Siste nytt om korona

Festet innlegg
Ny smitterekord i Bergen: 222 nye koronatilfeller
30. november kl 12:00av Hanna Torsdotter Husabø
DEL
Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Tirsdag melder Bergen kommune om 222 nye smittede. Det er ny rekord for antall tilfeller meldt på én dag.

– Når det er så mye smitte som nå, er det viktig at folk holder seg hjemme straks de får de første tegnene på akutt luftveisinfeksjon. Vi er mest smittsomme de første dagene med symptomer, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik i kommunens pressemelding.

Hun legger til at en del vaksinerte personer kun får milde forkjølelsessymptomer ved covid-19. 

– Det kan begynne med vage symptomer som for eksempel hodepine og tett nese, eller det kan være mer klassiske influensalignende symptomer som feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand, sier Voltersvik.

Det var 1429 personer som testet seg mandag.

Tre sykehjemsbeboere er påvist smittet med covid-19, det er syv færre enn dagen før.

Tirsdag formiddag meldes det om lange testkøer på Spelhaugen.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Amerikansk helsepanel stiller seg bak bruk av koronapille
  Pillen skal redusere risikoen for død og innleggelse for høyrisikogrupper med rundt 30 prosent, ifølge produsenten.
  Pillen skal redusere risikoen for død og innleggelse for høyrisikogrupper med rundt 30 prosent, ifølge produsenten. Foto: Merck & Co. via AP / NTB

  Et panel av helseeksperter utnevnt av den amerikanske regjeringen har vedtatt å stille seg bak bruk av Mercks koronapille.

  Støtteerklæringen gjelder for høyrisikopasienter som har fått sine første symptomer på koronasykdom mindre enn fem dager før eventuell medisinering, melder panelet.

  13 av paneldeltakerne stemte for godkjenning, mens ti stemte mot. Den smale marginen reflekterer bekymringene rundt effekten av pillen, og frykt for potensielle bivirkninger.

  Pillen som markedsfører under navnet Lagevrio, inneholder virkestoffet molnupiravir, som må vurderes av den amerikanske smittevernetaten CDC før den eventuelt kan tas i bruk.

  Merck la forrige uke fram resultater der det het at pillen reduserer risikoen for død og innleggelse for høyrisikogrupper med rundt 30 prosent. I starten av oktober sa selskapet at risikoen kunne halveres.

  Konkurrenten Pfizer har også utviklet et legemiddel til behandling av covid-19. Det har fått navnet Paxlovid. I en studie har det vist seg lovende, og selskapet mener det muligens kan redusere risikoen for død og innleggelse med opptil 89 prosent.

  FDA tar trolig stilling til Pfizers legemiddel i løpet av de neste månedene.

  Mercks pille er ikke godkjent av det europeiske legemiddelverket EMA, men EMA har åpnet for nødbruk av pillen i påvente av en endelig, formell godkjenning.

  teaser
  i går 17:49
  Kommunen sliter med kø på teststasjonene
 • av NTB
  DEL
  Over 4000 smittede siste døgn – dobling fra forrige uke
  Denne selvtesten viser positivt svar på korona.
  Denne selvtesten viser positivt svar på korona. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 3.003 koronasmittede pr. dag i Norge. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 1.997.

  Tirsdag var 246 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fire færre enn dagen før. 69 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 32 på respirator.

  Det er elleve flere på intensiv og seks færre på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

  I alt har nå 267.843 personer testet positivt for covid-19 i Norge.

  Foreløpige tall viser at 1.054 koronasmittede personer er døde i Norge siden mars 2020. Om de har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast. 60 prosent av de døde er over 80 år gamle. I aldersgruppen under 50 år er det meldt om 23 dødsfall i Norge.

  teaser
  i går 18:56
  Her er det du trenger å vite om de nye korona­reglene
 • av NTB
  DEL
  To omikron-tilfeller påvist i Brasil

  Det er påvist to tilfeller av koronavarianten omikron i São Paulo i Brasil, opplyser delstatsregjeringen. Det kan være de første tilfellene i Latin-Amerika.

  Tilfellene stammer fra to personer som ankom landet fra Sør-Afrika.

  – Bekreftelsen kom etter genetisk sekvensering, heter det i en uttalelse.

