Næringslivet direkte

Siste innlegg
 • Marita Ramsvik
  DEL
  Sparebanken Vest: – 2022 ble et sterkt år
  Jan Erik Kjerpeseth, konsernsjef i Sparebanken Vest. Foto: Tuva Åserud

  I fjor fikk Sparebanken Vest et resultat før skatt på 3,5 milliarder kroner og en egenkapitalavkastning på 14,6.

  – 2022 ble et sterkt år med god vekst i kunder, utlån og inntekter, sier konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i en pressemelding.

  Nå foreslår styret i banken et utbytte på 603 millioner kroner.

  580 millioner kroner skal gå til kundene, og 301 millioner kroner skal gå til allmennyttige midler til Vestlandet.

 • Gerhard Flaaten
  DEL
  Knut Jørgen Hauge tapte søksmål mot staten
  Zachariasbryggen. Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

  For ett år siden saksøkte Hauge staten ved Justis- og beredskapsdepartementet for inntil 55 millioner kroner.

  Kravet skulle dekke saksomkostninger som Hauge mener han ikke skulle vært idømt, gjennom de siste rundene til Zachariasbryggen AS i rettssystemet.

  Hauge mente at Bergen tingrett gjorde feil da de i 2019 innstilte behandlingen av konkursboet til Zachariasbryggen AS.

  Og dette er det Hauge har saksøkt staten for.

  26. januar tapte Hauge saken, ifølge en fersk dom fra Oslo tingrett. Han må betale 155.200 i saksomkostninger.

  teaser
  11. oktober 2019
  Hauge får 6,2 millioner i erstat­ning – krevde inntil 700 millioner
 • NTB
  DEL
  Flere frister forfaller for Flyr ved midnatt
  Flyselskapet Flyr kom ikke i mål med den nye finansieringsplanen og styret vurderer alternativer for videre drift. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Det er flere grunner til at Flyr bør ha funnet en løsning på problemene innen midnatt. Da er det blant annet frist for å bekrefte sommerens flyruter i Europa.

  Mandag opplyste Flyr at de ikke har lyktes med å hente inn nok penger, og at styret nå må vurdere om det finnes alternativer for videre drift.

  Innen det neste flyet går tidlig onsdag, bør man ha en avklaring rundt både finansiering og planer for sommertrafikken, skriver Dagens Næringsliv.

  En grunn er at fristen det europeiske flydirigeringsorganet Eurocontrol har satt for å melde inn planlagte flybevegelser i sommersesongen, er 31. januar. Samme dato har også Avinor og den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA som frist for innmelding av start- og landingsrettigheter for sommeren.

  En annen grunn er at flyselskapene innen denne tid, også de som vil leie fly og mannskap av Flyr, må melde inn sommerens ruter og vite at de har materiell tilgjengelig til å fly som planlagt.

  Tusenvis av passasjerer som har betalt for billetter, venter i spenning på hva som skjer med flyselskapet. Dagbladet skriver at alle som har bestilt refunderbare Fleks-billetter, kan avbestille og få pengene tilbake.

  Men også for alle med lavprisbilletter som i utgangspunktet ikke er refunderbare, slik som Smart og Mini, er det gode nyheter.

  Passasjerer med slike billetter har likevel fått avbestille sine billetter og får pengene tilbake. Dersom man skulle angre på at man avbestilte billetten og Flyr overlever krisen, må du bestille og betale en ny billett – og da kan prisen være en helt annen.

 • Erlend Langeland Haugen
  DEL
  BA: Inkassoselskap stenger i Bergen

  Kredinor legger ned lokalkontorene i Bergen, Kristiansund, Kristiansand og Hamar. Rundt 20 ansatte ved bergenskontoret blir berørt, melder BA.

  – I 2021 ble størrelsen på salærene kraftig kuttet. Dette gjør at vi må se nærmere på kostnadene, sier Klaus-Anders Nysteen, administrerende direktør i Kredinor, til avisen.

  Av 26 ansatte ved inkassoselskapets lokalkontor i Bergen er det 17 som mister jobben, to tilbys å jobbe frem til de er 62 år, mens syv stillinger ikke blir berørt, opplyser direktøren til BT.

  – Når samtlige åtte lokalkontor er avviklet de siste par årene, vil vi totalt ha cirka 400 ansatte som jobber med Oslo som base, fortsetter han.

  Nysteen sier konkurransen i markedet, behov for effektivisering er andre faktorer som gjør at Kredinor må se helhetlig på kostnadene sine.

