Næringslivet direkte
No er 5340 vestlendingar heilt arbeidsledige. Dette utgjer 1,6 prosent av arbeidsstyrken.
Auka renter og høg prisstiging gjer at NAV ventar auke i arbeidsløysa til hausten, skriv NAV Vestland i ei pressemelding.
Fungerande direktør Bjarte Hysing-Olsen i NAV Vestland trur på same utvikling i Vestland som i resten av landet.
– Men auken blir ikkje særleg stor, og arbeidsløysa vil framleis ligge på eit lågt nivå, trur han.
Det er flest ledige jobbar innan helse, pleie og omsorg (957), bygg og anlegg (725) og reiseliv og transport (433).
I Vestland er det høgast arbeidsløyse i Hyllestad (3,0 %), Solund, Høyanger, Kinn og Øygarden (alle 2,1 %).
- av Kyrre KjellevoldDELÉn av fire Coop-kunder handler med mobilenCoop Hordaland opprettholdt de høye salgstallene fra pandemiåret 2020 også i fjor. Her fra Coop Apeltun. Foto: Jannica Luoto
Resultatet for Coop Hordaland er nå klart.
Årsregnskapet viser at samvirkelaget sto tilnærmet på stedet hvil i 2021. Det betyr at rekordomsetningen- og resultatet fra pandemiåret 2020 gjentok seg også i fjor.
Totalt omsatte Coop Hordaland for 3,88 milliarder kroner. Det er en nedgang på rundt 100 millioner kroner fra 2020. Årsaken er redusert salg på Coops byggevareutsalg.
Samvirkelagets medlemmer satt samtidig igjen med et resultat før skatt på 110 millioner kroner. Det er en økning på 10 millioner fra året før.
Styret skriver i sin beretning at de forventer en betydelig nedgang i den "koronadrevne omsetningsveksten" i 2022, både innen dagligvarehandel og byggevare.
Coop kan videre notere seg en økning på 290 prosent på betalingsløsningen Coop Pay. Det betyr at én av fire av Coop-medlemmer i Hordaland betaler dagligvarene med mobilen, skriver samvirkelaget.
- av Ådne LundeDELBergen Carbon Solutions satsar først i HøyangerKjemikar Fredrik Hansen og gründer og tidlegare direktør Jan B. Sagmo i Bergen Carbon Solutions i hovudkontoret på Flesland. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)
Måndag sende gründerverksemda Bergen Carbon Solutions ei børsmelding om at dei byggjer sin første fullskala fabrikk i Høyanger.
Dei har tidlegare sagt at den første fabrikken skal koma i Mosjøen. Grunnen til at dei no heller satsar i Høyanger er at dei der får plass i eksisterande fabrikklokale. Slik ungår dei å byggja nye, slik planen var i Mosjøen. Dette gjer at investeringane blir rundt 90 millionar kroner lågare.
Verksemda vil no investera rundt 325 millionar kroner for å nå ein årleg produksjon på 160 tonn karbon-nanofiber i løpet av eit år. Det supersterke og fjørlette stoffet blir, med ny teknologi utvikla i Bergen, produsert direkte av klimagassen karbondioksid.
– Vi er svært glade for no å ha fatta investeringsvedtak for vårt første fullskala produksjonsanlegg, seier interimsdirektør Finn Blydt-Svendsen i pressemelding.
Verksemda jobbar vidare med fabrikkplanane i Mosjøen.
Den første fullskalafabrikken kjem på den tradisjonsrike industristaden Høyanger der det er rikeleg tilgang på fornybar kraft. - av Frode BjerkestrandDELNVE vil straffe MowiIvan Vindheim, konsernsjef i Mowi. Foto: Eirik Brekke
NVE har gitt Mowi to overtredelsesgebyrer på til sammen 16,3 millioner kroner. NVE mener lakseoppdrettsselskapet skal ha brutt reglene om vannuttak til settefiskanlegg i Kinn kommune i Vestland fylke og Orkland kommune i Trøndelag.
I Haukåsvassdraget i Kinn skal Mowi ha brutt konsesjonskravet om å begrense gjennomsnittlig vannuttak på 20 kubikkmeter i minuttet. Grensen er satt for å beskytte fisken i vassdraget.
– Det er alvorlig og svært uheldig når en konsesjonær ikke etterlever krav som er gitt i konsesjonen, sier Mari Hegg Gundersen, seksjonssjef i NVE til NTB.
