Næringslivet direkte

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  India stanser hveteeksporten – får kritikk av G7-landene
  En indisk hvetebonde bærer avlinger etter innhøsting i april. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP / NTB

  India innfører eksportstopp på hvete for å stanse prisstigningen i sitt eget marked. Det faller ikke i god jord hos landbruksministrene i G7-landene.

  – Dersom alle innfører eksportrestriksjoner eller stenger markedene sine, gjør det bare krisen mye verre, sier Tysklands landbruksminister Cem Ozdemir på en pressekonferanse i Stuttgart.

  India er verdens nest største produsent av hvete.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  CO₂ fra London-boss skal til Øygarden
  Arbeidet med CO2-anlegget på Kollsnes er godt i gang. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  CO₂-utslipp fra bosset til Londons innbyggere skal fanges og lagres under bunnen av Nordsjøen, i lageret til norske Langskip. Dette melder regjeringen i et nyhetsbrev.

  Avfallshåndteringsselskapet Cory vil lagre 1,5 millioner tonn CO₂ årlig. Det er den største avtalen som transport- og lagerdelen av Langskip, Northern Lights, har inngått.

  Dermed skal klimagass fra londonbosset fraktes ut på Themsen i tankskip og over Nordsjøen til Øygarden. Fra Kollsnes skal klimagassen pumpes i rør ut til lageret.

  – CO₂-fangst er den eneste realistiske måten å kutte CO₂-utslipp fra industrier som sementproduksjon og avfallshåndtering. Avfallsbransjen står i dag for om lag fem prosent av globale utslipp. Energigjenvinning av restavfall med CO₂-fangst er en del av løsningen, sier statsminister Jonas Gahr Støre i nyhetsbrevet.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  I morgen faller strømprisen til 35 øre
  I morgen faller strømprisen i Bergen til 35 øre Foto: Skjermdump Tibber

  Fredag faller strømprisen til nivåer vi ikke har sett på lenge i Sør-Norge.

  Mellom klokken to og tre vil prisen være 35 øre, inkludert avgifter og påslag.

  Årsaken er mye sol og gass til overs i England, ifølge analysesjef Tor Reier Lilleholt i Volue Insight, som uttaler seg til VG.

  – Det er fordi det er en fin soldag på kontinentet, og det betyr at vi importerer fra solcelleproduksjonen, sier han til avisen.

  – Vi har de siste to ukene importert mer strøm en noen gang fra England fordi gassprisene i Europa aldri vært så forskjellige som nå. England flommer over av gass og har ingen lagerkapasitet, sier han.

 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Pølsepriser til miniprodusent
  Pål Slettebakken (pølsemaker), Erlend Sandgren (altmuligmann), Maya Liseth (produksjonsmedarbeider) og Jahn Ove Hanstveit (pølsemaker) vant pris torsdag. Foto: Erlend Sandgren

  Selskapet Den Hemmelige Pølsefabrikken på Osterøy fikk to medaljer i NM for kjøttprodukter torsdag.

  – Vi har vunnet gull i kategorien grillpølse, og sølv i middagspølse, sier Erlend Sandgren, som omtaler seg som altmuligmann i selskapet.

  – Det er veldig kult. Vi har hele tiden jobbet for høy kvalitet, og det er veldig kjekt å få anerkjennelse for det, sier han.

  Fabrikken har fire ansatte, som alle var på utdelingen torsdag.

  – Vi satser på å selge maten fra foodtrucks rundt i byen, ettersom det er så dyrt å komme seg inn i dagligvarebransjen, sier Sandgren.

  Også Bønes gårdsmat vant pris. Deres servelatpølse fikk gull i kategorien middagspølse.

  Kåringen arrangeres av Kjøtt- og fjørfebransjens landsforbund.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  Ny direkterute mellom Bergen og Lübeck
  Lübeck Air flyr direkte fra Flesland til Lübeck fra slutten av mai. Foto: Lübeck Air

  23. mai starter det tyske flyselskapet Lübeck Air en direkterute mellom Bergen og Lübeck, nord i Tyskland.

  I perioden mai til november har flyselskapet planlagt to avganger i uken fra Flesland.

  – I dag er det ingen direkteruter fra Bergen til Nord-Tyskland, noe som vil gjøre flyruten interessant for mange, sier administrerende direktør i Lübeck Air, Jürgen Friedel, i en pressemelding.

  Lübeck Air er et privat flyselskap heleid av Lübeck flyplass (Stöcker Group) og driftes i dag i tett samarbeid med det danske flyselskapet Air Alsie.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Nå går dette Havila-skipet i rute
  «Havila Castor» i Bergen denne uken. Foto: Havila Kystruten

  Mandag kom meldingen om at passasjerskipet «Havila Capella» forblir strandet i Bergen inntil videre.

  Havila Kystrutens andre skip, «Havila Castor», er derimot i gang med sin første rundtur på den klassiske kystruten mellom Bergen og Kirkenes. Skipet ankom Bergen fra verftet i Tyrkia forrige uke.

  – At vi nå kan seile nordover er en stor dag for Havila Kystruten. En fantastisk gjeng med ansatte og leverandører har stått på dag og natt siden «Havila Castor» kom til Bergen i forrige uke for å få skipet klart til i dag, og de har bestått med glans, sier administrerende direktør Bent Martini i en pressemelding.

  teaser
  10. mai
  Staten har spart millioner på Havilas problemer
 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Askøy-politikerne vil gå videre med Kildn
  Slik vil kanskje Kildn se ut. Foto: Kildn (illustrasjon)

  Formannskapet på Askøy er positiv til gå videre med prosjektet Kildn på søre Askøy.

  Tirsdag gikk det politiske flertallet inn for at ny storhavn skal utredes.

  Miriam Haavik (Ap) understreket at man ikke ønsker å ta endelig stilling til forslaget, men ba om en høring blant omegnskommuner og regionale myndigheter.

  Dette synspunktet sluttet flertallet i formannskapet seg til.

  – Jeg er svært glad for dette vedtaket. At det ble 8 mot 3 stemmer sier kanskje noe om realismen i prosjektet, sier ordfører Siv Høgtun (H).

  Kildn har som mål å bli verdens første nullutslippshavn for passasjertrafikk til sjøs, og skal etableres i Eidsvika på sørlige Askøy.

  teaser
  11. mars
  Ny båtterminal skal knytte Vestlandet sammen til sjøs. Naturvernforbundet frykter for uberørt natur.
 • av Bendik Støren, Gerhard Flaaten
  DEL
  Forsvarsdepartementet holder hemmelig hvor mye de kan få i foretaksstraff
  Verdier for milliarder gikk tapt da fregatten havarerte. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

  Fredag tok Riksadvokaten ut tiltale mot vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad», som kolliderte med et tankskip i Hjeltefjorden natt til 4. november 2018.

  Riksadvokaten har videre varslet Forsvarsdepartementet om at de mener det er grunn for å ilegge virksomheten foretaksstraff.

  Verken Riksadvokaten eller Forsvarsdepartementet vil opplyse om hvor stort beløp Riksadvokaten mener departementet skal betale.

  Førstestatsadvokat Guri Lenth hos Riksadvokaten skriver til BT at Forsvarsdepartementet står fritt til å informere om det, men det ønsker de ikke.

  Seniorrådgiver Marita Isaksen Wangberg i Forsvarsdepartementet skriver til BT at de nå vil gå grundig igjennom saken.

  – Hvorfor vil dere ikke opplyse om omfanget av foretaksstraffen som Riksadvokaten har foreslått?

  «Frem til en endelig påtalebeslutning foreligger fra Riksadvokaten kommer vi ikke til å kommentere verken helheten eller enkeltdeler i vurderingen», svarer Wangberg.

  Forsvarsdepartementet har foreløpig avslått BTs begjæringer om innsyn i det som er oversendt dem fra Riksadvokaten.

