Næringslivet direkte

Festet innlegg
Rødt om Bergen Engines: – Salget må stanses, mistillit kan bli aktuelt
03. mars 2021 kl 14:01av Bendik Nagel Støren
DEL
Bjørnar Moxnes er leder i Rødt Foto: Berit Roald / NTB

Bjørnar Moxnes i Rødt mener Bergen Engines-salget må stanses, og ønsker en redegjørelse i Stortinget for å få alle fakta på bordet.

– Hvis det stemmer slik vi mistenker, at dette er enda en sak i rekken hvor privatisering og offentlig-privat samrøre truer norsk sikkerhet, må vi vurdere om vi fortsatt har tillit til statsråden, sier Moxnes.

Moxnes mener Bergen Engines-saken er en konsekvens av at det over tid har blitt mer konkurranseutsetting og privatisering i Forsvaret.

– Salget av Bergen Engines må selvfølgelig stanses, men Rødt ser svært alvorlig på dette og vurderer nå hvilke andre tiltak som må gjøres for å ta et oppgjør med regjeringens feilslåtte privatiseringspolitikk, sier Moxnes.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Undersøkelse: Flest studenter ønsker seg jobb i Equinor
  Nær 11.000 studenter har svart på hvor de helst ønsker seg jobb etter de er ferdige med studiene. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

  Equinor går igjen som en jobbfavoritt hos studentene, som i en stor spørreundersøkelse er spurt hvor de aller mest ønsker seg jobb etter endte studier.

  Nær 11.000 studenter har deltatt i undersøkelsen, som er gjennomført av Universum, skriver Khrono.

  Undersøkelsen er delt inn i fem ulike fagområder: økonomi, ingeniør, IT, juss og humanistiske fag.

  Equinor topper listen i ingeniørfeltet, mens det havner på pallen også i økonomi- og IT-feltet. Equinor er den eneste bedriften som havner blant topp tre i tre av de fem områdene.

  DNB topper lista i økonomifeltet, mens Google er favoritten på IT-feltet. Innen juss er det jobb i politiet som er mest attraktivt, mens flest studenter ønsker seg jobb i Oslo kommune innenfor humanistiske fag.

 • av Adrian Søgnen
  DEL
  Åpner direkterute fra Bergen til USA
  Rundt klokken 10.00 landet det første United Airlines-flyet fra Newark på Flesland. Foto: Tove Lise Mossestad

  Flyselskapet United Airlines startet lørdag opp direkteflygninger fra Bergen til Newark på østkysten av USA. De blir dermed eneste flyselskap med en direkterute mellom Bergen og USA.

  Tre ganger i uken vil det være avreise fra Newark, som ligger 40 minutter med tog fra New York, til Bergen. Motsatt vei blir det dermed turer fra Bergen til USA hver uke. Foreløpig er det kun planlagt avganger i perioden 20. mai til 27. september.

  For Avinor er det viktig for å styrke lufthavnens posisjon som en internasjonal flyplass, sier lufthavnsdirektør for Flesland, Helge Eidsnes, i en melding.

  – Næringslivet i regionen, og kanskje spesielt oljenæringen på Vestlandet, er avhengig av gode direkteforbindelser for å drive og videreutvikle seg.

 • av NTB
  DEL
  Cruiseskip dropper Kirkenes - for nært Russland
  Her ser vi Kirkenes fra luften 9. mai 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  To cruiseskip med til sammen rundt 1000 passasjerer skulle anløpe Kirkenes i sommer. Nå tør ikke rederiene å komme.

  – Alle cruiseaktiviteter er kansellert. Dette skulle være starten på noe større, men i sommer blir det stille, sier Dag Norum i Visit Kirkenes til Klassekampen.

  I flere år har næringslivet i Sør-Varanger jobbet med å bygge opp Kirkenes som cruiseskipshavn. I to år ble anløp rammet av pandemien. Nå sier rederiene at de ikke tør komme så nært Russland.

  Samtidig vil Oslo merke en økning i antallet cruiseskip denne sesongen. Rundt 40 nye skip har meldt sin ankomst. De ekstra skipene som kommer, velger Oslo etter at planer om å gå til den russiske byen St. Petersburg er lagt om.

  teaser
  21. mai
  Cruiseskip dropper Kirkenes - for nært Russland
 • av NTB
  DEL
  Elektriker-streik avverget
  Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet Foto: NTB

  EL og IT Forbundet og arbeidsgiverorganisasjonen Nelfo ble enig i meklingen ved 5-tiden lørdag morgen. Dermed blir det ikke streik blant landets elektrikere.

