Næringslivet direkte

Siste innlegg
 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Slutt mellom langrennseliten og Dale of Norway
  Norske langrennsløpere har gensere fra Dale of Norway på seg under OL i Beijing i februar, men så er det slutt.
  Norske langrennsløpere har gensere fra Dale of Norway på seg under OL i Beijing i februar, men så er det slutt. Foto: Dale of Norway

  Dale of Norway skal ikke lenger lage offisielle gensere til det norske langrennslandslaget. Samarbeidet mellom Norges Skiforbund og fabrikken på Dale har bestått i nesten hele etterkrigstiden.

  – Nå er det slutt selv om vi ønsket å fortsette samarbeidet. At avtalen går ut ved sesongslutt i år har begrensede konsekvenser for driften. Det er mer emosjonelt. Forbundet ønsket seg bare en samarbeidspartner og det ble Craft, sier daglig leder i Dale of Norway, Anette Juel Knudtzon.

  80 arbeidsplasser på Dale og 100 i Polen blir, ifølge Knudtzon, ikke berørt.

  – Under OL i Bejing i februar vil langrennsløperne ha på seg Dale-gensere for siste gang. Vi fortsetter avtalen med alpinlandslaget og har skrevet en ny femårsavtale. For oss er alpint viktigere internasjonalt. Langrenn er litt særidrett i Norge, sier Knudtzon.

  I 2020 leverte Dale of Norway et underskudd før skatt på 37 millioner kroner mot et overskudd på 15 millioner i 2019.

  Med eieren Altor i ryggen har Dale of Norway store planer både nasjonalt og internasjonalt.

  – Pandemien ga oss et tøft år i 2020 ettersom turistene uteble, men vi satser friskt med nye og proffe eiere, sier Knudtzon.

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Skal fordele 27 millioner kroner i koronastøtte
  Bergen kommune skal fordele 27 millioner koronakroner til det lokale næringslivet. Serveringsbransjen er blant dem som har vært hardest rammet.
  Bergen kommune skal fordele 27 millioner koronakroner til det lokale næringslivet. Serveringsbransjen er blant dem som har vært hardest rammet. Foto: Rune Sævig

  Bergen kommune får nå 27,2 millioner kroner fra staten som skal deles ut til næringsdrivende i Bergen.

  - Vi legger opp til at man kan søke om midler fra 1. februar, og at alle pengene skal være utbetalt i løpet av februar, sier Per Arne Larsen, som er fungerende byråd for finans, næring og eiendom i Bergen kommune.

  Dette er den sjette runden med tildelinger som er rettet inn mot den delen av næringslivet som er særlig rammet av koronatiltakene. Bedrifter kan søke om midler i størrelsesorden fra 5000 til 250.000 kroner.

  Regjeringen har i tillegg til midlene som er bevilget fremmet forslag overfor Stortinget om å fylle på den kommunale kompensasjonsordningen med ytterligere 500 millioner kroner.

  - Hvor stor del av dette som tilfaller Bergen får vi se når så langt kommer. Vi ser at det er mange i byen vår, særlig innen serveringsbransjen, som sliter. Det blir et mål å få pengene raskt ekspedert ut til dem som trenger dem mest, sier Larsen.

  Så langt har rundt 800 bedrifter i Bergen fått tilskudd gjennom denne støtteordninger fra Kommunal og moderniseringsdepartementet.

  De som kan søke ordningen skal ha forretningsadresse og økonomisk aktivitet i Bergen kommune.

  Per Arne Larsen er fungerende byråd for finans, næring og eiendom i Bergen kommune.
  Per Arne Larsen er fungerende byråd for finans, næring og eiendom i Bergen kommune. Foto: Amanda Iversen Orlich
 • av NTB
  DEL
  Kraftig fall for hotellene i desember

  To runder med forsterkede koronatiltak i desember gjorde at hotellinntektene gikk kraftig ned.