  Avviklingen av kontoret i Bergen skjer 1. juli 2023.

 • NTB
  DEL
  Konkurransetilsynet kaller inn dagligvaregigantene til møte om økte matpriser
  Konkurransedirektør, Tina Søreide. Foto: NTB

  Konkurransetilsynet har kalt inn både dagligvarekjeder og leverandører til møter etter å ha reagert på bransjens varslinger om stort prishopp på matvarer.

  Konkurransedirektør Tina Søreide sier det er to ting som bekymrer henne:

  – Det ene er hvordan bransjen har kommunisert prisøkningene på forhånd. Vi har gjentatte ganger advart mot at prissignaler i mediene i seg selv kan være prisdrivende. Og det andre er selve innretningen, hvor dette forhandles om i to vinduer, sier Søreide til Dagens Næringsliv.

  Bransjen har de siste månedene varslet gjentatte ganger om økte priser fra 1. februar.

  – Det er ikke opplagt ulovlig, men det kan uansett virke konkurransehemmende, og vi har derfor bedt aktørene om å unngå det, sier Søreide.

  Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) har tidligere bedt tilsynet se på uttalelsene fra bransjen.

 • NTB
  DEL
  Regjeringsutvalg skal vurdere frontfagsmodellen

  Regjeringen har oppnevnt et utvalg som skal vurdere om utviklingen i økonomien svekker oppslutningen om frontfagsmodellen.

  Utvalget ledes av økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo. Ifølge pressemeldingen fra regjeringen gjøres dette etter ønske fra partene i arbeidslivet.

  Frontfagsmodellen innebærer at konkurranseutsatte næringer forhandler lønn først. Det gir en norm for lønnsoppgjørene i de delene av norsk økonomi som ikke er i konkurranse med utlandet.

  Utvalget skal se på utfordringer for den tradisjonelle norske lønnsdannelsen, inkludert effekten av koronapandemien, Russlands krig mot Ukraina og geopolitiske spenninger.

 • Frode Bjerkestrand
  DEL
  Eviny-prosjekt får 20 millioner kroner. Skal bedre kapasiteten i det norske kraftsystemet.
  Helse Bergen er blant partnerne i prosjektet. Foto: Alice Bratshaug

  Bergenske Eviny får en betydelig sum av årets tildeling fra det statlige prosjektet Pilot-E, som finansieres av Forskningsrådet, Enova og Innovasjon Norge.

  Eviny skal bruke de 20 millioner kronene til å utvikle en digital løsning. Den skal samle inn informasjon om bedrifter og institusjoner som kan variere kraftforbruket sitt, slik at de verste strømtoppene på døgnet kan tas ned. Informasjonen skal brukes på en digital “markedsplass” for fleksibel kraft, der nettselskapene kan by på kraften de trenger.

  Eviny har fått med seg 11 bedrifter som skal finne nye måter å spare strøm på, blant dem er Posten Norge, Sintef Energi, Helse Bergen, Universitetet i Bergen, Vestland fylkeskommune, Corvus Energy og Toppe Gartneri.

  Det norske energisystemet er preget av store endringer det siste året, som følge av Ukraina-krigen og knapphet på energi i Europa. Regjeringen håper årets tildeling vil bidra til å gjøre det norske kraftsystemet mer fleksibelt, og smøre det grønne skiftet.

 • NTB
  DEL
  Ber Vestre snu om strømstøtte
  Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) snakker mot bedre vitende når det gjelder strømstøtte til næringslivet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Strøm til fastpris er ikke løsningen for næringslivet, mener Norsk Industri. I år vil flere bedrifter enten gå over ende eller måtte nedbemanne, spår de.

  Administrerende direktør Stein Lier-Hansen og direktør Knut E. Sunde gikk hardt ut mot næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) da de la fram årets konjunkturrapport om framtidsutsiktene for norsk industri torsdag.

  De mener Vestre taler mot bedre vitende når han tviholder på at det er fastprisavtaler på strøm som skal redde bedriftene over strømkneika.

  – Næringsministeren ber oss om å være tålmodige. Men hvis noen hadde villet gi oss kraftprisavtaler som er så gode som Vestre tror, så ville de kommet før årsskiftet, slår Norsk Industri-direktørene fast.

  De mener Vestre tar feil på flere punkter, blant annet at det nå er mulig å få avtaler til under 70 øre per kilowattime.

