Næringslivet direkte

Festet innlegg
Disse vil bli Bjerknes-direktør
18. mars kl 10:41av Atle Andersson
DEL
Klimaforsker Helga Kikki F. Kleiven er blant søkerne til stillingen som direktør ved Bjerknessenteret.
Klimaforsker Helga Kikki F. Kleiven er blant søkerne til stillingen som direktør ved Bjerknessenteret. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Flere kjente klimaforskere er på søkerlisten til den ledige stillingen som direktør på Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen.

Her er de seks på den offisielle søkerlisten:

 • Professor Lars H. Smedsrud (51).
 • Professor Kerim Hestnes Nisancioglu (45).
 • Forskningssjef Frode Bendiksen Vikebø (45).
 • Førsteamanuensis Helga Kikki F. Kleiven (52).
 • Konserndirektør: Trond Martin Dokken (59)
 • Professor Lise Øvreås (55).

Nåværende Bjerknes-direktør Tore Furevik er ansatt i tilsvarende stilling på Nansensenteret i Bergen og begynner til sommeren.

Bjerknessenteret er et forskningssamarbeid som samler klimaforskere fra UiB, Havforskningsinstituttet, Norce og Nansensenteret for miljø og fjernmåling.

Siste innlegg
 • av Marie Misund Bringslid
  DEL
  Boligprisene steg med 3,0 prosent i Bergen
  En bolig i Sandviksveien 164 ble solgt for 20,4 millioner kroner, og ble med det Bergens syvende dyreste bolig i 2020.
  En bolig i Sandviksveien 164 ble solgt for 20,4 millioner kroner, og ble med det Bergens syvende dyreste bolig i 2020. Foto: Tor Høvik

  Boligprisene steg med 3,0 prosent i Bergen i mars. Det opplyser Eiendom Norge i en pressemelding.

  Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 2,0 prosent.

  Bergen har hatt en sterkere sesongjustert utvikling sist måned sammenliknet med Trondheim (+1,7 prosent), Stavanger (+0,6 prosent) og Oslo (-0,8 prosent).

  På landsbasis steg boligprisene med 1,2 prosent.

  De siste 12 månedene har boligprisene i Bergen steget med 12,7 prosent.

  Det har i mars blitt solgt 634 boliger i Bergen. Det er 41,5 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2020. Hittil i år er det solgt 1634 boliger i Bergen. Det er 15,6 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i fjor.

  Det har i mars blitt lagt ut 743 boliger for salg i Bergen. Det er 15,9 prosent flere enn i tilsvarende måned i 2020. Hittil i år har det blitt lagt ut 1652 boliger for salg. Det er 3,6 prosent flere sammenliknet med samme periode i fjor.

  Gjennomsnittlig salgstid i Bergen sist måned var 22 dager. Det er raskere enn resten av landet, som hadde 43 dager i gjennomsnitt.

  Medianboligen i Bergen koster nå 3.250.000 kroner.

  teaser
  7. april
  Han har kjøpt Bergens dyreste boligeiendom. Men ikke for å bo der selv.
 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Dato for Bergen Engines-høring fastsatt
  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) møter til høring om Bergen Engines i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget 19. april.
  Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) møter til høring om Bergen Engines i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget 19. april. Foto: NTB/Scanpix

  Bergen Engines-saken ble onsdag gjenstand for nye spørsmål til forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) i Stortingets spørretime.

  Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt (Ap), Jette Christensen (Ap), Emilie Enger Mehl (Sp) og Audun Lysbakken (SV) ga alle regjeringen en forsmak på hva som kommer av spørsmål.

  Høringen i komiteen er nå fastsatt til 19. april. Fra regjeringen kommer næringsminister, justisminister, utenriksminister, forsvarsminister og statsminister.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen vil at flere skal ta utdanning – gir 139 millioner kroner
  Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier koronapandemien har rammet permitterte og nyutdannede hardt. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB
  Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim sier koronapandemien har rammet permitterte og nyutdannede hardt. Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB

  139 millioner kroner skal gå til arbeidsledige, nyutdannede og permitterte slik at de kan ta utdanning, opplyser regjeringen.

