Nyheter direkte

Festet innlegg
13 ulike trossamfunn samlet i markering
03. november kl 18:01av Reidun Drægebø
DEL
Foto: Silje K. Robinson

– Vi vil sende et sterkt signal til lokalsamfunnet.

Tirsdag klokken 17.30 møttes 13 medlemmer av Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn (STL) i Bergen for å vise gjensidig respekt og samhold etter at tre personer ble drept i og ved en kirke i Nice torsdag.

De gikk i tog fra fra Bergen moské over Nygårdshøyden til St. Paul kirke med slagordet «trygg i bønn».

– Vi vil vise solidaritet med ofrene, men også sende et sterkt signal til lokalsamfunnet om at vi står sammen mot hat og vold, sier Birgit van der Lans, organisasjonssekretær i STL Bergen.

Før markeringen uttalte STL Bergens styreleder følgende i en e-post til BT: 

– Angrepene ved Notre Dame-kirken i Nice og på læreren Samuel Paty var såpass grusomme at det ikke finnes ord. Vold kan aldri være svar på ytringer, og gudshus og skoler skal være trygge steder, Initiativtakerne til toget er St. Paul menighet, Bergen moské og STL Bergen.

Siste innlegg
Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!
Send melding
 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Muren i parken skjulte heroin
  I denne muren fant politiet 25 gram heroin.
  I denne muren fant politiet 25 gram heroin. Foto: Politiet

  30. september ble to menn pågrepet i Nygårdsparken i Bergen. En politipatrulje ble oppmerksom på dem og undersøkte. Politiet fant ti gram heroin på en 25 år gammel mann østfra, ifølge Bern Erik Dahlsveen.

  Han var kommet til Bergen kort tid i forveien.

  – De fant ytterligere 25 gram heroin i et depot i en mur like ved, sier politiadvokaten.

  Politiet mener dette tilhører 25-åringen.

  – Han erkjenner straffskyld for ti gram og ikke mer, sier forsvarer Andrea Wisløff.

  Det er tatt ut tiltale mot ham for oppbevaring av 35 gram heroin, noe som er grov narkotikaforbrytelse.

  Skillet går ved 15 gram.

  Dahlsveen vet ikke i hvilken grad det omsettes narkotika i Nygårdsparken.

  – Men denne saken viser at det i hvert fall var lagret heroin i en mur i parken, sier politiadvokaten.

 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Siktet for overgrep på nett

  En mann i Bergen er siktet for å ha forgrepet seg på flere barn via internett. Han ble pågrepet 14. mai og senere siktet for voldtekt av barn under 14 år. Mannen er i midten av 20-årene og studerer.

  – Siktelsen handler om straffbare handlinger på internett, sier forsvarer Erik Johan Mjell.

  Dersom man får et barn under 14 år til å ha seksuell omgang med seg selv, regnes dette som voldtekt etter straffeloven.

  Ifølge rettens avgjørelse har han i avhør erkjent å ha fått mellom 20-30, mulig flere, barn til å begå seksuelle handlinger på seg selv.

  – Det hefter stor tvil rundt antallet fornærmede, og dette vil politiet etterforske, sier Mjell.

 • av NTB
  DEL
  Ny elsparkesykkelsmell i retten

  Stortinget må vurdere hvor store inngrep kommunene skal kunne gjøre i markedet for elsparkesykler, ifølge en avgjørelse i Sør-Trøndelag tingrett.

  Kommunen erkjenner at det ikke er lovhjemmel for å forby selskapet Ryde å bruke offentlig grunn til å parkere elsparkesyklene, skriver Rett24. Men de mener de kan nekte Ryde å drive virksomhet på kommunal grunn uten avtale på grunnlag av den alminnelige eiendomsretten.

  Det er det saken handler om denne gang. I vår tapte kommunen også en sak der de ba om en midlertidig forføyning som forbød selskapet å bruke offentlig grunn til parkering.

  Men tingretten lar seg imidlertid ikke overbevise denne gangen heller, til tross for at de påpeker at det kan være gode grunner til å regulere utleien. De er klare på at kommunen trenger en lovhjemmel, og den har de ikke. Ryde blir dermed frifunnet.

  teaser
  23. oktober
  Kommunen etter tapet i retten mot Ryde: – Vi er uenige
 • av Ørjan Torheim
  DEL
  Eldresvindler må i fengsel
  Her skal mannen ta ut penger med et stjålet bankkort i en butikk.
  Her skal mannen ta ut penger med et stjålet bankkort i en butikk. Foto: Politiet

  En bergensmann i 20-årene er av Bergen tingrett dømt til fengsel i ett år og én måned for 25 bedragerier – enten fullbyrdete eller for å ha medvirket til eller prøvd på slik svindel.