  Ifølge Dagens Næringsliv viser tallene fra Benchmarking Alliance at desember startet bra – etter at flere byer hadde gode måneder i oktober og november. Men så kom nye tiltak, inkludert skjenkestopp.

  Oslo-hotellene hadde ifølge oversikten en losjiinntekt pr. tilgjengelige rom (revpar) som var over 41 prosent lavere enn i desember 2019. For Bodø var nedgangen 39 prosent, noe som trolig skyldes økt kapasitet siden pandemien startet. Det var også nedgang i Tromsø (29 prosent), Bergen (23 prosent), Trondheim (15 prosent), Stavanger (7,5 prosent) og Gardermoen (6 prosent).

  – Utviklingen i desember er rett og slett tragisk for en svært hardt prøvet bransje, sier Peter Wiederstrøm, rådgiver i Wiederstrøm Hotel Consulting, som har analysert tallene.

  – Jeg tør ikke tenke på hvordan det er for hotelldrivere å stadig gire opp aktiviteten med varebestillinger, vaktlister og bookinger for så å trappe dramatisk ned etter smitteutvikling og myndighetenes tiltak. Det er en nesten umulig øvelse, fortsetter han.

  teaser
  9. januar
  Her vil de skape «Bergens nye storstue»
 • av Elisabeth Seglem
  DEL
  Hareide på plass i ny toppjobb
  Knut Arild Hareide.
  Knut Arild Hareide. Foto: NTB

  Knut Arild Hareide har hatt sin første dag som sjøfartsdirektør.

  – Det blir spennende å gå inn i en ny rolle, og jeg ser samtidig frem til å bli bedre kjent med dyktige og kompetente medarbeidere, sier Hareide i en pressemelding.

  Hans arbeidsplass er nå i Haugesund hvor Sjøfartsdirektoratet ligger.

  Den tidligere KrF-lederen Knut ble utnevnt som sjøfartsdirektør av Kongen i statsråd 12. november i fjor, en stilling som har en åremålsperiode på 6 år.

  Selv om den nye sjøfartsdirektøren, gjennom sin politiske erfaring, kjenner den maritime næringen, ser han også frem til å lære mer om hvordan direktoratet jobber både med muligheter og utfordringer, ifølge meldingen.

 • av Marie Misund Bringslid
  DEL
  Norgesgruppen investerer i vossalarver
  Vossalarver.
  Vossalarver. Foto: Rune Sævig (Arkiv)

  Oppstartsbedriften Invertapro skal bygge sin første fullskala larvefabrikk på Voss. Det skriver selskapet i en pressemelding. Larvene skal danne grunnlag for bærekraftig proteinproduksjon til dyrefôr og mat, ifølge meldingen.

  Norgesgruppen blir med som industriell partner for å finansiere den nye fabrikken og går inn med åtte millioner kroner. Invertapro har som mål å hente 40 millioner kroner i løpet av andre kvartal.

  Første del av den nye fabrikken skal stå klart i 2022/2023 og vil ha en produksjon på 10 tonn levende larver pr. uke. Gründer Alexander Solstad Ringheim sier at produksjonen skal oppskaleres til 70 tonn pr. uke innen 2025.

  teaser
  16. januar 2021
  Denne gjengen vil gjerne ha middagsrestene dine
 • av Kyrre Kjellevold
  DEL
  Storebrand investerer 70 millioner kroner i fintech-selskapet Quantfolio
  Kommersiell direktør og en av grunnleggerne av Quantfolio Jan Åge Skaathun-
  Kommersiell direktør og en av grunnleggerne av Quantfolio Jan Åge Skaathun- Foto: Rune Sævig

  Storebrand blir med investeringen den største aksjonæren i Quantfolio.

  Investeringen gjør samtidig at Storebrand overtar rollen som største eier fra Sbanken, som før emisjonen eide 27,4 prosent av selskapet.

  Storebrand er i dag selskapets soleklart største kunde.

  I en pressemelding skriver selskapet at Storbrands investering følger av en nylig signert avtale hvor Quantfolio skal levere sin omnikanal -rådgivningsteknologi til Storebrand Bank.

  – Vi har gjennom vårt samarbeid oppfattet Storebrand som en fremtidsrettet forvalter, med en klar visjon på hvordan teknologi kan integrere bærekraftsinnsikt i investeringsløsninger, gjennom en nyskapende brukeropplevelse, skriver medgründer og kommersiell direktør Jan Åge Skaathun, kommersiell i Quantfolio.

  Selskapet bygger teknologi som hjelper bankene med å automatisere sparing, slik at det blir enklere både for proffe og vanlige folk å få gode spareråd.

  – Vi bruker store datamengder for å gi de beste sparerådene ut fra den informasjonen du gir om deg selv, har Skaathun tidligere fortalt til BT.

 • av Kyrre Kjellevold
  DEL
  Bergensrederiet Wilson kjøper 11 tørrlastskip av tyske Arkon
  Bergensrederiet Wilson er størst i Europa innenfor segmentet nærskipsfart med tørrlast.
  Bergensrederiet Wilson er størst i Europa innenfor segmentet nærskipsfart med tørrlast. Foto: Wilson

  Wilson er et av Bergens eldste rederier, med røtter tilbake til 1923.

  Etter at de inngikk samarbeid med tyske Arkon i 2020 overtok de 20 skip og fire nye skip under bygging. Det gjorde Wilson til Europas største innen sitt segment – nærskipsfart med tørrlast – med 130 skip i flåten.

  Av de 20 skipene som var del av Arkon-avtalen, var flere innleid på såkalt time-charter. Nå skriver selskapet i en børsmelding at 11 av skipene blir kjøpt i 2022.

  Rederiet skriver at bakgrunnen for kjøpet er å sikre tonnasjen langsiktig på gode betingelser i et sterkt marked. Selskapet anser transaksjonen gunstig i dagens markedssituasjon og den underbygger selskapets langsiktige tro på markedet.

  Ifølge rederiet forventes skipene å bli overtatt fortløpende i løpet av 2022.

  Totalt etter denne transaksjonen vil 110 av flåten på 130 skip være heleid av rederiet.

 • av Arne Edvardsen
  DEL
  Krever oppheving av skjenkestopp og lavere strømpriser: – Kassen er tom
  Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, vil ha slutt på skjenkestopp og ber samtidig om kompensasjonsordninger for høye strømpriser også i næringslivet.
  Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd, vil ha slutt på skjenkestopp og ber samtidig om kompensasjonsordninger for høye strømpriser også i næringslivet. Foto: Iver Daaland Åse

  Kutt skjenkestoppen! Det krever Næringsalliansen Vestland, som er et nettverk av 16 næringsforeninger som inkluderer mer enn 3000 bedrifter og 150.000 arbeidsplasser.

  Alliansen mener situasjonen er katastrofal innen servering, kultur og reiseliv som en følge av nedstenging. I en stor medlemsundersøkelse går det frem at man også ser strømprisene som en stor utfordring. Næringsdrivende i Vestland ber om kompensasjon for strømregninger som har økt mer enn 50 prosent.

  – Olje og gass, sjømat og maritim næring går veldig bra, men innen servering, kultur og reiseliv er situasjonen katastrofal for mange. De har vært svært utsatt gjennom hele pandemien. Nå er kassen tom. Får de ikke den støtten de trenger i tide, vil mange ikke klare seg, sier Marit Warncke, administrerende direktør i Bergen Næringsråd i en pressemelding.

  teaser
  9. januar
  Strømprisen stiger til ny årstopp mandag
 • av Torunn Alice Aarøy
  DEL
  Boligprisene gikk ned i Bergen
  Foto: Eirik Brekke

  Boligprisene sank med 1,6 prosent i Bergen i desember.

  Korrigert for sesongvariasjoner sank prisene med 0,3 prosent.

  I løpet av 2021 steg boligprisene i Bergen med 6,6 prosent. Det er svakere enn i Trondheim og Stavanger, men sterkere enn i Oslo, viser ferske tall fra Eiendom Norge.

