Siste nytt om korona

Festet innlegg
Utvider forslag til påbud om munnbind
i dag kl 10:12av Ole Løkkevik, Hanna Torsdotter Husabø
DEL
Ordfører Tom Georg Indrevik og smittevernoverlege Bjørg Møllerløkken i Øygarden.
Ordfører Tom Georg Indrevik og smittevernoverlege Bjørg Møllerløkken i Øygarden. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

Fredag morgen har kommuner i bergensområdet deltatt i møte med Statsforvalteren i Vestland for å komme med innspill til forslaget om en regional forskrift.

Flere kommuner har uttrykket ønske om strengere regler for påbud av munnbind, inkludert Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik (H).

– Særlig da mot at munnbind skal brukes i alle sammenhenger hvor du ikke er sikker på at du kan holde en meter, skriver han i en SMS.

I et oppdatert forslag til forskrift heter det nå at påbud om munnbind skal gjelde der det ikke er mulig å holde avstand innendørs i det offentlige rom og/eller på kollektivtransport.

Dette vil ikke gjelde for bl.a. barn i barnehage- og barneskole, i undervisningssituasjoner, på arbeidsplasser og for ansatte i butikker som er beskyttet med plexiglass, eller for utøvere på idretts- eller kulturarrangementer.

På serveringssteder gjelder påbud om munnbind bare når en beveger seg inne i lokalene.

Statsforvalter mener forskriften bør gjelde til og med 7. januar, og har også inkludert Modalen blant de nå 13 kommunene som forskriften skal gjelde for.

De ventes at regjeringen fredag vil ta stilling til om forskriften skal vedtas.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Vaksineskeptisk italiener ønsket gyldig koronapass – dukket opp med armprotese
  En italiensk mann forsøkte seg på en noe kreativ måte å oppnå gyldig vaksinepass uten å faktisk måtte få vaksinedosen da han dukket opp en armprotese. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB
  En italiensk mann forsøkte seg på en noe kreativ måte å oppnå gyldig vaksinepass uten å faktisk måtte få vaksinedosen da han dukket opp en armprotese. Foto: Lynne Sladky / AP / NTB

  En italiensk mann som ville ha grønt koronapass uten å faktisk ta vaksinen, dukket opp på et vaksinesenter med en armprotese i et forsøk på å lure de ansatte.

  Til tross for sin realistiske hudfarge og tekstur, lot imidlertid vaksinemedarbeiderne seg ikke lure av armprotesen. Mannen, som er i 50-årene, er politianmeldt.

  Hendelsen skjedde torsdag i den nordvestlige byen Biella.

  – Denne hadde grenset til det komiske dersom det ikke hadde vært snakk om en handling av svært alvorlig karakter. Handlingen er uakseptabel når man tenker på hva hele samfunnet vårt har ofret gjennom denne pandemien, både når det gjelder dødsfall, samt sosiale og økonomiske kostnader, sier regionpresident Albert Cirio i Piedmont.

  Siden august har italienere måttet vise gyldig koronapass for å slippe inn på blant annet restauranter, museer, kino og sportsarrangementer.

  Koronapass er også obligatorisk på alle arbeidsplasser i landet. Italiensk politi avdekket nylig 280 uvaksinerte helsearbeidere etter en omfattende rundsjekk. Helsearbeidere har vært pålagt å vaksinere seg siden april.

 • av NTB
  DEL
  Karantenekrav for de uten gyldig koronasertifikat fra Italia og svensk region

  Helsedepartementet innfører krav om innreisekarantene ved innreise fra blant annet Italia og regionen Östergötland i Sverige fra natt til mandag 6. desember.

  Helse- og omsorgsdepartementet innfører nye krav om karantene ved innreise til Norge for de som ikke har et gyldig, verifiserbart koronasertifikat. Innreisekarantene gjelder fra Italia, San Marino, Vatikanstaten og Malta, samt regionen Östergötland i Sverige. Det fremkommer av en pressemelding fra departementet fredag.

  Innreisekarantene gjelder for reisende fra røde, mørkerøde og grå land. Barn og unge under 18 år er unntatt innreisekarantene uavhengig av hvor de kommer reisende fra.

