt til islam.

  – Det har vært kjent i det offentlige at han selv har sagt at han har konvertert. Det er en av hypotesene, men vi har også hypoteser om at han ikke har gjort det, sa politiinspektør Per Thomas Omholt under pressekonferansen.

  – Etterforskningen så langt styrker hypotesen om at han kanskje ikke har gjort dette så veldig seriøst. Sykdom er den sterkeste hypotesen i forhold til motivasjon, sa Omholt.

 • av Pål Andreas Mæland
  DEL
  Dette er de fem drepte

  Politiet offentliggjorde lørdag ettermiddag navnene på de fem som ble drept på Kongsberg onsdag kveld. De drepte er:

  • Andréa Meyer, 52 år
  • Hanne Merethe Englund, 56 år
  • Liv Berit Borge, 75 år
  • Gunnar Erling Sauve, 75 år
  • Gun Marith Madsen, 78 år

  Politiet har sagt at de fem ble funnet både innendørs og utendørs. De har også uttalt at alle fremstår som tilfeldige ofre.

 • av NTB
  DEL
  Statsforvalteren vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede
  Plombert dør på det som skal være den siktedes bolig.
  Plombert dør på det som skal være den siktedes bolig. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Statsforvalteren i Oslo og Viken har vært i kontakt med helseinstanser og varslet at de vil undersøke helsevesenets oppfølging av Kongsberg-siktede.

  – Når det gjelder helsevesenets håndtering, har vi allerede vært i kontakt med både den kommunale helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten basert på informasjonen som har fremkommet i mediene, opplyser kommunikasjonssjef Liv Ødegaard ved Statsforvalteren i Oslo og Viken i en epost til NTB.

  – Her har vi varslet at vi kommer til å undersøke tilsynsmessig den oppfølgingen den siktede har fått i helsevesenet, opplyser Ødegaard.

  Politiet har uttalt at 37 år gamle Espen Andersen Bråthen som er siktet for Kongsberg-angrepet, har vært i kontakt med helsevesenet en rekke ganger gjennom flere år.

 • av NTB
  DEL
  Politiet offentliggjør navn på de drepte på Kongsberg
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Onsdag 13. oktober ble fire kvinner og én mann drept på Kongsberg.

  Politiet orienterer om at navnene på de drepte vil bli offentliggjort klokken 14.00 lørdag.

  BT følger pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  Kronprinsparet besøker Kongsberg søndag
  Kronprinsen og kronprinsessen skal delta på en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke søndag klokken 11.
  Kronprinsen og kronprinsessen skal delta på en minnegudstjeneste i Kongsberg kirke søndag klokken 11. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Kronprinsen Haakon og kronprinsesse Mette-Marit skal søndag besøke Kongsberg, der de skal delta på en minnegudstjeneste etter angrepet onsdag.

  Fem mennesker ble drept og tre skadd i angrepet onsdag. Espen Andersen Bråthen (37) fra Kongsberg er pågrepet og har erkjent handlingene.

  teaser
  i går 18:43
  Nabo til to av de drepte: – Fantastiske mennesker
 • av NTB
  DEL
  Støre: Sterkt å se hvordan Kongsberg-samfunnet stiller opp for hverandre
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Fredag ettermiddag la statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) ned blomster i Magasinparken i Kongsberg.

  – Vi vil minne dem som meningsløst mistet livet og sende varme tanker til de etterlatte og dem som er berørt, sa Støre i en tale.

  Flere hundre mennesker hadde møtt fram til en stille markering.

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld.
  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) legger ned blomster og tenner lys under sitt besøk i Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  – Vi kjenner Kongsberg som en trygg by, og Kongsberg er en trygg by. Men det ufattelig kan skje, sa Støre, som på vegne av regjeringen takket byen og befolkning for måten de har vist å ta vare på hverandre etter drapene og drapsforsøkene.