 • Ådne Lunde
  DEL
  Bergensselskap har nådd milepæl for ammoniakk som drivstoff til skip
  Bernt Skeie Foto: Alice Bratshaug

  Selskapet Alma Clean Power skriver i en pressemelding at brenselcelle-systemet deres nå har fått en «prinsippgodkjennelse» fra klasseselskapet DNV.

  Disse brenselcellene kan lage strøm av ammoniakk. Målet er å bidra til reduserte utslipp fra skipsfarten.

  Ifølge selskapet kan brenselcellene også bruke en rekke andre drivstoff.

  I første omgang skal systemet monteres om bord i forsyningsskipet «Viking Energy». Skipet eies og driftes av Eidesvik, og er på kontrakt for Equinor.

  Ifølge pressemeldingen blir dette første gang at et ammoniakkbasert brenselscellesystem blir installert i et kommersielt skip.

  – Vi er veldig glade for at vårt design har blitt godkjent i henhold til den høyeste standarden i den maritime bransjen, sier Bernt Skeie, direktør i Alma Clean Power, i pressemeldingen.

  Det er industrigiganten Aker som eier Alma Clean Power.

 • Martin Alexander Fjellheim
  DEL
  Roll & Rock stenger dørene etter ti måneder
  Daglig leder og medeier Dorjan Bardhaj møtte BT da de åpnet i nytt lokale i fjor. Foto: Bård Bøe (arkiv)

  Etter drøye ti måneder i lokalet på Øyrane Torg har rockerestauranten Roll & Rock stengt dørene, skriver Bygdanytt.

  I elleve år var Roll og Rock plassert i Skostredet i Bergen sentrum. I 2021 stengte de dørene og la ned.

  I mars i fjor åpnet de opp igjen i nye lokaler på Øyrane Torg i Indre Arna.

  Daglig leder og medeier Dorjan Bardhaj bekrefter stengingen overfor BT.

  Den kommer etter en lang periode med røde tall. Han hadde håpet at de kunne holde det gående frem til sommeren.

  – Men det har gått så langt at vi har for mye gjeld til å kunne overleve frem til da.

  Det er flere årsaker som har medvirket, mener Bardhaj.

  – Strømprisene har gått til helvete, nevner han blant annet.

  Det har vært «vanskelig når strømregningen blir høyere enn husleien» og den generelle prisstigningen har også gjort at det har blitt færre kunder, sier Bardhaj.

  – Frem til siste minutt hadde jeg håpet på at noe skulle skje, at noe penger skulle falle ned fra himmelen, nok kapital til å holde hodet over vann, men det skjedde ikke.

  Bardhaj har brukt mye tid og alle sparepengene på restauranten de siste årene, sier han.

  – Det er kjempetrist.

 • Målfrid Bordvik
  DEL
  Vintagebutikk i sentrum stenger dørene: – For få kunder
  Paulina Vintage Boutique forsvinner fra Domkirkegaten fra midten av februar. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

  Bruktbutikken som har holdt til i Domkirkegaten, stenger dørene fra midten av februar. Da blir Paulina Vintage Boutique en ren nettbutikk. Det melder eieren, Juliet Helset Balgobin, på Instagram.

  Der forteller hun at de tre første årene med butikkdrift var morsomme, men at de siste tre årene har vært preget av for få kunder og for høye utgifter.

  Butikkeieren har derfor kommet til at fysisk butikk ikke er bærekraftig.

  – Dessverre er den nye normalen i sentrums sidegater færre besøkende. I tillegg kommer sjuke prisstigninger og driftskostnader - og etterslep etter pandemien, skriver hun.

  I fjor vår stengte også en annen bruktbutikk i sentrum, Second Love, etter 13 år. Butikkeier Lisa Story (34) forteller om en rivende utvikling på de årene.

  – I starten var det ingen som ville kjøpt brukte julegaver, mens det nå er status fordi man viser seg som en bevisst forbruker. Jeg har fått oppleve den grønne utviklingen på gateplan, sier hun.

  Likevel ble det tungt å drive butikken og Story valgte i stedet å satse på kunsten, forteller hun.

  – Jeg har kjempet for saken og føler at verden har våknet litt. Men politikerne må gjøre det lettere å drive med brukthandel, ved å kutte eller fjerne momsen, sier Story.