  Omikron-varianten har ført til bekymring globalt etter at det fredag ble kjent at mutasjonen har spredt seg raskt i flere land i det sørlige Afrika.

  Man antar at omikron-varianten er mer smittsom enn deltavarianten, men det har også kommet meldinger om at den gir mindre alvorlig sykdom.

  Det er fremdeles mye som er uvisst om omikron-varianten, blant annet hvor godt de nåværende vaksinene mot koronaviruset fungerer mot den.

 • av NTB
  DEL
  WHO: Reiseforbud vil ikke forhindre spredningen av omikron
  I Storbritannia oppfordres folk igjen til å gå med munnbind for å hindre spredning av omikron-varianten av koronaviruset. Foto: Alastair Grant / AP / NTB
  I Storbritannia oppfordres folk igjen til å gå med munnbind for å hindre spredning av omikron-varianten av koronaviruset. Foto: Alastair Grant / AP / NTB

  Verdens helseorganisasjon (WHO) mener at generelle reiseforbud for å hindre spredningen av omikron-varianten av koronaviruset ikke vil være effektive.

  Flere land har innført restriksjoner for reisende, særlig til og fra det sørlige Afrika, etter at omikron-varianten av koronaviruset ble oppdaget i Sør-Afrika forrige uke.

  – Reiseforbud vil ikke forhindre den internasjonale spredningen, og slike restriksjoner legger en stor byrde på folk og deres levebrød. I tillegg kan restriksjonene ha en negativ innvirkning på den globale helseinnsatsen under pandemien ved å hindre land å rapportere og dele epidemiologiske data og sekvenseringsdata, sier WHO i en oppdatering om internasjonale reiser.

  Samtidig understreker de at personer over 60 og andre som er sårbare for koronasykdom bør bli «rådet til å utsette reiser».

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Husa om nye tiltak etter rekordsmitte: – Ventar på rapport frå FHI
  Beate Husa sit framleis i forretningsministeriet som styrer Bergen fram til eit nytt byråd er på plass.
  Beate Husa sit framleis i forretningsministeriet som styrer Bergen fram til eit nytt byråd er på plass. Foto: Bård Bøe

  Sjølv om byen står utan byråd, har Beate Husa (KrF) ei hand på rattet når det gjeld koronahandteringa i Bergen.

  Ho fortel at det endå ikkje er avgjort om det vil bli innført lokale tiltak i Bergen som følgje av smittesituasjonen.

  Tysdag melde kommunen om 222 nye smitta, noko som er ny dagsrekord.

  – Det vi ventar på no er ei meir konkretisert anbefaling frå FHI om korleis dei vurderer smittesituasjonen i vår region, og kva tiltak dei meiner er naudsynt, seier Husa.

  Sidan vi står utan byråd må bystyret involverast dersom det skal innførast tiltak som avgrensar bergensarane sin fridom.

  – Bergensarane skal uansett vere trygge på at koronasituasjonen blir handtert. Vi kjem til å sørgje for at naudsynte tiltak blir sett i verk, sjølv om byen no er i ein særskilt politisk situasjon, seier Husa.

 • av Ingvild Vereide Nave
  DEL
  Smitterekord på Askøy
  Ordførar på Askøy Siv Høgtun (H).
  Ordførar på Askøy Siv Høgtun (H). Foto: Eirik Brekke

  Aldri har fleire blitt smitta av korona på Askøy enn det siste døgnet.

  – Vi har fått ny døgnrekord med 45 påviste tilfelle. Dette er ikkje ein rekord vi ønskjer å sjå, seier ordførar Siv Høgtun (H).

  Ho oppfordrar no innbyggarane innstendig om å følgje lokale og nasjonale råd og påbod.

  – Munnbind er eit lite inngripande tiltak, og eg oppfordrar alle til å finne det fram og bruke det. Då kan vi kanskje unngå strengare tiltak, seier Høgtun.

  Alle aldersgrupper er representert i tala, frå små born til eldre over 80.

  Tidlegare tysdag melde Bergen om ny rekord for ein dag, med 222 smitta.

  teaser
  3. juni
  Følg vaksinering og se oppdaterte tall for smitte i din kommune
 • av NTB
  DEL
  Tromsø lemper på smitteverntiltak
  Koronasmitten i Tromsø flater ut, og kommunen lemper derfor på noen av smitteverntiltakene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
  Koronasmitten i Tromsø flater ut, og kommunen lemper derfor på noen av smitteverntiltakene. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

  Tromsøværinger trenger ikke lenger å ha på munnbind på utesteder og restauranter. Formannskapet lettet tirsdag på noen av smitteverntiltakene.

  I begynnelsen av november innførte Tromsø kommune ekstraordinære lokale tiltak etter at smitten økte kraftig og Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) meldte om sprengt kapasitet. Men nå har smitten falt betraktelig og begynt å flate ut, og dermed vedtok formannskapet å lempe på flere av tiltakene.

  Det er fortsatt krav om å bruke munnbind på butikker, kjøpesentre og kollektivtransport og i offentlige rom der det ikke er mulig å holde avstand, melder iTromsø.no.

  Men det er ikke lenger krav om å bruke munnbind på utesteder og restauranter, og det er heller ikke krav til bordplassering. Begrensningen om maks hundre personer i private sammenkomster blir også fjernet, ifølge NRK.

 • av NTB
  DEL
  Ytterligere to omikrontilfeller i Danmark

  Ytterligere to tilfeller av omikronsmitte er bekreftet i Danmark, opplyser smittevernetaten Statens Serum Institut (SSI).

  Dermed er i alt fire tilfeller av det muterte koronaviruset oppdaget i landet. Alle smittetilfellene settes i forbindelse med reiser til Sør-Afrika.

  SSI opplyser også at fire mistenkte tilfeller er blitt avkreftet. Ytterligere åtte tilfeller sjekkes, men analysene av viruset pågår fortsatt.

  Det første omikrontilfellet ble påvist i Danmark på søndag. Også i Sverige er det bekreftet funn av omikron, en mutert variant av koronaviruset som vekker stor bekymring.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Flere skoler avlyser førjulsarrangement
  Krohnengen skole i Sandviken.
  Krohnengen skole i Sandviken. Foto: Bård Bøe (arkiv)

  De siste ukene har barn i alderen seks til tolv år toppet smittestatistikken i Bergen kommune.

  Flere skoler ser seg nå nødt til å avlyse førjulsarrangement grunnet høyt smittetrykk.

  Forrige uke gikk rektor ved Mjølkeråen, Nils Jørgen Pedersen, ut og avlyste julegustjenester og juleavslutninger ved skolen.

  Slettebakken valgte også å droppe adventssamlinger, og på Nordnes skole er det planlagte julemarkedet avlyst.

  Tirsdag denne uken fikk foreldre og foresatte til elever på Krohnengen og Eventyrskogen skole samme beskjed.

  Julegudstjeneste, juletregang, julemarked og samlinger på tvers av trinn utgår på barneskolen i Sandviken for å begrense smitten opp mot jul.

  teaser
  25. november
  Skolesmitten øker: Avlyste juleavslutninger, bekymrede foreldre og vikarmangel
 • av Ole Løkkevik
  DEL
  FHI: Regner med svar på mistenkte omikrontilfeller onsdag
  Foto: Ali Zare / NTB

  Folkehelseinstituttet har tirsdag fått tilsendt tre prøver fra Ullensaker kommune, som skal undersøkes for å finne ut om de inneholder omikronvarianten av koronaviruset.

  Personene det gjelder, kom med fly til Oslo lufthavn og er nå isolert på karantenehotell.

  – Det er for tidlig å si om disse personene er smittet av omikronvarianten eller ikke.

  Det sier Line Vold, avdelingsdirektør ved FHI, i en pressemelding.

  – Vi regner med at vi har de første resultatene av prøvene klare på slutten av morgendagen. Vi melder tilbake til kommunelegen når resultatene foreligger.

  teaser
  26. november
  På to uker skal den nye virus­varianten ha danket ut delta
 • av NTB
  DEL
  Oslos byrådsleder kaller inn til pressekonferanse tirsdag ettermiddag
  Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen.
  Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Mandag ble det satt ny smitterekord i Oslo med 831 smittetilfeller.

  Nå kaller byrådsleder Raymond Johansen inn til pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 17.30 tirsdag.

  I sitt siste faglige grunnlag til regjeringen oppfordrer Helsedirektoratet kommuner med økende smittepress om å anbefale at folk reduserer antall nærkontakter. De ber også kommunene om å vurdere påbud om begrensninger av antall personer på arrangementer.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog presiserer overfor Aftenposten at det er Oslo selv som må komme med de tiltakene de mener er riktige.