  – Det gjør sterkt inntrykk på meg å se hvordan Kongsberg-samfunnet stiller opp. Jeg tror alle i Norge sender varme tanker til dem som nå er berørt, sa Støre til NTB etter talen i parken.

 • av NTB
  DEL
  PST ba helsevesenet følge opp Kongsberg-siktet i 2018
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter til NRK og VG at de i 2018 gjorde en vurdering av at det var fare for at Espen Andersen Bråthen gikk til angrep. Ifølge PST-vurderingen kunne han utføre et «lavskala angrep med enkle virkemidler i Norge».

  Arne Christian Haugstøyl, sjef for kontraterror i PST, sier til NTB at det var opp til helsevesenet å følge opp det varselet.

  – Det tror jeg er et spørsmål som det er viktig å stille til helsevesenet. Det er klart at det som var vår vurdering, var at det ikke var en ekstrem islamist, men en psykisk syk person. Vi har ikke tiltak i vår verktøykasse til å få gjort noe med noen med hans tilstand, sier han på spørsmål om hva som skjedde etter varselet i 2018.

  teaser
  14. oktober
  Gjerningsmannen slapp unna den første patruljen. Dette skal politiet gjøre når det pågår livstruende vold.
 • av NTB
  DEL
  Mehl: Sterkt å komme til Kongsberg
  Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) tar imot statsminister justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) når de besøker Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (Sp) tar imot statsminister justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) når de besøker Kongsberg fredag kveld. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) sier det er sterkt å komme til Kongsberg, to dager etter angrepet som tok livet av fem personer.

  Den ferske justisministeren ankom Kongsberg sammen med statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bare én dag etter at de to gikk inn i regjering.

  – Det er sterkt med tanke på det som har skjedd. Det er et besøk som er preget av stort alvor. Jeg er veldig glad for at vi fikk muligheten til å ta turen hit og snakke med de som er berørt, sier Mehl.

  Støre og Mehl skal først ha et møte med Kongsbergs ordfører, Kari Anne Sand (Sp), som ønsket de to velkommen og takket for at de kom. Støre sier de vil ta en tur rundt og se seg om i byen etter møtet.

 • av Hanad Ali og Reidun Drægebø
  DEL
  Politiet: Gjort flere beslag i siktedes leilighet
  Kongsberg sentrum torsdag ettermiddag.
  Kongsberg sentrum torsdag ettermiddag. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  På en pressekonferanse fredag ettermiddag opplyser politiet at det jobbes bredt etter drapene i Kongsberg.

  Politiet sier de har gjort «masse beslag» i saken.

  – I starten av en slik sak beslaglegger vi det meste, spesielt rundt siktede. Vi har gjort mange beslag inne i leiligheten, sier politiinspektør Per Thomas Omholdt til BT.

  Drapssiktede Espen Andersen Bråthen har bostedsadresse i Kongsberg sentrum.

  – Har dere gjort beslag som har styrket mistanken mot han?

  – I et hjem der det er PC, vil det være et viktig bevis for å se på historikk på nettleser og ulike sosiale medier. Så svaret er egentlig ja, sier Omholdt.

  teaser
  i går 11:27
  «Alle venter på en konklusjon på Kongsberg-drapene. Men tiden kan ikke fylles med spekulasjoner.»
 • av NTB
  DEL
  PST fikk første varsel om drapssiktede på Kongsberg i 2015
  Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum etter angrepet onsdag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
  Politiet gjør undersøker i Kongsberg sentrum etter angrepet onsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Det var i 2015 at PST fikk første varsel om Kongsberg-siktede Espen Andersen Bråthen. I tillegg ble en video i 2017 vurdert.

  Det har vært kjent at lokalt politi i 2017 gjennomførte en bekymringssamtale med den siktede 37-åringen etter at han la ut en video på internett i desember samme år. Den ble vurdert av PST.

