Siste nytt om korona

Festet innlegg
Ny smitterekord i Bergen: 471 nye tilfeller
09. desember 2021 kl 12:03av Hanne Eskeland
DEL
Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

Bergen kommune melder torsdag om 471 nye koronasmittede. 2653 personer testet seg onsdag.

– I dag har vi fått enda en smitterekord i Bergen. Situasjonen er bekymringsfull, og senere i dag vil Bergen kommune komme med nye tiltak for å få kontroll med smitten, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i en uttalelse på Bergen kommune sine nettsider.

– Aldersfordelingen blant smittede holder seg veldig jevn, men vi ser en kraftig økning i alle aldersgrupper under 60 år. Mange av de eldste har nå fått en boosterdose, noe som kan tyde på at denne har en god beskyttende effekt, sier Voltersvik.

Totaltallet er 16.629.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Ny smitterekord: Over 15.000 nye tilfeller
  Foto: Fredrik Hagen / NTB (arkiv)

  Det siste døgnet er det registrert 15.367 koronasmittede i Norge, det høyeste tallet så langt under pandemien.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 11.180 smittede per dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6865, så trenden er stigende.

  Tirsdag var 238 koronapasienter innlagt på sykehus, to færre enn dagen før. 74 av pasientene ligger på intensiv­avdeling, og av dem får 49 respiratorbehandling. Det er en nedgang på henholdsvis fem og seks fra dagen før.

  Forrige døgnrekord for Norge var 15. januar 2022. Da ble det registrert 12.360 smittede.

  MSIS-tallene for tirsdag viser 653 nye smittetilfeller i Bergen, 128 på Askøy og 114 i Øygarden. Tallene er basert på folkeregistrert adresse og kan avvike fra kommunenes egne tall, som baserer seg på testingen lokalt.

 • av NTB
  DEL
  Forskere: Koronasmitte gir sviktende hukommelse
  Foto: Yurchanka Siarhei / Shutterstock / NTB

  Selv de som bare får milde symptomer etter koronasmitte, sliter ofte med sviktende hukommelse og konsentrasjon i flere måneder, viser britisk forskning.

  Tidligere studier har vist at de som opplever langvarige plager etter å ha blitt smittet, kjent som «long covid», ofte sliter med såkalt hjernetåke.

  Ifølge forskerne ved Oxford-universitetet svekkes også hukommelsen og konsentrasjonsevnen hos dem som bare får milde og kortvarige plager etter smitte, ofte imellom seks og ni måneder etter at man ellers er symptomfri.

  teaser
  i går 06:39
  – Kontrasten til det friske livet man hadde før, er enorm
 • av NTB
  DEL
  FN: Flere år før folks reiselyst blir som før

  Turistnæringen har hatt to tunge år, og tidligst i 2024 vil folks reiselyst være tilbake på samme nivå som før pandemien, anslår Verdens turismeorganisasjon:

  teaser
  i går 22:09
  FN: Flere år før folks reiselyst blir som før
 • av NTB
  DEL
  EMA: Trygt for gravide å ta koronavaksine

  Flere studier der man har fulgt til sammen 65.000 gravide, viser stadig sterkere bevis for at Pfizer og Modernas vaksiner ikke fører til komplikasjoner for mor eller barn, ifølge EUs legemiddelverk EMA.

  Vaksinene gir også økt beskyttelse mot sykehusinnleggelse og død, særlig sent i svangerskapet, uttaler EMA tirsdag.

  – Studien finner ingen tegn på økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, aborter, premature fødsler eller andre negative bivirkninger for ufødte barn som følge av mRNA-vaksiner mot covid-19, sier legemiddelverket.

  EMA påpeker at graviditeter i seg selv kan knyttes til en større risiko for å bli alvorlig syk med covid-19, særlig i andre og tredje trimester.

  – Vordende mødre burde derfor ta vaksine, sier EMA.

  teaser
  16. januar
  Dette veit vi om koronainnlagde gjennom pandemien
 • av NTB
  DEL
  WHO: Pandemien er langt fra over
  Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB

  Koronapandemien er på ingen måte over, slår WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus fast.

  Tedros advarer mot å tro at faren er over fordi omikronvarianten av viruset gir et mildere sykdomsforløp.

  – Denne pandemien er langt fra over, og med den utrolige spredningen av omikron globalt må vi regne med at nye varianter av viruset vil dukke opp, sier lederen for Verdens helseorganisasjon.

 • av Adalheidur Oldeide
  DEL
  Krever svar om regjeringens rødt nivå i videregående skole
  Leder for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich (H), sender brev med spørsmål til regjeringen for begrunnelse for strenge koronatiltak.
  Leder for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich (H), sender brev med spørsmål til regjeringen for begrunnelse for strenge koronatiltak. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller regjeringen spørsmål om hvilke helsefaglige begrunnelser som ligger bak å innføre rødt nivå i videregående skoler.

  – Regjeringens svar på dette spørsmålet er avgjørende for å vite om de har operert innenfor loven, sier leder for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H).

  Bakgrunnen for spørsmålet til regjeringen er de strenge smitteverntiltakene regjeringen innførte i midten av desember. Tiltakene har møtt sterk kritikk.

  – Det er viktig at man er sikre på at lover og regler blir fulgt når store inngrep, som påvirker enkeltpersoner og bedrifter i stor grad, blir innført, sier Frølich.

  teaser
  i går 17:23
  Kontrollkomiteen krever svar om rødt nivå i videregående skole
 • av NTB
  DEL
  Stor økning i forventet levealder i Australia etter pandemien
  Foto: Frank May / NTB

  Restriksjoner innført på grunn av covid-19 har medført høyere forventet levealder i flere land, men effekten er størst i Australia, Norge og Danmark.

  Nedstengningen og restriksjonene i 2020 ga en spesielt positiv konsekvens for innbyggerne i Australia, fremgår det i en artikkel publisert i International Journal of Epidemiology. Det er forskere fra The Australian National University (ANU) som har sett på endringer i forventet levealder fra 2019 til 2020.

  I 2020 fant forskere en økning i forventet levetid på hele 0,7 år sammenliknet med i 2019. Økningen gjaldt både kvinner og menn.

  Landene med nest høyest økning i forventet levealder var Danmark og Norge. I begge land økte forventet levealder for kvinner med 0,1 år og med 0,2 år for menn.

 • av Sverre Jervell
  DEL
  Helse Førde går over til grøn beredskap
  Foto: Oddleiv Apneseth (Arkiv)

  Frå og med tysdag 18. januar endrar Helse Førde beredskapsnivået frå gult til grønt. Det opplyser dei på heimesida si tysdag.

  Beredskapsnivået i Helse Føre har ligge på gult sidan 6. desember.

  – Dette gjer vi ut ifrå ei samla vurdering av kapasiteten i sjukehusa, der tal pasientar med covid-19 er lågt. I tida framover har vi m​ål om at pasientar skal få gjennomført dei utgreiingane og operasjonane dei har fått time til, seier administrerande direktør Arve Varden.

  Helse Førde forventar likevel auka smitte av omikron i Sogn og Fjordane, og understrekar at beredskapen kan endre seg raskt dersom det blir trong for det.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Danmark: Over 33 000 nye tilfeller

  Det siste døgnet har Danmark registrert ytterligere 33 493 tilfeller av koronasmitte. Det er nok en gang ny rekord i landet.

  Den siste tiden har døgntallene for smittetilfeller i Danmark stort sett vært over 20 000, viser tall fra Statens Serum Institut.

  Det siste døgnets smittetall kom fra 193 130 PCR-tester, noe som vil si at 17,3 prosent av testene var positive. Også det er det høyeste registrerte tallet i Danmark til nå i pandemien.

  På danske sykehus var det tirsdag 810 innlagte koronapasienter. Det er åtte flere enn mandag. I tillegg er det registrert ytterligere 14 koronarelaterte dødsfall.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  I dag gjekk skulane over på grønt nivå. Desse er framleis på gult.
  Slettebakken skule
  Slettebakken skule Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Førre fredag vart det kjend at barnehagar, grunnskular og SFO i Bergen kommune skulle gå over på grønt nivå frå i dag av.

  Det vart bestemt etter at regjeringa gav kommunane ansvar for å sjølv bestemme tiltaksnivået på skulane.

  I dag melder Bergen kommune likevel at 13 skular held fram på gult nivå grunna mykje smitte. Det gjeld desse skulane:

  • Slettebakken
  • Vadmyra
  • Ulsmåg
  • Flaktveit
  • Olsvik
  • Mathopen
  • Mjølkeråen
  • Krohnengen
  • Møhlenpris
  • Loddefjord
  • Holen
  • Rothaugen

  I tillegg har Nattland, Vadmyra og Olsvik heimeskule på eitt trinn kvar.

  BT RETTAR: I ein tidlegare versjon av dette innlegget stod Haukås skule oppført på gult nivå. Det var ein feil i lista frå kommunen, men er no endra. Rettinga vart gjort 18.01.2022 klokka 15.46.

  teaser
  14. januar
  Innfører grønt nivå i skoler og barnehager: – Mange er engstelige, sier Utdanningsforbundet
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Nær dobling i smitten i Alver: – Auken er venta
  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Dei siste sju dagane har totalt 225 personar i Alver kommune fått stadfesta smitte med covid-19. Det skriv kommunen i ei pressemelding tysdag.

  Talet er om lag ei dobling frå veka før, då 128 personar fekk påvist korona i kommunen.

  Dei fleste vart smitta i eigen husstand, og nær halvparten smitten høyrer til personar i alderen 18–44 år.