  Lisa Story la ned Second Love i fjor. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)
  teaser
  29. april 2022
  Bergens bruktbutikker: – Det er for dem som er interessert i mote, men ikke ønsker å kjøpe nye klær
 • Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  Madam Bergen vurderer å stenge fabrikken
  Madam Bergen produserer blant annet Hjertefiskekaker. Foto: Jan M. Lillebø (arkiv)

  Madam Bergen har innkalt de ansatte til et allmøte i dag. Her vil de informere om at de vurderer å stenge fabrikken i Godvik, skriver BA.

  På fabrikken til Madam Bergen jobber for tiden 13 ansatte. Høye kostnader, særlig på strøm, skal være en av årsakene til at de nå vurderer å stenge, skriver daglig leder Øystein Rist i pressemeldingen.

  Madam Bergen ble startet i 1991. I 2009 ble Madam Bergen kjøpt av den nordnorske sjømatbedriften Lofotprodukt.

 • NTB
  DEL
  Regjeringen vil inkludere større arealer for oljeleting i Norskehavet og Barentshavet

  Regjeringen foreslår å legge til 92 blokker i nord til TFO-området og dermed inkludere ytterligere områder i Norskehavet og Barentshavet.

  – Vi trenger stadig nye funn for å videreutvikle norsk sokkel. I dag har jeg derfor satt i gang den årlige konsesjonsrunden der vi tilbyr leteområder til oljeselskapene, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap).

  Olje- og energidepartementet har tirsdag sendt forslaget på høring.

 • Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Telenor nedbemanner med 200 ansatte
  Et flagg med Telenor-logo. Foto: INTS KALNINS (arkiv)

  Telenor gjennomfører en omorganisering, som innebærer kutt av 200 stillinger i Norge.

  – Vi ønsker å være enda mer kundefokuserte og fremstå tydelig som ett Telenor, uavhengig om du er bredbånds-, TV-eller mobilkunde hos oss. Samtidig skal vi øke verdiskapingen og effektivisere måten vi jobber på. Derfor gjør vi endring på noen av divisjonene våre, sier administrerende direktør Birgitte Engebretsen i Telenor i en pressemelding.

  Endringene innebærer at det skal bli færre ledere og en flatere struktur, forklarer Engebretsen.

  – Omstillingsprosesser som dette er krevende for de berørte. Det er likevel helt nødvendig at vi fornyer oss og skaper økt verdi for kundene, samtidig som vi ivaretar Telenors konkurransekraft i en utfordrende tid preget av høy makroøkonomisk usikkerhet, sier hun.

  Dermed vil antall Telenor-ansatte bikke under 3.000 i Norge. I år 2000 hadde selskapet 20.000 ansatte i Norge.

 • Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Hansa-topp går på dagen
  Lars Giil Foto: Hansa Borg Bryggerier (arkiv)

  Administrerende direktør i Hansa Borg og Solera, Lars Giil, går av på dagen.

  Det melder bryggeriet selv i en pressemelding.

  Giil har vært ansatt i Hansa Borg Bryggerier siden 2007 og hatt rollen som administrerende direktør siden 2018.

  Da Royal Unibrew kjøpte Hansa Borg i 2022 ble han utnevnt til administrerende direktør for Royal Unibrews norske virksomhet, som også inkluderer Solera Norway, Multibev, Cuveco og Vinestor.

  – Både selskapet og Lars ser et fremtidig behov for en leder som kjenner Royal Unibrews kultur og fremtidige mål fra innsiden. Lars vil ta sitt neste karrieresteg utenfor Royal Unibrew Group, står det i meldingen.

  Dansken Jakob Simmelsgaard tar over rollen som ny administrerende direktør og daglig leder i Hansa Borg og Solera.

 • Anders Grimsrud Eriksen, Målfrid Bordvik
  DEL
  Hanakam-selskap er tvangsoppløst
  Per Arne Hanakam (t.h.) møtte i retten i fjor vår. Foto: Marita Aarekol (arkiv)

  Selskapet Spinnaker Property, som kontrolleres av eiendomsinvestoren Per Arne Hanakam, ble fredag tvangsoppløst. Det kommer frem i en kjennelse fra Hordaland tingrett.

  Årsaken er at selskapet har stått uten revisor i lang tid. Tvangsoppløsningen betyr at selskapet i praksis er konkurs. Det er oppnevnt bostyrer.

  Spinnaker Property eier to selskaper som har tomter på Espehaug.

  Selskapet har stor gjeld og kreditorer har i lang tid prøvd å få pengene sine tilbake.

