Næringslivet direkte

Siste innlegg
 • av Kjetil Gillesvik
  DEL
  Staten må betale 37 millioner i erstatning til Veidekke
  Byggingen av Svegatjørn-Rådal har ikke vært uten konflikter.
  Byggingen av Svegatjørn-Rådal har ikke vært uten konflikter. Foto: Tuva Åserud

  I mai 2015 vant Veidekke kontrakten på 2,3 milliarder kroner for bygging av veistrekningen E39 Svegatjørn-Rådal. Det var da Norges største veikontrakt. I prosjektet var det et stort overskudd av stein-, myr- og jordmasser. For å ta unna massene ble det planlagt tre deponier i Endelausmarka i Bjørnafjorden kommune.

  I 2016 fikk Veidekke vite at det ene deponiet var tenkt til næringsareal og dermed ikke kunne brukes til jordmasser. Dette mener Veidekke påførte dem store ekstrakostnader. I april i fjor tok de ut stevning for Bergen tingrett.

  Hovedforhandlingene fant sted fra 26. til 2. juni i år. Fredag forrige uke ble dom avsagt. Her får Veidekke medhold og tilkjennes 36,9 millioner kroner i erstatning fra staten ved Samferdselsdepartementet. I tillegg til dette kommer forsinkelsesrenter som pr. nå beløper seg til 5,6 millioner kroner, samt rundt 1,8 millioner kroner i sakskostnader.

  BT er ikke kjent med om dommen vil bli anket.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Boliden Odda er vinnaren av Drivprisen
  Helene Seim
  Helene Seim Foto: Drivprisen

  I konkurranse med 7Analytics og Zinus stakk Boliden Odda av med førsteplassen i kåringa av Drivprisen 2021, ifølgje ei pressemelding.

  – Først og fremst var det veldig kjekt å bli nominert, og så er det sjølvsagt endå kjekkare å få førsteplassen! Dette er ein pris eg deler med alle dei 300 tilsette i Boliden Odda, seier administrerande direktør Helene Seim i pressemeldinga.

  Dette er tredje året at denne prisen vert delt ut. Drivprisen er ein grøn innovasjonspris i Vestland fylke, der målet er å løfte fram innovative idear med eit ekstra stort potensial til å setje fart på det grøne skiftet. Prisen er eit samarbeid mellom Sogn og Fjordane Energi, Sparebanken Sogn og Fjordane, Høgskulen på Vestlandet, Innovasjon Noreg og Vestland Fylkeskommune. Vinnaren får 200.000 kroner, medan dei to andre på pallen, Zinus frå Rubbestadneset og 7Analytics frå Bergen, får høvesvis 50.000 og 30.000 kroner.

  Ei stor investering skal gjere Boliden Odda til eit av dei mest effektive sinkverka i verda. Allereie no produserer dei produkta sine med svært lågt CO₂-avtrykk, men dette vil bli ytterlegare redusert når Boliden ekspanderer.

 • av NTB
  DEL
  Loen Skylift tapte logosak i lagmannsretten

  Voss Gondol vant fram i ankesaken mot Loen Skylift. Bergen tingrett mente at selskapenes logoer er for like, men lagmannsretten kom til en annen konklusjon.

  Loen Skylift saksøkte Voss Gondol i 2019 fordi de mente at konkurrentens logo var for lik.

  Loen Skylift må betale selskapet på Voss om lag 1,7 millioner kroner for sakskostnader for behandlingen i tingretten og Gulating lagmannsrett.

  teaser
  19. november 2020
  Er disse logoene for like? Nå må det ene selskapet ut med millionerstatning.
  teaser
  21. august
  Norge har fått gondolfeber. Men ikke alle er like populære.
 • av NTB
  DEL
  Unio går til arbeidsretten etter «uhørt» kjennelse fra Rikslønnsnemnda

  Unio reagerer kraftig på kjennelsen fra Rikslønnsnemnda etter vårens kommunestreik og tar nå deler av den til arbeidsretten.

  – Det er uhørt at Rikslønnsnemnda går inn i bestemmelser som ikke har vært en del av forhandlingene og dermed blander seg inn i lokale forhandlinger, sier forhandlingssjef Klemet Rønning-Aaby i Unio til NTB.

  Han varsler at Unio vil ta deler av kjennelsen fra Rikslønnsnemnda til arbeidsretten.

  Det var i slutten av mai at Unio, som siste fagforbund, gikk fra forhandlingsbordet med KS uten noen avtale, og kommunestreiken ble satt i gang. I juni ble streiken avbrutt etter at regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

  Tirsdag la Rikslønnsnemnda frem sin kjennelse: Unio må gå med på samme lønnstillegg som LO, YS og Akademikerne landet i meklingen i mai. Det medfører en årlig lønnsøkning på mellom 12.000 og 22.000 kroner, og KS melder at Unios medlemmer er blant dem som får størst økning.

  Unio reagerer kraftig på at Rikslønnsnemnda i sin kjennelse har satt virkningen av årets lønnsoppgjør en måned og fire dager senere.

  Det vil påvirke resultatet negativt for en del av Unios medlemmer, konkluderer Rønning-Aaby, som mener det er snakk om mange titalls millioner kroner.

 • av Anne Rokkan
  DEL
  Stort inntektsfall for Kygo
  Foto: Rune Sævig (arkiv)

  Bergensartisten Kyrre Gørvell-Dahl, med artistnavnet Kygo, tapte stort på korona. Det skriver Dagens Næringsliv.

  I 2020 hadde Kygo-konsernet en omsetning på 79,5 millioner kroner, ned fra 187,7 millioner i 2019.

  Årsresultatet før skatt endte på 10,6 millioner. I 2019 var det 54,6.

  Mye av inntektstapet skyldes bortfall av turnévirksomhet og festivaler.

  Konsernet skriver i sin årsrapport at de forventer at inntektene fra musikkrettighetene igjen vil stige når restriksjonene bortfaller.

 • av NTB
  DEL
  Oslo Børs snudde til svak oppgang

  Etter mandagens kraftige børsfall fikk Oslo Børs et oppsving tirsdag. Ved stengetid lå hovedindeksen på 1.120,47 poeng, opp 0,55 prosent.

  Mandag ble en av årets verste børsdager, og kan blant annet forklares med krisen i Kinas største eiendomsselskap Evergrande, som bidro til fall i det globale børsmarkedet. Hovedindeksen stanset på 1.114,32 poeng. Det var ned 2,35 prosent.

  Tirsdag endte derimot Oslo Børs i grønt. Hovedindeksen lå ved stengetid på 1.120,47 poeng, opp 0,55 prosent.

  Samtidig sank prisen på nordsjøolje tirsdag ettermiddag. Klokka 16.41 ble et fat nordsjøolje omsatt for 73,68 dollar, ned omring 0,7 prosent.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  19 ansatte mister jobben på Mongstad
  En arbeider om bord på Odfjell-riggen Deepsea Atlantic.
  En arbeider om bord på Odfjell-riggen Deepsea Atlantic. Foto: Tore Meek / NTB

  Mandag fikk de ansatte ved Odfjells verksted på Mongstad beskjed om at avdelingen legges ned. 19 personer må dermed finne seg et nytt sted å jobbe.

  - Dette treffer de ansatte som en knyttneve i magen. I slike prosesser er det sterke følelser, og en del som føler de er kastet under bussen, sier Harald Hereid, som er hovedtillitsvalgt i Odfjell Drilling.

  Mongstad-avdelingen drifter og vedlikeholder boreutstyr. Nå flyttes virksomheten til en tilsvarende avdeling i Tananger.

  Hereid sier det erfaringsmessig ikke er så vanlig at ansatte flytter med i slike prosesser.

  - Noen vil nok få oppsigelse, det er jeg ganske sikker på. Men det må drøftingsmøtene nå vise, sier han.