  Innreisekarantene kan forkortes for alle reisende ved negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter ankomst.

 • av NTB
  DEL
  262 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – like mange som dagen før

  Fredag var 262 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er like mange pasienter som dagen før.

  45 av pasientene får respiratorbehandling, og 68 ligger på intensivavdeling.

  Det er seks flere på respirator og fire flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

  160 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 41 er innlagt i Helse vest, 34 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 27 er innlagt i Helse nord.

  43 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, elleve er innlagt hos Helse nord, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og sju er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 275.763 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  17 nye smittetilfeller i Kvam
  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Fredag melder Kvam kommune at de har 17 nye smittetilfeller.

  Flere av de smittede knyttes til utbrudd på skoler i blant annet Ålvik, Norheimsund og Strandebarm.

  Kommunen er blant de som fredag sannsynligvis blir omfattet av nye regionale tiltak i bergensområdet.

 • av Atle Andersson
  DEL
  Skryter av ungdom på videregående skoler

  De videregående skolene i Vestland har ikke hatt alvorlige smitteutbrudd de siste dagene.

  Fylkeskommunens oversikt viser at det torsdag ble meldt åtte nye smittetilfeller ved syv av de totalt 45 videregående skolene.

  – Det popper opp noen enkelttilfeller her og der, men vi har ikke fått urovekkende rapporter de siste dagene. Vår erfaring er at ungdommene er flinke til å holde seg hjemme ved symptomer, sier opplæringsdirektør Bjørn Lyngedal i Vestland fylkeskommune

  Han sier de følger utviklingen fortløpende.

  – Vi er som alle andre urolig over den nye omikron-varianten, og vil vurdere nye tiltak hvis situasjonen tilsier det. Vi er i en krevende situasjon. Både ansatte og elever begynner å bli slitne av pandemien, sier Lyngedal.

  Statsforvalteren i Vestland har anbefalt en ny forskrift med karanteneplikt for barn i skolealder som tilhører husstander eller er tilsvarende nære til personer med påvist covid-19.

  – Nye pålegg om karantene vil kunne endre undervisningssituasjonen på videregående skoler hvis flere må holde seg hjemme. Det er noe vi helst vil unngå. Det er avgjørende å holde skolene åpne, både av hensyn til læringssituasjonen og elevenes livskvalitet og psykiske helse, sier Lyngedal.

 • av NTB
  DEL
  Fortsatt ingen meldinger om omikronrelaterte dødsfall

  Verdens helseorganisasjon (WHO) har fortsatt ikke mottatt noen meldinger om dødsfall knyttet til den nye koronavarianten omikron.

  Det sa pressetalsmannen Christian Lindmeier ved et pressemøte i Genève fredag.

  – Vi samler alle bevis og kommer til å finne ut mer mens vi holder på. Desto mer land fortsetter å teste folk og se etter omikronvarianten, desto flere tilfeller kommer vi til å finne. Vi kommer også til å finne mer informasjon og kanskje også dødsfall, sier Lindmeier.

 • av Kristin Jansen
  DEL
  Skoledirektør: – Vi er helt på grensen til å måtte stenge skoler
  Flere skoler anbefaler at elevene tester seg to ganger i uken.
  Flere skoler anbefaler at elevene tester seg to ganger i uken. Foto: Erik Johansen

  Mange skoler i Bergen er i en vanskelig situasjon med store smitteutbrudd. Samtidig er sykefraværet blant de ansatte høyt.

  Fredag melder kommunen om 78 nye smittetilfeller i barneskolealderen 6–12 år.

  Holen skole har til sammen 41 smittede elever.

  – Det er klart det er krevende. På barnetrinnet er det veldig tynt i rekkene. Vi håper at vi klarer å få smitten ned før julehøytiden, sier rektor Linda Stub Nilsen.

  Skolen har i samråd med smittevernmyndigheten satt inn en rekke tiltak. De anbefaler blant annet bruk av munnbind i skolebussen for elever fra syvende klasse. Skolen har også avlyst flere felles julearrangement.