  På landsbasis sank boligprisen med 1,3 prosent.

  Selv om prisene har gått ned i desember, er det solgt 22,8 prosent flere boliger i Bergen sammenliknet med samme måned i 2020.

  Det ble samtidig lagt ut færre boliger på markedet den siste måneden, opplyser Eiendom Norge.

 • av NTB
  DEL
  Fjord Line permitterer 130 ansatte i Norge
  Ruten opprettholdes med ett skip, MS «Bergensfjord».
  Ruten opprettholdes med ett skip, MS «Bergensfjord». Foto: Ove Olderkjær

  Ferjeselskapet Fjord Line har besluttet å permittere 130 ansatte i Norge som følge av koronarestriksjonene.

  Selskapet drifter ferjene mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals i Danmark. Konsernsjef Brian Thorsted Hansen sier til Bergensavisen at det er vanskelige tider i bransjen.

  – Som en følge av restriksjonene har vi nå sendt ut permitteringsvarsel til kolleger i Norge, sier konsernsjefen.

  I Danmark benytter selskapet seg av kompensasjonsordninger som gjør at de slipper å permittere.

  – Det har vært en tøff øvelse å finne gode løsninger under denne pandemien, og vi har måttet tilpasse oss kontinuerlig. Formålet er å sikre Fjord Line, arbeidsplasser og å sikre at flest mulig ansatte kan bli med oss videre, sier Thorsted Hansen.

  MS «Stavangerfjord» tas ut av drift i åtte uker fra 4. januar. Ruten opprettholdes med ett skip, MS «Bergensfjord».

 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Nok en restaurant stenger
  Munken startet i Klostergaten, men flyttet til Kaigaten.
  Munken startet i Klostergaten, men flyttet til Kaigaten. Foto: Jannica Luoto

  Restauranten Munken i Kaigaten skriver onsdag kveld på Facebook at de stenger dørene for godt fordi de klarer ikke å drive videre.

  «Vi hadde en plan om å klare oss gjennom til 2022, men omikron med påfølgende skjenkestopp og nye restriksjoner førte til massekansellasjoner», heter det i innlegget.

  Munken takker gjestene som besøkte restauranten.

  Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra innehaver.

  Tirsdag skrev BT at Nedre Nygård og Tempo Tempo er konkurs. Onsdag ble det kjent at Oscars Snakk Bar også er konkurs.

  teaser
  3. september 2020
  Munken sikter høyt i nye lokaler
 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Oscars Snakk Bar konkurs
  Oscars Snakk Bar i Neumanns gate er konkurs.
  Oscars Snakk Bar i Neumanns gate er konkurs.

  23. desember ble Nedre Nygaard og Tempo Tempo slått konkurs. Nå er et nytt utested i Bergen sentrum konkurs, nemlig Oscars Snakk Bar i Neumanns gate.

  Det var eierne selv som meldte oppbud. De har opplyst at den samlede gjelden er på cirka 962.000 kroner, mens det er verdier i boet på cirka 200.000 kroner, ifølge en rettsavgjørelse fra Hordaland tingrett.

  Virksomheten er innstilt, og det er syv ansatte som ikke er oppsagt. Advokat Jan Haakon Rasmussen er oppnevnt som bostyrer. Det har ikke lyktes BT å få kommentar fra eierne.

  teaser
  27. august 2021
  Amerikansk konsept har inntatt Bergen. BTs anmelder er ikke veldig imponert.
 • av NTB
  DEL
  Vedum gravlegger Northconnect for godt
  Foto: Mattis Sandblad (arkiv)

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sier til VG at planen om en tredje strømkabel fra Norge til Europa, Northconnect, ikke vil bli noe av.

  Northconnect er en planlagt strømforbindelse mellom Skottland og Norge, og skulle etter planen ha en kapasitet på 1.400 megawatt, noe som betyr at den maksimalt kan frakte 12,2 terawattimer strøm mellom landene årlig.