  Informasjonssjef og seniorrådgiver Martin Bernsen i PST bekrefter overfor NTB at PST for første gang ble varslet om mannen i 2015. NRK meldte dette tidligere fredag.

  På nyåret i 2018 varslet politiet helsevesenet om mannen. NRK skriver at PST da vurderte at han ikke var drevet av religion eller ideologi, men var alvorlig psykisk syk.

 • av NTB
  DEL
  Politiet og PST skal evalueres etter Kongsberg-drapene

  Politidirektoratet skal evaluere politiets håndtering av Kongsberg-angrepet. Både det som skjedde under hendelsen og i forkant skal evalueres.

  Beslutningen er tatt i samråd med PST og Politidirektoratet, sier politidirektør Benedicte Bjørnland og PST-sjef Hans Sverre Sjøvold i en uttalelse.

  Politiets oppgaveløsningen da fem personer ble drept og håndteringen av tipsene som kom inn om gjerningsmannen i forkant, samt informasjonsflyten mellom politiet og PST skal evalueres.

  – Selve innretningen på gjennomgangen, vil vi måtte komme tilbake til i løpet av en til to ukers tid, sier Bjørnland og Sjøvold.

  Spesialenheten for politisaker er også varslet og skal på selvstendig grunnlag vurdere etterforskning av politiet.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Siktede ikke i stand til å avhøres

  Politiinspektør Per Thomas Omholdt bekrefter at det er foretatt flere avhør av den siktede.

  – Men nå er han er i en helsetilstand der vi ikke kan avhøre han, sier Omholdt.

  Gjerningsmannen er nå på en psykiatrisk institusjon og varetektsfengslet i fire uker.

  – Vi ønsker å avhøre ham igjen så fort som mulig, men det er helsevesenet som avgjør når han er klar til det.

  Det ble torsdag besluttet å gjennomføre full judisiell vurdering av siktede.

  – Hvis alt går som det skal, vil det ta rundt åtte uker, sier Omholdt.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Fremstår som «litt planlagt»

  Politiet uttalte fredag at hendelsen på Kongsberg onsdag kveld fremstår som «litt planlagt».

  – Det kan ligge mye i ordet «planlagt», sier politiinspektør Per Thomas Omholdt.

  Det kan være snakk om både flere år og noen dager, utdyper han.

  – Det som styrker hypotesen om at det er litt planlagt, er at det ikke virker som en impulshandling, men at det er tenkt på i noe tid før handlingen, sier han.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Oppfordrer vitner til å ta kontakt
  Politiinspektør Per Thomas Omholdt
  Politiinspektør Per Thomas Omholdt Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Politiinspektør Omholdt sier at politiet fortsetter etterforskningen i full bredde.

  – Vi fortsetter med åsteds- og gjenstandsundersøkelser og innhenter og analyserer elektroniske bevis.

  Det skal fortsatt også avhøres mange vitner.

  – Også siktede skal avhøres igjen når han er i en bedre helsetilstand, bekreftet politiinspektøren.

  Han oppfordret også vitner til å melde seg.

  – Vi ber alle som har vært i kontakt med siktede i årene eller dagene før hendelsen om å melde seg til politiet.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Sannsynlig at sykdom ligger bak

  Politiet sier de har jobbet ut fra flere ulike hypoteser om hva gjerningsmannens motiv skal ha vært.

  – Vi har jobbet ut fra alle mulige hypoteser. Har det vært sinne, hevn, impuls, jihad, sykdom eller provokasjon, sier politiinspektør Per Thomas Omholdt.

  – Den hypotesen som er styrket mest, er at bakgrunnen er sykdom, fortsetter han.

  Han legger til at politiet fortsatt holder åpent for at flere hypoteser kan styrkes.

  Hypotesen om at motivet er jihad er imidlertid en av hypotesene som er svekket, ifølge Omholdt.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Har avhørt 50 vitner
  Foto: Terje Pedersen / NTB

  Politiinspektør Per Thomas Omholdt sier det er flere åsteder i saken.