  Elevene blir oppfordret til å ta hurtigtester to ganger i uken.

  – Testregimet er det som vil være best. De andre rådene kan også fungere, men de blir ikke nødvendigvis fulgt opp, sier rektoren.

  Skoledirektør Frode Nilsen sier at mange skoler er presset, også på grunn av høyt sykefravær blant de ansatte.

  – Vi får meldinger om stort arbeidspress og at en del sliter med å opprettholde ordinær drift. Vi har ennå ikke vært i den situasjonen at skoler er blitt stengt og elever sendt hjem. Men nå er vi helt på grensen i forhold til dette, sier Nilsen.

  teaser
  1. desember
  Snart kan Haukeland avsløre omikron på dagen: – Trolig ikke lenge til alle prøver er positive
  teaser
  12. november
  Sykefraværet i Bergen er så høyt at barnehager kan bli stengt
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Ny rekord: 344 nye smittede i Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Fredag melder Bergen kommune om 344 nye smittede. Det er ny rekord i Bergen.

  Forrige rekord var onsdag denne uken, med 234 smittede.

  Dagens smittetall er likevel inkludert mange som testet seg onsdag 1. desember, understreker smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  – Vi rapporterer i dag en kraftig økning i smittetallet, men vi har foreløpig ingen indikasjoner på at dette skyldes introduksjon av omikron. Her må vi avvente analyseresultatene fra laboratoriet på Haukeland universitetssjukehus. Det er også viktig å merke seg at 80 prosent av dagens rapporterte smittetilfeller er testet 1. desember. Smittesituasjonen er uansett av en slik karakter at det er behov for å sette inn nødvendige tiltak så raskt som mulig, og dette jobbes det med, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  Hun opplyser i en SMS til BT at etterslepet ligger hos laboratoriet som ikke får analysert prøvene før.

  Fredag var det ingen nye påviste tilfeller av omikron i bergensområdet.

  Syv beboere på sykehjem i Bergen har påvist covid-19.

  Det var 1641 personer som testet seg torsdag.

  teaser
  i går 23:05
  – Kommunene står i helspenn
 • av NTB
  DEL
  Kommuner på Haugalandet innfører munnbindpåbud

  Fra natt til lørdag og fram til 7. januar innføres munnbindpåbud i kommunene Karmøy, Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Sveio, Etne, Bokn og Utsira på Haugalandet.

  Påbudet gjelder på kollektivtransport, i drosjer, butikker og kjøpesentre når man ikke kan holde nok avstand til andre, opplyser kommunene i en felles pressemelding.

  Påbudet gjelder ikke barn under tolv år eller personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind.

  Kommunene anbefaler også at husstandsmedlemmer holder seg i karantene i sju dager etter påvist smitte i hjemmet.

  Bakgrunnen for de nye smittetiltakene i kommunene er den samlede smittesituasjonen for luftveissykdommer på Haugalandet og presset som nå er på sykehus, legevakter, helsetjenester og skoler/barnehager i regionen.

 • av NTB
  DEL
  Leger varsler om at kommuner må avbestille vaksinedoser
  Det er ikke mulig å vaksinere alle over 65 år før jul slik helsemyndighetene ønsker, mener 72 kommuneoverleger. Grunnen er at det i mange kommuner ikke har fått lang nok tid siden andre vaksinedose, skriver de i en kronikk. 
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Det er ikke mulig å vaksinere alle over 65 år før jul slik helsemyndighetene ønsker, mener 72 kommuneoverleger. Grunnen er at det i mange kommuner ikke har fått lang nok tid siden andre vaksinedose, skriver de i en kronikk. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Regjeringen har bedt kommunene doble takten på vaksineringen av tredje dose. Men det er ikke nok armer å sette dem i, skriver 72 kommuneoverleger i en kronikk.

  «At FHI nå 'tvangssender' vaksinedoser til kommunene har i stor grad resultert i en ting: Merarbeid. Vi må nå bruke tid på å avbestille doser. For vi har ikke nok godkjente armer å sette dosene i!», skriver kommuneoverlegene Cato Innerdal og Bjarte Sørensen på NRK Ytring.