  Han tilsto uten forbehold og dømmes nå til å erstatte omtrent 375.000 kroner. Det aller meste går til ti kvinner, men også flere banker skal få penger tilbake.

  BT skrev om mannen sist høst, etter at hans ekskjæreste hadde vært i retten for svindel av flere eldre kvinner i samme sak.

  «Siktede har målrettet valgt ut eldre fornærmede, en sårbar gruppe personer. Ved flere anledninger har også siktede eller hans medhjelper møtt opp hjemme hos de fornærmede», heter det i dommen, som ble omtalt av NRK tidligere fredag.

  teaser
  24. september
  Mann pågrepet og siktet for å ha svindlet eldre kvinner
 • av Ingvild Rugland
  DEL
  Gangbro ved Langevatnet oversvømt
  Foto: Bergen kommune

  En gangbro i nordenden av Langevatnet i Munkebotn ble onsdag oversvømt. Den er trolig løsnet. Bymiljøetaten har sperret den av og skal sjekke status over helgen.

  Broen leder til en turvei opp mot Orretua og videre til Kvitebjørnen og Rundemanen.

  Seksjonsleder Kristin Madsen Klokkeide ved seksjon for naturforvaltning i Bymiljøetaten sier at sperringene vil stå gjennom helgen.

  – Vi har ikke undersøkt broen nærmere enda, dette vil bli gjort i starten av neste uke. Selv om vannstanden nå trolig er lavere, må det gjøres en vurdering av gangbroen før vi fjerner anleggsgjerdene, sier Klokkeide.

 • av Ørjan Torheim
  DEL
  Mer kritikk av isolasjon i Bergen fengsel: Måtte bruke narkodømts egne notater
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  En narkotikadømt mann i 40-årene har i Gulating lagmannsrett fått kuttet dommen sin med 241 dager på grunn av ufrivillig isolasjon og flere hundre ulovlige nakenvisitasjoner i Bergen fengsel.

  Lagmannsretten skriver om visitasjonene, som blant annet innebar dype knebøy i naken tilstand, at de var «særlig nedverdigende og integritets­krenkende».

  Om isolasjonen (22 timer eller mer på egen celle) skriver dommerne at fengselet selv «bare i helt begrenset grad» har oversikt over hvor mye mannen faktisk satt isolert.

  Men mannen i 40-årene hadde selv ført oversikt. Retten kom til at den innsattes egne notater om isolasjon, «i det alt vesentlige», må legges til grunn.

  Maria Hessen Jacobsen, en av forsvarerne i saken, sier mannen på grunn av ekstrafradraget etter planen skal løslates fredag. Han har sittet inne siden juni 2018.

  – Han er iferd med å løslates. Etter fradraget er dato for prøveløslatelse oversittet med mange måneder. Han vil trolig ha rett på en økonomisk kompensasjon, mener Jacobsen.

  teaser
  29. juli 2019
  Bergen fengsel får krass kritikk i ny dom om ulovlig bruk av isolasjon
 • av Ørjan Torheim
  DEL
  Gjorde nøkkelavtale med mistenkt pizzabil-tyv

  Natt til torsdag brøt noen seg inn i lokalene til Pizzabakeren på Straume på Sotra.

  En dør var bendet opp. Tyven eller tyvene skal ha romstert rundt, kanskje på jakt etter kontanter, og fikk med seg to sett med bilnøkler, forteller politioverbetjent Kjell-Bjørn Heggøy.

  Deretter forsvant en gul pizzabil. Den ble funnet igjen i Bildøy-området i 15-tiden torsdag.

  På overvåkingsbilder klarte politiet å gjenkjenne en Sotra-mann i 40-årene. De fikk kontakt med ham på mobil og avtalte at han skulle legge nøkkelen til bilen på et bestemt sted.

  – Han har ikke helt innrømmet at han har gjort det, men det er en fordel om han bare tar kontakt med oss, sier Heggøy.

  Om nøkkelavtalen sier overbetjenten at de «prøver nå å finne noen løsninger».