  Strømkabelen har vært omstridt lenge, og som Sp-leder har Vedum tidligere også vært klar på at han ønsker at planene skal skrinlegges.

  Regjeringen Solberg utsatte i mars i 2020 å gi konsesjon til prosjektet fordi den mente at det ikke var tilstrekkelig grunnlag for å gjøre et vedtak i konsesjonssaken.

  Den daværende regjeringen ønsket først å høste erfaringer fra virkningene på kraftsystemet av de to kablene Nordlink til Tyskland og North Sea Link, som også går til Storbritannia, nærmere bestemt England.

  Nå bekrefter Vedum overfor VG at det ikke vil bli gitt konsesjon.

  – Den søknaden vil ikke bli behandlet. Det prosjektet skal gravlegges, sier han.

  teaser
  24. august 2021
  Vedum svarer klimakritikerne: – Revolusjonen skjer her
 • av NTB
  DEL
  45.000 kunder var innom Vinmonopolet på én time
  Foto: Heiko Junge / NTB

  – Julestriens foreløpig mest hektiske time inntraff fredag 10. desember mellom klokken 15 og 16 da 45.000 kunder var innom Vinmonopolet, sier kommunikasjonssjef Jens Nordahl i Vinmonopolet til NTB.

  Men pandemien har egentlig fått kundene til å spre seg mer utover: kundene på polet sprer seg stadig mer ut over i ukedagene og gjennom hele åpningstiden.

  – Forrige uke var kanskje den jevneste i Vinmonopolets historie med tanke på fordelingen mellom dagene, forteller Nordahl.

  Måten kundene handler på, endrer seg nærmest over natten når det innføres restriksjoner, sier kommunikasjonssjefen.

  Årets julesalg kommer til å ligge noe under fjorårets, ifølge Vinmonopolet, med en foreløpig prognose for desember på rundt 15 millioner vareliter, mot 15,6 millioner liter i fjor.

  Nedgangen vil trolig ligge rundt 5 prosent når måneden er over, og blir forklart av blant annet større aktivitet i grensehandel og taxfreehandel enn i fjor, og ingen ekstra fridager i romjulen.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Rekordår for Posten: Har aldri levert mer julepost
  Foto: Ingar Storfjell / Aftenposten (arkiv)

  Aldri før har nordmenn sendt og mottatt så mange pakker som under årets jul.

  Posten og Bring har håndtert rundt to millioner pakker hver uke i desember, skriver de i en pressemelding.

  – Pakkevolumet løftet seg til rekordhøyder allerede dagen etter at myndighetene innførte nye koronarestriksjoner og har holdt seg veldig høyt helt inn til julaften, sier konsernsjef Tone Wille i Posten i meldingen.

  Bare på østlandsterminalen alene, hjertet for brevsorteringen i Norge, har det i desember blitt sendt ut litt i overkant av 40 millioner postsendinger.

  De siste fjorten dagene har det vært 9,5 prosent vekst i pakkevolumet på landets hentesteder, sammenlignet med samme tid i fjor. Lille julaften lå det rundt 260 000 uavhentede pakker på hentesteder rundt omkring i landet.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Har signert avtale til 1,5 milliarder
  Foto: Tor Høvik (arkiv)

  Det svenske konsernet Boliden har signert en kontrakt med Metso Outotec om å utvide sinksmelteverket Boliden Odda, ifølge en pressemelding onsdag kveld.

  Avtalen utgjør 150 millioner euro, og er del av en tidligere varslet investering på 700 millioner euro.

  Nytt røsteanlegg, svovelsyreanlegg, lutningsteknologi og ingeniørtjenester er blant investeringene. Produksjons­kapasiteten vil øke fra dagens 200.000 tonn til 350.000 tonn pr. år. Arbeidet vil foregå i tidsrommet 2021–2024.

  teaser
  21. juli 2021
  Utvider sinkverket i Odda og investerer over syv milliarder
 • av Marie Misund Bringslid
  DEL
  Ordførere protesterer mot ny lakseskatt
  Lakseoppdrett i Øygarden.
  Lakseoppdrett i Øygarden. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  70 ordførere i norske kystkommuner har gått sammen for å protestere mot at regjeringen fra nyttår vil skattlegge oppdrettsnæringen hardere, skriver NRK.