  Pengene skal brukes på utdanningstilbud både i videregående opplæring, fagskoler, høyskoler og universiteter. Målgruppen er nyutdannede, unge uten mye jobberfaring, ledige og permitterte, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.

  – Dette skal være studietilbud som er korte og fleksible, gjerne digitale, slik at man også kan kombinere studiene med jobb eller jobbsøking, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).

  Tilbudene skal blant annet være relevante for arbeidsmarkedet og bidra til å gjøre deltakerne i målgruppen mer attraktive for arbeidslivet, ifølge departementet. Det skal også være gratis for alle deltakere.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Helikopteravganger innstilt fra Flesland

  Samtlige helikopteravganger fra Flesland tirsdag morgen er foreløpig utsatt på grunn av værforholdene, heter det i en melding på heliport.no. En del avganger er også kansellert.

  – Passasjerer bes følge med på heliport.no og sjekke inn i henhold til ny avgangstid, skriver Equinor.

 • av Birgitte Flote, Stavanger Aftenblad
  DEL
  Conoco Phillips nedbemannar på Ekofisk-feltet før storm
  Ekofisk-feltet.
  Ekofisk-feltet. Foto: Jon Ingemundsen, Stavanger Aftenblad

  Oljeselskapet Conoco Phillips flyttar fleire oljearbeidarar frå riggen «Rowan Norway» i Ekofisk-området. Kommunikasjonssjef Elisabeth Fiveland avviser at det er snakk om evakuering.

  – Vi gjennomfører ei nedbemanning ved enkelte installasjonar i Ekofisk-området, inkludert «Rowan Norway», på grunn av varsel om storm tysdag. Kontrollert nedbemanning er ei ordinær prosedyre, i dette tilfelle ein forholdsregel.

  Ho har ikkje måndag kveld oversikt over kor mange det gjeld.

 • av Ken Rossland
  DEL
  NRK: Hotel Ullensvang er solgt
  Foto: Tor Høvik (arkiv)

  De ansatte ble ifølge NRK informert om salget fredag ettermiddag.

  Kjøper er H.I.G. Capital og samarbeidspartner Hamilton Hotel Partners.

  Hans Edmund Harris Utne har sammen med sin sveitsiskfødte kone, Barbara Zanoni Utne, hatt ansvaret for driften av hotellet siden 2005.

  – Min far sukket tungt. Så sa han at han forsto meg, sa 5. generasjon eier av Hotel Ullensvang, Hans Edmund Harris Utne (45) til BT da vi skrev om salgsplanene 27. februar i fjor.

  teaser
  27. februar 2020
  Hotel Ullensvang legges ut for salg
 • av Atle Andersson
  DEL
  Equinor får bruke landstrøm til Troll og Oseberg
  Troll B skal bli elektrifisert med landstrøm fra kraftnettet på Kollsnes.
  Troll B skal bli elektrifisert med landstrøm fra kraftnettet på Kollsnes. Foto: Tor Richardsen / NTB

  Equinor har fått konsesjon til å knytte plattformer på Troll- og Oseberg-feltet til kraftnettet på Kollsnes i Øygarden.

  Det bestemte Olje- og energidepartementet fredag.

  Konsesjonen er gitt med vilkår om at selskapet må ha gasskraft i reserve i tilfelle det oppstår forsyningsproblemer som gjør at strømmen trengs på land.

  Denne betingelsen var satt av både Statnett og fra NVE, opplyser regjeringen i en pressemelding.

  Den nye kabelen blir 98 km lang fra ny transformatorstasjon til plattformene i Nordsjøen.

  Avgjørelsen kommer samtidig som det pågår en intens debatt om bruk av landstrøm til elektrifisering av sokkelen.