  Årsaken til at avdelingen legges ned er at selskapet vil spare penger.

  - Det finnes tre aktører i denne bransjen, og de to andre har bare en lokasjon hver. De klarer de kanskje å drive litt billigere enn oss, sier Hereid.

  Investorkontakt Eirik Knudsen i Odfjell Drilling skriver i en epost at flyttingen vil skje ved nyttår.

  Årsaken er "forretningsmessige årsaker", skriver Knudsen, som ikke ønsker å kommentere ytterligere.

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Omkamp om utvidelse av Dr. Holms på Geilo
  Dr. Holms anker dom og vil ha omkamp om utbygging av hotellet på Geilo.
  Dr. Holms anker dom og vil ha omkamp om utbygging av hotellet på Geilo. Foto: Ørjan Deisz

  Bergensinvestorene Knut Herman Gjøvaag og Erling Falch Monsen har bestemt seg for å anke saken de tapte i Buskerud tingrett om en utvidelse av Dr. Holms Hotel på Geilo.

  Dette bekrefter konserndirektør Håvard Fjæreide i Frydenbø Eiendom som står bak Timrehaugveien 2 AS.

  – Vi har bestemt oss for å anke, men har ingen kommentar ut over det, skriver Fjæreide i en e-post.

  Åtte hyttenaboer gikk rettens vei for å stoppe hotellets planer om å bygge 24 suiter og ni leiligheter på nabotomten.

  Da dommen ble kjent i sommer, sa Fjæreide at hotelleierne ikke var enig i rettens vurderinger og at en utvidelse av hotellet er viktig for å sikre en god og lønnsom drift.

  Tingretten slo fast at den planlagte utbyggingen rammes av en gammel strøksservitutt fra 1939. Eierne ønsker å få fjernet heftelsen som sier at det kun kan bygges hytte på nabotomten.

  – Vi vant frem på alle punkter sist. Vi er spent på hva som er grunnlaget for anken, sier hyttenabo Lars Erik Nielsen.

  Han og de syv andre i det nærmeste hytteområdet rundt Dr. Holms mener at en utbygging av hotellet vil ødelegge hyttemiljøet.

 • av NTB
  DEL
  Sp vil kutte norsk krafteksport til Europa
  Ole André Myhrvold, som representerer Østfold for Senterpartiet, sier at om Sp går inn i regjering, vil de sette i gang et lovarbeid for å styre strømeksporten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Ole André Myhrvold, som representerer Østfold for Senterpartiet, sier at om Sp går inn i regjering, vil de sette i gang et lovarbeid for å styre strømeksporten. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Senterpartiet vurderer muligheten for å stanse overføringen av norsk kraft til det europeiske kontinentet for å sikre lavere strømpris her hjemme.

  Det ligger an til rekordhøye strømpriser i Norge til vinteren. Forklaringen er tørt vær, lite vann i norske magasiner, og en høy gass- og CO2-pris i Europa.

  – Vi går mot en varslet strømkrise og prisene er ventet å øke. Da mener Sp at vi umiddelbart må se hvordan vi kan begrense eksporten av strøm innenfor dagens lovverk. Hvis vi går inn i regjering, vil vi sette i gang et lovarbeid for å styre strømeksporten, sier Sps Ole André Myhrvold til Dagens Næringsliv.

  Helt konkret mener Sp at hvis Norge står i tilsvarende situasjoner som i dag, hvor utenlandskablene gir prissmitte fra skyhøye strømpriser i Europa og norske magasin er tomme, så skal vi selv kunne bestemme at vi ikke ønsker å eksportere kraft til det europeiske markedet.

  Espen Barth Eide, Arbeiderpartiets energipolitiske talspersoner, er ordknapp om Sp-forslaget.

  – I den fasen vi er i nå, så er det ikke noe galt i å sjekke handlingsrommet, men det er viktig å huske på at vi både eksporterer og importerer strøm. Da må man tenke på konsekvensene. Kraftutveksling går begge veier, og deler av året er vi avhengig av import, sier Eide til DN.