  Dersom partene ikke hadde blitt enige, ville 3143 elektrikere ved 61 bedrifter over nesten hele landet gått ut i streik fra mandag.

  Meklingsresultatet har en totalramme på 3,7 prosent og det er oppnådd et generelt lønnstillegg på 8,99 kroner i timen. Meklingen omfattet lønns- og arbeidsvilkårene til drøyt 13.000 elektrikere.

  – Vi har bedret betingelsene for arbeidsreiser i bransjen, sørget for et godt lønnstillegg for våre medlemmer og styrket viktige ordninger for likestilling i bransjen, sier forhandlingsleder og leder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet.

  I tillegg til lønnstillegget ble det blant annet enighet om at arbeidsgiver skal forskuttere lønn ved sykepenger, fødsels- og svangerskapspermisjon.

  Det ble også enighet om at arbeidsgiverne ikke lenger skal få lov til å avtale seg bort fra separate dame- og herregarderober på byggeplasser.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Bergensbedriften Corvus åpner ny fabrikk i USA
  Nå ligger fabrikken til Corvus på Midtun, men den skal flyttes til Lyseparken i Bjørnafjorden. Foto: Paul S. Amundsen

  Corvus, med batterifabrikk og hovedkontor på Midtun i Bergen, åpner en ny fabrikk i USA.

  – Vi ser en betydelig økning i ordrer i USA i tillegg til økende ønske fra myndighetene om å redusere klimagassutslipp. Økt kapasitet og vil være nøkkelen til å møte veksten, skriver administrerende direktør i Corvus, Geir Bjørkeli, i en pressemelding.

  Bergensbedriften, som produserer batteri til skipsfarten, har inngått leiekontrakt for fabrikkbygget. Det ligger like nord for Seattle i Port of Bellingham på USAs vestkyst i staten Washington.

  Corvus sender over personell med erfaring fra fabrikken i Bergen, for å styre prosessen. De regner med produksjonsstart i september. Bjørkeli vil ikke si hvor mye bedriften investerer i den amerikanske fabrikken.

  I dette bygget skal Corvus produsere maritime batteri til det amerikanske markedet.
 • av NTB
  DEL
  Frisøravtalen i havn – streik unngått langt på overtid

  Partene kom natt til fredag til enighet om Frisøroverenskomsten og streik ble unngått i siste liten.

  – Vi er glade for å være i mål med årets lønnsoppgjør, men oppgjøret ble dyrt, sier Anne Mari Halsan, administrerende direktør i Norske frisør- og velværebedrifter (NFVB) i en pressemelding.

  Det ble mekling på overtid mellom Fagforbundet og NFVB / NHO Service og Handel, før man kom til enighet klokken fredag morgen.

  – Vi måtte strekke oss langt i krevende forhandlinger, sier Halsan.

  Avtalen vil nå gå til uravstemning hos Fagforbundets medlemmer, ifølge NFVB.

 • av Gerhard Flaaten
  DEL
  Brudd i forhandlingene for flyteriggansatte
  Fra forhandlingene hos Rederiforbundet. Foto: Atle Espen Helgesen

  Det ble sent torsdag kveld brudd i forhandlingene mellom Industri Energi (IE) og Norges Rederiforbund i tariffoppgjøret for flyteriggansatte.

  – Avstanden mellom partene er for stor til at vi kunne komme i havn med oppgjøret nå, sier forbundsleder Frode Alfheim i IE i en pressemelding.

  Forhandlingene går derfor til mekling hos Riksmekleren.

  Forhandlingene på flyteriggavtalen omfatter medlemmer på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.

  Forhandlingene har pågått i Oslo i to dager.

  Flyteriggavtalen omfatter cirka 4300 Industri Energi-medlemmer.

 • av NTB
  DEL
  India stanser hveteeksporten – får kritikk av G7-landene
  En indisk hvetebonde bærer avlinger etter innhøsting i april. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

  India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen i sitt eget marked. Det faller ikke i god jord hos landbruksministrene i G7-landene.

  – Dersom alle innfører eksportrestriksjoner eller stenger markedene sine, gjør det bare krisen mye verre, sier Tysklands landbruksminister Cem Ozdemir på en pressekonferanse i Stuttgart.

  India er verdens nest største produsent av hvete.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  CO₂ fra London-boss skal til Øygarden
  Arbeidet med CO2-anlegget på Kollsnes er godt i gang. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  CO₂-utslipp fra bosset til Londons innbyggere skal fanges og lagres under bunnen av Nordsjøen, i lageret til norske Langskip. Dette melder regjeringen i et nyhetsbrev.