  – Auken er venta, og speglar den nasjonale utviklinga. Det er viktig at alle bidreg til å flate ut smittetoppen ved å teste seg ved symptom og følgje dei nasjonale krava til isolasjon, karantene, bruk av munnbind, halde avstand og avgrense tal på nærkontaktar, skriv kommunen i meldinga.

  teaser
  i går 13:28
  Vet for lite om tiltakene. Nå vurderer de å endre loven.
 • av NTB
  DEL
  Sverige fjerner testkrav fra 21. januar – norske reisende må vise koronapass
  Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB

  Sverige fjerner det omstridte testkravet for innreisende fra 21. januar. Reisende fra EU/EØS og Norden må i stedet kunne fremvise koronapass.

  Til og med 20. januar må alle reisende til Sverige kunne vise til en negativ koronatest som er gjort innen 48 timer før ankomst, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

  Ifølge den svenske regjeringen blir dette nå endret. Fra 21. januar må de som vil reise til Sverige fra EU/EØS-land eller Norden, kunne vise frem EUs digitale koronapass eller tilsvarende.

  Kravet gjelder utenlandske statsborgere over 18 år, med visse unntak.

  De uten koronapass må kunne vise til en negativ koronatest tatt innen 72 timer før ankomst, eller bevise at de har kommet seg fra koronasykdom de siste seks månedene.

 • av NTB
  DEL
  Tysk virolog: Pandemien kan ebbe ut i løpet av 2022
  Omtrent 1.500 lys ble tent i Greifswald, Tyskland, til minne om dem som har dødd under pandemien. Foto: Stefan Sauer / dpa via AP / NTB
  Omtrent 1.500 lys ble tent i Greifswald, Tyskland, til minne om dem som har dødd under pandemien. Foto: Stefan Sauer / dpa via AP / NTB

  Tysklands ledende virolog Christan Drosten tror pandemien i landet kan avblåses i løpet av 2022.

  – Vaksineringen har allerede hjulpet oss langt på vei. Nå må vi fortsette på samme måte, slik at vi går inn i den endemiske fasen i 2022 og kan erklære pandemien for over, sier Drosten.

  Han tror at det vil bli innført tiltak mot korona neste vinter igjen som følge av økende smittetall, men mener de mest inngripende tiltakene kan unngås.

  – Men jeg tror noen ting vil gjenstå. Vi må nok bruke munnbind i visse situasjoner et par år til. Det er irriterende, men vil bli mer sjeldent, sier han.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Disse faktorene øker sannsynligheten for senfølger etter korona
  Foto: Jil Yngland / NTB (arkiv)

  I en nylig publisert rapport fra FHI oppsummerers foreløpig forskning på senfølger etter covid-19, ofte omtalt som «long covid».

  Oversikten omhandler også hvilke langvarige symptomer som opptrer, hvor lenge symptomene vedvarer og hvilke pasientgrupper som har størst risiko for å oppleve langvarige symptomer.

  Rapporten konkluderer med at forekomsten av senfølger øker dersom den koronasmittede har vært innlagt på sykehus eller hatt behov for intensivbehandling.

  Sannsynligheten for senfølger øker også jo flere symptomer man har når man får påvist covid-19.

  I følge rapporten har kvinner høyere risiko for å utvikle senfølger enn menn. Dette gjelder uavhengig av om man har vært innlagt på sykehus eller ikke.

  En del pasienter med milde og moderate sykdomsforløp melder om symptomer seks og tolv måneder etter gjennomgått sykdom. Disse symptomene er i stor grad «sammenlignbare med symptomer som befolkningen generelt rapporterer». Det er derfor vanskelig å bekrefte at det er en årsakssammenheng mellom gjennomgått covid og disse symptomene.

  teaser
  i går 06:39
  – Kontrasten til det friske livet man hadde før, er enorm
 • av Aina Fladset
  DEL
  Ny smitterekord i Bergen: – Mye smitte hos de under 20 år
  Foto: Bård Bøe ( arkiv)

  – Akkurat nå er det mye smitte blant de under 20 år. Dette gjelder den siste uken. De utgjør nå 40 prosent av smittetilfellene, sier Kjell Haug, assisterende smittevernoverlege i Bergen til BT.

  Tirsdag er det rekordhøyt antall smittede i Bergen med 653 nye tilfeller.

  Dette er som forventet, ifølge Haug.

  – Vi har en smitteøkning på cirka 60 prosent pr. uke i Bergen. Samtidig går tallet på antall intensivpasienter på sykehuset ned, og det er også som forventet, sier Haug.

  Han sier videre at de høye smittetallene kan få store konsekvenser for sykefraværet i en periode.

  – Dette kan ramme kollektivtrafikk, butikker og fastlegekontorer for eksempel. Vi er spente på hvordan dette vil påvirke mange ulike deler av tjenestetilbudet i samfunnet, sier Haug.

  – Men vi tror ikke dette vil vare i så mange uker, legger han til.

  Det er en jevn strøm av personer som oppsøker vaksinestasjonene, forteller han. Akkurat nå er det mange i 20-årene som ønsker vaksine.

  – Vaksineringen i Bergen går bra, sier han.

  teaser
  17. januar
  – Vi slutter å lete etter omikron en av de nærmeste dagene
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  653 nye smittetilfeller i Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Tirsdag melder Bergen kommune om 653 nye smittetilfeller.

  – Dagens smittetall er det høyeste vi har hatt hittil i pandemien, og vi forventer at smittetallet kan fortsette å øke, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  Voltersvik forteller at det er mange utbrudd blant barn og unge, og sier kommunen jobber godt sammen med barnehager og skoler i forbindelse med håndteringen av utbruddene.

  På mandag var det 2720 personer som testet seg.

  I snitt er det registrert 418 koronatilfeller pr. dag den siste uken. Det er en økning på 284 sammenlignet med samme dag for en uke siden.

  Totalt har syv beboere på sykehjem påvist korona.

  teaser
  14. januar
  Derfor mener de vi kan leve med høye smittetall
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  16 innlagde koronapasientar i Bergen – nytt dødsfall på Haraldsplass
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Tysdag er totalt 16 pasientar innlagde på sjukehusa i Bergen med covid-19.

  Fire av dei ligg på Haraldsplass diakonale sjukehus, medan tolv er innlagde på Haukeland universitetssjukehus. I tillegg har Voss sjukehus ein koronapasient.

  Fire av pasientane får intensivbehandling, to på Haukeland og to på Haraldsplass.

  Haraldsplass diakonale sjukehus melder og om eitt nytt koronarelatert dødsfall sidan i går. Pasienten var vaksen, altså i alderen 18–64 år.

  teaser
  17. januar
  Mange smittes av korona på nytt. Her er fem spørsmål og svar om fenomenet.
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  13 innlagte koronapasienter på Haukeland og Voss
  Intensivadelingen ved Haukeland Universitetssykehus i mars i fjor.
  Intensivadelingen ved Haukeland Universitetssykehus i mars i fjor. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Tirsdag er 12 pasienter innlagt med korona på Haukeland, og en på Voss.

  Av pasientene på Haukeland får to intensivbehandling.

  De to er voksne mellom 18 og 64 år.

  Antall pasienter på Haukeland er uendret fra i går, mens Voss ikke hadde noen innlagte med korona mandag.

 • av NTB
  DEL
  Smittevernoverlege: Omikron er en velsignelse

  Smittevernoverlege Eli-Anne Skaug i Trondheim sier omikronvarianten er en velsignelse som har reddet oss fra deltavarianten.

  Til Adressa sier hun at omikronvarianten har større grad av re-smitte enn tidligere varianter og smitter betydelig lettere. Men det bekymrer henne ikke.

  – Omikron er en velsignelse som har reddet oss fra delta, som var en hardere variant. De fleste av oss er godt vaksinert. Vi blir generelt ikke veldig syke. Ikke engang eldre i sykehjem opplever smitten særlig kraftigere enn en lett neseforkjølelse, sier hun til avisen.

  Hun mener folk som har karantenefritak på grunn av gjennomgått covid og kan gå ut i verden trass smitte i egen husstand, bør legge fra seg skammen.

  – Vi må legge fra oss dårlig samvittighet og skyldfordeling. Viruset er så lite farlig nå. En ville gått på jobb med dette symptombildet i en vanlig verden, sier smittevernlegen.

  teaser
  12. januar
  FHI: 69 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse med omikron
 • av NTB
  DEL
  11.031 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 11.031 koronasmittede i Norge. Det er 4491 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 10.359 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6622, så trenden er stigende.

  Mandag var 240 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

  79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling. Det er tre flere på intensiv og fire flere på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Guldvog: Slutten på karantene få uker unna
  Foto: Heiko Junge / NTB

  Helsedirektoratet sier det er lagt planer for å fjernet karantenekravet. Det skriver TV 2 mandag kveld.

  I et brev til landets kommuner og statsforvaltere ber Helsedirektoratet om at de må forberede seg på å ta i mot en stor mengde selvtester – nok til det dobbelte av kommunens befolkning. Tanken er at selvtestene skal erstatte krav om karantene – for alle.

  – Det kan bli slutten på karantene, og det ligger ikke så veldig langt frem i tid heller. Kanskje to–tre uker, sier Guldvog til TV 2.

  Han legger til at de må se an situasjonen landet da befinner seg i, men at dette er planen.

  teaser
  15. januar
  Anne Line (26) fikk negativt svar på tre hurtigtester. Så tok hun PCR-test.
 • av NTB
  DEL
  Satser på kombivaksine mot korona og influensa
  Foto: Mike Segar / Reuters / NTB

  Den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna håper å kunne få ferdig en vaksine som virker mot både korona og influensa innen utgangen av 2023.

  Vaksinen skal kunne beskytte mot covid-19, influensa og RS-virus, og den kan komme på markedet i 2024 dersom det går slik legemiddelprodusenten håper.

  – Vårt mål er å kunne utvikle en enkelt, årlig påfyllingsdose slik at vi unngår situasjoner der folk må ha to eller tre doser hver vinter, men i stedet kan nøye seg med én, sa Moderna-sjef Stephane Bancel på en digital rundebordskonferanse under Verdens økonomiske forum mandag.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Israelsk studie: Lav effekt av fjerde vaksinedose

  En fjerde vaksinedose gir i liten grad økt beskyttelse mot omikronvarianten av koronaviruset, viser israelsk studie.

  Selv om en fjerde vaksinedose gir litt mer antistoffer i kroppen, «gir den bare delvis beskyttelse» mot omikronvarianten, sier Gili Regev-Yochay, som leder infeksjonsavdelingen ved Sheba-sykehuset i Tel Aviv. Hun understreker at resultatene er foreløpige.

  150 mennesker som for to uker siden fikk en fjerde dose med vaksine fra Pfizer-Biontech, samt 120 som for en uke siden fikk en dose med Moderna-vaksine etter å ha fått tre doser med Pfizer-Biontech-vaksine tidligere, inngår i studien. Effekten i de to gruppene er stort sett lik.

  teaser
  17. januar
  Mange smittes av korona på nytt. Her er fem spørsmål og svar om fenomenet.
 • av Adalheidur Oldeide
  DEL
  195 smittet i Askøy sist uke

  I forrige uke ble 195 personer registrert smittet i Askøy.

  47 prosent av dem ble smittet av personer i egen husstand.

  32 av de registrert smittede ble smittet på skolen eller i barnehagen, melder kommunen i en pressemelding.

  teaser
  15. januar
  Smitten øker blant barn og tenåringer
 • av NTB
  DEL
  Ny type koronatest godkjent for salg i EU

  Et finsk selskap har fått godkjent en koronahurtigtest som sporer koronavirus på pusten til folk. Den kan så gi resultater i løpet av et minutt.

  Testen fra selskapet Deep Sensing Algorithms har fått såkalt CE-merking, som betyr at produktet består alle sikkerhets-, helse- og miljøkrav i EU, skriver den finske kringkasteren YLE.

  Det er den første testen av sitt slag, og ventes særlig å bli tatt i bruk på flyplasser og grensekontroller. Selskapets direktør Pekka Rissanen foreslår også at den tas i bruk i bedrifts- og skolehelsetjenester, samt tannhelsetjenesten.

  Testen fungerer ved at personen puster inn i et håndholdt apparat, der nanosensorer analyserer pusten deres. Testresultatet kan så leses av i løpet av 45 sekunder.

  teaser
  17. januar
  Fattige land har måttet takke nei til millioner av vaksinedoser med kort levetid
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Her blir Christina vaksinert på apoteket: – Har vært stor interesse
  Vera Fonnes setter vaksine på Christina Barmen Paus
  Vera Fonnes setter vaksine på Christina Barmen Paus Foto: Tor Høvik

  I dag åpnet Bergen kommune opp for at du kan få satt koronavaksine på flere av byens apotek.

  Totalt 36 apotek i kommunen deltar i ordningen.

  Daglig leder ved Apotek 1 i Nygårdsgaten, Vera Fonnes, stod mandag formiddag klar til å sette vaksiner.

  – Hittil har det gått kjempefint. Det har vært stor interesse og stor pågang, sier hun.

  Fonnes har ikke tall på hvor mange som har benyttet seg av muligheten mandag, men sier tilbakemeldingene er gode.

  – Mange setter pris på at det er lett tilgjengelig og at man slipper reisevei.

  Christina Barmen Paus
  Christina Barmen Paus Foto: Tor Høvik

  En av dem som benyttet seg av muligheten, er Christina Barmen Paus. Hun fikk satt en tredje dose med Pfizer av Fonnes.

  – Jeg synes det er et supert tilbud, og tror det gjør vaksinasjon mer tilgjengelig for mange. Spesielt studenter som ikke er folkeregistrert i Bergen, sier Paus.

  Apotekene tilbyr både første, andre og tredje dose av vaksinen. Vaksinetid må bestilles på forhånd, og de som vaksinerer seg må forholde seg til vaksinetypen som det aktuelle apoteket har tilgjengelig til enhver tid.

  Det er gratis å få satt vaksinen på apotek.

 • av NTB
  DEL
  Varsler nye endringer i Tisk-strategien
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet ber kommunene ha lagerkapasitet til å kunne ta imot mange hurtigtester framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet ber kommunene ha lagerkapasitet til å kunne ta imot mange hurtigtester framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Helsedirektoratet skriver i et brev til kommunene at det kan komme enda flere endringer i smittesporingsstrategien Tisk om omtrent 14 dager.

  – Endringene vil innebære betydelig økt bruk av tester – primært selvtester, heter det i brevet fra direktoratet.

  Kommunene får også vite at regjeringen ønsker at testing i stor grad skal erstatte karantene for alle nærkontakter, også husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

  For husstandsmedlemmer og tilsvarende nære gjelder fremdeles karantenekravet som ble innført i midten av desember 2021. Dette går ut på at alle nærkontakter som er husstandsmedlem eller tilsvarende nær til en smittet person, som hovedregel skal i smittekarantene i 10 døgn.

  I forkant av de eventuelle endringene ber Helsedirektoratet om at kommunene og statsforvalterne bygger opp lagerkapasiteten slik at kommunen kan lagre et antall selvtester tilsvarende minst to ganger innbyggertallet i kommunen og oppretter informasjon om og logistikk for utlevering av selvtester.

  teaser
  13. januar
  Nå får du større ansvar dersom du blir koronasmittet
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  234 nye smittetilfeller Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Bergen kommune melder mandag om 234 nye smittetilfeller.

  Søndag var det 1848 personer som testet seg.

  – Mange vil bli smittet, men det er viktig at ikke for mange blir smittet samtidig da dette vil føre til stort fravær i helse- og omsorgstjenestene og påvirke muligheten til å gi nødvendige tjenester til hjelpetrengende innbyggere, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  I snitt er det registrert 383 koronatilfeller pr. dag de siste syv dagene. For en uke siden var tilsvarende tall 239.

  Mandag har åtte beboere på sykehjem i Bergen kommune påvist koronaviruset.

 • av Sigrid Haaland
  DEL
  Koronapasient får intensivbehandling på Stord

  Det er mandag to koronapasienter på Stord sjukehus. En av disse får intensivbehandling, melder Helse Fonna.

  Denne pasienten er over 65 år.

 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet skal publisere totalt antall sykehusinnlagte pasienter
  Intensivavdelingen på Ahus behandler koronapasienter som er i en kritisk situasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Intensivavdelingen på Ahus behandler koronapasienter som er i en kritisk situasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Framover skal Helsedirektoratet legge fram daglige tall over det totale antallet pasienter på somatiske sykehus i Norge.

  I tillegg skal direktoratet rapportere om antall pasienter på intensivavdeling, og andel pasienter med covid-19, opplyser de i en pressemelding.

  Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet sier at det er viktig for helsemyndighetene med daglig oppdatert statistikk om belastningen og utviklingen ved sykehusene for planlegging og koordinering av spesialisthelsetjenesten.

  – Særlig i forbindelse med håndtering av pandemien og de konsekvenser denne har for aktiviteten i spesialisthelsetjenesten, sier han.

  Av de totalt 261 som var innlagt på intensivavdelingene søndag, var 29,1 prosent pasienter med positiv koronatest.

  Den nye statistikkvisningen skal oppdateres daglig.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  17 innlagde koronapasientar i Bergen
  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Måndag er totalt 17 pasientar innlagde med korona på sjukehusa i Bergen. Fem av dei ligg på intensiven.

  Talet på innlagde er to færre enn dagen før.

  Tolv av dei innlagde ligg på Haukeland universitetssjukehus, av dei er to vaksne i alderen 18–64 år på intensivavdelinga.

  Haraldsplass diakonale sjukehus har fem covid-pasientar måndag der tre får intensivbehandling.

  Måndag var 240 koronasmitta pasientar innlagde på sjukehus i Noreg. Det er ei auke på ni pasientar frå dagen før.

  79 av pasientane ligg på intensivavdeling, av dei får 55 respiratorbehandling.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Nå er greske eldre pålagt å vaksinere seg

  Om man er 60 år eller eldre og ikke har vaksinert seg mot koronaviruset, risikerer man nå å få bot i Hellas.

  Påbudet om vaksinering for eldre trådte i kraft mandag. Boten for å bryte påbudet ligger på rundt 1000 kroner.

  Inntektene fra bøter skal brukes for å finansiere greske sykehus. Allerede før påbudet trådte i kraft har det vist seg å være svært effektivt. Siden regelen ble kunngjort sent i november har drøyt 217.000 greske eldre latt seg vaksinere, slik at andelen vaksinerte i denne aldersgruppa nå ligger på rundt 90 prosent.

  Statsminister Kyriakos Mitsotakis har utelukket obligatorisk vaksinering for andre aldersgrupper. Grunnen til at det er innført påbud for eldre er fordi det i stor grad var de som ble innlagt med alvorlig koronasykdom, sier han.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Fem covid-pasienter innlagt på Haraldsplass
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Mandag morgen er det fem pasienter med covid-19 som er innlagt på Haraldsplass, opplyser sykehuset på sine nettsider.

  Tre av pasientene får intensivbehandling.

  teaser
  16. januar
  Dette veit vi om koronainnlagde gjennom pandemien
 • av NTB
  DEL
  FHI venter smittetopp ved månedsskiftet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Den pågående smittebølgen vil trolig nå toppen ved månedsskiftet eller tidlig i februar, anslår Folkehelseinstituttet (FHI).

  De venter også at antallet sykehusinnleggelser vil gå ned på dette tidspunktet, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI til VG.

  – I Sør-Afrika hadde de veldig rask økning i smitte, og så fikk de en ganske rask nedgang også etter de hadde vært gjennom smittetoppen, sier Vold.

  Ifølge FHIs siste beregninger av hvordan smitten vil utvikle seg framover, vil færre enn 50.000 bli smittet med dagens tiltaksnivå. Scenarioet tilsier mellom 100 og 400 innleggelser per dag. Det betyr mellom 500 og 2.500 innlagte pasienter samtidig og mellom 25 og 150 innlagte på respiratorbehandling.

 • av NTB
  DEL
  Nær halvparten sier de er lite bekymret for å få korona
  Foto: Javad Parsa / NTB

  45 prosent svarer at de er lite eller svært lite bekymret for å få korona i en ny spørreundersøkelse fra Norstat.

  Totalt 1000 mennesker har svart på undersøkelsen, som er gjort for NRK. Den viser at det er aldersgruppen 50–59 år som er minst bekymret, samt at menn er mindre bekymret enn kvinner.

  Psykolog Peder Kjøs sier til NRK at han ikke er overrasket.

  – Jeg tror man blir sliten og lei av å være redd på et vis. Etter en tid når man en grense for hvor lenge man greier å gå og være aktivt bekymret, sier han.

 • av NTB
  DEL
  30-dobling i antall andregangssmittede etter omikrons inntog
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  I første uke av 2022 var det 30 ganger flere som ble reinfisert enn i uken før omikronvarianten først ble oppdaget i Norge.

  I uke 47 ble 59 personer registrert smittet for andre gang. Uke 48, da omikron ankom Norge, var tallet 106. Siden har antallet tilfeller eksplodert, skriver Aftenposten, som henviser til FHIs ukerapport for uke én.

  Totalt gjennom pandemien har 3756 personer blitt smittet dobbelt. 38 prosent av tilfellene har skjedd i løpet av fem uker opp til og med uke én.

  Økende smitte i samfunnet medfører økning i antallet som smittes på nytt, skriver Aftenposten, som også peker på at omikronvarianten omgår immunitet.

  Mens kun 0,3 prosent av dem som ble smittet av deltavarianten hadde vært smittet fra før, er andelen 3,8 prosent for omikronsmittede.

  teaser
  15. januar
  Anne Line (26) fikk negativt svar på tre hurtigtester. Så tok hun PCR-test.
 • av Anders Haga, NTB
  DEL
  7604 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 7604 koronasmittede i Norge. Det er 3420 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke var det 465 nye tilfeller.

  Søndag var 231 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

 • av Gloria Andersen
  DEL
  Smitterekord i Øygarden

  Søndag 16. januar er det påvist 68 nye koronatilfeller i Øygarden.

  Fra 10. til 16 januar har 316 innbyggere i Øygarden fått påvist smitte. Dette er det høyeste smittetallet pr. uke for kommunen siden mars 2020. 524 personer har tatt PCR-test denne uken.

  I løpet av den første uken i januar var det 183 som testet positivt for korona. Da var det 378 personer som tok PCR-test.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  280 nye smittetilfeller i Bergen

  Det er registrert 280 nye smittetilfeller i Bergen, melder Bergen kommune.

  – Smittetallene i Bergen det siste døgnet følger de nasjonale tallene og er lavere fordi færre tester seg i helgen, uttaler assisterende smittevernoverlege Kjell Haug.

  Basert på gjennomsnittlig smittetall har det vært en smitteøkning på 77 prosent siste syv dager.

  – Aldersgruppen under 20 år utgjør nå 40 prosent, mens 49 prosent er mellom 20 og 49 år og 11 prosent er 50 år eller mer, sier Haug.

  Det er ikke opplyst om hvor mange som testet seg det siste døgnet.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  19 innlagt med korona i Bergen
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Søndag er det 12 personer som var innlagt med korona på Haukeland universitetssykehus. Det er to flere enn lørdag.

  To av personene får intensivbehandling, én flere enn på lørdag.

  Det er også syv pasienter som er innlagt på Haraldsplass. Det er én flere enn på lørdag.

  Tre av pasientene får intensivbehandling, opplyser sykehuset. Det samme som dagen før.

 • av NTB
  DEL
  Kina har registrert lokalt overført omikron-smitte

  Kina har registrert sitt første tilfelle av lokalt overført omikron-smitte. Tidligere har varianten kun blitt koblet til smitte med opphav i utlandet.

  Søndag ble det registrert i alt 65 lokalt overførte smittetilfeller i Kina, hvorav ett i Beijing, som i februar er vertsby for OL.

  Selv om antallet er lavt, vil omikronvarianten trolig bli en utfordring for Kinas nullsmitte-strategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

  Minst fire andre områder i Kina har rapportert om koronatilfeller forårsaket av den svært smittsomme varianten. Blant annet gjelder dette i kystbyen Tianjin, som ligger like ved Beijing.

 • av Anders Haga, NTB
  DEL
  8477 nye smittede i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 8477 koronasmittede i Norge. Det er 3189 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke ble det meldt om 637 nye smittede.

  I alt har 504.789 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Lørdag var 228 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 24 færre enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  25.000 nye smittede i Danmark – antallet innlagte faller

  Det siste døgnet har Danmark registrert 25.034 koronatilfeller, men antallet koronainnlagte ved sykehusene har gått ned.

  Lørdag var 711 pasienter innlagt ved danske sykehus med koronasykdom. Det er 46 færre enn fredag.

  Av de 25.034 registrerte smittetilfellene var 1644 reinfeksjoner, altså smittede som tidligere har vært smittet av koronaviruset.

  Smittetallene er blant de høyeste i Danmark siden pandemien startet, og landet har registrert over 20.000 smittede fem døgn på rad.

 • av NTB
  DEL
  228 innlagt på sykehus

  Lørdag var 228 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 24 pasienter fra dagen før.

  79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling.

  Det er tre færre på respirator og én flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag.

  147 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 46 er innlagt i Helse vest, 26 er innlagt i Helse Midt-Norge, og ni er innlagt i Helse nord.

  60 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, 14 er innlagt hos Helse vest, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, og to er innlagt hos Helse nord.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  Ny smitterekord i Bergen: 516 nye smittetilfeller
  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Lørdag satte Bergen en ny smitterekord med 516 nye smittetilfeller. Forrige rekord var den 9. desember, og var på 471 smittetilfeller.

  – Dette er det høyeste smittetallet vi har hatt i Bergen, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug.

  – Siste døgn har det vært en klar smitteøkning i alderen 6–19 år, mens smittetallene for de øvrige aldersgruppene er ganske stabile, opplyser Haug videre.

  Av de smittede er 39 prosent under 20 år, 52 prosent mellom 20 og 49 år, mens ni prosent var 50 år eller eldre.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 356 koronatilfeller pr. dag.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  16 koronasmittede innlagt på sykehus i Bergen
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Totalt 16 pasienter er innlagt med koronasmitte på Haukeland universitetssjukehus og på Haraldsplass lørdag. Det er en én flere enn fredag.

  Ti av pasientene er innlagt på Haukeland, hvor én pasient får intensivbehandling.

  De resterende seks pasientene er innlagt på Haraldsplass, hvor tre pasienter får intensivbehandling.

 • av Anders Haga
  DEL
  Ny smitterekord i Norge: 12.360 siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 12.360 koronasmittede i Norge. Det er 6200 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke ble det registrert 619 nye smittede.

  Fredag var 252 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  FHI sjekker om vi må teste oss annerledes
  Fagfolk kan teste deg både i munn og nese, men hurtigtestene vi bruker hjemme er bare godkjent for nesen. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
  Fagfolk kan teste deg både i munn og nese, men hurtigtestene vi bruker hjemme er bare godkjent for nesen. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

  Folkehelseinstituttet skal se på om vi må stikke hurtigtesten i nesen eller munnen for å avdekke omikronsmitte.

  Lege Joakim Øverbø i FHI sier til Aftenposten at europeiske leger nå klør seg i hodet etter å ha hørt enkelthistoriene om folk som tester negativt i nesen, for så å teste positivt i halsen.

  FHI ber derfor kommuneleger rundt om i landet om tilbakemelding på hva som funker best: Nesen eller munnen.

  – Dette er noe vi ser på. Men vi er fortsatt usikre på om det er noen forskjell i hvilken testmetode som er mest effektiv i å fange opp dette, sier Øverbø.

  Hurtigtestene vi bruker i Norge i dag er ikke godkjent for bruk i munnen. I både England og Israel bruker de hurtigtester i både nesen og halsen.

  Et spørsmål FHI undersøker om man må stikke pinnen langt ned i halsen, eller om det holder å få spytt på den.

 • av NTB
  DEL
  70.000 over 65 år har ikke fått tredje dose

  Samtidig som regjeringen letter på koronatiltakene, mangler 70.000 eldre tredje dose med koronavaksine, ifølge FHI.

  Ifølge Folkehelseinstituttet gjelder tallene personer over 65 år som allerede har fått to doser.

  Til nå har 4.296.975 personer mottatt første dose, og 3.950.280 har mottatt andre dose. 2.169.110 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 40,2 prosent av befolkningen.

 • av NTB
  DEL
  Ny undersøkelse: Nesten null smitte på kulturarrangementer
  Folketeateret har plass til over 1.400 publikummere, men i dag får de bare lov til å slippe inn 200. Foto: Ørn Borgen / NTB
  Folketeateret har plass til over 1.400 publikummere, men i dag får de bare lov til å slippe inn 200. Foto: Ørn Borgen / NTB

  Siden mars i fjor har det nesten ikke vært sporet koronasmitte på store scener i Norge, viser en ny undersøkelse. Kulturlivet krever at det åpnes mer.

  Scenekvelder ved Folketeateret har hentet smittetall fra 13 store scener fra mars 2020, da pandemien brøt ut i Norge, viser undersøkelsen som NTB har fått tilgang til.

  Nesten 900.000 publikummere deltok på i alt 3.163 arrangementer på blant annet Folketeateret i Oslo, Olavshallen i Trondheim og Grieghallen i Bergen.

  I denne perioden ble det avdekket tilfeller av koronasmitte bare 39 ganger.

  Videre er det ifølge undersøkelsen avdekket null tilfeller av videresmitte.