  Fra nyttår skal oppdrettskonsesjoner gitt før 1998 ilegges formuesskatt. Endringen kan føre til at mindre bedrifter rett og slett ikke orker mer, advarer ordfører Ole Laurits Haugen i Hitra kommune.

  Sps finanspolitiker Geir Pollestad sier den nye ordningen vil gi en større grad av likebehandling, slik at de som har gamle og nye konsesjoner skattemessig behandles likt.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  Nedgang i nyboligsalget på Vestlandet
  Foto: Bjørn Erik Larsen (arkiv)

  Siden midten av oktober har vi registrert salg av 480 nye boliger på Vestlandet. Dette er 12 prosent færre enn forrige tomånedersperiode, og 27 prosent færre enn i samme periode i fjor.

  Etter ett år med godt nyboligsalg på Vestlandet, er salget nå mer på den jevne, viser ECON Nye Boliger – rapporten for Vestlandet, som ble utgitt onsdag.

  Salget siden oktober utgjør 14 prosent av boligene som har vært til salgs i perioden. Dette er det samme som forrige tomånedersperiode, men ett prosentpoeng lavere enn samme periode i fjor.

  Salgstakten var høyest i Stavanger med 24 prosent, og lavest i Sogn og Fjordane med ni prosent.

  Siden sist telling har 247 nye boliger hatt salgsstart på Vestlandet. Samlet er det solgt 480 boliger. Dermed har antall usolgte boliger gått ned, til 3017.

  I gjennomsnitt koster boligene på Vestlandet 52.800 kr pr. kvadratmeter. Det er 4 prosent høyere enn i fjor. Prisen er høyest i Stavanger og Bergen med 60.200 kr.

  teaser
  12. desember 2021
  Han brukte ti år på å overtale henne. Hun skulle aldri tilbake hit.
 • av Ådne Lunde
  DEL
  Ullensvang kommune inn på eiersiden i Haugaland Kraft

  Kommunestyret i Ullensvang kommune og ekstra generalforsamling i Haugaland Kraft AS fattet tirsdag 21. desember endelige vedtak om sammenslåing av Energiselskapet Odda inn i Haugaland Kraft AS, ifølge en pressemelding.

  Ullensvang kommune vil etter sammenslåingen ha en eierandel på 2,2 prosent i Haugaland Kraft.

  Alle ansatte i Energiselskapet Odda er ifølge pressemeldingen sikret videre arbeid i Haugaland Kraft. Transaksjonen skal også medfører også tilførsel av nye arbeidsoppgaver og arbeidsplasser.

 • av Ådne Lunde
  DEL
  Bergen Carbon Solutions ble børsvinner
  Foto: Ørjan Deisz

  Etter at gründerselskapet Bergen Carbon Solutions meldte om et vesentlig teknologigjennombrudd mandag, gikk aksjekursen opp 17,88 prosent tirsdag. Selskapet er nå verdsatt til 2,37 milliarder kroner.

  Største eier er investeringsselskapet til Øystein Stray Spetalen, Saga Pure, med en eierandel på 28 prosent. De to gründerne Finn Blydt-Svendsen og Jan B. Sagmo kommer så med henholdsvis 10,46 og 8,78 prosent.

  teaser
  20. desember 2021
  Teknologisk gjennombrot for bergensbedrift – gründerar kan innkassera 90 millionar
Publisert
BT anbefaler

Treng ikkje stå i kø, men gjer det likevel

Vigdis Vestvik (62) har tre vaksinedosar, men står i kø for PCR-test likevel.

LES SAKEN
 1. Liveblogg
 2. Direkte