  Kronikken er signert av 70 andre kommuneoverleger rundt i landet.

  De reagerer på at regjeringen denne uken ba kommunene om å stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uken, i utgangspunktet ut april neste år.

  «Kommunene SKAL vaksinere alle før jul selv om det ikke er mulig», skriver legene i kronikken.

  De viser til at mange vaksinedoser ble satt i juli og august i kommuner utenfor det sentrale Østlandet. Oppfriskningsdosen kan ikke settes før det er gått seks måneder siden vaksinedose to for personer under 65 år og fem måneder for personer over 65 år, påpeker de.

 • av NTB
  DEL
  Trondheim ber om FHI-møte etter mistanke om omikronsmitte
  Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at én person er isolert og åtte satt i karantene etter mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB
  Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at én person er isolert og åtte satt i karantene etter mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB

  Én person er isolert og åtte andre satt i karantene etter mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Nå har kommunen bedt om et møte med Folkehelseinstituttet.

  – Det er ikke påvist omikron i Trondheim, men vi har ni personer i søkelyset fordi de har vært på reise og har vært nærkontakt til personer som er smittet av omikron, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til Adresseavisen.

  En av personene er i isolasjon, mens åtte er i karantene.

  Kommunen vurderer nå egne omikron-tiltak, og de har bedt om et hastemøte med helsemyndighetene, forteller kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

  – Vi har bedt om et hastemøte med statsforvalter, FHI og Helsedirektoratet mandag formiddag. Det gjorde vi rett etter pressekonferansen i går, sier han.

  Trondheim kommune har en smittevernforskrift som går ut tirsdag, og det er nytt formannskapsmøte samme dag.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Ingen nye positive omikrontester i bergensområdet – 22 innlagte koronapasienter
  Foto: Jil Yngland (arkiv)

  Fredag melder Helse Bergen at ingen av koronatestene som er sjekket for omikronviruset har slått ut positivt. Totalt er det fortsatt bare de to prøvene fra Øygarden som er bekreftet i Helse Bergen sitt dekningsområde.

  Totalt 22 pasienter er fredag innlagt med covid-19 på sykehus i Bergen.

  Haukeland universitetssjukehus har 20 innlagte, tre voksne (i aldersgruppen 18–64 år) mottar intensivbehandling.

  Ved Haraldsplass diakonale sykehus er to personer innlagt med korona. Av disse får én av dem intensivbehandling.

  Torsdag satte både Bergen og Haukeland rekord i antall koronainnleggelser siden pandemien startet i mars i fjor. Da var 24 personer innlagt med covid-19 i Bergen.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  To koronapasienter på Haraldsplass
  Foto: Geir Johannesen (arkiv)

  Fredag melder Haraldsplass diakonale sykehus om to koronapasienter.

  Av disse får én person intensivbehandling.

 • av NTB
  DEL
  Flyselskapet Norwegian innfører munnbindpåbud
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (Arkiv)

  Norwegian innfører nå munnbindplikt på sine flygninger for både ansatte og passasjerer.

  – Med de tiltakene myndighetene la fram i går ettermiddag (torsdag), mener vi at dette var det ansvarlige og riktige å gjøre, skriver Norwegian i en melding, skriver NRK.

  Norwegian følger dermed SAS, som torsdag meldte at de innfører påbud om munnbind på alle sine flygninger.

  teaser
  i går 16:48
  Disse koronareglene og anbefalingene gjelder fra midnatt
 • av NTB
  DEL
  SSB: Omikron skaper ny usikkerhet for norsk økonomi

  Etter en betydelig vekst i norsk økonomi, skaper nå omikronvarianten nå ny usikkerhet om den videre utviklingen, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Selv om koronavarianten omikron skaper usikkerhet om den videre utviklingen, legger byrået til grunn at den vil ha begrenset og midlertidig negativ effekt på økonomien, melder SSB i forbindelse med framleggelsen av byråets analyse av konjunkturtendensene.

  – Det har vært en enorm vekst i økonomien den siste tiden. Nå er det meste av innhentingen unnagjort, og vi er nær å være helt tilbake til et normalt aktivitetsnivå, sier forsker Thomas von Brasch.