  «Elektrifisering er et viktig tiltak i den norske klimapolitikken, for sektorer og anvendelser der elektrisitet kan erstatte fossil energibruk. De aktuelle anleggene som omsøkes vil redusere norske klimagassutslipp fra norsk sokkel», skriver Olje- og energidepartementet i sitt vedtak.

 • av NTB
  DEL
  Knytter vindkraftselskaper i Norge til skatteparadis
  En ny rapport fra Tax Justice Network viser at eierskapet til norsk vindkraft ikke alltid kan spores.
  En ny rapport fra Tax Justice Network viser at eierskapet til norsk vindkraft ikke alltid kan spores. Foto: NTB

  Organisasjonen Tax Justice Network skriver i en ny rapport at 42 prosent av vindkraftproduksjonen i Norge kan knyttes til skatteparadiser.

  I rapporten skriver Tax Justice Network at sju av de ti største eierselskapene i vindkraftsektoren i Norge kan knyttes til skatteparadiser, enten gjennom eierskapsstruktur eller finansiering.

  – For noen vindkraftselskap var de bakenforliggende eierne umulig å slå fast fordi sporene stoppet i skatteparadis, sier Peter Ringstad, politisk rådgiver i Tax Justice Network Norge i en pressemelding.

  Han mener det ville styrket tilliten til vindkraftsektoren hvis myndighetene stilte langt strengere krav til åpenhet om eierforhold.

  TV 2 har tidligere meldt at norske myndigheter ikke vet hvem som egentlig eier Tellenes vindpark, en av de største vindparkene i Norge.

  Statssekretær Magnus Thue (H) i Finansdepartementet uttaler til TV 2 at det ikke eksisterer spesielle regler for hvem som får lov til å eie vindkraft i Norge.

  teaser
  10. mars 2018
  Vinden blåser ut av landet
 • av Ådne Lunde
  DEL
  Tilbyr leasing av skipsbatterier
  Halvard Hauso
  Halvard Hauso

  Corvus Energy, batterifabrikken på Midtun i Bergen, melder i en pressemelding at de nå vil tilby leasing av skipsbatterier. Det nye globale finansieringstilbudet leveres i samarbeid med norske Viridis Kapital, skriver bedriften i pressemeldingen.

  - Vi er glade for endelig å kunne tilby kundene en leasing løsning som er skreddersydd til deres likviditetsbehov, sier Halvard Hauso, CCO i Corvus Energy i pressemeldingen.

  I januar lanserte Corvus Energy sin nye BOB (Battery-On-Board) løsning - et forhåndsgodkjent batterirom med standard ISO konteiner mål.

  - Batteriteknologi vil være en nødvendig del av alle fremtidige energisystemer på skip. Både Corvus BOB og finansiering av batteri ved leasing, vil gjøre det enklere for rederier å investere i grønn teknologi. Til sammen vil dette kunne bidra stort til å akselerere det grønne skiftet mot en mer bærekraftig skipsindustri, sier Hauso i pressemeldingen.

 • av Atle Andersson
  DEL
  Nei til nytt kraftverk i Kvinnherad

  Fatland Kraft AS får ikke bygge kraftverk i Svoldalselva i Kvinnherad. NVE mener de negative konsekvensene vil bli for store, og trekker særlig frem terrenginngrepene fra en planlagt rørtrasé.

  Småkraftverket mellom Ænes og Årsnes ville gitt en årsproduksjon tilsvarende strømforbruket til rundt 280 husstander.

  Utbyggingen ville ført til redusert vannføring på en 1300 m lang elvestrekning i Svoldalselva, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  NITO foreslår at Kongsberg Gruppen går inn på eiersiden i Bergen Engines
  NITO mener Kongsberg Gruppen bør gå inn på eiersiden i Bergen Engines i stedet for at motorfabrikken blir solgt til russiskkontrollerte TMH.
  NITO mener Kongsberg Gruppen bør gå inn på eiersiden i Bergen Engines i stedet for at motorfabrikken blir solgt til russiskkontrollerte TMH. Foto: Bjørn Erik Larsen

  - Vi må bevare kritisk infrastruktur og teknologi i Norge, heter det i en uttalelse fra Norges Ingeniør - og Teknologorganisasjon.