Mowi er uenig i vedtakene. - Vi ser allerede nå at vi vil påklage dem. Vi ønsker derfor ikke å kommentere dem ytterligere før klagen er utarbeidet, sier kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad til BT.
- av NTBDELOver 1.000 flyteriggansatte kan gå ut i streik fra midnattIndustri Energi har varslet plassfratredelse for over 1.000 medlemmer dersom ikke meklingen mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund (NR) fører fram. Foto: Heiko Junge / NTB
1.060 flyteriggansatte går onsdag ut i streik dersom ikke meglingen mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund (NR) om flyteriggavtalen ikke fører frem.
Meglingen startet mandag hos Riksmekleren i Oslo etter at det ble brudd i forhandlingene 19. mai.
Frist for å komme til enighet er midnatt.
– Hovedkravet vårt er økt kjøpekraft. Samtidig skal vi ha et fundament som sikrer at denne bransjen er konkurransedyktig i kampen om arbeidskraften, sa forbundsleder Frode Alfheim, sier leder forhandlingene for Industri Energi.
Industri Energi har varslet plassfratredelse for 1.060 medlemmer. Streikeuttaket vil i utgangspunktet ikke ramme produksjonen på norsk sokkel.
Flyteriggavtalen omfatter cirka 4.300 Industri Energi-medlemmer.
- av NTBDELRegjeringen går ikke inn med nye penger i SASNæringsminister Jan Christian Vestre. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Regjeringen vil ikke gå inn med mer egenkapital i SAS, men er villig til å omgjøre et lån på 1,5 milliarder kroner til aksjer under gitte vilkår.
– Regjeringen har etter en helhetlig vurdering besluttet at det ikke er aktuelt å gå inn med mer egenkapital i SAS. Regjeringen har også besluttet at vi, under gitte forutsetninger og vilkår, kan akseptere å la hele eller deler av den utestående gjelden bli konvertert til aksjer dersom det blir nødvendig, sa næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag morgen.
SAS skylder den norske staten 1,5 milliarder kroner etter at flyselskapet fikk norsk krisehjelp under pandemien.
Vestre understreket at regjeringens beslutning ikke må oppfattes som noe endelig løfte om hjelp til det kriserammede flyselskapet.
- av Kyrre KjellevoldDELSentralbanksjefen spår seks år preget av alvorSentralbanksjef Ida Wolden Bache besøkte Bergen fredag. Her med administrerende direktør Marit Warncke i Bergen Næringsråd. Foto: Vegar Valde
Byens næringsliv samlet seg fredag for å høre Norges Bank redegjøre for tilstanden i norsk økonomi.
– Den tiden jeg har hatt som leder så langt har vært preget av alvor, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache til forsamlingen på Grand selskapslokaler i Bergen sentrum.
– Det regner jeg med vil være situasjonen de neste seks årene også, la hun til.
Sentralbanksjefen mener det var gode grunner for å heve renten med 0,5 prosentpoeng nå.
– Vi ser at det er lav arbeidsledighet og mangel på arbeidskraft. Samtidig stiger prisene raskere enn på lenge. Når det nå er utsikter til varig høy inflasjon mener vi det er behov for en klart høyere rente i norsk økonomi, sier Bache.
Hun ser ikke en direkte fare for langvarig periode i norsk økonomi med lav vekst og høy inflasjon som mange har advart mot.
– I våre prognoser har vi nedjustert veksten for verdensøkonomien, men vi forventer fortsatt at aktiviteten skal stige i Norge, sier Bache.
- av Ådne LundeDEL1,12 milliarder kroner til maritime hydrogenprosjekterIllustrasjon av pilotanlegg og utslippsfri arbeidsbåt for havbruksnæringen i Glomfjord der Greenstat er inne på eiersiden. Foto: Illustrasjon: H2 Marine
Enova ga torsdag 1,12 milliarder kroner i støtte til fem produksjonsanlegg for hydrogen og syv skip som skal drives av hydrogen.
– Lykkes vi her, vil Norge styrke sin posisjon som en drivkraft for utslippsfrie løsninger i skipsfarten, sier Nils Kristian Nakstad, adm. direktør i Enova i en pressemelding.
Ett av prosjektene som får støtte ligger i Florø. HyFuels produksjonsanlegg for grønt hydrogen i Florø får opptil 132 millioner kroner fra Enova.
De andre anleggene som får støtte ligger i Glomfjord, Rørvik, Hitra og Kristiansand.
Selskapet Greenstat, som holder til i Bergen, er medeier i Glomfjord Hydrogen AS som fikk 150 millioner kroner i tildelingen.