 • av NTB
  DEL
  USA-børsene faller kraftig
  Wall Street-børsene faller i likhet med resten av verdens børser.
  Wall Street-børsene faller i likhet med resten av verdens børser. Foto: NTB

  USA-børsene falt kraftig fra åpning mandag, noe som knyttes til den kinesiske Evergrande-kollapsen.

  Etter et par timers handelsaktivitet, var fallet på S&P 500-indeksen på 2,2 prosent i 18-tida. Dow Jones falt med det samme, mens den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 2,7 prosent.

  Dermed føyer USA-børsene seg inn i rekken av børser som faller kraftig mandag, etter nyheten om at den kinesiske eiendomsgiganten Evergrande kan kollapse.

  Ledende børser i Europa faller med opp mot 3 prosent, mens det også var nedgang på det asiatiske markedet. Analytikere sier det kan være starten på et børskrakk.

  Oslo Børs falt 2,35 prosent mandag.

 • av NTB
  DEL
  Skatteetaten frykter mer svindel etter pandemien

  Samtidig som samfunnet åpner etter pandemien, har Skatteetaten presentert listen over hvilke typer skattesvindel de venter å se mer av.

  – Gjenåpningen av Norge kan medføre økt risiko for skatte- og avgiftskriminalitet og annen økonomisk kriminalitet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark i en pressemelding.

  Etaten tror det blir mer skattekriminalitet mellom land og bruk av digitale løsninger. Det gjelder for eksempel at kriminelle bruker andres BankID. I tillegg fryktes juks med støtte, velferdsordninger og bruk av betalingsutsettelse før man deretter går konkurs.

  teaser
  17. september
  Skatteetaten frykter mer svindel etter pandemien
 • av Roar Lyngøy
  DEL
  Sartor Maskin og Drange Maskin slår seg saman
  Arild Bøthun (frå v.), Rune Grimstad, Jan Drange og Kåre Bjorøy.
  Arild Bøthun (frå v.), Rune Grimstad, Jan Drange og Kåre Bjorøy. Foto: Trude Brun Wilhelmsen

  Sartor Maskin og Drange Maskin slår seg saman og vert til Sartor & Drange.

  Dette gjer dei for å ta ei leiarrolle i anleggsbransjen i Vestland, kjem det fram i ei pressemelding.

  Sartor & Drange vil få ei årleg omsetning på rundt 700 millionar kroner i 2021, og vil ha rundt 190 tilsette.

  Hovudkontor og verkstad skal vere på Straume i Øygarden, der Sartor Maskin held til i dag.

  Arild Bøthun vert dagleg leiar.

  Eigarskapet er fordelt på 56 aksjonærar som alle er aktive i selskapet.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Til Bergen for å åpne havkonferanse
  Foto: Jannica Luoto

  Kronprins Haakon holder tirsdag åpningstalen på den store havkonferansen, "The Ocean", som arrangeres av Universitetet i Bergen med en rekke samarbeidspartnere.

  Tema for årets konferanse er havets helse, havøkonomi og havforskning. Konferansen samler forskere, næringslivsfolk og miljøaktivister.

  I løpet av de to dagene konferansen varer, står kjente navn som Gunhild Stordalen på talerlisten.

 • av Anne Rokkan
  DEL
  Vil gi Balestrand helårsbasseng og undervannsrestaurant

  – Vi vil lage noe som er så spennende at det blir et «must» å reise til Balestrand, sier daglig leder ved Kviknes hotell, Sigurd Kviknes.

  Restauranten skal gi utsikt til Sognefjordens fjell og dyp, og skal i følge Kviknes holde nasjonal toppklasse.
  Restauranten skal gi utsikt til Sognefjordens fjell og dyp, og skal i følge Kviknes holde nasjonal toppklasse. Foto: Mad arkitekter

  Han vil bygge et helårs flytende basseng, en restaurant som delvis ligger under vann og ny gjestehavn.