  Uttalelsen kommer i forkant av at justis- og beredskapsminister Monica Mæland tirsdag skal holde en redegjørelse i Bergen Engines-saken for Stortinget.

  NITO organiserer Bergen Engines-ansatte på Hordvikneset.

  NITO mener at dersom regjeringen går inn for å stanse salget av Bergen Engines i denne omgang, endrer ikke det utfordringen med at Rolls-Royce ønsker å selge.

  - Hvordan vil næringsministeren løse at Norge og det norske forsvaret trenger denne bedriften? spør kommunikasjonsdirektør Jan Kjetil Johnsrud.

  NITO peker på at Bergen Engines allerede samarbeider med Kongsberg Maritime, og mener at en løsning kan være at Kongsberg Gruppen går inn på eiersiden.

  Johnsrud skriver at det kan være innenfor eierskapsmeldingen at Kongsberg Gruppen går inn som eier.

  - Denne begrunner eierskap knyttet til forsvarsindustriell kapasitet med at dette er teknologiske kompetanseområder som er vesentlig for å gi forsvarssektoren riktig materiell og kompetanse til rett tid, sier Johnsrud.

  - Mener NITO at salget bør stoppes?

  - Vi avventer nå redegjørelsen til statsråden tirsdag, svarer Johnsrud.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Etablerer nytt hydrogenselskap
  Thor Henrik W. Hagen blir daglig leder for det nye selskapet.
  Thor Henrik W. Hagen blir daglig leder for det nye selskapet.

  SKL og Liquiline går sammen om å etablere et nytt hydrogenselskap i Kvinnherad, Hydrogen Solutions AS (HYDS).

  Gjennom Hydrogen Solutions (HYDS) har selskapene en ambisjon om å bli totalleverandør innen grønn

  hydrogen med særskilt fokus på maritim sektor, skriver selskapene i en pressemelding.

  Administrerende direktør i SKL, John Martin Mjånes sier i pressemeldingen at dette er et viktig og riktig steg for SKL som produsent av fornybar energi, med fokus på vannkraft.

  - Ved å etablere et rent hydrogenselskap kan vi spisse og videreutvikle satsningen vi har gjort innenfor dette over

  flere år. Når vi nå velger å rendyrke hydrogensatsingen vår, får vi en unik mulighet til å videreforedle vår

  grønne kraft, sier han.

  - Liquiline har over tid etablert et svært godt samarbeid med SKL, og har allerede flere felles prosjekter.

  Det er ekstra kjekt å få til en hydrogensatsing i Sunnhordland sammen med SKL, sier daglig leder i Liquiline, Knut Førland.

  Thor Henrik W. Hagen blir daglig leder i det nye selskapet.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Lyseparken får ikkje batterifabrikken
  Lyseparken
  Lyseparken

  Equinor, Hydro og Panasonic har gitt Bjørnafjorden kommune beskjed om at kommunen ikkje får den planlagde batterifabrikken.

  Tysdag morgon fekk Bjørnafjorden melding frå Joint Battery Initiative (JBI) om at Lyseparken ikkje har nådd opp i konkurranse med vel 100 andre moglege lokasjoner for ein norsk, storskala, batterifabrikk.

  - Etter en systematisk gjennomgang av alle de innkomne forslagene, er nå den første evalueringen gjennomført og prosjektet har nå en liste på rundt 20 tomteforslag som vi ønsker å vurdere ytterligere.

  Etablering av en storskala batterifabrikk stiller særskilte krav til aktuelle plasseringer, og de tre selskapene offentliggjorde viktige kriterier for et egnet sted knyttet til tomt, elektrisk kraft, vann, logistikk og bemanning, skriv JBI i avslaget.

  - Det er klart eg er skuffa. Eg meiner jo framleis at Lyseparken er eit veldig godt alternativ for batterifabrikken, men aksepterer at dei vurderer det annleis. Samstundes så opner dette nye moglegheiter for oss. Gjennom arbeidet med prospektet for batterifabrikken har vi fått gjort mykje godt marknadsføringsarbeid og fått ein flying start. Det merker særleg næringssjefen som no har vekentlege førespurnader frå interessenter som er nysgjerrige på Lyseparken. Det er fleire av desse som vi har hatt, og vil ha, ein vidare dialog med, skriv ordførar Trine Lindborg i ei pressemelding.

 • av Kristin Jansen
  DEL
  Hotell blir klinikk for psykisk helse
  Foto: Odd Mehus

  I mai blir Panorama hotell i Øygarden spesialistklinikk innen psykisk helse.

  Det skriver hotellsjef William Bernhardsen i en pressemelding.

  Klinikken skal drives av det privateide selskapet WeCare Omsorg.

  Bakgrunnen er et svært krevende år for driften ved hotellet. Mange av de ansatte har vært permittert i ett år. Noen av dem tas nå tilbake fra permisjon, men flere blir sagt opp.

  Leieavtalen med WeCare går i første omgang over fem år.

  Hotellet skal lage en ny driftsmodell for de delene av anlegget som ikke skal leies ut.

  – Den største salen, samt tilhørende fasiliteter holdes utenom. Det samme gjelder rorbusuitene nede ved sjøen og Marstein Fyr. Utearealene og havnen vil også fortsatt være tilgjengelig som før, skriver hotellsjefen i pressemeldingen.

  Vestnytt omtalte saken først.

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Redegjør i Stortinget om Bergen Engines
  Justisminister Monica Mæland (H) skal redegjøre for Bergen Engines-salget 23. mars.
  Justisminister Monica Mæland (H) skal redegjøre for Bergen Engines-salget 23. mars. Foto: Marita Aarekol

  Tirsdag 23. mars skal justisminister Monica Mæland (H) redegjøre for Bergen Engines-saken i Stortinget. Det skriver kommunikasjonssjef Trude Larstad i Justisdepartementet i en melding til BT/E24.

  På en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag sa Mæland at Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) har varslet Rolls-Royce om at norske myndigheter vurderer om det planlagte salget av Bergen Engines skal stanses.

  Regjeringen har møtt skarp kritikk fra opposisjonen på Stortinget etter at BT/E24 i en serie artikler har avdekket at et salg til russiskkontrollerte TMH International vil kunne sette rikets sikkerhet i fare.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  SV om Bergen Engines: – Har regjeringen sovet i timen?
  SV-leder Audun Lysbakken
  SV-leder Audun Lysbakken Foto: BJØRN ERIK LARSEN

  Mandag slo forsvarsministeren fast at Bergen Engines ikke er underlagt sikkerhetsloven.

  Audun Lysbakken i SV har nå bedt om en begrunnelse for hvorfor.

  – Er det fordi regjeringen har sovet i timen, eller er det fordi regjeringen mener det ikke er noen reell sikkerhetsrisiko, spør Lysbakken.

  Ifølge loven kan departementene vedta hvilke private virksomheter den skal gjelde for. Når et slikt vedtak ikke finnes, kan ikke salget av fabrikken til russiskkontrollerte TMH International stanses av lovens paragraf om eierskapskontroll.

  Onsdag uttalte Forsvarsdepartementet at det nå gjøres en grundig gjennomgang «der sikkerhetsloven også vil kunne være relevant».

  Dette mener Lysbakken er forvirrende. Han etterlyser nå en redegjørelse i Stortinget, i tillegg til svar på sitt skriftlige spørsmål.

  – Det må være opp til regjeringen å vise om de har gjort en ordentlig vurdering av dette eller ikke, sier han.

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  KrF om Bergen Engines: - Har fått forsikringer fra forsvarsministeren
  Terje Pedersen (arkiv)
  Terje Pedersen (arkiv) Foto: Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

  - KrF har full tillitt til at regjeringen gjør de vurderinger som er nødvendige etter sikkerhetsloven.

  Det skriver Geir Sigbjørn Toskedal som sitter i utenriks- og forsvarskomiteen for KrF i en kommentar til Bergen Engines-salget.

  Flere stortingsrepresentanter har bedt regjeringen komme til Stortinget for å redegjøre om saken.

  - Noen ganger befinner problematikken seg i gråsoner, som det er lite konstruktivt å gjøre til et politisk spill, fortsetter han.

  Toskedal sier man har fått "forsikringer fra forsvarsministeren om at saken er og blir betryggende behandlet".

  Det andre regjeringspartiet, Venstre, har meldt at de foreløpig ikke ønsker å uttale seg i saken.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Rødt om Bergen Engines: – Salget må stanses, mistillit kan bli aktuelt
  Bjørnar Moxnes er leder i Rødt
  Bjørnar Moxnes er leder i Rødt Foto: Berit Roald / NTB

  Bjørnar Moxnes i Rødt mener Bergen Engines-salget må stanses, og ønsker en redegjørelse i Stortinget for å få alle fakta på bordet.

  – Hvis det stemmer slik vi mistenker, at dette er enda en sak i rekken hvor privatisering og offentlig-privat samrøre truer norsk sikkerhet, må vi vurdere om vi fortsatt har tillit til statsråden, sier Moxnes.

  Moxnes mener Bergen Engines-saken er en konsekvens av at det over tid har blitt mer konkurranseutsetting og privatisering i Forsvaret.

  – Salget av Bergen Engines må selvfølgelig stanses, men Rødt ser svært alvorlig på dette og vurderer nå hvilke andre tiltak som må gjøres for å ta et oppgjør med regjeringens feilslåtte privatiseringspolitikk, sier Moxnes.

 • av Truls Fenre
  DEL
  Boligprisene steg med 0,7 prosent i februar
  Denne boligen i Ulriksdal ble solgt for 17,4 millioner kroner, og ble med det Bergens niende dyreste bolig i 2020.
  Denne boligen i Ulriksdal ble solgt for 17,4 millioner kroner, og ble med det Bergens niende dyreste bolig i 2020. Foto: Tor Høvik (arkiv)

  Boligprisene steg med 0,7 prosent i Bergen i februar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent. Det opplyser Eiendom Norge i en pressemelding.

  De siste 12 månedene har boligprisene i Bergen steget med 7,7 prosent.

  – Vi opplever at det er for få objekter på markedet. Det er veldig godt oppmøte på visningene, og generelt går boligene for prisantydning eller mer, sier salgssjef ved Aktiv eiendomsmeglings i Bergen, Roger Glesnes.

  Han forteller at alle typer boliger har vært mye etterspurt.

  – I Åsligrenda ved Åsane senter solgte vi et rekkehus 4.330.000, som har ligget på 3.100.000. Da hadde vi nitten på visning, sier Glesnes.

  Det har i februar blitt solgt 525 boliger i Bergen. Det er flere sammenliknet med samme måned i fjor. Hittil i år er det solgt 995 boliger i Bergen. Det er 3,4 prosent flere sammenliknet med tilsvarende periode i 2020.

  På landsbasis har boligprisene steget med 2,0 prosent.

  teaser
  22. januar
  Dette er de 100 dyreste boligene i Bergen
Publisert
BT anbefaler

Fare for streik. Slik vil det ramme Bybanen, busser og ferger.

I helgen vil LO ta ut 23.000 i streik hvis meglingen i lønnsoppgjøret med NHO faller gjennom.

LES SAKEN
 1. Webview