  De har frist til 20. mai for å komme med merknader til varslet, før Riksadvokaten skal fatte en endelig beslutning.

 • av NTB
  DEL
  Bondeorganisasjonene vil forhandle med staten
  Foto: Tor Høvik

  Både Norges Bondelag og Norsk Bonde- og Småbrukarlag vil gå i forhandlinger etter at staten la frem et tilbud på 10,15 milliarder kroner til bøndene.

  Jordbrukets forhandlingsutvalg varslet fredag ettermiddag staten om at det er grunnlag for forhandlinger om en jordbruksavtale for 2022.

  – Situasjonen i næringen er alvorlig. Lønnsomheten har vært dårlig over lang tid, og kostnadseksplosjonen har forverret situasjonen, sier lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Kjersti Hoff, i en pressemelding.

  Hun understreker at det er stor avstand mellom jordbrukets krav og statens tilbud.

  Bjørn Gimming, jordbrukets forhandlingsleder og leder i Norges Bondelag, sier at inntektsnivået i landbruket er urovekkende lavt.

  Jordbrukets forhandlingsutvalg ba om 11,5 milliarder kroner da de la frem sitt krav 27. april, mens staten la frem sitt tilbud 5. mai. Jordbruksforhandlingene skal være ferdige 16. mai.

  teaser
  5. mai
  Derfor jubler ikke bonden i Sogn over rekord­tilbudet
  teaser
  5. mai
  Bønder vurderer aksjonar i protest mot tilbodet frå staten
 • av NTB
  DEL
  Russland åpner bakdør for import av luksusvarer
  Ungdommer på elsparkesykkel i Moskva. Nå åpnes det for import av flere produkter, som Playstation og Xbox, til Russland. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB

  Russiske myndigheter vil ikke la befolkningen gå uten vestlig sminke og andre luksusprodukter. De godkjenner nå parallellimport av en rekke varer.

  Det er blant annet en lang rekke kosmetikkprodusenter på listen over varer som nå kan importeres til Russland via tredjeparter. Totalt dreier det seg om 96 merker, skriver nyhetsbyrået Ria Novosti.

  Blant dem er også produkter fra Apple, Xbox og Playstation, samt en rekke bilmerker som Tesla, Jaguar, BMW og Rolls-Royce. Hele listen er lagt ut på Telegram. Det er også medisinsk utstyr på listen.

  Produktene er godkjent for parallellimport av det russiske næringsdepartementet.

  En lang rekke selskaper har trukket seg ut av Russland og innført forbud mot at deres produkter eksporteres til Russland.

  Blant annet krever Chanel at alle som kjøper deres varer, må skrive under på at produktet ikke skal ende opp i Russland. Det førte til at flere rike russere klippet i stykker veskene sine i protest i sosiale medier.

 • av Aina Fladset
  DEL
  Sikrer tilgangen til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg
  Foto: Småkraft AS

  Hydrogen Solutions AS og Sunnhordland Kraftlag AS inngår hydrogensamarbeid med Småkraft AS. Sistnevnte er Europas største småkraftaktør.

  Dette melder aktørene i felles pressemelding onsdag.

  Bakgrunnen for samarbeidet ligger i det store verdiskapingspotensialet som grønt hydrogen representerer.

  Med denne samarbeidsavtalen sikres tilgangen til kraft fra mer enn 200 småkraftanlegg i Norge og Sverige, ifølge pressemeldingen.

  – Et samarbeid mellom selskapene gjør at vi kan plassere oss mer direkte i markedet, og over store deler av landet, sier Terje Vedeler, administrerende direktør i Småkraft.

  I tillegg til å utnytte eksisterende småkraftproduksjon, åpner samarbeidet også for realisering av småkraftprosjekter som har ligget på vent, ifølge ham.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Brot i forhandlingane i bussbransjen – kan bli streik på Bybanen
  Det kan bli full stopp på Bybanen frå laurdag om partane ikkje blir einige. Foto: Hedvig Idås

  Skyss melder at det er brot i forhandlingane i bussbransjen.

  Meklinga starta klokka 10.00. Partane skal ha møte hos riksmeklaren med frist for løysing innan midnatt 6. mai.

  Dersom partane ikkje blir einige blir det streik frå laurdag morgon – også i Bergen.

  Fagforbunda har varsla at det er tilsette i Keolis som vil bli tekne ut i streik i første omgang. Det vil mellom anna føre til full stopp på Bybanen.

  Streiken kan også råke skuleruter frå måndag. Linene dette gjelder har nummer 49.

  Desse linjene vil ikkje gå dersom det blir streik:

  • 1 Bybanen: Bergen sentrum – Bergen lufthamn
  • 6 Birkelundstoppen – Lyngbø
  • 10 Mulen–Søndre Skogveien/Wergeland
  • 11 Nordnes–Starefossen
  • 12 Montana – Lønborglien
  • 13 Bergen sentrum – Solheimsviken
  • 14 Bergen busstasjon – Bønes o/Fjøsanger
  • 15 Bergen sentrum – Bønes o/Øvre Kråkenes
  • 16E Nesttun–Helldalsåsen–Øyjorden
  • 18 Formanns veg – Barliveien
  • 20 Storavatnet terminal – Haukeland sjukehus
  • 21 Lagunen – Haukeland sjukehus–Bergen busstasjon
  • 24 Olsvik–Loddefjord terminal – Oasen terminal
  • 25 Haukeland sjukehus–Bønes – Oasen terminal
  • 28 Oasen terminal – Haukeland sjukehus
  • 40 Storavatnet terminal – Olsvik–Bergen busstasjon
  • 40E Olsvik–Bergen busstasjon ekspress
  • 41 Hetlevikåsen–Loddefjord terminal
  • 42 Alvøen–Loddefjord terminal
  • 43 Tyssøy–Loddefjord terminal
  • 44 Gravdal–Lyngbø–Nipedalen
  • 45 Loddefjord terminal – Skålevik–Loddefjord terminal
  • 46 Løvstakkskiftet – Oasen terminal
  • 47 Sandeide terminal – Bergen busstasjon
  • 48 Løtveit – Oasen terminal
  • 55 Bønes–Sandsli
  • 81 Nattlandsfjellet–Mannsverk
  • 82 Grønnestølen – Wergeland

 • av NTB
  DEL
  Efta-domstolen slår fast: Telenor må betale milliardgebyr
  Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale milliardgebyret tilsynsorganet Esa ila selskapet i 2020. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Efta-domstolen har avgjort at Telenor må betale et milliardgebyr for å ha misbrukt sin markedsmakt.

  Efta-tilsynet Esa ila Telenor gebyret tilsvarende 1,2 milliarder kroner i 2020, men Telenor anket vedtaket til Efta-domstolen, som avsa sin avgjørelse torsdag.

  Esa konkluderte i 2020 med at telekomgiganten i årene 2008–2012 brukte sin posisjon i grossistmarkedet til å prise tjenester slik at utfordrerne ville tape penger på å selge mobilt bredbånd til nettbrett og bærbare PC-er.

  Gebyret på 112 millioner euro var det største Esa noensinne har utstedt.

  teaser
  5. mai
  Efta-domstolen avviste Telenors anke – milliardgebyret blir stående
 • av Bendik Nagel Støren
  DEL
  Skal representere oppdrettsnæringen i vest: – Vil løfte frem bærekraft og omdømme
  Krister Hoaas Foto: Eirik Brekke

  Krister Hoaas blir regionsjef i Sjømat Norge havbruk vest.

  Han tar over for Hans Inge Algrøy, som har hatt rollen i 20 år.

  I en pressemelding sier Hoaas at han har et «bankende hjerte» for næringen og for Vestlandet.

  – Jeg har et sterkt ønske om å bidra til å løfte frem havbruksnæringens bærekraft og omdømme, sier Hoaas i meldingen.

  Hoaas har tidligere jobbet i blant annet Bergens Tidende.