- av NTBDELVinmonopolet kan bli rammet av streikVinmonopolet kan bli rammet av streik hos leverandørene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
Lønnsoppgjøret for vin- og brennevinsbransjen brøt sammen natt til onsdag. Nå kan polet bli rammet av streik hos leverandørene.
Forhandlingene mellom NHO Mat og Drikke og Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) startet 20. juni, men brøt sammen på overtid natt til onsdag 22. juni, skriver Mat og marked.
Nå må partene få hjelp fra Riksmekleren for å unngå streik, men det er foreløpig ikke satt noen dato for meglingen.
Dersom det blir streik, kan den få store konsekvenser for leveranser til Vinmonopolets butikker, i tillegg til serveringsbransjer og hoteller.
– Avstanden mellom oss var for stor til at vi klarte å finne en løsning gjennom ordinære forhandlinger, sier Nikolai A. Westlie, forhandlingsdirektør i NHO Mat og Drikke.
NNN på sin side beskriver forhandlingene som «krevende».
- av Bendik Nagel StørenDELStartet tester på menneskerHer ligger sensoren ved siden av en en krone. Foto: Ørjan Deisz
Bergensselskapet Lifecare har startet studier av diabetes-sensoren "Sencell" på mennesker. Selskapet har fått patent på en ny metode å måle kroppens glukosenivå.
Studien er ventet gjennomført innen utgangen av september i år. Slike kliniske studier er ofte avgjørende for godkjenning av legemidler.
Da det ble kjent at selskapet fikk grønt lys til de første testene steg aksjen med over 50 prosent på Oslo Børs.
12. maiDen er på størrelsen med et riskorn. Men målet er at den snart skal gjøre diabetesbehandling mye billigere og bedre. - av NTBDELIngen streik blant oljeserviceansatteFoto: Carina Johansen/NTB
Flere timer på overtid ble det enighet i meklingen mellom Safe, Industri Energi og Norsk olje og gass. Dermed blir ikke 650 oljeserviceansatte tatt ut i streik.
Industri Energi meldte om enigheten rett etter klokka 03.30 natt til torsdag. Fristen var ved midnatt, etter at partene hadde meklet fra tirsdag morgen.
– Vi er fornøyde med å komme i havn med et krevende oppgjør, sier forhandlingsleder Lill-Heidi Bakkerud.
Økte satser og tillegg
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi. Samtidig økes skift- og nattillegget fra 93,50 til 98 kroner per time. Helligdagsgodtgjørelsen økes fra 2120 kroner til 2200 kroner per dag.
I tillegg økes minstelønnssatsene, blant annet blir de for fagarbeidere 230 kroner per time. Øvrige arbeidere uten tidligere erfaring skal ha minst 207,40 kroner per time, mens øvrige arbeidere med minst ett års relevant bransjeerfaring får en minstelønn på 216 kroner per time. For arbeidstakere under 18 år bli minstelønnen 139 kroner per time.
Les hele saken her:
23. juniIngen streik blant oljeserviceansatte - av Bendik Nagel StørenDELBolt slipper dagbøter fra ArbeidstilsynetSlik så toalettene til Bolt ut da Arbeidstilsynet var på besøk Foto: Arbeidstilsynet
Elsparkesykkelselskapet Bolt slipper å betale dagbøter etter å ha presentert en midlertidig løsning for tilfredsstillende spiserom, toalett og garderober til Arbeidstilsynet.
Løsningen er å leie brakker, opplyser juridisk rådgiver Kjersti Marie Gjerd i Arbeidstilsynet.
Selskapet risikerte å måtte betale 3000 kroner pr. dag dersom de ikke fant en løsning innen slutten av måneden.
– Vi har hatt en god dialog med tilsynet siden varselet, og setter pris på deres støtte, sier Jens Öhgren, kommunikasjonsdirektør i Bolt.
Selskapet må fortsatt finne en langsiktig løsning. Den planlegger de å ha på plass før utgangen av året.
I tillegg har selskapet fortsatt flere andre pålegg om utbedringer som de har frist til neste uke med å svare på, ifølge Gjerd.
– Vi jobber nå mot å bli den lokale bransjelederen på overholdelse av arbeidslover, og sikkerhet for arbeidere og på varehusene, sier Öhgren.
