Næringslivet direkte
Elsparkesykkelaktøren Bolt risikerer bøter på tre tusen kroner pr. dag dersom de ikke klarer å innfri krav fra Arbeidstilsynet innen slutten av måneden.
Da tilsynet var på besøk i selskapets lokaler i Bergen fant de en rekke forhold som ikke holdt mål. Lokalene omtales som «svært kritikkverdige og uverdige som arbeidsplass», kunne BA fortelle.
Det er krav om tilfredsstillende spiserom, toalettene og garderobene som nå må innfris for å unngå bøter.
Jose Rei, norgessjef i Bolt, sier de vil innfri kravene innen fristen.
– Vi tar dette veldig alvorlig. Vi har allerede midlertidige tiltak med brakker på plass, og jobber med langsiktige løsninger, sier Rei.
Rei sier det har vært en bratt læringskurve.
– Vi setter pris på dialogen med Arbeidstilsynet. Dette er en ny næring, bransjen må modnes, sier han.
- av NTBDELStreiken i prosessindustrien trappes opp med over tusen medlemmerFoto: Bjørn Sigurdsen / NTB
Industri Energi har sendt varsel om at ytterligere 1115 medlemmer tas ut i streik i prosessindustrien.
Varselet ble sendt tirsdag. Opptrappingen gjelder fra 22. august.
De nye som tas ut er fordelt på 655 medlemmer i Hydro Aluminium Sunndal, 444 medlemmer ved Alcoa Mosjøen og 16 medlemmer i Bilfinger Industrial Service Norway.
– Vi trapper opp streiken for å legge økt press på arbeidsgiverne i Norsk Industri, sier forbundsleder Frode Alfheim.
Fra før er 1422 medlemmer i streik i ti forskjellige bedrifter, blant annet 328 medlemmer ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand. Totalt er det rundt 7600 Industri Energi-medlemmer som er omfattet av elektrokjemisk overenskomst, og av disse er nå altså over 2500 tatt ut i streik.
Forhandlingene mellom Industri Energi og Norsk Industri om elektrokjemisk overenskomst ble brutt 4. mai. Meglingen ledes av riksmegler Mats Wilhelm Ruland.
Forhandlingsleder for Industri Energi, Frode Alfheim, har tidligere sagt til NTB at målet er å styrke fagforeningene i lønnsforhandlingene samt å bedre overenskomsten.
– Våre medlemmer i elektrokjemisk industri jobber i bedrifter som går historisk godt, og vi forventer en rettferdig andel av rekordresultatene de er med på å skape, sa Alfheim.
- av NTBDELHøyeste handelsoverskudd noensinneI juli ble det satt ny rekord i handelsoverskudd, ifølge SSB. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
I juli nådde handelsoverskuddet 153,2 milliarder kroner – et historisk høyt nivå.
Det viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).
Handelsoverskuddet, som er verdien av eksporten minus verdien av importen, er hele 74,7 prosent høyere enn måneden før.
– Oppgangen er sterkt drevet av prisvekst på energivarer, men også andre viktige eksportvarer som metaller og fisk trekker opp, skriver SSB.
I juli endte eksporten på 229 milliarder kroner, noe som er 0,4 prosent høyere enn ved forrige eksportrekord i mars i år.
– Nedetid og lavere kapasitet på Nord Stream 1-ledningen, som frakter gass fra Russland til Europa, har bidratt til å presse gassprisen opp på et rekordhøyt nivå i juli. Høye gasspriser er hovedårsaken for den eksepsjonelt høye eksportverdien vi nå opplever, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus ved utenrikshandelsstatistikk i SSB.
I juli importerte Norge varer for 75,8 milliarder kroner, en økning på 16,7 prosent fra samme måned i fjor, og det er de økte prisene som står for mesteparten av denne oppgangen.
- av Kristoffer WestergaardDELJannicke Hilland slutter som konsernsjef i EvinyJannicke Hilland går av som konsernsjef i Eviny. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen
Jannicke Hilland går av som konsernsjef i Eviny 31. august, etter syv år i sjefsstolen.
– Det er vemodig. Men syv år som toppleder i et stort selskap er lang tid. Slike beslutninger er aldri enkle å ta, men det kjennes riktig for meg å søke nye utfordringer, sier hun i en pressemelding.