  Regjeringen hevet torsdag publikumsgrensen fra 50 til 200 personer. Men det er langt fra nok, mener Atle Halstensen i Scenekvelder.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Bergen får over 70.000 selvtester neste uke
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Neste uke får Vestland fylkeskommune nesten 150.000 selvtester, ifølge en oversikt som Statsforvalteren i Vestland har sendt ut til kommunene og helseforetakene.

  – Vi har en tid hatt en mangelsituasjon når det gjelder tilgang på hurtigtester, men det er i ferd med å snu, heter det i et referat fra møte mellom Statsforvalter og kommunene.

  Flesteparten av neste ukes selvtester går til Bergen, som får 73.600 tester. Ellers fordeler testene seg blant annet slik:

  • Alver: 4200
  • Bjørnafjorden: 13.600
  • Ullensvang: 16.150
  • Voss: 11.050
  • Øygarden: 30.600

  Regjeringen annonserte torsdag at de vil gjøre store endringer i TISK-strategien, som innebærer mer testing og mindre karantene fremover.

  teaser
  14. januar
  Smittesporing og karantene blir langt på vei historie. Det gikk ikke lenger.
 • av NTB
  DEL
  Nesten samtlige OUS-prøver viser omikron – slutter å sekvensere

  97 prosent av de analyserte koronaprøvene viser omikronvarianten ved Oslo universitetssykehus (OUS). Nå avsluttes arbeidet med å sekvensere for omikron.

  – Vi fikk tidlig en indikasjon på at dette var en mer smittsom variant og har sett fra tidligere varianter at når det er mer smittsomt, tar det rett og slett over, sier avdelingsleder Fredrik Müller ved avdeling for mikrobiologi ved OUS til VG.

  Til sammenligning var det kun 1 prosent av de analyserte prøvene som viste omikron ved inngangen av desember. Etter en halvannen måned avsluttes nå arbeidet med å undersøke alle prøvene for omikron.

  – Folkehelseinstituttet har sagt at når varianten kommer over 90 prosent, er det ikke nødvendig å gjøre denne undersøkelsen av varianter. Vi slutter med det i disse dager, sier Müller.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt gult nivå for de yngste Oslo-elevene

  Barnehagene og skolene opp til ungdomsskolenivå fortsetter på gult nivå i Oslo.

  Regjeringen har nå bedt kommunene om selv å vurdere den lokale smittesituasjonen og tilpasse tiltakene deretter.

  Det er en god beslutning og et ansvar som Oslo kommune er beredt til å ta, sier byråd Sunniva Holmås Eidsvoll for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune.

  I hovedstaden fortsetter gult nivå for alle trinn opp til ungdomsskolen, mens det blir grønt nivå for videregående elever.

  – Beslutningen vi nå har gjort, er basert på vurderinger av den lokale smittesituasjonen og faglige vurderinger knyttet til tiltaksnivå i skolen. Vi vil bruke neste uke på å se på helheten av konsekvensene i de nye nasjonale anbefalingene og smittesituasjonen i Oslo og vil deretter foreta nye vurderinger av tiltaksnivå i grunnskoler og barnehage, sier hun.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Innfører grønt nivå i skoler og barnehager i Bergen
  Foto: Bård Bøe (arkiv)

  I en pressemelding fra byrådet i Bergen kommer det frem at kommunen nå innfører grønt nivå i barnehager, skoler og på SFO.

  Pr. nå er alle grunnskolene i Bergen på gult nivå, men på gårsdagens pressekonferanse la regjeringen frem at det ikke lenger er forskriftsfestet nasjonalt tiltaksnivå på gult i barnehager, barne- og ungdomsskoler og SFO.

  Det er derfor opp til den enkelte kommune å gjøre egne vurderinger etter den lokale situasjonen.

  Den har altså byrådet nå bestemt skal ligge på grønt i bergensskolen.

  – I dag har vi drøftet tiltaksnivået i skolene og barnehagene med de ansatte og mottatt deres innspill. Vi har mottatt en klar faglig anbefaling fra smittevernoverlegen om å gå over til grønt nivå. I tillegg ligger antallet smittede i Bergen nå under landsgjennomsnittet, og den lokale smittesituasjonen tilsier ikke at vi har behov for strengere tiltak enn landet for øvrig, sier Endre Tvinnereim, byråd for barnehage, skole og idrett.

  Endringen trer i kraft fra tirsdag neste uke.

  BT RETTER: I en tidligere versjon av dette innlegget stod det at endringen trer i kraft mandag førstkommende. Det riktige er at endringen trer i kraft tirsdag. Rettelsen ble gjort 14.01.2022 kl. 13.40.

  teaser
  14. januar
  Derfor mener de vi kan leve med høye smittetall
 • av Marianne Nilsen
  DEL
  445 nye smittetilfeller i Bergen
  Foto: Paul S. Amundsen(arkiv)

  Fredag er det registrert 445 nye smittede i Bergen siste døgn.

  – Tallene fortsetter å stige. Dagens tall er 44 flere enn dagen før, og vi har hatt en smitteøkning på 54 prosent de siste syv dager. Lettelsene regjeringen innførte i går er nødvendige, men gjør samtidig at vi må være innstilte på økning i smittetall også i tiden fremover, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i en pressemelding.

  Torsdag var det 401 nye smittede siden forrige rapport.

  teaser
  14. januar
  Derfor mener de vi kan leve med høye smittetall
 • av NTB
  DEL
  Kina skjerper smittetiltak før OL
  I Tianjin må innbyggerne gjennom en tredje runde med massetesting.
  I Tianjin må innbyggerne gjennom en tredje runde med massetesting. Foto: Foto: Chinatopix via AP / NTB

  Kinas strammer til sine allerede svært strenge smitteverntiltak litt over to uker før landet skal arrangere OL.

  Skjerpingen gjelder både Beijing og landet for øvrig. Samtidig fortsetter det å dukke opp smitteutbrudd i ulike deler av landet, noe som fører til harde nedstenginger for å kvele smitten så raskt som mulig.

  Blant tiltakene er en ordre om at barn ved internasjonale skoler skal testes fra og med neste uke, samt at flypassasjerer som har vært i transitt, nektes innreise

 • av NTB
  DEL
  Kulturbransjen med samlet krav om koronapass
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Innfør midlertidig bruk av koronasertifikat så fort som mulig, heter det i et brev til helsemyndighetene fra seks av landets største kulturorganisasjoner.

  Produsent Karianne Jæger i Scenekvelder, som produserer musikaler for Folketeatret, tordner mot antallsbegrensningen og sier 200 mennesker i salen er «ingenting». Scenekvelder arrangerer en demonstrasjon utenfor Stortinget 19. januar.

  – Vi forsøker å samle hele bransjen for å signalisere at strenge smitteverntiltak kveler kultursektoren. Ære være utelivsbransjen, de har gjort en formidabel innsats og er et eksempel til etterfølgelse. Nå må kulturbransjen samle seg til kamp, sier hun til VG.

  teaser
  14. januar
  Kulturbransjen med samlet krav om koronapass: Varsler demonstrasjon
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Åpner for vaksinering av barn og unge
  Foto: Heiko Junge / NTB (arkiv)

  I en pressemelding fra regjeringen kommer det frem at barn mellom fem og elleve år nå kan få koronavaksinen.

  «Foreldre og foresatte som ønsker det, får tilbud om å vaksinere sine barn som er mellom 5 og 11 år» står det i meldingen.

  Vaksineringen er frivillig, og det gis ingen generell anbefaling om å vaksinere alle barn i denne aldersgruppen.

  FHI anbefaler også at ungdommer i aldersgruppen 12–15 år kan få tilbud om dose to.

  – Det er likevel ikke en generell anbefaling om å ta vaksine da den største nytten allerede foreligger med første dose og dose to kan gi noe økt risiko for hjertemuskelbetennelse, står det i pressemeldingen

 • av NTB
  DEL
  TV 2: Forsvaret forlenger vaksinebistanden
  Foto: Fredrik Hagen / NTB

  Forsvaret forlenger bistanden på vaksineringen ut januar. Det bekrefter forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp) til TV 2.

  Forsvarsministeren sier at de forlenger ordningen fordi de har blitt bedt om det, og fordi det fortsatt er mange som ikke har fått mulighet til å ta en tredje dose.

  Så langt har forsvaret satt cirka 37.000 vaksinedoser.

  – Forsvaret har bidratt til økt koronavaksinering i befolkningen. Nå forlenger vi engasjementet ut januar, og bidrar så langt forsvaret klarer, sier Odd Roger Enoksen til kanalen.

 • av Målfrid Bordvik
  DEL
  No står omikron for over 90 prosent av smittetilfella i Bergen
  Eit tilfeldig utval prøver er analysert for virusvariant. Resultatet viser at omikron står for over 90 prosent.
  Eit tilfeldig utval prøver er analysert for virusvariant. Resultatet viser at omikron står for over 90 prosent. Foto: Geir Martin Strande (arkiv)

  Denne veka har laboratoriet på Haukeland sjekka omikron-andelen i eit tilfeldig utval prøver.

  Blant dei positive prøvane som blei plukka ut for analyse torsdag, var 140 omikron og fire deltavirus. Det vil seie at omikron stod for 97 prosent av smittetilfella i det representative utvalet.

  – Den siste halvanna veka har omikron heilt overtatt marknaden i Bergen, seier Elling Ulvestad, avdelingssjef på mikrobiologisk avdeling på Haukeland universitetssjukehus.

  Onsdag stod også omikron for over 90 prosent av tilfella, då 157 var omikron og 11 delta i utvalet.

  Det var i byrjinga av januar at omikron blei dominerande i Bergen med over halvparten av smittetilfella.

  teaser
  13. januar
  Snart kan Haukeland analysere 7000 tester daglig
 • av Marianne Nilsen
  DEL
  15 innlagt på sykehus i Bergen
  Foto: Alice Bratshaug

  På Haraldsplass Diakonale Sykehus er det seks pasienter innlagt med covid​​-19 fredag.

  Tre av dem får intensivbehandling.

  Torsdag var det syv innlagt på sykehuset.

  På Haukeland universitetssjukehus var det ti pasienter innlagt torsdag. Fredag er det ni innlagte. Én person får intensivbehandling.

  Nasjonalt var 252 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge fredag. Det er en økning på ni pasienter fra dagen før.

  78 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 58 respiratorbehandling.

  BT RETTER: I en tidligere versjon sto det at fem fikk intensiv­behandling på Haraldsplass. Sykehuset oppga feil tall. Det riktige antallet er tre. Rettet 14.01.21 klokken 10.08.

  teaser
  13. januar
  Dette er de nye koronareglene
 • av NTB
  DEL
  Flyplassen i Hongkong forbyr mellomlandinger
  Foto: Vincent Yu / NTB

  Passasjerer fra mer enn 150 forskjellige land vil ikke lenger kunne mellomlande i Hongkong.

  Forbudet er den siste opptrappingen av Hongkongs strenge reisebegrensninger for å hindre koronasmitte.

  På listen over berørte land står blant annet Norge, Storbritannia, USA, Sverige, Frankrike og Danmark.

  – Transittjenester via Hongkongs internasjonale lufthavn for personer som har oppholdt seg i disse landene de siste 21 dagene vil bli suspendert, skriver flyplassen på nettsiden.

  Tiltaket trer i kraft søndag, og vil i første omgang vare i en måned.

  teaser
  13. januar
  Dugnaden er over, hvorfor får vi ikke gå hjem?
 • av Anders Haga, NTB
  DEL
  11.597 smittede siste døgn. Færre innlagte.

  Det siste døgnet er det registrert 11.597 koronasmittede i Norge. Det er 3.718 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke ble det registrert 851 nye tilfeller av koronasmittede i går.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 7.888 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 5.360, så trenden er stigende.

  Torsdag var 243 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 21 færre enn dagen før.

  teaser
  13. januar
  Snart kan Haukeland analysere 7000 tester daglig
 • av Kristin Jansen
  DEL
  Slutt på fritidskarantenen
  Foto: Rune Sævig

  Den omstridte fritidskarantenen for ansatte i skoler og barnehager faller nå bort. Svært mange lærere og andre ansatte har etter jul vært i karantene på fritiden, men likevel vært nødt til å møte på jobb.

  - Vi er fornøyde med at lærernes spesielle karantenebestemmelser faller bort. Disse har vært fullstendig urimelig og etter vår vurdering et klart uforholdsmessig inngrep. Det er mange lærerne som nå blir glad for å slippe ut fra det de opplever som en husarrest, skriver Erik Lilleheil som er nestleder i Utdanningsforbundet i Bergen i en e-post.

  Årsaken til at denne ordningen nå faller bort er at det ikke lenger er krav om karantene for såkalte øvrige nærkontakter.

 • av Anders Haga
  DEL
  Regjeringen vil gi restaurantene to bordserveringer
  Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap)
  Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) Foto: Terje Bendiksby/NTB

  På spørsmål om hvorfor regjeringen har landet på skjenkestopp akkurat klokken 2300, svarer helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at de fikk en smittevernfaglig vurdering på at det var mulig å åpne opp for skjenking.

  - Og så har vi hatt dialog med næringene som er berørt og lyttet til dem. Vi slår fast at skjenking må gjennomføres smittevernfaglig. Servering skal skje ved bord og avstand skal ivaretas. For restaurantene betyr dette at de får mulighet til to bordsettinger, sier Kjerkol til BT.

  Dette er viktig for næringen, påpeker statsråden.

  - Men det er det smittevernfaglige aspektet som er det viktigste.

 • av NTB
  DEL
  Guldvog tror Norge kan takle smitte på 5 prosent av befolkningen
  Høyt antall sykmeldte kan føre til at noen kommuner i kortere perioder vil gi et dårligere tilbud enn normalt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Høyt antall sykmeldte kan føre til at noen kommuner i kortere perioder vil gi et dårligere tilbud enn normalt, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Som følge av høy smitte vil enkelte kommuner få perioder med redusert tilbud, tror helsedirektør Bjørn Guldvog, men landet som helhet kan takle mye smitte.

  Guldvog understreker at det er forskjeller mellom kommunene. Om lag en tredel melder om kapasitetsutfordringer – noe som også er knyttet til dagens regime for testing og smittesporing.

  Guldvog mener at landet som helhet vil være i stand til å tåle et smittepress på 5 prosent uten at kommunehelsetjenesten bryter sammen.

 • av NTB
  DEL
  Studenter skal ha mer fysisk undervisning

  Regjeringen opphever kravet om digital undervisning og eksamen på høyskoler, universiteter og fagskoler.

  Hovedregelen fremover er at alle studenter skal ha deler av undervisningen sin på campus. Regjeringen anbefaler jevnlig testing og at det er maksimalt 30 personer i klasseromsundervisning.

  I auditorier kan det være inntil 200 personer med faste tilviste plasser.

  Studiestedene må følge de generelle smittevernrådene: Å holde meteren og lufte, og ansatte og studenter med symptomer må holde seg hjemme.

  Selv om hovedregelen fortsatt er hjemmekontor, blir det også noe mer rom for å være fysisk på jobb for ansatte, heter det i pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet. Tiltakene gjelder fra midnatt natt til fredag.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen vurderer å innføre koronapass

  Helseministeren og statsministeren sier at koronasertifikat er oppe til vurdering og at saken er sendt til fagetatene.

  – Vi har vurdert det, og vil vurdere det i fortsettelsen også, sa helseminister Ingvild Kjerkol på spørsmål om innføring av koronapass.

  Det fremgår i helsemyndighetenes faglige grunnlag at FHI ikke vil anbefale bruk av koronasertifikat som et forebyggende tiltak i Norge.

  Kjerkol understreket at lovhjemmelen for koronapass i dag gjelder for lettelser i tiltak som kan innføres av kommunene. Hun sa at det trengs en ny lovhjemmel for å bruke det på en annen måte.

  – Det er et forslag vi sender på høring, men da må Stortinget se på det, og da tar det lengre tid, sa Kjerkol.

 • av Marita Ramsvik
  DEL
  TISK-strategien endres

  Regjeringen gjør nå endringer i strategien om testing, isolering, sporing og karantene (TISK).

  Kommunale ressurser til TISK skal fremover brukes der konsekvensen av smittespredning er størst, skriver regjeringen i en pressemelding.

  Det betyr at den enkelte nå skal sørge for å varsle sine nærkontakter ved positiv koronatest, skriver regjeringen.

  – For at de som er smittet skal kunne gjennomføre dette, må de få god og enkel informasjon om hva smittesporing innebærer og hva man bør gjøre. Dette har etatene allerede fått oppdrag om å utarbeide, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Kjerkhol: – Vi må tåle å bli smittet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  – Tidligere har vi slått smittebølgene ned, nå er poenget er å holde kontroll og hindre at for mange blir smittet på en gang, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap).

  Hun mener vi nå står i et veiskille i pandemien fordi omikron er mer smittsomt, men mindre farlig enn sine forgjengere.

  – Jeg håper omikronbølgen er den siste bølgen, men nå må vi tåle å bli smittet. Så skal vi gjøre det vi kan for å gi forutsigbarhet til næringsliv og helsetjenesten, sier hun.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Trettebergstuen: – Vent med stevner, arrangementer og cuper
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kulturminister Anette Trettebergstuen la frem flere lettelser for kultur og idrett.

  Utendørs arrangementer tilknyttet organisert kultur-, idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år kan skje uten antallsbegrensning for deltakerne og med et nødvendig antall voksne.

  Hun anbefaler likevel å holde tilbake på noe.

  – Vent med stevner, arrangementer og cuper, sier hun.

 • av Ruben Andre Mjåtveit Njøtøy
  DEL
  Mener tiltak er et steg i riktig retning: – Men for nattklubber og puber er det like håpløst
  Frode Pedersen, gründer og medeier av Inside Rock Bar.
  Frode Pedersen, gründer og medeier av Inside Rock Bar. Foto: Eirik Brekke

  Frode Pedersen, gründer og medeier av Inside Rock Bar, følger pressekonferansen fra utestedet. Han ler i det statsminister Jonas Gahr Støre sier at koronatiltakene har virket.

  – Bransjen har vært stengt, og smitten er høyere enn noensinne, sier Pedersen.

  Men regjeringens lettelse av skjenkestoppen er et steg i riktig retning, sier han.

  – Det er positivt for de som serverer mat, men for nattklubber og puber er det like håpløst. De som tror det blir fullt alle steder tar helt feil. Det blir det neppe, sier han.

  Han er ikke sikker på om alle permitterte ansatte kan komme tilbake med det første.

  – I Bergen håper jeg samtlige kan etter hvert være tilbake på jobb. Det spørs hvordan helgen blir. Vi må se hvordan folk reagerer først og ta det der etter, sier han.

  teaser
  13. januar
  Nå åpner ølkranene igjen: – Et steg på riktig vei
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Brenna: – Opphever krav om digital undervisning i høyere utdanning
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Utdanningsminister Tonje Brenna (Ap) redegjorde for de nye reglene for grunnskolen og videregående opplæring. De opphever gult og rødt nivå og ber kommunene selv ta kontroll.

  – Det blir opp til kommunene å bestemme hvilket nivå skolene skal drives på, sier hun.

  Samtidig som skolene åpner opp, opphever regjeringen også krav om digital undervisning og eksamen i høyere utdanning.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen innfører grønt nivå på videregående skoler

  Det blir slutt på undervisning på rødt nivå på videregående skoler og i voksenopplæringen.