- av Ådne LundeDEL– Jeg heier på Bergen havnDirektør Maria Bos, statsminister Jonas Gahr Støre og konstituert havnedirektør Ulrik Jørgensen foran kontakten som kan forsyne cruiseskipene med strøm fra land. Foto: Eirik Brekke
Onsdag fikk selskapet Plug, som driver landstrømanlegget for skip i Bergen havn, en bevilgning på 4,1 millioner kroner fra det statlige selskapet Enova.
– Vi skal bruke pengene til et nytt anlegg for større skip som trenger mye strøm, sier Maria Bos, som er direktør i Plug.
Den nye landstrømkontakten vil kunne betjene større offshore skip og Hurtigrutens ekspedisjonsskip.
– Jeg er her for å heie på Bergen havn, som er lengst fremme i Norge og i verden på det viktige arbeidet med elektrifisering, sier statsminister Jonas Gahr Støre som var til stede da tildelingen ble offentliggjort.
Enova delte ut til sammen 34 millioner kroner til landstrøm i fem av landets havner i denne runden. Det er bømloselskapet Zinus som lager kontaktene som skipene kan koble seg til på kaien.
- av NTBDELOver 1000 flyteriggansatte kan gå ut i streik neste uke
Over 1000 flyteriggansatte går ut i streik dersom meglingen mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund (NR) på flyteriggavtalen ikke fører frem.
Forhandlingene ble brutt 19. mai og det er neste uke klart megling hos Riksmekleren. Partene er innkalt til megling 27 og 28. juni.
Industri Energi har varslet om det første streikeuttaket hvis megling på flyteriggavtalen ikke fører frem. Da vil 1093 flyteriggansatte bli tatt ut i streik i neste uke.
– Hovedkravet vårt er økt kjøpekraft. Samtidig skal vi ha et fundament som sikrer at denne bransjen er konkurransedyktig i kampen om arbeidskraften, sier forbundsleder Frode Alfheim som leder forhandlingene for Industri Energi.
Flyteriggavtalen omfatter cirka 4300 Industri Energi-medlemmer
Industri Energi er i tillegg i megling med Norsk olje og gass nå, der 124 oljeserviceansatte kan bli tatt ut i streik fra natt til torsdag.
- av Martin Alexander FjellheimDELTine-meieriet på Voss legges nedFoto: Tine
Styret i Tine vedtok onsdag å legge ned meieriet på Voss.
Osteproduksjonen avvikles fra januar 2023, skriver Tine i en pressemelding.
NRK omtalte saken først.
– Tine Meieriet Voss har i mange år levd med en usikker fremtid. Jeg er imponert over hvordan medarbeiderne på Voss har håndtert dette, sier konserndirektør for forsyning, Christian Granlund.
Fremover skal osteproduksjonen foregå på meieriet i Elnesvågen og i Tines nye meieri i Irland.
- av Kyrre Kjellevold, Tron StrandDELDisse skal rydde opp i ArgentumBjørn Erik Næss blir innstilt som ny styreleder i Argentum. Han har tidligere vært finansdirektør i DNB og Aker Solutions. Foto: Telenor
I dag vil Næringsdepartementet innstille følgende nye styre til ryddejobben i Argentum på selskapets generalforsamling, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Camilla Pettersen til BT:
- Bjørn Erik Næss (styreleder), tidligere finansdirektør i DNB og Aker Solutions
- Ottar Ertzeid (nestleder), tidligere finansdirektør i DNB
- Adele Pran, gründer
- Karin Thorburn, professor ved NHH
I tillegg vil Øyvind Schanke som eneste styremedlem fra det gamle styre bli værende.
Både Næss og Ertzeid har lang fartstid som finansdirektører i norske børsnoterte selskaper. De har begge to innehatt finansdirektørstillinger i DNB-systemet.
Styreskiftet kommer i kjølvannet av at BT de siste ukene avdekket hvordan en helt spesiell og lukrativ insentivordning har gitt administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum store millionutbytter siden 2006.
I 2021 mottok han 24,5 millioner kroner i lønn, bonus og utbytte fra den lukrative Bradbenken-ordningen. Dette har skapt sterke reaksjoner i det politiske miljøet.
Argentums styre opplyste til BT at de ville avvikle den lukrative Bradbenken-ordningen over tre år. De ville imidlertid ikke opplyse om hvordan dette skulle gjøres.
Først fikk heller ikke næringsminister Jan Christian Vestre se avviklingsavtalen. Det fikk han til slutt. Mangelen på åpenhet var en av grunnene til at nesten hele Argentums styre ble kastet, opplyste næringsministeren.