Kristin Aadland, nåværende konserndirektør for entreprenør og marked i Eviny, overtar som konstituert konsernsjef i påvente av en permanent løsning.
Hilland ble tilbake i 2015 ansatt som selskapets første kvinnelige sjef. Hun kom da fra stillingen som direktør for konsernsikkerhet og sikring i det som da het Statoil.
- av NTBDELDårligste salgstall på nye boliger siden finanskrisenSalget av nye boliger i andre kvartal 2022 er ned 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det er kun under finanskrisen det er målt lavere salg i andre kvartal. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Ikke siden finanskrisen har salgstallet på nye boliger vært lavere i andre kvartal. Samtidig bygges det færre nye boliger.
– Boligprodusentene har ikke målt lavere salg og igangsetting for juni måned siden vi begynte med månedlige registreringer i 2010, sier administrerende direktør Lars Jacob Hiim i Boligprodusentene i en pressemelding.
Salget av nye boliger i andre kvartal 2022 er ned 29 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Samtidig er salget av nye boliger i juni 2022 ned 38 prosent sammenlignet med juni 2021.
Dårligste siden finanskrisen
Det er kun under finanskrisen i 2008 og 2009 vi har målt lavere salg i andre kvartal. Hiim frykter at salget skal fortsette å holde seg lavt i 2022, og at de langsiktige konsekvensene blir alvorlige.
Ifølge Boligprodusentene er det igangsatt bygging av 31 prosent færre nye boliger i juni i år mot fjoråret.
– Vi tror selvfølgelig det henger sammen med de høye materialprisene som har påvirket markedet lenge. Det er vanskelig å regne hjem prosjekter, det blir for dyrt å sette i gang. Man prøver også å skyve på eksisterende prosjekter, sier Hiim til NRK.
Boligbehovet er oppjustert
Behovet for å bygge nye boliger er samtidig oppjustert med 3.000, til 29.384 boliger i året.
– Fremover er vi urolige for boligforsyningen, sysselsettingen og dem som trenger boliger, sier Hiim.
Nå oppfordrer han til fortgang i behandlingen av regulerings- og byggesaker.
– Oslo har tradisjonelt hatt underdekning. Det som er interessant, er at du får underdekning også rundt Oslo. Østfold, Telemark, selv i Agder. Det kan føre til prispress og et enda trangere boligmarked, sier han til kanalen.
- av Inga Sivi RosendahlDELGasskraftverket holdes tilgjengeligFoto: Tor Høvik
Equinor opplyser om at de vil holde gassturbinen på Mongstad kraftvarmeverk tilgjengelig frem til 1. oktober. Dette sier pressetalsperson, Gisle Ledel Johannessen, til Bergens Tidende.
De vil stenge driften av gassturbinen som planlagt den 31. august. De holder imidlertid gassturbinen tilgjengelig, slik at den kan være en del av Statnetts utredning om tiltak for å møte en eventuell svært anstrengt kraftsituasjon (SAKS).
Utredningen skal legges frem første oktober.
Gassturbinen produserer årlig 70 megawatt, som utgjør cirka 0,4 prosent av norsk kraftproduksjon.
- av Tina Totland JenssenDELFullere vannmagasiner i vest enn i fjorDet er rekordlav fyllingsgrad i vannmagasinene i øst og sør. Her fra Mårvatn i Telemark i juni. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NTB: I forrige uke var det rekordlav fyllingsgrad i vannmagasinene i Øst- og Sørvest-Norge.
Det viser den ukentlige magasinstatistikken til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
I Sørvest-Norge, som inkluderer den sørligste delen av Vestland fylke, var fyllingsgraden 49,3 prosent.
Det er det laveste nivået målt i Sørvest de siste 20 årene. I fjor på samme tid var fyllingsgraden der 65,2 prosent.
I Vest-Norge var fyllingsgraden på 66,5 prosent. Dette er høyere enn på samme tid i fjor, men under normalen for denne tiden på året.
3. augustRekordlav fyllingsgrad i vannmagasinene i Øst- og Sørvest-Norge - av Inga Sivi RosendahlDELBoligprisene i Bergen falt i juliBoligprisene i Bergen falt forsiktig i juli. Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)
Ifølge Eiendom Norges boligrapport for juli 2022, er markedet roligere enn de foregående årene.