  – Pizzabakeren manglet én bil og hadde ikke nøkler til den andre. Det var ikke så greit for dem. Vi setter ikke inn store ressurser på å finne mannen, men han vet jo nå at han er mistenkt for dette. Vi ønsker å pågripe ham, men setter ikke inn store ressurser. Han dukker jo opp.

  Heggøy vet ikke helt om det andre nøkkelsettet er kommet til rette.

  teaser
  16. juli 2016
  Pizzabil krasjet med lyktestolpe i Fyllingsdalen
 • av Erik Fossen
  DEL
  Riving av ulovlige leiligheter utsatt til våren
  Tre toppleiligheter er besluttet revet ved tvangsvedtak. Arbeidet kan begynne i mai.
  Tre toppleiligheter er besluttet revet ved tvangsvedtak. Arbeidet kan begynne i mai. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Sagaen om Svartediksveien 23 fortsetter. Siden 2010 har Bergen kommune krevd at utbygger Ole Rakner river tre toppleiligheter som de mener oppført uten tillatelse.

  Etter en rekke runder i rettssystemet besluttet kommunen å rive leilighetene selv, på Rakners regning. Jobben skulle ut på anbud i sommer, men er nå utsatt til neste år. Kommunen antar at rivingen begynner i mai, til en pris på 6-7 millioner kroner.

  – Forsinkelsen skyldes nødvendige avklaringer knyttet til tidligere dispensasjoner i den opprinnelige byggesaken gitt av Fylkesmannen. Dette er en komplisert sak, så derfor velger vi å gjøre grundige avklaringer selv på små detaljer, skriver direktør Willy-André Gjesdal i Etat for utbygging til BT.

  teaser
  17. februar
  Søker på nytt om å få godkjent rivningsklare leiligheter
 • av Ørjan Torheim
  DEL
  – Kom inn i drosje, stjal mobil fra sjåføren og stakk

  En mann i slutten 20-årene skal natt til fredag ha kommet inn i en drosje på Øvre Ole Bulls plass.

  Der skal han ha tatt mobiltelefonen fra drosjesjåføren, sier politioverbetjent Ole Jakob Malmo ved Bergen sentrum politistasjon.

  – Så stakk han av. Vi fant ham igjen ut fra beskrivelsen, men da var mobilen vekke, sier Malmo.

  Mannen ble dimmitert. Politiet avventer en eventuell anmeldelse fra sjåføren.

 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Mann dømt for voldtekt

  En mann (32) er dømt for å ha voldtatt en kvinne natt til søndag 10. februar i fjor. Sammen med to andre menn var han på nachspiel med henne.

  Hun ble full, sovnet og fortalte at hun våknet av at en mann voldtok henne og at en holdt henne. Hun trodde en tredje var i rommet. Politiet ble tilkalt, og kvinnen sendt til voldtektsmottaket.

  Det ble funnet DNA som ifølge retten beviser at 32-åringen hadde samleie med henne.

  De tre mennene var siktet for gruppevoldtekt, men saken mot to andre ble henlagt. En av dem sa han hadde frivillig samleie med kvinnen, men hun husker ikke dette.

  Straffen for 32-åringen ble fengsel i fire år. Han må betalte 150.000 kroner i oppreisingserstatning, ifølge en dom fra Bergen tingrett.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Mintes jødene som ble deportert fra Møhlenpris
  Liv Marit og Paul Goldstein under markeringen torsdag kveld.
  Liv Marit og Paul Goldstein under markeringen torsdag kveld. Foto: Ørjan Deisz

  Den årlige markeringen til minne om jødene som ble deportert fra Møhlenpris avholdes torsdag kveld. De ti jødene ble høsten 1942 hentet fra sine hjem på Møhlenpris og sendt til Auschwitz, der de ble drept. På programmet sto appell ved byråd Lubna Jaffery, historisk bakgrunn ved historiker Per Kristian Sebak og bønn ved Paul Goldstein.

  På grunn av korona var ikke arrangementet åpent for publikum, og ble i stedet sendt direkte på nett.

  teaser
  26. november 2018
  Bydelen som aldri glemmer
 • av Ørjan Torheim
  DEL
  ATV-ulykken i Øystese: Føreren avhørt som mistenkt
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Lørdag 24. oktober var to voksne og syv barn involvert i en ulykke med en ATV i Øystese.

  – Alle om bord er blitt kastet av eller hoppet av, fikk BT opplyst.

  Et barn og en kvinne i 30-årene ble sendt til Haukeland med luftambulanse, en annen kvinne med vanlig ambulanse til sykehuset.