  Avfallshåndteringsselskapet Cory vil lagre 1,5 millioner tonn CO₂ årlig. Det er den største avtalen som transport- og lagerdelen av Langskip, Northern Lights, har inngått.

  Dermed skal klimagass fra londonbosset fraktes ut på Themsen i tankskip og over Nordsjøen til Øygarden. Fra Kollsnes skal klimagassen pumpes i rør ut til lageret.

  – CO₂-fangst er den eneste realistiske måten å kutte CO₂-utslipp fra industrier som sementproduksjon og avfallshåndtering. Avfallsbransjen står i dag for om lag fem prosent av globale utslipp. Energigjenvinning av restavfall med CO₂-fangst er en del av løsningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre i nyhetsbrevet.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  I morgen faller strømprisen til 35 øre
  I morgen faller strømprisen i Bergen til 35 øre Foto: Skjermdump Tibber

  Fredag faller strømprisen til nivåer vi ikke har sett på lenge i Sør-Norge.

  Mellom klokken to og tre vil prisen være 35 øre, inkludert avgifter og påslag.

  Årsaken er mye sol og gass til overs i England, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, som uttaler seg til VG.

  – Det er fordi det er en fin soldag på kontinentet, og det betyr at vi importerer fra solcelleproduksjonen, sier han til avisen.

  – Vi har de siste to ukene importert mer strøm en noen gang fra England fordi gassprisene i Europa aldri vært så forskjellige som nå. England flommer over av gass og har ingen lagerkapasitet, sier han.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Pølsepriser til miniprodusent
  Pål Slettebakken (pølsemaker), Erlend Sandgren (altmuligmann), Maya Liseth (produksjonsmedarbeider) og Jahn Ove Hanstveit (pølsemaker) vant pris torsdag. Foto: Erlend Sandgren

  Selskapet Den Hemmelige Pølsefabrikken på Osterøy fikk to medaljer i NM for kjøttprodukter torsdag.

  – Vi har vunnet gull i kategorien grillpølse, og sølv i middagspølse, sier Erlend Sandgren, som omtaler seg som altmuligmann i selskapet.

  – Det er veldig kult. Vi har hele tiden jobbet for høy kvalitet, og det er veldig kjekt å få anerkjennelse for det, sier han.

  Fabrikken har fire ansatte, som alle var på utdelingen torsdag.

  – Vi satser på å selge maten fra foodtrucks rundt i byen, ettersom det er så dyrt å komme seg inn i dagligvarebransjen, sier Sandgren.

  Også Bønes gårdsmat vant pris. Deres servelatpølse fikk gull i kategorien middagspølse.

  Kåringen arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  Ny direkterute mellom Bergen og Lübeck
  Lübeck Air flyr direkte fra Flesland til Lübeck fra slutten av mai. Foto: Lübeck Air

  23. mai starter det tyske flyselskapet Lübeck Air en direkterute mellom Bergen og Lübeck, nord i Tyskland.

  I perioden mai til november har flyselskapet planlagt to avganger i uken fra Flesland.

  – I dag er det ingen direkteruter fra Bergen til Nord-Tyskland, noe som vil gjøre flyruten interessant for mange, sier administrerende direktør i Lübeck Air, Jürgen Friedel, i en pressemelding.

  Lübeck Air er et privat flyselskap heleid av Lübeck flyplass (Stöcker Group) og driftes i dag i tett samarbeid med det danske flyselskapet Air Alsie.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Nå går dette Havila-skipet i rute
  «Havila Castor» i Bergen denne uken. Foto: Havila Kystruten

  Mandag kom meldingen om at passasjerskipet «Havila Capella» forblir strandet i Bergen inntil videre.

  Havila Kystrutens andre skip, «Havila Castor», er derimot i gang med sin første rundtur på den klassiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Skipet ankom Bergen fra verftet i Tyrkia forrige uke.

  – At vi nå kan seile nordover er en stor dag for Havila Kystruten. En fantastisk gjeng med ansatte og leverandører har stått på dag og natt siden «Havila Castor» kom til Bergen i forrige uke for å få skipet klart til i dag, og de har bestått med glans, sier administrerende direktør Bent Martini i en pressemelding.

  teaser
  10. mai
  Staten har spart millioner på Havilas problemer
 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Askøy-politikerne vil gå videre med Kildn
  Slik vil kanskje Kildn se ut. Foto: Kildn (illustrasjon)

  Formannskapet på Askøy er positiv til gå videre med prosjektet Kildn på søre Askøy.

  Tirsdag gikk det politiske flertallet inn for at ny storhavn skal utredes.

  Miriam Haavik (Ap) understreket at man ikke ønsker å ta endelig stilling til forslaget, men ba om en høring blant omegnskommuner og regionale myndigheter.

  Dette synspunktet sluttet flertallet i formannskapet seg til.

  – Jeg er svært glad for dette vedtaket. At det ble 8 mot 3 stemmer sier kanskje noe om realismen i prosjektet, sier ordfører Siv Høgtun (H).

  Kildn har som mål å bli verdens første nullutslippshavn for passasjertrafikk til sjøs, og skal etableres i Eidsvika på sørlige Askøy.

  teaser
  11. mars
  Ny båtterminal skal knytte Vestlandet sammen til sjøs. Naturvernforbundet frykter for uberørt natur.
 • av Bendik Støren, Gerhard Flaaten
  DEL
  Forsvarsdepartementet holder hemmelig hvor mye de kan få i foretaksstraff
  Verdier for milliarder gikk tapt da fregatten havarerte. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

  Fredag tok Riksadvokaten ut tiltale mot vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad», som kolliderte med et tankskip i Hjeltefjorden natt til 4. november 2018.

  Riksadvokaten har videre varslet Forsvarsdepartementet om at de mener det er grunn for å ilegge virksomheten foretaksstraff.

  Verken Riksadvokaten eller Forsvarsdepartementet vil opplyse om hvor stort beløp Riksadvokaten mener departementet skal betale.

  Førstestatsadvokat Guri Lenth hos Riksadvokaten skriver til BT at Forsvarsdepartementet står fritt til å informere om det, men det ønsker de ikke.

  Seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet skriver til BT at de nå vil gå grundig igjennom saken.

  – Hvorfor vil dere ikke opplyse om omfanget av foretaksstraffen som Riksadvokaten har foreslått?

  «Frem til en endelig påtalebeslutning foreligger fra Riksadvokaten kommer vi ikke til å kommentere verken helheten eller enkeltdeler i vurderingen», svarer Wangberg.

  Forsvarsdepartementet har foreløpig avslått BTs begjæringer om innsyn i det som er oversendt dem fra Riksadvokaten.

  De har frist til 20. mai for å komme med merknader til varslet, før Riksadvokaten skal fatte en endelig beslutning.

 • av NTB
  DEL
  Bondeorganisasjonene vil forhandle med staten
  Foto: Tor Høvik

  Både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil gå i forhandlinger etter at staten la frem et tilbud på 10,15 milliarder kroner til bøndene.

  Jordbrukets forhandlingsutvalg varslet fredag ettermiddag staten om at det er grunnlag for forhandlinger om en jordbruksavtale for 2022.

  – Situasjonen i næringen er alvorlig. Lønnsomheten har vært dårlig over lang tid, og kostnadseksplosjonen har forverret situasjonen, sier lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff, i en pressemelding.

  Hun understreker at det er stor avstand mellom jordbrukets krav og statens tilbud.

  Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, sier at inntektsnivået i landbruket er urovekkende lavt.

  Jordbrukets forhandlingsutvalg ba om 11,5 milliarder kroner da de la frem sitt krav 27. april, mens staten la frem sitt tilbud 5. mai. Jordbruksforhandlingene skal være ferdige 16. mai.

  teaser
  5. mai
  Derfor jubler ikke bonden i Sogn over rekord­tilbudet
  teaser
  5. mai
  Bønder vurderer aksjonar i protest mot tilbodet frå staten
 • av NTB
  DEL
  Russland åpner bakdør for import av luksusvarer
  Ungdommer på elsparkesykkel i Moskva. Nå åpnes det for import av flere produkter, som Playstation og Xbox, til Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

  Russiske myndigheter vil ikke la befolkningen gå uten vestlig sminke og andre luksusprodukter. De godkjenner nå parallellimport av en rekke varer.

  Det er blant annet en lang rekke kosmetikkprodusenter på listen over varer som nå kan importeres til Russland via tredjeparter. Totalt dreier det seg om 96 merker, skriver nyhetsbyrået Ria Novosti.

  Blant dem er også produkter fra Apple, Xbox og Playstation, samt en rekke bilmerker som Tesla, Jaguar, BMW og Rolls-Royce. Hele listen er lagt ut på Telegram. Det er også medisinsk utstyr på listen.

  Produktene er godkjent for parallellimport av det russiske næringsdepartementet.

  En lang rekke selskaper har trukket seg ut av Russland og innført forbud mot at deres produkter eksporteres til Russland.

  Blant annet krever Chanel at alle som kjøper deres varer, må skrive under på at produktet ikke skal ende opp i Russland. Det førte til at flere rike russere klippet i stykker veskene sine i protest i sosiale medier.

 • av Aina Fladset
  DEL
  Sikrer tilgangen til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg
  Foto: Småkraft AS

  Hydrogen Solutions AS og Sunnhordland Kraftlag AS inngår hydrogensamarbeid med Småkraft AS. Sistnevnte er Europas største småkraftaktør.

  Dette melder aktørene i felles pressemelding onsdag.

  Bakgrunnen for samarbeidet ligger i det store verdiskapingspotensialet som grønt hydrogen representerer.

  Med denne samarbeidsavtalen sikres tilgangen til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg i Norge og Sverige, ifølge pressemeldingen.

  – Et samarbeid mellom selskapene gjør at vi kan plassere oss mer direkte i markedet, og over store deler av landet, sier Terje Vedeler, administrerende direktør i Småkraft.

  I tillegg til å utnytte eksisterende småkraftproduksjon, åpner samarbeidet også for realisering av småkraftprosjekter som har ligget på vent, ifølge ham.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Brot i forhandlingane i bussbransjen – kan bli streik på Bybanen
  Det kan bli full stopp på Bybanen frå laurdag om partane ikkje blir einige. Foto: Hedvig Idås

  Skyss melder at det er brot i forhandlingane i bussbransjen.

  Meklinga starta klokka 10.00. Partane skal ha møte hos riksmeklaren med frist for løysing innan midnatt 6. mai.

  Dersom partane ikkje blir einige blir det streik frå laurdag morgon – også i Bergen.

  Fagforbunda har varsla at det er tilsette i Keolis som vil bli tekne ut i streik i første omgang. Det vil mellom anna føre til full stopp på Bybanen.

  Streiken kan også råke skuleruter frå måndag. Linene dette gjelder har nummer 49.

  Desse linjene vil ikkje gå dersom det blir streik:

  • 1 Bybanen: Bergen sentrum – Bergen lufthamn
  • 6 Birkelundstoppen – Lyngbø
  • 10 Mulen–Søndre Skogveien/Wergeland
  • 11 Nordnes–Starefossen
  • 12 Montana – Lønborglien
  • 13 Bergen sentrum – Solheimsviken
  • 14 Bergen busstasjon – Bønes o/Fjøsanger
  • 15 Bergen sentrum – Bønes o/Øvre Kråkenes
  • 16E Nesttun–Helldalsåsen–Øyjorden
  • 18 Formanns veg – Barliveien
  • 20 Storavatnet terminal – Haukeland sjukehus
  • 21 Lagunen – Haukeland sjukehus–Bergen busstasjon
  • 24 Olsvik–Loddefjord terminal – Oasen terminal
  • 25 Haukeland sjukehus–Bønes – Oasen terminal
  • 28 Oasen terminal – Haukeland sjukehus
  • 40 Storavatnet terminal – Olsvik–Bergen busstasjon
  • 40E Olsvik–Bergen busstasjon ekspress
  • 41 Hetlevikåsen–Loddefjord terminal
  • 42 Alvøen–Loddefjord terminal
  • 43 Tyssøy–Loddefjord terminal
  • 44 Gravdal–Lyngbø–Nipedalen
  • 45 Loddefjord terminal – Skålevik–Loddefjord terminal
  • 46 Løvstakkskiftet – Oasen terminal
  • 47 Sandeide terminal – Bergen busstasjon
  • 48 Løtveit – Oasen terminal
  • 55 Bønes–Sandsli
  • 81 Nattlandsfjellet–Mannsverk
  • 82 Grønnestølen – Wergeland

 • av NTB
  DEL
  Efta-domstolen slår fast: Telenor må betale milliardgebyr
  Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale milliardgebyret tilsynsorganet Esa ila selskapet i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale et milliardgebyr for å ha misbrukt sin markedsmakt.

  Efta-tilsynet Esa ila Telenor gebyret tilsvarende 1,2 milliarder kroner i 2020, men Telenor anket vedtaket til Efta-domstolen, som avsa sin avgjørelse torsdag.

  Esa konkluderte i 2020 med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

  Gebyret på 112 millioner euro var det største Esa noensinne har utstedt.

  teaser
  5. mai
  Efta-domstolen avviste Telenors anke – milliardgebyret blir stående
Publisert
BT anbefaler

Han rykket ut til dødsulykken i Voss. Nå reagerer legen.

Etter MC-ulykken i Voss stiller overlege Helge Asbjørnsen spørsmål ved bommen på stedet.

LES SAKEN
 1. Næringsliv direkte
 2. Liveblogg
 3. Direkte