  Dette skal gjøre Balestrand ved Sognefjorden til en helårsdestinasjon.

  Det flytende bassenget skal være helårsåpent. I bakgrunnen ses planlagte badstuer og varmtvannsbad, også disse delvis under vann.
  Det flytende bassenget skal være helårsåpent. I bakgrunnen ses planlagte badstuer og varmtvannsbad, også disse delvis under vann. Foto: Mad arkitekter

  – Vi ser at småbåttrafikken er økende, og ønsker å ta posisjonen som den beste gjestehavnen i Sognefjorden, sier Kviknes.

  Bassenget skal både være et folkebad og en attraksjon.

  – Vi har et veldig optimistisk håp, dersom alt klaffer, om å muligens være klare i 2023.

  Ny molo må til for å kunne bygge småbåthavn og flytende basseng. Ytterst på moloen er restauranten tegnet inn, delvis under vann.
  Ny molo må til for å kunne bygge småbåthavn og flytende basseng. Ytterst på moloen er restauranten tegnet inn, delvis under vann. Foto: Mad arkitekter
 • av Roar Lyngøy
  DEL
  Sjukefråværet auka i Vestland

  I andre kvartal 2021 var det legemelde sjukefråværet i Vestland 5,5 prosent.

  Dette er ein auke på om lag åtte prosent frå same periode i fjor, melder NAV i ei pressemelding.

  – Sjukefråværet har svinga gjennom heile koronapandemien. Slik sett er det vanskeleg å seie så mykje om kva vi forventar i fortsettinga, men vi håper jo at sjukefråværet går ned etter kvart som samfunnet går tilbake til normaltilstand, seier direktør Anne Kverneland Bogsnes i NAV Vestland.

  Det er høgast fråvær innan helse- og sosialsektoren med 8,4 prosent.

 • av Anne Elin Hovden
  DEL
  Kulturstreiken trappes opp fra i dag
  Foto: Jannica Luoto

  Kulturstreiken trappes opp fra onsdag. Fra i dag streiker 435 medlemmer i opera-, orkester- og teatersektoren.

  Disse institusjonene er rammet:

  • Den Nationale Scene (48)
  • Bergen Filharmoniske Orkester (114)
  • Den Norske Opera & Ballett (98)
  • Det Norske Teatret (52)
  • Nationaltheatret (34)
  • Rogaland Teater (31)
  • Kilden-Kristiansand Symfoniorkester (11)
  • Kilden Teater og Konserthus (32)
  • Trøndelag Teater (15)

  teaser
  4. september
  Skuldar DNS for streike­bryting: – Eg synest det er uærleg og umusikalsk
 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Sterk oppgang i boligprisene i august
  Boliger i Bergen sentrum
  Boliger i Bergen sentrum Foto: Ørjan Deisz

  Boligprisene steg med 1,0 prosent i Bergen i august.

  Det viser tall fra Eiendom Norge.

  Korrigert for sesongvariasjoner var utviklingen den samme.

  På landsbasis steg prisene med 1,9 prosent, eller 1,0 prosent korrigert for sesongvariasjoner.

  Ifølge Henning Lauridsen i Eiendom Norge er veksten høyere enn det som er normalt for måneden.

  Han trekker frem koronapandemien og rentebeslutningen i mai 2020 som bakgrunn for oppgangen.

  Fremover venter han imidlertid at veksten vil avta i takt med at sentralbanken trolig vil sette renten opp.

  Boligprisene i Bergen har nå steget med 9,8 prosent de siste tolv månedene.

  Det er sterkere enn Oslo (8,4 prosent) og Stavanger (8,9 prosent), men svakere enn Trondheim (11,0 prosent).

  Det har i august blitt solgt 697 boliger i Bergen. Det er 2,3 prosent flere sammenliknet med samme måned i 2020.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  BKK og Statnett skal forske for å skaffe mer kraft til bergensområdet
  På Mongstad er det flere planer om ny industri.
  På Mongstad er det flere planer om ny industri. Foto: Bjørn Erik Larsen

  Statnett og BKK inngår forskningssamarbeid for å finne minst 50 MW ledig kapasitet i strømnettet i løpet av et par år. Dette skriver de to selskapene i en pressemelding.