  BT har skrevet flere saker om eiendomsinvestorene Per Arne Hanakam og Tor-Erik Nielsen, som har hentet inn store summer i lån fra privatpersoner for å finansiere flere tomtekjøp i og rundt Bergen. Et stort antall långivere har ikke fått igjen pengene sine.

  Hanakam og Nielsen ble i fjor høst arrestert av politiet og satt fire uker i varetekt. De er siktet for grov økonomisk kriminalitet. Etterforskningen pågår fortsatt. Begge har nektet straffskyld.

  teaser
  2. november 2022
  Fem revisorer har trukket seg. – Ikke vanlig.
 • Målfrid Bordvik
  DEL
  Klart for produksjon av grønn hydrogen i Vestland
  Denne veka vart utstyret som skal sikre grønt hydrogen heist på plass på Stord. Foto: Sustainable Energy Katapult Senter

  Eitt av dei første anlegga for lokalprodusert, grønn hydrogen i Norge nærmar seg oppstart. Denne veka vart den første elektrolysøren, som kan produsere 140 tonn grønn hydrogen i året, levert til Stord Hydrogen.

  Leveransen er eit resultat av partneravtalen mellom Liquiline og den danske elektrolyseleverandøren Green Hydrogen Systems.

  Etter ein testperiode skal anlegget etter planen vere i ordinær drift i løpet av første kvartal.

  teaser
  7. november 2019
  Vil gjera kystfarten grøn med dansk teknologi
 • Hanne Eskeland
  DEL
  Skjøndals Eiendom AS får nye eiere
  Foto: Rune Meyer Berentsen (arkiv)

  Frydenbø Eiendom og LAB Eiendom kjøper Skjøndals Eiendom, skriver Frydenbø i en pressemelding. Skjøndals Eiendom forvalter eiendommene til Skjøndal slip, som har holdt til på Damsgård i over hundre år.

  Dermed har de sikret seg sentrale eiendommer på Damsgård, står det i pressemeldingen.

  Skjøndals Slip og Verksted har i likhet med Frydenbø drevet slippvirksomhet – det vil si heving av båter på land – og verksted rett ved Puddefjordsbroen i over hundre år. Skjøndal Slip ligger like ved Frydenbøs egne lokaler på Laksevåg.

  Styreleder Jan Sverre Røsstad sier det derfor er hyggelig at det er nettopp Frydenbø, sammen med LAB, som kjøper selskapet og eiendommen.

  Gjennom oppkjøpet får Frydenbø og LAB en tomt på rundt 2500 kvadratmeter, eller fire mål. Den inkluderer Damsgårdsveien 114, 115, 117, 119 og 121.

 • NTB
  DEL
  Microsoft skal si opp 10.000 i år
  Bildet viser IT-gigantens kontorer i Paris. Foto: AP / NTB

  IT-giganten Microsoft skal kutte 10.000 jobber, noe som utgjør under 5 prosent av de ansatte, bekrefter selskapet.

  Nedskjæringene skal skje i løpet av 2023, men noen av oppsigelsene vil skje umiddelbart, opplyser selskapet onsdag.

  Ifølge oversikter over bransjen har Microsoft over 220.000 ansatte. I fjor kuttet selskapet staben i to runder.

  Microsoft sier onsdag at de også vil gjøre endringer som til sammen skal bidra til innsparinger på rundt 1,2 milliarder dollar.

 • Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  Nordic Mining med milliardkontrakt
  Området hvor Nordic Mining planlegger prosessområde på Engebø. Foto: Oddleiv Apneseth (arkiv)

  Nordic Mining har solgt omtrent alt de kommer til å produsere av granatkonsentrat i sine første fem driftsår.

  Dette skriver selskapet i en pressemelding.

  Produksjonen skal etter planen starte høsten 2024 i det omstridte gruveprosjektet ved Engebøfjellet.

  – Dette er en stor og viktig kontrakt for oss. Vi skal produsere i 40 år, så det er viktig å vite at vi har salg de første fem årene, sier daglig leder Ivar S. Fossum til Bergens Tidende.

  Han vil ikke si nøyaktig hvor mye kontrakten er på, men bekrefter at den er i «milliardklassen».

  Kunden skal være en ledende internasjonal produsent og distributør av granat til vannjetskjæring, sandblåsing og slipeformål, ifølge Nordic Minings pressemelding.

  Selskapet har fått konsesjon til å deponere 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden, i forbindelse med utvinning av rutil og granat.

  Dette har skapt reaksjoner fra blant annet Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

Publisert: