Næringslivet direkte

Festet innlegg
Forsvarsdepartementet holder hemmelig hvor mye de kan få i foretaksstraff
07. mai kl 18:29av Bendik Støren, Gerhard Flaaten
DEL
Verdier for milliarder gikk tapt da fregatten havarerte. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

Fredag tok Riksadvokaten ut tiltale mot vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad», som kolliderte med et tankskip i Hjeltefjorden natt til 4. november 2018.

Riksadvokaten har videre varslet Forsvarsdepartementet om at de mener det er grunn for å ilegge virksomheten foretaksstraff.

Verken Riksadvokaten eller Forsvarsdepartementet vil opplyse om hvor stort beløp Riksadvokaten mener departementet skal betale.

Førstestatsadvokat Guri Lenth hos Riksadvokaten skriver til BT at Forsvarsdepartementet står fritt til å informere om det, men det ønsker de ikke.

Seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet skriver til BT at de nå vil gå grundig igjennom saken.

– Hvorfor vil dere ikke opplyse om omfanget av foretaksstraffen som Riksadvokaten har foreslått?

«Frem til en endelig påtalebeslutning foreligger fra Riksadvokaten kommer vi ikke til å kommentere verken helheten eller enkeltdeler i vurderingen», svarer Wangberg.

Forsvarsdepartementet har foreløpig avslått BTs begjæringer om innsyn i det som er oversendt dem fra Riksadvokaten.

De har frist til 20. mai for å komme med merknader til varslet, før Riksadvokaten skal fatte en endelig beslutning.

Siste innlegg
 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Boligprisene i Bergen sank med 3,3 prosent
  – Forslaget om ny boligforskrift vil ramme de unge, sier Ketil Krantz i Nordea. Foto: Fride Sørensen

  Boligprisene sank med 3,3 prosent i Bergen i september. Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,7 prosent.

  – Jeg tror utviklingen vi nå ser med en oppbremsing i boligmarkedet kombinert med forslaget om en redusert mulighet til å låne penger vil ramme bredt, sier Ketil Krantz, som er leder for personmarkedet i Nordea.

  Han ser nå et skifte i boligmarkedet, der mange budrunder ikke går like fort og høyt som tidligere.

  – Denne trenden tror vi blir forsterket fremover, og våre økonomer venter en nedgang i boligprisene på fem til ti prosent det neste året, sier Krantz.

  Ifølge Eiendom Norges statistikk som ble lagt frem klokken 11 onsdag har boligprisene i Bergen hittil i år steget med 5,3 prosent. Dette er svakere enn de andre stor byene i Norge.

  Mandag denne uken ble det sendt et høringsnotat med forslag til endringer i gjeldende utlånsforskrift fra Finanstilsynet til Finansdepartementet.

  Her blir det foreslått at maksimalgrensen for låntakerens samlede gjeld reduseres fra 5 til 4,5 ganger brutto årsinntekt.

  Dessuten foreslår Finanstilsynet å redusere bankenes fleksibilitetskvote for boliglån fra ti til fem prosent.

  Krantz mener at timingen fra Finanstilsynets side er ufornuftig.

  – I praksis vil bankenes fleksibilitetskvote gå med til å hjelpe kunder som er kommet i en uheldig situasjon som sykdom, arbeidsløshet eller skilsmisse, sier Krantz.

  Han mener at bankene i mindre grad vil være i stand til å hjelpe unge som ikke har klart å spare opp nok egenkapital.

  – På lengre sikt vil man her få økende klasseskiller mellom dem som har kjøpt bolig tidlig, og de som ikke har fått muligheten, mener Krantz.

  Administrerende direktør Veslemøy Tvedt Fredriksen i Eiendomsmegler Vest AS sier at markedet nå begynner å bli påvirket av renteøkningene og økte levekostnader.

  – Vi ser at markedet normaliseres og at det likner mer på slik det var før pandemien.

  Samtidig slår hun fast at det som ble lagt ut for salg i Bergen i september ble solgt relativt raskt.

  – Vi tror selgere må belage seg på at det vil ta lengre tid å få solgt boliger fremover, sier Fredriksen.

 • av Kristoffer Westergaard
  DEL
  Negativ holdning til økonomisk utvikling blant norske forbrukere

  Forventningsbarometeret til Finans Norge for 3. kvartal viser ifølge en pressemelding fra Creditsafe at siden starten i 1992 har barometeret aldri før målt en mer negativ holdning til økonomisk utvikling hos norske forbrukere.

  Ifølge Christian Aandalen, daglig leder i Fair Group AS, har økningen i antall inkassokrav mot bedrifter steget med 56 prosent på landsbasis.

  I Vestland fylke har det økt med 59,66 prosent.

  Antall inkassokrav mot privatpersoner har økt med 36 prosent. I Vestland har det derimot holdt seg på samme nivå som i fjor.

  – Det kan se ut som det går bedre med økonomien til privatpersoner bosatt i Vestland enn i resten av landet, sier Aandalen.

  Han tror oljenæringen er noe av grunnen til det.

  – Det er nok mye fordi mange er ansatt i oljenæringen og det har bidratt il å opprettholde kjøpekraften til folk, sier Aandalen.

 • av NTB
  DEL
  Ingen streik blant flygelederne
  Det blir ingen streik blant flygelederne etter at partene kom til enighet i meklingen nesten fire timer på overtid natt til lørdag. Kjevik lufthavn (bildet) var en av de to flyplassene som ville ha blitt rammet i det første streikeuttaket. Foto: UAS Norway (POOL), Anders Martinsen / NTB

  Meklingen mellom Norsk Flygelederforening og NHO Luftfart førte til enighet på overtid natt til lørdag. Det blir dermed ingen streik.

  – Det er enighet om et lønnsoppgjør på linje med øvrige oppgjør i år, og flytrafikken vil dermed kunne gå som normalt, opplyser administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart til NTB.

  Ifølge Robert Gjønnes, leder i Norsk Flygelederforening, kom partene til enighet etter knappe fire timer på overtid. Oppgjøret er innen frontfagsrammen på 3,7 prosent.

  – Nå gjenstår bare de lokale forhandlingene som kommer litt senere i høst, sier Gjønnes.

  Meklingen startet opp torsdag etter at partene ikke ble enige i forhandlingene tidligere i sommer.

  Opprinnelig skulle to flygeledere ved Vigra og tre ved Kjevik tas ut i streik fra lørdag morgen.

 • av Kristoffer Westergaard
  DEL
  – Må ta i bruk fleire verkemiddel for å skaffe arbeidskraft

  I september var 5055 personar eller 1,5 prosent av arbeidsstyrken registrert som heilt ledige i Vestland. Berre to kommunar i fylket har meir enn to prosent ledige.

  Anne Kverneland Bogsnes, direktør i NAV Vestland, seier i ei pressemelding at arbeidsløysa i Vestland no er så låg at ein må ta i bruk fleire verkemiddel for å dekke behovet for arbeidskraft.

  – Vi snakkar stadig om inkludering av dei som står utanfor arbeidslivet, men eg vil også slå eit slag for dei som allereie er i jobb. Viss arbeidsgivarar legg betre til rette for at fleire kan jobbe lenger, kan vi dekke store deler av behovet for arbeidskraft, seier Bogsnes.

  NAV ventar at arbeidsløysa vil auke litt gjennom hausten, men førebels er det lite som tydar på at marknaden er i ferd med å snu. Det er framleis få permitteringar og oppseiingar, sjølv om det har vore ein liten auke dei to seinaste vekene.

  Talet på ledige jobbar ligg framleis høgt, med over 4700 utlyste stillingar i september. Det er flest ledige stillingar i helse, pleie og omsorg (1218), bygg og anlegg (494) og butikk- og salsarbeid (424).

  Arbeidsløysa i heile Noreg ligg totalt på 1,6 prosent.

 • av Martin Alexander Fjellheim
  DEL
  Eviny: Regjeringens forslag vil gi skattesmell – kan ramme vestlandskommuner
  Ørjan Deisz (arkiv) Foto: Eviny varslet i mars at de skal ruste opp og utvide fire kraftverk. Bildet er tatt i Masfjorden.

  – Konsekvensen av regjeringens endring av skattesystemet er vesentlig svekket investeringsevne og utbyttegrunnlag for 2022, sier Rune Indrøy, konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Eviny, i en pressemelding.

  Onsdag morgen la regjeringen frem et endringsforslag som blant annet kan få store konsekvenser for kraftbransjen.

  – Vår foreløpige vurdering er at Eviny må betale 2,5 milliarder kroner i ekstra skatt for 2022, basert på dagens kraftpriser. Det betyr at utbyttegrunnlaget for våre eiere blir vesentlig svekket, sier Indrøy.

  Statkraft eier 43,44 prosent av aksjene i Eviny. Resten eies av 17 kommuner og to kraftlag på Vestlandet, med Bergen kommune som nest største eier med en aksjepost på 37,75 prosent.

  I fjor betalte Eviny ut et utbytte på 916 millioner kroner. Årets utbytte var ventet å være større.

  – Vi aner ikke rekkevidden av disse endringene ennå, men vi må forvente at utbyttet reduseres. Usikkerheten er et forstyrrende element i budsjettplanleggingen vår, sier Bergens finansbyråd Per-Arne Larsen (V) til BA.

 • av Sverre Jervell
  DEL
  Fana Sparebank setter opp renten
  Fana Sparebank på Nesttun. Foto: Odd Nerbø (arkiv)

  Fana Sparebank setter opp utlåns- og innskuddsrenter med inntil 0,50 prosentpoeng. Det skriver banken i en pressemelding tirsdag.

  De skriver at Norges Banks heving av styringsrenten og fortsatt kraftig økning i pengemarkedsrentene medfører at banken nå velger å skru opp rentene sine.

  De nye betingelsene vil tre i kraft fra 26. september på nye lån, og fra 8. november for eksisterende lån. Innskudd justeres fra 22. november, ifølge banken.

 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL
  Ny Rieber-sjef trekker seg før han fikk tiltrådt

  Åsmund Bjørndal Heen skulle etter planene begynne som administrerende direktør for GC Rieber AS 1. april 2023.

  Konsernet varsler nå at Heen trekker seg før han fikk begynt på jobben.

  Han skal nå heller ta på seg nye oppgaver som sjef i Frydenbø Group, opplyser Rieber-konsernet.

  «Styret i GC Rieber AS har igangsatt et nytt søk etter riktig kandidat til å overta stafettpinnen når nåværende administrerende direktør Paul-Christian Rieber går over til rollen som styreleder i løpet av våren 2023», skriver konsernet.

  teaser
  1. juli
  Rieber-familien vil bli kvitt oljeavhengigheten
 • av Aina Fladset
  DEL
  VG: Trond Mohn vil starte kjernekraftverk i Norge
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Et selskap er opprettet med mål om å bygge kjernekraftverk i Norge. Milliardær Trond Mohns selskap står som hovedaksjonær.

  Dette melder VG torsdag formiddag.

  Selskapet Norsk Kjernekraft AS ble stiftet i juli.

  – Dette selskapet er startet etter flere år med analyser, av om det er realistisk at vi klarer å gjennomføre dette på ti til femten år. Deretter om det er noe Norge trenger og noe det vil være politisk vilje for, sier styreleder Jonny Hesthammer til avisen.

  Selskapet tar utgangspunkt i det som kalles små modulære reaktorer. Det er små kjernekraftverk på størrelse med en fotballbane, som kan masseproduseres på fabrikker i utlandet.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i mekling for Foodora-budene
  Virke og Fellesforbundet ble natt til onsdag enige i meklingen for Foodora-budene. Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB

  Meklingen i lønnsoppgjøret for Foodora-budene kom i havn da Virke og Fellesforbundet ble enige natt til onsdag.

  – Foodora er en del av en bransje i rask vekst og utvikling. Vi er svært fornøyde med å komme til enighet med Fellesforbundet, sier konstituert administrerende direktør Mille Haslund Mellbye i Virke.

  Hun sier partene kom til enighet innenfor rammene fra frontfaget.

  – Dette er en god avtale for både Foodora og de ansatte med tariffavtale, sier Mellbye i en pressemelding.

 • av NTB
  DEL
  Sveriges sentralbank mer enn dobler styringsrenten
  Det blir langt dyrere å låne penger i Sverige framover. Foto: Pontus Lundahl/TT / NTB

  Sveriges Riksbank tar kraftig i og øker styringsrenten med 1 prosentpoeng slik at den blir liggende på 1,75 prosent.

  Hoppet fra 0,75 prosent til 1,75 prosent er mer enn en dobling. Aftonbladet kaller det en sjokkøkning og viser til at det er den største økningen på 30 år.

  Det er det største rentehoppet siden inflasjonsmålet ble innført i 1993, og kronens faste vekslingskurs ble skrotet i kjølvannet av bankkrisen.

  Riksbanken anslår også at renten kommer til å stige ytterligere slik at den kommer opp i 2,5 prosent i løpet av neste år.

  Enkelte økonomer tror imidlertid at den kommer til å være helt oppe i 3,5 prosent innen sommeren 2023.

  Uansett hvor stor økningen blir og hvor raskt den går, må svenske husholdninger og bedrifter belage seg på betydelige rentesmeller fremover.

 • av NTB
  DEL
  Oljefondet: Mål om nullutslipp innen 2050 for alle selskapene de har investert i
  Foto: NTB

  Oljefondet følger opp signalet fra Stortinget. Innen 2050 skal det være netto nullutslipp for alle selskaper som fondet har i porteføljen.

  Det kunngjorde oljefondet – Norges Bank Investment Management – i en pressemelding tirsdag.

  – Vi har som mål å være verdens ledende investor på håndtering av klima. Vår langsiktige avkastning vil være helt avhengig av hvordan selskapene i porteføljen omstiller seg til et nullutslippssamfunn, sier oljefondssjef Nicolai Tangen.

  Tidligere i år vedtok et flertall på Stortinget at oljefondet får nye retningslinjer for hvordan det skal forholde seg til klimautslipp. Stortinget vil at investeringer skal baseres på et langsiktig mål som er forenelig med nullutslipp på globalt nivå i 2050.

  Fondet har jobbet med klima i over 15 år. Men nå skal fondet gjøre mer, og den nye handlingsplan viser konkret hva som skal gjøres.

  – Vi setter et mål om netto nullutslipp senest innen 2050 til alle selskapene. Og vi vil være en pådriver for at selskapene skal nå dette målet ved å sette troverdige mellommål og planer for å redusere sine direkte og indirekte klimagassutslipp, sier eierskapsdirektør Carine Smith Ihenacho.

 • av NTB
  DEL
  Høyesterett: Bank må betale etter «Olga-svindel»
  Kontoen til kvinnen i 70-årene ble tappet for over 150.000 kroner etter at hun ble utsatt for såkalt «Olga-svindel». Høyesterett har kommet fram til at banken må dekke det meste av kvinnens tap. Foto: Berit Roald / NTB

  Høyesterett har bestemt at banken må betale etter at en eldre kvinne ble utsatt for såkalt Olga-svindel.

  Kontoen til kvinnen i 70-årene ble tappet for over 150.000 kroner etter at hun ble utsatt for såkalt «Olga-svindel».

  Metoden retter seg mot eldre. Svindlerne ringer opp kundene, sier de er fra banken deres og forsøker å hente ut koder, passord og sensitive opplysninger.

  Finansklagenemnda mente banken skulle erstatte tapet, men banken fulgte ikke nemndens avgjørelse – og dermed endte saken i retten.

  Banken mente kvinnen handlet med forsett da hun oppga opplysninger om kontoen sin på telefonen – og at hun dermed måtte dekke tapet selv.

  Kvinnen tapte i tingretten, vant i lagmannsretten, men banken anket til Høyesterett. Tirsdag kom Høyesterett frem til at anken forkastes.

  Kvinnen må betale 12.000 kroner i egenandel, men slipper å betale resten av tapet.

  Høyesterett mener at det kreves at kunden også må ha vært klar over pliktbruddet for å bli ansvarlig for hele tapet. «Når hun ikke var klar over pliktbruddet, handlet hun heller ikke forsettlig», skriver Høyesterett.

 • av NTB
  DEL
  Megling på overtid – butikkansatte kan gå ut i streik
  Riksmekleren står for meklingen mellom partene. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Fem timer på overtid pågår fortsatt meglingen mellom Handel og Kontor og NHO Service og Handel. Fører den ikke frem, blir det streik i varehandelen.

  Den opprinnelige fristen var ved midnatt natt til onsdag, men det megles på overtid, melder arbeidsgiverorganisasjonen på sine nettsider klokken 5. Meglingen er også oppført som pågående på Riksmeklerens side.

  – Det megles nå på overtid i oppgjøret mellom NHO Service og Handel og HK Norge. Inntil du får annen informasjon, skal du gå på jobb som vanlig, skriver Handel og Kontor på nett.

  Like før klokken 06.20 pågår meglingen fortsatt.

  I bergensområdet kan arbeidstakere ved følgende virksomheter bli tatt ut i streik:

  • Clas Ohlson avd. Galleriet Bergen
  • Felleskjøpet Agri Bergen
  • Ikea Åsane
  • Solrik avd. Bergen Storsenter
  • Solrik avd. Horisont
  • Sprell Butikk avd. Bergen Sentrum
  • Synsam avd. Bergen Oasen
  • Synsam avd. Bergen Torgallmenningen
  • Synsam avd. Bergen Vaskerelven
  • Synsam avd. Sartor
  • Synsam avd. Åsane
  • Telia avd. Lagunen
  • Telia avd. Torgallmenningen
  • Tools avd. Bergen
  • Tools avd. Bergen
  • Tools avd. Ågotnes
 • av NTB, Bendik Nagel Støren
  DEL
  Butikkansatte kan gå ut i streik onsdag
  Ansatte ved flere Synsam-butikker i Bergen kan gå i streik onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB

  Dersom forhandlingene mellom Handel og Kontor og NHO Service og Handel ikke fører frem, blir det streik i varehandelen fra arbeidstidens start onsdag.

  Det opplyser informasjonssjef Baard Fiksdal i NHO Service og Handel til NTB.

  Partene sitter tirsdag kveld i slutten av to dagers megling om handelsoverenskomsten.

  Blant områdene partene skal megle om, er lagerbestemmelser, arbeidstid, normalarbeidsdag og garantilønn. Partene brøt forhandlingene i mai.

  I bergensområdet kan arbeidstakere ved følgende virksomheter bli tatt ut i streik:

  • Clas Ohlson avd. Galleriet Bergen
  • Felleskjøpet Agri Bergen
  • Ikea Åsane
  • Solrik avd. Bergen Storsenter
  • Solrik avd. Horisont
  • Sprell Butikk avd. Bergen Sentrum
  • Synsam avd. Bergen Oasen
  • Synsam avd. Bergen Torgallmenningen
  • Synsam avd. Bergen Vaskerelven
  • Synsam avd. Sartor
  • Synsam avd. Åsane
  • Telia avd. Lagunen
  • Telia avd. Torgallmenningen
  • Tools avd. Bergen
  • Tools avd. Bergen
  • Tools avd. Ågotnes
 • av Vilde Lied
  DEL
  Dr. Holms-eigarar vann i retten mot hytteeigarar
  Eigarane av Dr. Holms vann i retten, og får bygge 24 suitar og ni leilegheiter på ei tomt ved hotellet. Foto: Ørjan Deisz

  Utbyggarane ved Dr. Holms vann i retten mot hytteeigarane på Geilo.

  Dermed får dei lov til å bygge ut hotellet Dr. Holms på nabotomta dei har kjøpt for 15 millionar kroner.

  DN omtalte saka først.

  Med utgangspunkt i ein gammal servitutt, som avgrensar bruken av eigendommen, har hyttenaboane gått til sak mot prosjektet. Dei meiner det berre kan byggast hytter på tomta ved hotellet.

  Hyttenaboane vann i tingretten, noko Dr. Holms-eigarane anka. No har lagmannsretten derimot bestemt at bergensinvestorane Knut Herman Gjøvaag og Erling Falch Monsen får bygge.

  Hytteeigar Lars Erik Nielsen seier til Bergens Tidende at dei ikkje har bestemt seg for kva dei vil gjere med dommen.

  I ein mail til Bergens Tidende skriv dagleg leiar i Holms-selskapet Timrehaugveien 2, Håvard Fjæreide, at dei «er glade for at Lagmannsretten støtter vårt syn i at servitutten ikke er en «strøksservitutt» og er nå klar for å legge saken bak oss».

 • av NTB
  DEL
  Kan bli streik i varehandelen
  Det kan bli streik blant ansatte på en rekke Ikea-varehus i Norge. Foto: Lise Åserud / NTB

  Mandag møtes HK Norge og NHO Service og Handel hos Riksmekleren. Går det ikke veien, kan blant annet Ikea og Oda bli rammet av streik fra onsdag.

  – Det var god tone under forhandlingene, selv om det var stor avstand. Nå må arbeidsgiver komme oss i møte hos Riksmekleren, sier forbundsleder Christopher Beckham i en pressemelding.

  Fristen er natt til onsdag. Blant områdene partene skal megle om, er lagerbestemmelser, arbeidstid, normalarbeidsdag og garantilønn. Partene brøt forhandlingene i mai.

  Blant virksomhetene der arbeidstakere kan bli tatt ut i streik fra onsdag, finner man butikker i kjeder som Clas Ohlson, Felleskjøpet, Ikea, Synsam og Tools, i tillegg til matleveringstjenesten Oda.

 • av NTB
  DEL
  Apotek-streik unngått langt på overtid
  Det blir ikke apotekstreik. Foto: NTB

  Parat/Farmasiforbundet og Virke ble fredag morgen enige om overenskomsten for apotekteknikere og medarbeidere.

  Dermed ble det unngått at 531 apotekteknikere i Boots og Apotek 1 gikk ut i streik. Meklingsfristen var midnatt natt til fredag, men forhandlingene fortsatte langt utpå morgenkvisten fredag.

  Leder for Farmasiforbundet, Bodil Røkke, sier hun er fornøyd med å ha avverget streik og kommet fram til et felles resultat som sikrer god lønnsutvikling for en viktig yrkesgruppe i apotekene.

  – Vi er også fornøyd med at det er tilstrekkelig tid til så gode prosesser som mulig for nødvendige omstillinger som vil følge av endringene i overenskomsten mellom Parat/Farmasiforbundet og Virke, sier Røkke.

  Det er enighet om at arbeidstiden endres fra 36 til 37,5 timer per uke. Dessuten er man blitt enige om at ulempetillegg skal utbetales og ikke avspaseres, og det er enighet om en ramme på 3,7 prosent lønnsvekst.

 • av Aina Fladset
  DEL
  Henrik Reigstad (33) er årets unge ledertalent
  Foto: Nicoline W. Wiederstrøm

  Henrik Reigstad (33), daglig leder i Vitek Miljø, ble torsdag kåret til årets unge ledertalent.

  Formålet med prisen er å løfte frem og synliggjøre regionens unge, ambisiøse og prestasjonssterke ledertalenter, og er et samarbeid mellom Bergen Næringsråd, Adecco, Lederne og NHH.

  Reigstad er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole, og er i tillegg til jobben som daglig leder i Vitek Miljø også CFO i Vitek Group Nordic.

  Han har tidligere jobbet som markedssjef i SG Finans.

  «Vinneren kan vise til gode resultater på kort tid. Tross sin unge alder har han hatt en imponerende utvikling med mye lederansvar», skriver juryen i sin begrunnelse.

 • av NTB
  DEL
  Laveste oljepris siden januar
  Oljeprisen har falt til under 90 dollar fatet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB (arkiv)

  Prisen på råolje har falt til under 90 dollar fatet for første gang siden januar. Torsdag morgen kostet et fat nordsjøolje 88,72 dollar.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Eviny kuttet kravet til sikkerhet i to
  Anne Marit Steen, konserndirektør i Eviny Foto: Eirik Brekke

  Den siste uken har det vært skrevet mye om en mulig finanskrise i kraftbransjen. I helgen trådte regjeringene i Sverige og Finland til med store hjelpepakker.

  Årsaken til at selskapene trenger hjelp er at de har inngått langsiktige finansielle avtaler om salg av strøm til fast pris. Når strømprisen så har gått i været, har avtalene ført til store tap for kraftselskapene.

  Selv om tapene ikke er realisert, må de stilles sikkerhet for. Det har etter hvert blitt en uoverkommelig oppgave for flere selskap.

  Også Bergensbaserte Eviny har inngått slike avtaler. Ved utgangen av juni hadde de bundet opp 4,4 TWh av den fremtidige produksjonen i slike avtaler. Også for Eviny har kontraktene ført til store tap, med tilhørende krav til sikkerhet.

  Nå opplyser selskapet at de har byttet bort halvparten av disse finansielle avtalene sine med avtaler direkte med kraftkunder.

  Dermed faller kravet til sikkerhet, opplyser finansdirektør Anne Marit Steen i Eviny.

  – Vi trenger ikke stille den daglige sikkerheten for den delen som nå er ute av Nasdaq, sier hun. Nasdaq er en børs der kraftavtaler handles.

  Steen ønsker ikke å si hvem den nye kraftkunden deres er. Kostnaden ved å bytte til seg kontrakten sier hun er «marginal».

  Nøyaktig hvor mye mindre sikkerhet selskapet nå trenger å stille ønsker ikke Steen å si.

  – Det enkle svaret er at kravet halveres, skriver Steen.

Publisert