  BT har tidligere skrevet at en rekke industriprosjekter står i kø for å få tildelt kraft, spesielt på Kollsnes og Mongstad.

  – For å nå målet om nullutslippssamfunnet og legge til rette for nye grønne arbeidsplasser må vi som nettselskap utnytte det nettet vi allerede har ved å ta i bruk ny teknologi, sier konserndirektør i Statnett, Håkon Borgen, i pressemeldingen.

  – I vår region er det dessverre mange industriprosjekter som står på vent fordi det ikke er kapasitet i strømnettet til den forbruksveksten som industrietableringen skaper, sier administrerende direktør Ketil Tømmernes i BKK Nett.

  I tillegg til BKK og Statnett bidrar også Vestland fylkeskommune inn i forskningsprosjektet.

  I prosjektets første fase jobbes det med å kartlegge alle mulige løsninger for å finne ledig kapasitet. Blant annet utredes mulighetene innenfor batteri og solceller, produksjon og lagring, fleksibilitetskjøp, sensorteknologi, automatiserte beslutninger, kunstig intelligens og algoritmer, markedsløsninger, virkemidler og forretningsmodeller.

  Arbeidet støttes av Enova og varer frem til mars 2022.

  På lang sikt planlegges ny kraftforsyning til kysten fra Modalen eller Samnanger.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Bergenske Ticketco satser i USA
  Daglig leder Kåre Bottolfsen i Ticketco
  Daglig leder Kåre Bottolfsen i Ticketco Foto: Tor Høvik (arkiv)

  Det bergenske billettselskapet Ticketco har fått sin første kunde i USA: en nyoppstartet felles rugbyliga for USA og Canada.

  – Dette er et spennende partnerskap mellom to aktører som begge satser stort i det amerikanske markedet, sier Robert Curtis, leder for den nye ligaen, i en pressemelding.

  I løpet av det neste året skal Ticketco etablere et salgskontor i USA. Første ansettelse er allerede gjort.

  Daglig leder Kåre Bottolfsen i Ticketco trekker spesielt frem mulighetene for selskapets nye streamingplattform, som de har bygget på toppen av sin digitale betalingsløsning.

  – Vi kan ikke se noe bedre marked å kapitalisere på dette enn i USA. Sport er enormt stort i USA, sier Bottolfsen.

 • av Anne Rokkan
  DEL
  Vaksdal reagerer på at BKK vil legge ned arbeidsplasser
  Ordfører i Vaksdal kommune, Hege Eide Vik (Sp).
  Ordfører i Vaksdal kommune, Hege Eide Vik (Sp). Foto: Tor Høvik

  Tidligere i år varslet BKK Produksjon at de ønsker å legge ned 22 arbeidsplasser på Dale og Matre.

  Ordfører i Vaksdal, Hege Eide Vik (Sp), har sendt brev til BKKs styre. I går ble det også arrangert folkemøte.

  – Vi er ikke så store i folketall, men store i kraftproduksjon. Det er synd at det blir færre ansatte i vertskommunene, sier hun.

  Ifølge BKK Produksjon er det behovet for intern omorganisering som gjør at arbeidsplassene fjernes.

  – Det er stadig mindre behov for den typen vedlikehold som disse ansatte gjennomfører, sier konserndirektør Olav Osvoll.

  Om sommeren trengs det langt mer enn 22 årsverk, om vinteren langt mindre.

  – Vi har derfor landet på at vi heller skal kjøpe disse tjenestene eksternt, sier Osvoll.

  BKK vil bestemme seg for hva som skjer med de ansatte innen 16. september.

Publisert
BT anbefaler

Se deg selv eller naboen slite seg i mål

Søk blant alle deltakerne i Stoltzen opp og se video!

LES SAKEN
 1. Webview
 2. Liveblogg