  To dager senere snakket politiet om lettere personskader.

  Fagleder for etterforskning ved Kvam, Samnanger og Tysnes lensmannskontor, Andor Helgheim, sier sjåføren av ATV-en denne uken ble avhørt med status som mistenkt.

  – Mistanken gjelder brudd på veitrafikkloven og tilhørende forskrifter. Vi ser det som sannsynlig at det var flere personer enn tillatt på kjøretøyet da uhellet skjedde, sier Helgheim.

  Politimannen sier føreren selv ble skadet. Helgheim betegner skadeomfanget som varierende.

  – Noen skader var litt mer alvorlige, men ingen av dem livstruende. Når skadegraden er slått fast, sender vi saken til en politijurist for vurdering.

  Den mistenkte hadde ifølge politiet førerbevis som er gyldig for ATV. Helgheim sier det var familiær tilknytning mellom flere av de involverte.

 • av Hilde Heian
  DEL
  Ingen personer i fritidsbåter under vann på Askøy
  Foto: Tor Høvik

  Redningsdykkere fra brannvesenet er nå ferdige med å undersøke to fritidsbåter som har ligger helt og delvis under vann i Kollevågen på Askøy.

  – Vi har fått tilbakemelding om at ingen personer er funnet i eller rundt båtene. Vi har ikke klart å få fatt i eierne av båtene, sier vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen.

  Den ene båten som ligger helt under vann, skal være en katamaranlignede båt på 40-50 fot.

  Båten som ligger delvis under vann, skal være en båt på rundt 20 fot.

  – Vi har tidligere vært i kontakt med politiet, Askøy kommune og Bergen kommune for å forsøke å få båtene flyttet fra friluftsområdet i Kollevågen. Men det er ikke så lett, for det er en vanskelig prosess å få flyttet båter som ligger ulovlig fortøyd, sier administrerende direktør Dag Seter i Bergen og omland friluftsråd.

  BT har forsøkt å få en kommentar fra mannen som skal eie båtene. Han ønsker ikke å snakke med oss.

  De to båtene som nå har gått ned, skal høre til en flåte på fire-fem båter. I tillegg er det tre-fire båter som ligger til kai i Kollevågen.

 • av Marianne Nilsen
  DEL
  Mann skal ha svindlet to for nærmere 900.000 kroner

  En mann i 40-årene er tiltalt for grovt bedrageri mot to personer.

  I 2018 og 2019 skal mannen ha opprettet flere kredittkontoer i navnet til to personene, og fått ut nærmere 900.000 kroner.

  Ifølge tiltalen er bedrageriet grovt fordi det har ført til betydelig økonomisk skade, og det er begått ved flere anledninger.

  Mannen skal blant annet ha brukt pengene til varekjøp, mobiltelefoner, tv, kjøleskap, billetter til Bø Sommarland og fotballdrakter.

  Mannen skal også ha logget seg inn på posten og bestilt omadressering, for at de to personene ikke skulle oppdage inkassokrav og purringer, ifølge tiltalen.

  Rettssaken skal opp i Bergen tingrett i mars.

 • av Hilde Heian
  DEL
  Fritidsbåter under vann på Askøy

  Brannmannskaper har rykket ut til Kollevågen på Askøy, der flere fritidsbåter skal ligge delvis under vann.

  Redningsdykkere fra brannvesenet er nå på plass for å undersøke båtene.

  – Vi har ikke mistanke om at det er noen om bord, men dette er for å utelukke det, sier vaktkommandør Ole Jakob Hartvigsen ved 110-sentralen.

  En av båtene skal ligge helt under vann, en skal ligge delvis under vann og en tredje båt skal fremdeles flyte.

  – Dette er eldre båter som skal ha lagt i området en tid. Vi skal legge ut oljelenser for å få samlet opp diesel som har lekket ut, sier beredskapsleder Stig Juvik i Askøy brann og redning.

 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Dømt for beføling av barnebarn

  En mann i 60-årene er dømt for seksuell handling mot sitt barnebarn, fremgår det av en dom fra Bergen tingrett.

  Det var i mars dette skjedde, og jenten var tolv år. Mannen sa han hadde et nært og godt forhold til barnebarnet, ifølge dommen.

  Retten mener handlingen er en alvorlig krenkelse av tilliten jenten hadde til ham som omsorgsperson.

  Det skjedde også hjemme hos henne, der hun skal kunne føle seg trygg.