  – Siktede har tatt seg inn i private adresser og tatt livet av folk i det offentlige rom.

  Han ønsket ikke å si noe om våpen som er brukt, heller ikke dødsårsaken til de drepte.

  – Det er snakk om tre ulike våpen, men vi vil ikke gå ut med hvilke enda. Vi ønsker at folk skal fortelle det de vet og husker, ikke hva de har lest har skjedd.

  Politiet har foreløpig formelt avhørt 50 vitner.

  – Men vi har snakket med mange flere gjennom blant annet rundspørringer.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  – Det er mange som har fryktet for livet sitt
  Politiinspektør Per Thomas Omholdt
  Politiinspektør Per Thomas Omholdt Foto: Eirik Brekke

  Pressekonferansen vil inneholde informasjon om etterforskningen, siktede i saken og hva som skjer fremover, sier politiinspektør Per Thomas Omholdt.

  – Dette er en tøff sak for et lokalsamfunn og for et land. Vi skal finne ut hva som skjedde.

  Omholdt sier gjerningsmannen pr. i dag er siktet for fem drap.

  – I tillegg har han skadet tre personer fysisk, men det er mange flere fornærmede i saken. Det er mange som har fryktet for livet sitt.

  Siktelsen kommer til å bli utvidet, men politiet må først få oversikt, sier Omholdt.

 • av NTB
  DEL
  De tre skadde etter Kongsberg-angrepet er utskrevet fra sykehus

  De tre personene som ble skadd i angrepene på Kongsberg, er nå skrevet ut fra sykehus.

  Det opplyser Torfinn Frostad, pressevakt i Vestre Viken, til VG.

  Fem personer ble drept og tre skadd i angrepet onsdag kveld. Skadene var ikke av livstruende art, har politiet tidligere opplyst.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Kongsberg-siktede varetektsfengslet i fire uker
  Foto: Terje Pedersen / NTB

  Espen Andersen Bråthen, som er siktet for drapene i Kongsberg onsdag kveld, er besluttet varetektsfengslet i fire uker.

  Det går fram av en kjennelse i Buskerud tingrett fredag.

  Den siktede har fått brev- og besøksforbud, samt medieforbud og full isolasjon de to første ukene.

  – Dersom siktede ikke skjermes for dette og for andre innsatte, vil viktige bevis kunne gå tapt. Dette gjelder særlig i forhold til undersøkelsen av siktedes psykiske helse, står det i kjennelsen.

  Siktede var ikke til stede da kjennelsen ble avsagt.

 1. Bak denne knuste døren skal han ha angrepet et eldre par

 2. Nabo til to av de drepte: – Fantastiske mennesker

 3. Politiet: Hypotesen om konvertering er svekket

 4. «Nå trengs det varsomhet»

 5. Dette skal politiet gjøre når det pågår livstruende vold

 6. Vitne: – Et helt forferdelig skrik. Det kommer jeg aldri til å glemme.

Publisert

Mest lest akkurat nå

 1. Dette er de drepte etter angrepet på Kongsberg

 2. Nødetatene rykket ut til steinras – fylkesvei stengt

 3. 20-åring fra Stord omkom i Spania

 4. – Jeg opplevde at folk krysset veien for å unngå oss. Da bestemte jeg meg for å ta affære.

 5. – Kvifor snakkar me ikkje om dei tinga som skjer med kroppen vår etter fødsel?

 6. Strikkeklærne er kjent over hele verden. Men i fjor sviktet salget.

BT anbefaler

Han har vært frivillig i Sandviken siden 1988. Én sak fikk «Jappi» til å levere inn nøklene og takke for seg.

Ingen har vært frivillig i Sandviken Toppfotball lenger enn Jan Magne «Jappi» Ottesen (68).

LES SAKEN
 1. Kongsberg-drapene
 2. Webview
 3. Kongsberg
 4. Vold