- Boligmarkedet i Norge tok sommerferie i juli, skriver Henning Lauridsen i en pressemelding. Han er administrerende direktør i Eiendom Norge.
I juli falt de nominelle boligprisene med 1,6 prosent på landsbasis. I Bergen falt de med 0,1 prosent.
De største prisreduksjonene var i Stavanger, med fall på rundt fem prosent.
Så langt i år har boligprisene steget med 7,1 prosent på landsbasis. I Bergen har de steget med 8,7 prosent.
Både antall boliger solgt og boliger lagt ut for salg i juli sank.
Det ble solgt 4069 boliger. Det er en nedgang på 19.3 prosent sammenlignet med i fjor.
I år ble 3221 boliger lagt ut for salg, mens i 2021 ble det lagt ut 3761 boliger.
- av NTBDELFikk ingen nye strømløsninger fra StøreStatsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltok på det digitale møtet med Ap-ordførerne tirsdag kveld. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Det kom ingen nye tiltak eller løsninger på kraftkrisen da statsminister og Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte sine egne ordførere tirsdag kveld.
– Vi ble ikke presentert for nye løsninger i møtet i kveld, men forstår at det jobbes med konkrete tiltak, skriver fylkesleder Frode Fjeldsbø i Arbeiderpartiet Rogaland i en SMS til NTB.
Han var blant Ap-ordførere og lokalpolitikere som tirsdag kveld deltok på møtet med partiledelsen. Blant temaene på dagsordenen var kraftkrisen og de skyhøye strømprisene som skaper problemer i store deler av landet. Også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) deltok på møtet for å gi en grundigere redegjørelse for situasjonen og hva regjeringen gjør med den.
– Vi har hatt et godt møte og snakket om den krevende situasjonen mange opplever, sier olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Dagbladet.
Les hele saken:
2. augustKritiske Ap-ordførere fikk ingen nye strømløsninger fra Støre - av NTBDELLO-forbund gir Støre strømfrist på to månederStatsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Leder i Industri Energi, Frode Alfheim, krever maks totalpris på strøm, og sammen kollega i Fellesforbundet, Jørn Eggum, gir han regjeringen en frist.
De krever at husholdningene og industrien må få klar beskjed om støtteordninger når statsbudsjettet legges frem i oktober. Alfheim vil at staten skal ta 100 prosent over grensen, og at grensen må være maksimalt 70 øre.
– Regjeringen må levere på dette senest i forbindelse med statsbudsjettet, sier han til FriFagbevegelse.
Alfheim påpeker at det er krig i Europa og knapphet med tid – og også snart høst og vinter. Eggum gir regjeringen ni uker på seg til å agere på kraftsituasjonen og de høye strømprisene.
– Vi må få en større politisk kontroll over kraften. Det kan man ikke være i tvil om. Regjeringen kan ikke sitte med hendene i fanget, sier han til nettstedet.
SV, regjeringens nærmeste samarbeidspartner, var blant partiene som i helgen tok til orde for flere strømtiltak, men regjeringen svarte da at den vil avvente utredningen Statnett er i gang med.
Støre sa til NTB i helgen at regjeringen skal gjøre det den kan for å bøte på strømkrisen.
- av Tina Totland JenssenDELRegjeringen vurderer to typer makspris på strømJonas Gahr Støre forteller at makspris på strøm er et av tiltakene regjeringen vurderer. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
Regjeringen vurderer to ulike varianter av makspris på strøm, melder NTB.
Den ene er at det settes en makspris på prisen brukerne betaler, for eksempel gjennom en strømstøtteordning som dekker regningen over et visst beløp. Da får kraftprodusentene fortsatt betalt markedspris.
Den andre varianten er at det settes et tak på hvor mye kraftselskapene kan ta betalt for strømmen.
Olje- og energidepartementet har bedt om eksterne utredninger av makspris som tiltak. Utredningene skal etter planen være ferdige i august, og regjeringen vil etter det trekke konklusjoner.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier til NTB at makspris på strøm kan høres forlokkende ut, men at det er gode argumenter mot.
Men han slår fast at Regjeringen ikke utelukker noen tiltak.
– Vi vil gjøre det som er nødvendig, både for å sikre forsyningssikkerheten i Norge og for å hjelpe folk gjennom en tøff vinter med høye strømpriser, sier statsministeren.
1. augustStøre forstår at makspris på strøm kan virke forlokkende – men er skeptisk - av Gerhard FlaatenDELOmorganiseringen ferdig: Forventer 2,5 milliarder i inntekter fra Bergen Engines(f. venstre) direktør Jon Erik Røv ved Bergen Engines, Anthony Langley og Langley-direktør Mike Neale. Foto: Rune Sævig (arkiv)
Eier og sjef Anthony Langley i Langley Holdings forventer at Bergen Engines-kjøpet vil gi dem 250 millioner euro i økte inntekter inneværende år, skriver han i selskapets ferske halvårsrapport.
Det tilsvarer nesten 2,5 milliarder norske kroner.
Reorganiseringen etter at de tok over som eier er nå stort sett ferdig, opplyser Langley i rapporten.
«Den fulle effekten av dette vil ikke sees før i 2023», står det.
Langley Holdings eier en rekke datterselskaper, deriblant Bergen Engines AS, og oppgir ikke separate tall for disse.
De seks første månedene i år hadde Langley Holdings over en halv milliard euro i inntekter, og satt igjen med over 20 millioner euro før skatt.
Det er nesten en dobling av halvårsresultatet sammenlignet med i fjor.
Langley Holdings kjøpte Bergen Engines fra Rolls-Royce i fjor.
Det skjedde etter at norske myndigheter hadde stanset salget av motorfabrikken til russiskkontrollerte Transmashholding, av hensyn til rikets sikkerhet.
Se de siste artiklene våre om Bergen Engines-saken her.
- av Kari PedersenDELElon Musk har gått til motsøksmålElon Musk skal i retten med Twitter i oktober. Foto: Ap
Tesla-gründeren Elon Musk har levert inn søksmål mot Twitter, få uker etter at Twitter saksøkte ham for å ha trukket seg fra avtalen om å kjøpe selskapet.
Søksmålet er levert inn til en domstol i den amerikanske delstaten Delaware sammen med et 164 sider langt dokument, ifølge en melding fra domstolen.
Musk kunngjorde i april at han ville kjøpe Twitter. For noen uker siden trakk han imidlertid tilbake budet, noe han begrunnet med at selskapet hadde holdt tilbake informasjon om hvor mange av Twitter-kontoene som ikke er reelle.
Hva som står i Musks søksmål, er ikke kjent ettersom det er hemmeligstemplet med henvisning til forretningshemmeligheter. Men Musk er pålagt å komme med en offentlig versjon av søksmålet.
Det er satt av fem dager til rettssaken, som er ventet å begynne 17. oktober.
- av Tina Totland JenssenDELLåg og stabil arbeidsløyse i Vestland: – Fleire tek inn sommarvikarar utan erfaringIfølgje avdelingsdirektøren i NAV Vestland tek fleire arbeidsgivarar inn unge utan utdanning eller erfaring frå bransjen. Darian Thue og Benedicte Hansen jobba på Bybanen i fjor. Foto: Rune Sævig (arkiv)
Arbeidsmarknaden i Vestland er framleis god for jobbsøkjarar.
NAV Vestland skriv i ei pressemelding at arbeidsløysa i fylket held seg låg og stabil.
I juli var 1,6 prosent av arbeidsstyrken, eller 5463 personar, registrert som heilt ledige.
Det er under det nasjonale snittet på 1,7 prosent.
I Vestland er den høgaste arbeidsløysa i Hyllestad (2,8 prosent), Kinn (2,2 prosent) og Høyanger (2,1 prosent).
– I år har vi sett at fleire arbeidsgivarar tek inn sommarvikarar som ikkje har utdanning eller erfaring frå bransjen. Mange unge har fått høve til å utforske eit yrke dei kanskje vil satse på i framtida. Eg vil oppmode arbeidsgivarane til å halde på dei gode kandidatane og lære dei opp vidare.
Det seier Anne Berit Fristad, avdelingsdirektør i NAV Vestland, i pressemeldinga.
- av Adrian BrudvikDELBedriftsleder tiltalt etter arbeidsulykke
I oktober må en bedriftsleder møte i Hordaland tingrett, tiltalt for å ikke ha sørget for et forsvarlig arbeidsmiljø.
På sensommeren i 2020 skulle to ansatte i bedriften gjennomføre anleggsarbeid i forbindelse med bygging av en vei, og i forbindelse med lasting på en dumpertruck mistet føreren kontroll over dumperen. Dumperen skal ha blitt satt i bevegelse og trillet ned en bratt vei, slik at føreren måtte hoppe av i fart.
Ifølge tiltalen ble føreren – som var lærling – påført brudd i ryggen, hjernerystelse, samt andre skader. Føreren var 100 prosent sykemeldt frem til april neste år.
Ifølge tiltalen har ikke dumperen vært gjennom sakkyndig kontroll, til tross for at slik kontroll skal gjennomføres en gang i året. Den forrige dokumenterte kontrollen ble gjennomført i 2012. Dessuten skal ikke lærlingen ha hatt kompetansebevis, og det fantes ikke dokumentasjon på hvilken opplæring som var gitt av bedriften.
Videre står det i tiltalen at det manglet en sperreinnretning i anleggsområdet, at det ikke var gjennomført en skriftlig risikovurdering, og at det ikke var formidlet en instruks for hvordan arbeidet skulle utføres.
– Det er særlig skjerpende at overtredelsen medførte at virksomhetens lærling ble påført alvorlige skader, og at manglene ligger i kjernen av kravene som stilles til hms-arbeidet for maskin- og anleggsvirksomheter, står det i tiltalen.
- av NTBDELSterkt resultat for Equinor
Equinor fikk et justert driftsresultat på 17,6 milliarder dollar, tilsvarende drøyt 170 milliarder kroner, i andre kvartal. Selskapet øker nå utbyttet.
– Equinor fortsetter å levere høy gassproduksjon fra norsk sokkel, inkludert volumer fra Hammerfest LNG, som nå er trygt tilbake i produksjon. Solid drift sammen med høye priser ga sterke finansielle resultater med et justert driftsresultat på mer enn 17 milliarder dollar før skatt, sier konsernsjef Anders Opedal i en kommentar til kvartalstallene.
I forrige kvartal var resultat 18 milliarder dollar, og det hadde aldri tidligere vært så godt.
- av NTBDELKrever at regjeringen stanser Mongstad-nedleggelsen
Det er et paradoks at gasskraftverket på Mongstad legges ned like før en varslet energikrise, mener Nordhordland næringslag. Nå ber de regjeringen gripe inn.
– Timingen kunne knapt vært mer elendig. Her må det gå an å tenke nytt, sier daglig leder Baste Tveito i Nordhordland næringslag til Avisa Nordhordland.
Næringslagslederen har fått med seg fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland og Bergen næringsråd på et initiativ til å be regjeringen om å vurdere saken på nytt.
De får støtte av Frp-leder Sylvi Listhaug.
– Det er hinsides all fornuft å legge ned gasskraftverket på Mongstad når Norge har skyhøye strømpriser og vi står i fare for å få strømrasjonering, sier hun.
26. juliListhaug ber regjeringen gripe inn og redde Mongstad-kraftverket - av Gerhard FlaatenDELBA: Kutter i utbetalingen til advokatene etter VM-konkursenBostyrer Arne Laastad. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)
Bostyrer Arne Laastad og borevisor Anfinn Fardal får sine salær kuttet med henholdsvis 45 og 30 prosent etter konkursen i Bergen 2017 AS.
Dette kommer frem i en fersk kjennelse fra Hordaland tingrett, skriver BA.
Behandlingen av VM-boet tok fire år og kostet nesten 14 millioner kroner.
Når bostyrer og revisor hadde tatt sitt, satt kreditorene igjen med 2,6 millioner kroner mellom seg, kunne BA fortelle tidligere i år.
- av Kyrre KjellevoldDELTrond Mohn stiftelsen drysset over 150 millioner kroner på forskere i 2021Trond Mohn har blitt en av Norges største private givere de siste tiårene. Han konsentrerer donasjonene til forskning innen medisin og realfag. Foto: Rune Sævig
Trond Mohn stiftelsen økte utdelingene med over 36 millioner kroner i 2021, viser årsregnskapet. Det tilsvarer en økning på 30 prosent.
Totalt ble det avtalt utdelinger på til sammen 153 millioner kroner i 2021. Av mottakerlisten dominerer yngre forskere innen realfag og medisinske forskningsprosjekter på Universitetet i Bergen (UiB).
Et felles forskningsprosjekt innen nevrologi mellom professor Clive Bramham ved UiB og nobelprisvinner Edvard Moser ved NTNU fikk blant annet tildelt 25 millioner kroner i fjor.
De neste årene skal stiftelsen dele ut over en halv milliard kroner, som er vedtatt i 2021 eller i tidligere år.
Det er imidlertid nok av midler å dele ut. Totalt sitter stiftelsen på investeringer i aksjer og fond på rundt 2,7 milliarder kroner etter donasjoner fra Trond Mohn, sønnen Frederik Mohn og søsteren Marit Mohn.
- av Kyrre KjellevoldDELPer Grieg Jr. ble enda rikere i 2021Bergensmilliardær Per Grieg Jr. unnet seg et utbytte på 15 millioner kroner for 2021. Foto: Tor Høvik
Bergensmilliardær Per Grieg Jr. er ifølge Kapital god for rundt tre milliarder kroner. I 2021 ble han enda rikere, viser regnskapet for hans investeringsselskap Kvasshøgdi AS.
Milliardærens største investering er fortsatt i Grieg-konsernet gjennom eierandelen i Grieg Maturitas, der han og søstrene i sin tid arvet store eierandeler. I tillegg sitter han på en større aksjepost i Grieg Seafood, som han var med å etablere og ta på børs.
Av andre investeringer er milliardærens betydelige aksjepost i Gaming Innovation Group Inc, som tilbyr teknologiske løsninger for nettkasinoer. I tillegg har han også satset millioner på Proximar Seafood, som har planer om landbasert lakseoppdrett i Japan.
Regnskapet for fjoråret viser at Grieg Jr. kunne glede seg over 62,7 millioner i resultat før skatt. Hovedsakelig på grunn av en positiv verdiøkning på børsinvesteringene på rundt 20 millioner kroner, og en reversering av tidligere antatt tap på Grieg Seafood aksjene på 28,3 millioner kroner.
I tillegg mottok investeringsselskapet rundt 11,3 millioner i utbytte fra diverse aksje- og fondsinvesteringer. Milliardæren selv unner seg 15 millioner i utbytte for 2021.
28. august 2021– Min far sa alltid: «I vår familie er vi født med en motor i magen» - av Kyrre KjellevoldDELKorallrev-strid skal behandles i Gulating lagmannsrett i desemberBlomkålkorallrevet utenfor Husevågøy omtales som «unikt» av Havforskningsinstituttet. Revet er omtrent 1,5 kilometer langt og ligger på 25 til 70 meters dyp, ifølge dykker Erling Svensen. Foto: Erling Svensen
Tidligere i vinter møtte Troland Lakseoppdrett, Langøylaks og Austevoll Melaks staten i retten etter strid om en oppdrettslokalitet.
De tre oppdrettsselskapene hadde fått nei til å drive oppdrett utenfor Husevågøy i Kinn kommune. Bakgrunnen for striden er at det ble oppdaget et 1,5 kilometer langt rev av blomkålkoraller ved lokaliteten.
I januar 2020 fattet Miljødirektoratet endelig vedtak om at anlegget måtte bort av hensyn til korallrevet. Oppdretterne saksøkte så staten.
De tapte saken i Hordaland tingrett, men anket.
Nå er ankebehandlingen berammet i Gulating lagmannsrett den 12. desember i år. Rettssaken skal gå over fire dager, opplyser styreleder Carl Erik Arnesen i Troland Lakseoppdrett, som uttaler seg på vegne av alle oppdretterne.
– Som oppdrettere er vi like opptatt av naturen som både miljømyndighetene og befolkningen for øvrig. Det er vår oppfatning, etter grundige undersøkelser av uavhengige fagkonsulenter, at vår virksomhet ikke vil påvirke korallene, skrev Arnesen i en e-post til BT da anken ble kjent.
Han mente da at føre var-prinsippet er et godt prinsipp, men at staten i dette tilfellet har tatt det for langt.
– Det dukker nå opp koraller på stadig nye steder. På Husevågøy kunne det vært en god mulighet for å bygge videre på den allerede opparbeidede kunnskapen, også gjennom overvåking, skrev Arnesen.
23. februarOppdrettere tapte strid om blomkålkorallrev