  Kommunene bes om å følge utviklingen i smittesituasjonen og justere tiltaksnivået i tråd med utviklingen, heter det i tiltakene som regjeringen kom med torsdag kveld.

  Barnehager og skoler må ha beredskap for rask overgang til strengere tiltaksnivå, påpekes det.

 • av NTB, Marita Ramsvik
  DEL
  Karantenereglene endres

  Smittekarantene for øvrige nærkontakter til smittede personer, altså ikke husstandsmedlemmer eller tilsvarende nære, blir erstattet av et testregime.

  Øvrige nærkontakter anbefales å teste seg 3 dager etter nærkontakt, og ny test 2 dager senere (dag 5), men ikke å gå i karantene.

  Ellers må husstandsmedlemmer, eller tilsvarende nære den smittede, fremdeles i smittekarantene i 10 døgn etter siste nærkontakt.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Vedum: – Gir 20,2 milliarder kroner i koronastøtte
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) redegjør for hvordan de 20,2 milliarder kronene regjeringen har satt av til koronastøtte i denne omgang er fordelt.

  Disse er blant tiltakene som får midler:

  • 6,8 milliarder kroner går til lønnsstøtteordningen
  • 11 milliarder kroner rettes mot samfunnskritiske funksjoner, herunder 1,5 milliarder til sykehusene
  • 1,7 milliarder går til idrett, frivillighet og kultur
 • av Marita Ramsvik
  DEL
  Fortsatt anbefaling om hjemmekontor

  Regjeringen viderefører påbudet om at arbeidsgivere sørger for at ansatte jobber hjemmefra, så lenge dette er praktisk mulig og ikke er til hinder for viktig og nødvendig virksomhet på arbeidsplassen.

  Det opplyser regjeringen i en pressemelding.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Støre: – Vi skal leve med mye smitte
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre slår fast at omikron er en god del mer smittsom enn delta, men at virusvarianten er mindre farlig.

  Det gjør at vi kan leve med høye smittetall, sier han.

  – Vi skal leve med mye smitte. Samtidig kan det blir nødvendig å stramme inn igjen hvis helsetjenesten blir overbelastet, sier han.

  Han legger til at vi de siste ukene har vist at vi klarer å holde kontroll på pandemien.

  – Det skal vi klare i fremtiden også.

 • av Marita Ramsvik
  DEL
  Dette er reglene for arrangementer
  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Dette er noen av de nye tiltakene som gjelder fra midnatt natt til fredag 14. januar:

  • Skjenkestopp fra klokken 23.00 på steder med skjenkebevilling, og man må senest klokken 23.30 slutte å drikke alkohol på skjenkestedet.
  • Skjenking skal skje ved bordene.
  • Private arrangementer på offentlig sted, leide eller lånte lokaler innendørs: maks 30 personer.
  • Private arrangementer utendørs: maks 50 personer.
  • Munnbindpåbud for publikum innendørs.
  • Offentlige arrangementer innendørs uten faste tilviste plasser: maks 30 personer.
  • Offentlige arrangementer innendørs
   med faste tilviste plasser: maks 200 personer.
  • Offentlig arrangementer utendørs uten faste tilviste plasser: maks 100 personer.
  • Offentlig arrangementer utendørs med faste tilviste plasser: tre kohorter med maks 200 personer i hver.
  • Utendørs arrangementer tilknyttet organisert kultur-, idrett- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 kan skje uten antallsbegrensninger for deltakerne og med et nødvendig antall voksne.

  Tiltakene skal vurderes på nytt i starten av februar.

 • av Anders Haga
  DEL
  Vurderer koronasertifikat på arrangementer og serveringssteder
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB (arkiv)

  – Regjeringen er positiv til å differensiere mer mellom vaksinerte og uvaksinerte og vil derfor vurdere dette når det blir mulig å lette ytterligere på tiltakene. Det blir ikke innført strengere forskriftsfestede smitteverntiltak for uvaksinerte enn vaksinerte nå, sier helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) i en pressemelding.

  Her står det at regjeringen har gitt Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i oppdrag å vurdere konkrete forslag til hvordan et koronasertifikat kan tas i bruk.

  På pressekonferansen sier Kjerkol at de ba helsemyndigheten vurdere et koronasertifikat allerede før torsdagens pressekonferanse.

  - Etatene mener ulike tiltak for vaksinerte og uvaksinerte vil ha liten effekt på smittespredning siden uvaksinerte utgjør en så liten andel av befolkningen. Vaksinerte kan også spre smitten videre med omikron.

  Regjeringen ber likevel om en ny vurdering fra direktoratet og FHI.

  - De vurderingene skal være klare om kort tid, sier Kjerkol på torsdagens pressekonferanse.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Vurderer tiltakene på nytt i starten av februar

  Støre sier at tiltakene og lettelsene som nå blir innført vil gjelde fra i morgen av og at de vil bli vurdert på nytt allerede 1. februar.

  Dermed vil de tiltakene som innføres fra i morgen, fredag, ha en varighet på litt i underkant av tre uker.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Opphever gult og rødt nivå i skolen

  Regjeringen opphever krav om gult nivå i barnehager og i grunnskolen.

  – Men vi anbefaler gult nivå der smittesiutasjonen tilsier det. Her må kommunene følge med, sier Støre.

  Han sier også at de opphever rødt nivå på videregående skoler og anbefaler at disse går over til grønt nivå.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Støre: – Kan slippe opp noe, men ikke helt
  Foto: Heiko Junge / NTB (arkiv)

  Statsminister Jonas Gahr Støre (AP) sier flere nå er vaksinert og bedre beskyttet mot korona.

  Samtidig har Norge sikret seg et stort antall selvtester.

  – Det gjør at vi kan lette mange av tiltakene som ble innført for fire uker siden, sier Støre.

  Likevel legger han til:

  – Smittetoppen ligger foran oss. Vi må sikre at smitten ikke stiger for fort. Vi kan slippe opp noe, men ikke slippe opp helt.

 • av NTB
  DEL
  Utdanningsdirektoratet vil bort fra gult nivå

  Utdanningsdirektoratet vil ikke at gult nivå skal gjelde for alle skoler og barnehager i landet. I stedet foreslår de grønt nivå og massetesting.

  – Vi mener at det ikke bør fastsettes nasjonale tiltak i covid-19 forskriften, og i alle fall ikke nasjonalt gult eller rødt nivå. Vi mener det bør innføres en nasjonal anbefaling om grønt nivå i barnehager og skoler, i kombinasjon med jevnlig testing, skriver direktoratet (Udir).

  De anbefaler at tiltakene i skolen skal bestemmes mest mulig lokalt, men støtter helsemyndighetene om at det må være gult nivå fram til kommunene har et godt nok system for testing.

  – Vi er bekymret for hvordan gult nivå påvirker barn og unges sosiale og emosjonelle kompetanser, som følge av restriksjoner som reduserer antall sosiale kontakter i barnehage, skole og fritidsaktiviteter, skriver Udir.

 • av NTB
  DEL
  FHI tror briller beskytter mot koronasmitte

  Folk kan bli smittet av virus gjennom øynene, og FHI tror briller kan gi beskyttelse mot koronasmitte.

  Brillebruk blir neppe påbudt på lik linje med munnbind av den grunn, men et stort forskningsprosjekt skal undersøke om hypotesen stemmer.

  Dråper med virussmitte kan treffe øynene og starte en infeksjon, men det er et uavklart spørsmål i hvor stor grad koronavirus smitter på den måten, sier Atle Fretheim ved FHI til NRK.

  – Det er en del som tyder på at personer med briller sjeldnere blir smittet, sier Fretheim.

 • av NTB
  DEL
  Helseministeren før pressekonferansen: Vil korte ned karantenetiden
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
Foto: Javad Parsa / NTB
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Javad Parsa / NTB

  Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler i forkant av torsdagens pressekonferanse at karantenetiden kommer til å bli kortet ned.

  – Er du fullvaksinert med dose tre, som de fleste i helsetjenesten er, vil det være mindre grunn til lang karantenetid, sier Kjerkol til VG.

  Kuttet i karantenetiden vil gjelde for alle, men Kjerkol legger spesielt vekt på helsetjenesten for å forebygge at det økte sykefraværet som trolig kommer som følge av økende smittetall, ikke skal skape bemanningskrise i helsetjenesten.

  Kjerkol sier ikke hvor mye karantenetiden vil bli kortet ned, men FHI og Helsedirektoratet anbefaler betydelige lettelser, og at man kan slippe karantene ved å teste seg.

 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet venter «stort sykefravær» i løpet av få uker
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet beskriver koronasituasjonen i sitt faglige grunnlag til regjeringen.
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet beskriver koronasituasjonen i sitt faglige grunnlag til regjeringen. Foto: NTB

  Helsedirektoratet ber helsetjenestene og andre samfunnsfunksjoner forberede seg på stort sykefravær og betydelig sykdomsbyrde i løpet av få uker.

  Dette kommer i tillegg til at situasjonen allerede beskrives som utfordrende.

  – Situasjonen i kommunene er fortsatt utfordrende, og antallet kommuner som melder at de har en utfordrende eller kritisk vanskelig tilgang til personell og kritisk kompetanse, har økt, skriver Helsedirektoratet i sine siste faglige råd til regjeringen om koronasituasjonen.

  Driften ved flere av helseforetakene beskrives også som «utfordrende», som følge av høyt antall pasienter kombinert med høyt sykefravær og mangel på personell.

  – Helsedirektoratet vurderer at spesialisthelsetjenesten ikke vil kunne håndtere den forventede omikronbølgen uten å redusere i tilbudet til sine pasienter, heter det i det faglige grunnlaget.

  teaser
  13. januar
  Fakta om anbefalte justeringer av koronatiltak
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Venter leveranser med opp mot 100 millioner hurtigtester

  I flere av anbefalingene fra FHI og Helsedirektoratet åpnes det opp for bruk av selvtester for å kunne holde skoler og barnehager åpne, og for å unngå karantene. Det vil kreve et stort antall selvtester de neste ukene.

  I Helsedirektoratets vurdering kommer det frem at det ventes en leveranse på om lag 50 millioner selvtester og hurtigtester fordelt på de kommende åtte ukene.

  Helsedirektoratet regner også med å ha en ny rammmeavtale for levering av hurtigtester på plass rundt 1. februar. Denne vil gi mulighet for leveranser på opp mot 100 millioner tester fra 1. mars.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Nytt testregime kan kreve syv millioner tester ukentlig

  Helsemyndighetene anbefaler å endre dagens TISK-strategi og legge opp til økt bruk av selvtester.

  – Anslagene viser at de anbefalte testregimer kan medføre et testforbruk som varierer mellom 4,5 millioner og 7,4 millioner tester per uke avhengig av hvilket testregime som besluttes og utvikling av situasjonen med daglige smittetall, heter det i deres vurdering.

  Dagens distribusjonsløsning må i så fall utvides vesentlig slik at kommunene kan forberede seg, mener Helsedirektoratet og FHI.

  – Det kan være et alternativ å utsette endring av test- og karanteneregler i to uker til kommunene har bygget opp et tilstrekkelig lager og forbruksmønsteret er tydeligere avstemt med smittepresset i samfunnet.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Åpner for 200 på arrangement innendørs - så lenge de har tilviste plasser

  Dersom publikum ikke har faste tilviste plasser, mener helsemyndighetene grensen bør vere på 20 personer.

  Dersom man skal ha 200 på sitt arrangement mener helsemyndighetene at det forutsetter forsvarlig smittevern - dette innebærer en meter avstand og munnbindpåbud.

  Siden tiltakene ble innført i desember har denne grensen vært på 50 personer.

  Utendørs foreslås det å åpne for 600 personer med faste plasser, og 100 eller 200 personer uten faste plasser. Her er det også krav om en meter avstand og munnbind.

  teaser
  13. januar
  Fakta om anbefalte justeringer av koronatiltak
 • av NTB, Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Helsedirektoratet og FHI vil erstatte karantene med selvtesting
  Det er gode grunner til å lempe på karanteneplikten, mener direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB
  Det er gode grunner til å lempe på karanteneplikten, mener direktør i Helsedirektoratet Bjørn Guldvog og direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Foto: Heiko Junge / NTB

  Nærkontakter bør få større ansvar med å følge anbefalte testregimer. Dette kan erstatte dagens karanteneordning, mener helsemyndighetene.

  Helsemyndighetene ønsker at dette skal gjelde både husstandsmedlemmer, tilsvarende nære og for øvrige nærkontakter.

  Dagens TISK-strategi bør endres slik at den kan være bærekraftig gjennom en periode med økende smitte, skriver Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet i sitt siste faglige råd.

  Regjeringen skal senere torsdag kveld kunngjøre sin beslutning.

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) kom onsdag med signaler om at karantenereglene vil bli lempet på.

  I dag er det karanteneplikt for alle som bor eller har hatt nærkontakt med en smittet person. Sistnevnte gruppe har kunnet teste seg ut av karantenen etter tre dager (jobb-/skolekarantene) og sju dager (fritidskarantene).

  Nærkontakter med tre vaksiner eller tilsvarende har vært unntatt karanteneplikten.

 • av NTB
  DEL
  Vil fortsatt ha hjemmekontor

  Helsemyndighetene anbefaler ingen endringer i reglene om hjemmekontor.

  I dag er det pålegg for arbeidsgiver om å sørge for at ansatte jobbe hjemmefra dersom dette er praktisk mulig, og det er en anbefaling om en meter avstand og bruk av munnbind om dette ikke er mulig.

  Årsaken til at FHI ikke har anbefalt noen endring av hjemmekontorreglene, er at de vurderer at tiltaket har betydelig smitteverngevinst, og at de ser på det som et lite inngripende tiltak.

  Helsedirektoratet skriver at de støtter dette.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  FHI anbefaler ikke innføring av koronapass

  Folkehelseinstituttet anbefaler ikke at det innføres koronapass innenlands.

  – FHI påpeker at koronasertifikat etter EU-passets kriterier innenlands vil medføre at enkelte grupper som får ugyldig sertifikat ut fra begrensninger i varigheten av vaksiner/gjennomgått sykdom, kan føle seg tvunget til å ta “unødvendig” oppfriskningsdose, heter det i deres anbefaling til regjeringen.

  Helsedirektoratet vurderer at innenlands bruk av koronapass kan ha smittevernfaglige gevinster, men at den endelige avveiningen av fordeler og ulemper i stor grad må være en politisk vurdering.

 • av NTB
  DEL
  FHI anbefaler maksimalt ti gjester i private hjem

  FHI og Helsedirektoratet anbefaler regjeringen å videreføre anbefalingen om maks 10 gjester i private hjem.

  Da dagens koronatiltak ble innført i desember, gikk også regjeringen ut med en anbefaling om at man ikke bør ha flere enn ti gjester hjemme samtidig.

  Antallsbegrensningen gjelder selv om gjestene er vaksinerte og uavhengig av gjestenes alder.

  – FHI anbefaler å videreføre gjeldende anbefaling om maksimalt 10 gjester og 1 m avstand til andre enn husstandsmedlemmer, men å fjerne unntaket for jule- og nyttårshelgen som nå er overstått. Helsedirektoratet støtter denne vurderingen, heter det i det faglige rådet til regjeringen.

  Selv om helsemyndighetene nå anbefaler å endre på reglene, er det til syvende og sist regjeringen som bestemmer. De har varslet en pressekonferanse klokka 19 hvor nye tiltak vil bli presentert.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Helsedirektoratet og FHI vil ha enklere Tisk-strategi

  I der faglige grunnlaget fra Helsedirektoratet i forkant av kveldens pressekonferanse kommer det frem at FHI anbefaler «en rask overgang til en mer holdbar og enklere Tisk-strategi».

  Anbefalingen innebærer blant annet å gi den enkelte større ansvar for både testing med selvtest, informering av nærkontakter og endrede karanteneregler.

  Helsedirektoratet støtter anbefalingen fra FHI om at dagens Tisk-strategi bør endres «slik at den kan være bærekraftig gjennom en periode med økende smitte» står det i rapporten.

  teaser
  12. januar
  Slår alarm om TISK: – Mange samfunnsfunksjoner vil ikke kunne opprettholdes
 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Helsemyndighetene åpner for å oppheve skjenkestoppen

  Helsemyndighetene skriver i sine anbefalinger at det er mulig å åpne for skjenking. For eksempel til klokken 22.00, skriver de.

  – Hva som skal være det nøyaktige klokkeslettet vil være skjønnsmessig vurdering. Dette må også sees opp mot prioriteringer av tiltak under andre områder og målgruppe, skriver de i vurderingen.

  FHI vurderer at den smittereduserende effekten av tiltaket blir større jo tidligere på kvelden skjenkestoppen settes. De sier at også andre varianter på skjenkereglene enn det de selv skisserer kan vurderes.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Kveldens pressekonferanse: Desse deltar og dette kan bli lagt fram
  Foto: Heiko Junge / NTB (arkiv)

  I kveld klokka 19 held regjeringa pressekonferanse om koronasituasjonen.

  Det er på førehand varsla lettar i fleire tiltak.

  Helsestyresmaktene har før pressekonferansen lagt fram sine tilrådingar. Mellom anna tilrår dei å endre skjenkestoppen, gult nivå på alle skular, og at karantene blir erstatta med sjølvtesting.

  Heile lista med tilrådingane kan du sjå her.

  På pressekonferansen deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) frå regjeringa.

  I tillegg vil helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vere til stades.

  Bt.no sender pressekonferansen direkte.

  teaser
  13. januar
  Fakta om anbefalte justeringer av koronatiltak
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Kveldens pressekonferanse: Desse deltar og dette kan bli lagt fram
  Foto: Heiko Junge / NTB (arkiv)

  I kveld klokka 19 held regjeringa pressekonferanse om koronasituasjonen.

  Det er på førehand varsla lettar i fleire tiltak.

  Både NRK, VG og Dagbladet har i ettermiddag varsla at skjekestoppen vert oppheva, at det kjem lettar i barne- og ungdomsidrett og oppheving av raudt nivå på vidaregåande skule.

  På pressekonferansen deltar statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) og kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) frå regjeringa.

  I tillegg vil helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg vere til stades.

  På forhånd har helsemyndighetene lagt frem sine råd. Blant annet anbefales det at skjekestoppen oppheves i dagens form, og at det kan skjenkes frem til for eksempel klokken 22.

 • av NTB
  DEL
  Tysk helseminister: Vaksinepåbud er veien ut av pandemien

  Tysklands helseminister Karl Lauterbach står fast på at det er behov for et påbud om koronavaksinering.

  – Det er den tryggeste og raskeste veien ut av pandemien, sier Lauterbach i en tale til Forbundsdagen.

  Lauterbach er selv lege og har i likhet med statsminister Olaf Scholz gått i bresjen for et vaksinepåbud. Det er omstridt og har ført til store demonstrasjoner.

  Tyske myndigheter har mål om at 80 prosent av befolkningen skal ha fått to vaksinedoser innen slutten av januar. I Norge er 73,3 prosent av befolkningen fullvaksinert.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  29 nye smitta på Askøy
  Foto: Helge Sunde (arkiv)

  Torsdag melder Askøy kommune om 29 nye smittetilfelle.

  Talet er lågare enn dei to føregåande dagane då kommunen har hatt høvesvis 37 og 36 smittetilfelle.

Publisert
BT anbefaler

Disse boligene i Bergen bladde folk opp over ti millioner for

Nær dobling i antall storsalg i fjor. Se boligtoppen her.

LES SAKEN
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Nyhetsdøgnet
 3. Koronaviruset
 4. Direkte