  Politiet ba om fem måneder i fengsel, retten endte på fire, og han må betale 30.000 kroner i oppreisingserstatning.

  Han tilsto slik at barnebarnet slapp å å vitne.

  teaser
  22. november
  Mann dømt for overgrep mot egne nevøer
 • av Hilde Heian
  DEL
  I dag og i morgen blir det en del sol på Vestlandet
  Foto: Jannica Luoto

  – Jeg kan ikke garantere sol hele dagen, men det vil bli en del sol på Vestlandet og mye bra vær både i dag og i morgen, sier vakthavende meteorolog Magnus Haukeland ved Meteorologisk institutt i Bergen.

  Torsdag er det riktig nok enkelte spredte byger, men de er veldig svake og innimellom vil det uansett være sol.

  På grunn av bygeluft ute i havet, vil det bli mer skyer i ytre strøk enn i indre strøk.

  Og været fredag blir bedre enn lørdag.

  – Hvordan blir været resten av helgen?

  – Hvis dette skal være en gladsak, tror jeg vi skal droppe å nevne det, sier meteorologen.

 • av Per Willy Lindberg
  DEL
  Fant skjulte kamera på soverom til jente

  En mann i 50-årene er tiltalt for å ha befølt en jente fra 2018 til januar i år. Han plasserte også skjulte kameraer kamuflert som en lampe og en vekkerklokke på soverommet hennes, ifølge tiltalen.

  Det var Askøyværingen som meldte om saken.

  - Han nekter straffskyld, sier forsvarer Marius Wesenberg til BT.

  Filmene skal ha blitt overført hans mobiltelefon og vist jenten mens hun skiftet klær og lå delvis avkledd i sengen.

  Han er også tiltalt for å ha sendt straffbare tekstmeldinger til en annen jente i 2014 og 2015.

  Politiet vil inndra en klokke, røykvarsler og lyspære, alle med kamera, ifølge tiltalen.

  teaser
  16. desember 2016
  Her er metodene som avslørte de Dark Room-siktede
 • av Hanad Mohamed Ali
  DEL
  Svelgen-kvinnen varetektsfengslet etter nye trusler
  Kvinnen skal ha truet flere med kniv i Bremanger folkebibliotek.
  Kvinnen skal ha truet flere med kniv i Bremanger folkebibliotek. Foto: FOTO: INGRID ELISABETH HAUGEN

  Kvinnen som skal ha stått bak en rekke alvorlige knivtrusler i Svelgen, ble denne uken frigitt fra tvungen psykiatrisk observasjon. Like etter ble hun pågrepet av politiet og fremstilt for varetektsfengsling.

  – Hun har framsatt flere nye trusler via meldinger til en rekke personer, sier politioverbetjent Espen Gulliksen ved Bremanger lensmannskontor.

  Kvinnen blir varetektsfengslet i fire uker i et surrogat, ifølge politiet.

  Et varetektssurrogat er en enhet for tvungen omsorg.

  teaser
  4. november
  – Hun viftet med to kniver mens hun smilte. Ungene var i hjørnet og skalv av frykt.
 • av Ingvild Rugland
  DEL
  Midtun skole åpner igjen fredag
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Midtun skole er stengt torsdag på grunn av byggestøv i et klasserom og flere av arbeidsrommene til lærerne. Etter befaring med verneombud og Arbeidstilsynet er det besluttet at skolen åpner for elevene på fredag. Lærerne skal ha hjemmekontor utenom undervisningstid.

  Hovedverneombud Helle Mi Hasli i Bergen kommune forteller at flere av de ansatte har fått plager etter at arbeidsrommene dere har blitt brukt som både lager og det har pågått byggearbeid i lokalene mens lærerne har jobbet der.

  – En er blitt kronisk syk og er sykmeldt på ubestemt tid, mens flere melder om kvalme, svimmelhet og hodepine, sier Hasli.

  Nå skal arbeidsrommene og det aktuelle klasserommet vaskes ned. Ny vurdering tas tirsdag klokken 14.

  – Jeg tenker at det er ganske alvorlig at lærere har jobbet i lokaler fulle av byggestøv. Byggearbeider har pågått i samme lokaler som de har jobbet siden midten av oktober, sier Hasli.

Publisert
BT anbefaler

Legen Rune Larsen (60) var sikker på at han skulle kokes da han ble innlagt på sykehuset

Infeksjonen er kraftig. Rune Arild Larsen innser at han må komme seg på sykehus.

 1. Webview
 2. nyheter