13. juniArgentum-sjefen går av: – Er stolt over resultatene - av Per Willy LindbergDEL«Havila Capella» kan seile igjenSiden april har «Havila Capella» ligget ved kai i Bergen. Foto: Tor Høvik (arkiv)
Siden april har kystruteskipet «Havila Capella» ligget ved kai i Bergen som følge av sanksjonene mot Russland etter invasjonen av Ukraina.
Skipet er leaset fra et russisk selskap og går mellom Bergen og Kirkenes. Det driftes av rederiet Havila Kystruten.
I en pressemelding mandag skriver selskapet at Hordaland tingrett nå har gitt rederiet arrest i skipet, noe som gir dem rett til å bruke det. NRK omtalte saken først.
Administrerende direktør Bent Martini sier i pressemeldingen at han er fornøyd med rettens beslutning.
– Dette er en særdeles viktig avgjørelse, sier Martini.
Den gir selskapet mulighet til å sette skipet tilbake i drift langs norskekysten så snart forsikring er endelig avklart, ifølge rederisjefen.
9. maiHavila Kystruten får ikke forsikre «Havila Capella» - av Ådne LundeDELEviny satser på lading utenlandsJannicke Hilland ved lynladeren i Fyllingsdalen. Nå har Eviny en slik lader i Sverige også. Foto: Ørjan Deisz
Eviny går utenlands og har åpnet verdens raskeste lynlader i Sverige. Danmark står for tur, og det jobbes inn mot det tyske markedet, skriver selskapet i en pressemelding
– Dette er en stor og viktig milepæl for oss, sier konsernsjef i Eviny, Jannicke Hilland i pressemeldingen.
Evinys hurtigladesatsing opplever stor vekst i Norge skriver selskapet. 315.000 brukere har lastet ned selskapets Bilkraft-app.
Eviny har mange prosjekter under utbygging i Sverige. Den første ladestasjonen åpnet i forrige uke i Lycksele. Mandag åpnet verdens raskeste lynlader i Sollefteå (360 kW, tangerer lynladeren som tidligere i år ble satt opp i Bergen), og deretter følger flere prosjekter fortløpende. Samtidig åpner selskapet også sitt første utenlandskontor i Stockholm.
Eviny produserer sin egen vannkraft og kjøper opprinnelsesgarantier fra denne produksjonen. Dette er noe som ifølge selskapet blir svært godt mottatt, særlig ute i Europa.
- av NTBDELEquinor undersøker mulighetene for havvindpark utenfor Bergen
Equinor, Petoro, TotalEnergies, Shell og ConocoPhillips har igangsatt en studie der de ser på mulighetene for en flytende havvindpark i Troll-området.
Området ligger om lag 65 kilometer vest for Kollsnes i Vestland. I en pressemelding skriver Equinor at havvindparken skal ha en installert kapasitet på om lag en gigawatt, og en årsproduksjon på omtrent 4,3 terawattimer.
Ifølge Equinor kan Trollvind via en forbindelse til land forsyne det meste av behovet for kraft til å drive Troll- og Osebergfeltene.
– Trollvind er et konsept hvor fornybar kraft både bidrar til utslippskutt gjennom elektrifisering, leverer kraft til et område hvor kraftmangel allerede har skapt utfordringer for ny industriutvikling og Norge beholder ledertrøyen i industrialiseringen av flytende havvind, sier konsernsjef Anders Opedal i Equinor.
- av Bendik Nagel StørenDELBolt risikerer 3000 kroner pr. dag i bøter: – Vi tar dette veldig alvorligSlik så toalettene til Bolt ut da Arbeidstilsynet var på besøk Foto: Foto: Arbeidstilsynet
Elsparkesykkelaktøren Bolt risikerer bøter på tre tusen kroner pr. dag dersom de ikke klarer å innfri krav fra Arbeidstilsynet innen slutten av måneden.
Da tilsynet var på besøk i selskapets lokaler i Bergen fant de en rekke forhold som ikke holdt mål. Lokalene omtales som «svært kritikkverdige og uverdige som arbeidsplass», kunne BA fortelle.
Det er krav om tilfredsstillende spiserom, toalettene og garderobene som nå må innfris for å unngå bøter.
Jose Rei, norgessjef i Bolt, sier de vil innfri kravene innen fristen.
– Vi tar dette veldig alvorlig. Vi har allerede midlertidige tiltak med brakker på plass, og jobber med langsiktige løsninger, sier Rei.
Rei sier det har vært en bratt læringskurve.
– Vi setter pris på dialogen med Arbeidstilsynet. Dette er en ny næring, bransjen må modnes, sier han.