 • av NTB
  DEL
  Equinor vil pumpe olje til siste slutt
  God lønnsomhet og lave utslipp i oljeproduksjonen er oppskriften for et Equinor som vil at Norge skal stå igjen som den siste oljeleverandøren Foto: NTB

  Equinor vil at Norge skal stå igjen som verdens siste olje- og gassleverandør. Da må lønnsomheten være på topp og CO2-utslippene på et minimum.

  Konserndirektør Kjetil Hove har ansvaret for Equinors virksomhet på norsk sokkel. Han sier til Klassekampen at det viktigste selskapet kan gjøre for Europa er å levere olje og gass til kontinentet.

  Mens en rekke europeiske land jobber med å bryte avhengigheten av russisk gass, mener Hove at norsk gass kan spille en viktig rolle i lang tid.

  – Vi tror Europa vil trenge gass i mange tiår framover. Vi mener norsk gass er veldig godt posisjonert fordi vi har lave kostnader, og infrastrukturen allerede er bygd ut, sier han.

  Lave CO2-utslipp i produksjonen av olje og gass kan også bli en viktig fordel.

  – Både FN og alle andre sier at den oljeprovinsen med høyest lønnsomhet og lavest CO2-fotavtrykk er den som skal produsere helt til slutt. Det vi jobber med hver eneste dag, er å få lavest mulig CO2 og høyest mulig lønnsomhet, sier oljetoppen.

  – Ja, verden transformerer til andre energikilder, men i en overgangsperiode vil du fortsatt ha behov for olje og gass. Hvis vi kan være konkurransedyktige og ha lavest mulig CO2-fotavtrykk i produksjonen, så mener vi det er det verden trenger.

 • av NTB
  DEL
  Enighet i oppgjør for anleggsarbeidere

  Byggenæringen og Norsk Arbeidsmandsforbund er enige i årets lønnsoppgjør for private anlegg.

  Leder Anita Johansen i Norsk Arbeidsmandsforbund er fornøyd med den nye avtalen med Byggenæringens Landsforening, som kom på plass sent onsdag kveld.

  – Vi fikk gjennomslag for en god minstelønnsøkning som vil sikre alle våre medlemmer økt kjøpekraft, det er jeg spesielt fornøyd med. Og jeg mener det er bra vi fikk til en forhandlingsløsning og slapp å gå videre til Riksmekleren, sier Johansen i en pressemelding.

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Boliger i Bergen omsettes raskere enn ellers i landet
  Boliger omsettes raskere i Bergen enn i andre byer. Foto: Bjørn Erik Larsen

  Boligprisene gikk opp med 0,2 prosent i Bergen i april.

  Korrigert for sesongvariasjoner var prisen uendret.

  Dette gir Bergen en svakere utvikling siste måned enn Stavanger (+0,7 prosent), Oslo (+0,5 prosent), og Trondheim (+0,2 prosent).

  Boligprisene har det siste året steget med 6,4 prosent.

  I april ble det solgt 564 boliger i Bergen. Det er 22,4 prosent færre sammenliknet med samme måned i 2021, ifølge en pressemelding fra Eiendom Norge.

  - Kundene som ønsker å kjøpe ny bolig ser foreløpig ikke ut til å la seg skremme av økte renter. Vi har i april merket høyere aktivitet blant våre kunder i boligmarkedet. Det er økende etterspørsel etter nye finansieringsbevis, sier banksjef Ketil Krantz i Nordea.

  Den gjennomsnittlige salgstiden i Bergen sist måned var 15 dager. Det er raskere enn resten av landet, som hadde 29 dager i gjennomsnitt.

  Medianboligen i Bergen blir nå omsatt for 3,4 millioner kroner.