  Framover ventes det at den økonomiske veksten fortsetter, men at det vil foregå i et betydelig lavere tempo enn i de siste månedene. Prognosen for de neste årene er at økonomien vil være konjunkturnøytral.

 • av NTB
  DEL
  Omikronsmittede i Oslo har milde symptomer
  Restauranten er episenter for det som nå ser ut til å være et større utbrudd med omikron i Norge.
  Restauranten er episenter for det som nå ser ut til å være et større utbrudd med omikron i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Ingen av de smittede i omikronutbruddet i Oslo er så langt blitt alvorlig syke.

  Det opplyser assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel til NTB.

  – De vi har kartlagt, som tilhører Oslo, har symptomer i form av hodepine eller sår hals. Noen har hoste. Men de har det vi leger kaller milde symptomer, sier hun.

  Ravlo mener sykdomsbildet passer bra med det sørafrikanske leger har fortalt.

  – De rapporterer om forkjølelsessymptomer og litt influensasymptomer. De har det greit, sier hun.

  Kriseleder Line Vold ved Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår at det er altfor tidlig å si om omikron er mer eller mindre farlig enn delta.

 • av NTB
  DEL
  4140 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 4140 koronasmittede personer i Norge. Det er 1170 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 3056 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 2375, så trenden er stigende.

  Torsdag var 262 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem flere enn dagen før. 64 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 39 på respirator.

  Det er fire færre på intensiv og to flere på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  Statsforvaltaren tilrår regional forskrift i bergensområdet
  Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Statsforvalteren.
  Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Statsforvalteren. Foto: ØRJAN DEISZ (ARKIV)

  Statsforvaltaren i Vestland tilrår at regjeringa forskriftsfestar regionale tiltak for tolv kommunar i føretaksområdet til Helse Bergen.

  Dei tolv kommunane er Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

  Statsforvaltaren tilrår at forskrifta omfattar følgjande tiltak:

  • Påbod om bruk av munnbind der det ikkje er mogeleg å halde avstand innandørs i det offentlege rom og/eller på kollektivtransport.
  • Påbod om at arbeidsgjevar syter for at tilsette i størst mogeleg grad kan uføre arbeid utan auka risiko for smitte på arbeidsplassen, eller ved reiser med kollektivtransport til og frå arbeidsplassen.
  • Avgrensingar i talet deltakarar på private arrangement.
  • Plikt for serveringsstadar og arrangørar til å ha system for å registrere gjester og for å varsle gjester om smitteeksponering.
  • Plikt til karantene fram til negativt prøvesvar på første test ligg føre (ikkje berre ei tilråding som no) òg for born i skulealder som er husstandsmedlemer og tilsvarande nære til personar med påvist covid-19, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

  Dersom regjeringa vedtek regional forskrift, er det venta at det vil kunne skje innan førstkomande laurdag, skriv Statsforvaltaren i Vestland.

 • av NTB
  DEL
  Dagbladet: Stortinget avlyser alle arrangementer fram til jul
  Pleksiglassene i Stortingssalen avbildet i mai i fjor. 
Foto: Vidar Ruud / NTB
  Pleksiglassene i Stortingssalen avbildet i mai i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Stortinget har besluttet å avlyse alle planlagte arrangementer frem til jul.

  I en intern epost skriver presidentskapet på Stortinget ifølge Dagbladet at det innføres flere tiltak.

  * Det blir arrangementstopp fra mandag og frem til jul.

  * Omvisninger i Stortinget avlyses så langt det er mulig fra fredag.

  * Stortingsrepresentantene og ansatte i partigruppene kan ha fem besøkende på Stortinget daglig.

  * Det blir påbud om munnbind innendørs hvis man ikke kan holde en meters avstand.

  * Det settes opp pleksiglass i stortingssalen.

Publisert
BT anbefaler

Kvinne døde da mannen stoppet på E16. Nå er han dømt.

Da mannen stanset bilen, tok han et bilde av julebelysningen i Flåm.

LES SAKEN
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Nyhetsdøgnet
 3. Koronaviruset
 4. Direkte