  - Så langt i år er det lagt ut et betydelig antall færre boliger for salg i Norge, både sammenlignet med rekordåret 2021 og årene før pandemien. Mye av prisveksten i 2022 kan forklares med den svake tilbudssiden utløst av den nye avhendingsloven som trådte i kraft 1. januar, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

  Norges Bank har tidligere i år forventet at boligprisene vil stige med 4,4 prosent i 2022. I fjor var veksten på anslagsvis 9,1 prosent, ifølge banken.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Toppsjef i Bergen Carbon Solutions går av
  Foto: Silje K. Robinson (arkiv)

  Gründer og administrerende direktør i Bergen Carbon Solutions, Jan B. Sagmo, går av grunnet helseutfordringer. Dette skriver selskapet i en børsmelding tirsdag kveld.

  Medgründer og driftsdirektør Finn Blydt-Svendsen overtar midlertidig som administrerende direktør. Selskapets styret vil arbeide med å finne ny direktør, heter det i meldingen.

  Det var DN som skrev om saken først.

  teaser
  28. januar
  Gründerselskap fra Bergen skal lage nytt superstoff
 • av NTB
  DEL
  Bondeledere vil ikke diskutere tilbud under ni–ti milliarder
  Bondelederne Bjørn Gimming (Norges Bondelag) og Kjersti Hoff (Norsk Bonde- og Småbrukarlag) overrakte sine krav til årets jordbruksoppgjør for en uke siden. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Bøndene krever 11,5 milliarder kroner i jordbruksoppgjøret. Flere fylkesledere sier staten må tilby minst ni milliarder om det skal bli noen forhandlinger.

  Klassekampen har snakket med flere fylkesledere i bondeorganisasjonene før staten kommer med sitt tilbud torsdag, og det er ulikt hvor smertegrensen går. Flere lander på at ni til ti milliarder kroner er det laveste budet det i det hele tatt er verdt å forhandle om.

  – Den absolutt minste rammen vi kan godta for å gå til forhandlinger, er ti milliarder, sett at innretningen er så treffsikker at det blir ansvarlig, sier Hanne Bjerkvik. Hun leder Bonde- og Småbrukarlaget i Sogn og Fjordane.

  Fylkesleder Tone Rubach i Troms bondelag er litt mer fleksibel.

  – Tilbudet bør være over ti milliarder, men for å sette seg ved bordet, snakker vi over ni, sier hun. En lignende posisjon har også Jens Olav Hov i Småbrukarlaget i Sør-Trøndelag inntatt.

  – Et minimum bør være på mellom ni og ti milliarder, sier han.

 • av Aina Fladset
  DEL
  Amalie (28) fra Bergen havnet på Forbes-liste
  Foto: Privat

  Amalie Angelskår (28) fra Bergen har havnet på Forbes liste over 30 utvalgte personer under 30 år innenfor medier og markedsføring.

  28-åringen flyttet til Sverige for å jobbe for Hennes & Mauritz, men endte til slutt opp med å bli markedssjef for frisørkjeden Cutters.

  Etter hvert ble hun også daglig leder for driften i Sverige.

  – Jeg har ikke forstått det helt selv ennå at jeg har havnet på den listen. Det er superstort og jeg er stolt, sier Angelskår til BT.

  – Det er masse kjempeflinke folk på listen. Jeg trodde aldri at jeg skulle havne der selv, legger hun til.

  Angelskår har bodd i Stockholm de siste fem årene, og er nå markedsdirektør for appen Mindler.

  Mindler er Sveriges største digitale psykologklinikk. Appen er også tilgjengelig i Nederland, Frankrike og England.

  – For to år siden var jeg helt utbrent. I den forbindelse tok jeg en psykologtime via denne appen. Jeg tenke at dette tilbudet burde flere få vite om, sier hun.

  Hun sendte derfor en melding til lederen av firmaet og spurte om de trengte flere personer på markedsføringsteamet.

  – To uker senere hadde jeg fått jobb hos dem, og jeg er superfornøyd med det. Jeg trives utrolig godt, sier Angelskår.

Publisert
BT anbefaler

Alt du må vite om dagen

Er du klar for søttendes?

LES SAKEN
 1. Næringsliv direkte
 2. Liveblogg
 3. Direkte