 • av Kari Pedersen
  DEL
  – Ta en hurtigtest først
  Slik så det ut på Spelhaugen tirsdag i 12-tiden.
  Slik så det ut på Spelhaugen tirsdag i 12-tiden. Foto: 2211-tipser

  Økt smitte og sykefravær har gitt lenger ventetid på teststasjonene de siste dagene. Yamil Gonzalez, enhetsleder for testlinjen, råder bergenserne til å ta en hurtigtest først, for på den måten å kutte test-køene.

  Kommunen deler ut gratis hurtigtester på teststasjonene.

  Tirsdag ettermiddag er parkeringsplassen full på Spelhaugen. På Festplassen varierer pågangen. Klokken 14 er alle innenfor teltet.

  – Vi forsøker til enhver tid å være bemannet for å ta imot det som kommer. Ved økt smitte kan det bli noe ventetid, skriver Gonzalez i en e-post.

 • av NTB
  DEL
  KS: – Krevende for kommunene å løse oppgaven med økt vaksinering
  Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.
  Styreleder Gunn Marit Helgesen i KS. Foto: Terje Pedersen / NTB

  Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ber kommunene om å sette opp tempoet i vaksineringen. Kommuneorganisasjonen KS sier at det vil bli krevende.

  – Når mange kommuner allerede står i en situasjon med tjenester under press og med høyt sykefravær, så sier det seg selv at det blir en krevende oppgave å løse oppgaven med økt vaksinering, sier styreleder Gunn Marit Helgesen i KS.

  Hun sier at oppfordringen om å få opp tempoet betyr at kapasiteten som nylig er redusert, må bygges opp igjen, og at ulike modeller for å nå fram til flest mulig må tas i bruk. Kommunene skal ha et drop-in-tilbud utenom vanlig arbeidstid eller tilbud om hjemmevaksinering.

  – Vi er glade for at regjeringen lover at kostnadene for å få på plass et vaksinetilbud for alle personer over 18 år vil bli kompensert. Det gir trygghet og forutsigbarhet, sier Helgesen.

 • av NTB
  DEL
  Oxford-forskere klare for rask omikronoppdatering av AstraZeneca-vaksinen

  Oxford-universitetet sier tirsdag at de raskt kan oppdatere AstraZeneca-vaksinen, hvis det blir nødvendig.

  Universitetet er imidlertid fortsatt trygge på at vaksinen gir god beskyttelse til tross for framveksten til nye varianter, inkludert delta. Men det er fortsatt usikkerhet blant forskere om mutasjonene i piggproteinet til omikron gjør varianten mer motstandsdyktig.

  Tidligere tirsdag uttalte Moderna-sjefen Stéphane Bancel at vaksinene gir dårligere beskyttelse mot omikron.

  – Jeg vet ikke hvor mye, for vi er nødt til å avvente data, men alle forskere jeg har snakket med sier at «dette blir ikke bra», sier Bancel til Financial Times, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

 • av NTB
  DEL
  Tre mistenkte omikrontilfeller i Ullensaker kommune

  Kommuneoverlegen i Ullensaker sier til TV 2 at tre positive koronaprøvesvar har blitt sendt til sekvensering for omikronvarianten.

  Kommuneoverlege Einar Kristian Borud sier til kanalen at kommunen foreløpig ikke har fått svar på sekvenseringen av testene.

  Han opplyser at kommunen velger å sekvensere testene fordi de mistenker omikronsmitte. Å sekvensere et slikt prøvesvar kan ta flere dager.

  Oslo lufthavn ligger i Ullensaker kommune, men det er ikke sagt noe om hvorvidt prøvene som er sendt til sekvensering, kommer fra reisende som har ankommet Norge fra utlandet.

 • av NTB
  DEL
  Smittespredningen flater ut i Danmark

  Reproduksjonstallet for covid-19 er beregnet til 1 i Danmark, opplyser landets helseminister.

  Det betyr at epidemien er stabil i Danmark, og at smittetallene ikke øker. Det er første gang dette har skjedd i Danmark siden midten av oktober.

  Helseminister Magnus Heunicke tilføyer i sin tweet tirsdag at andre tall også tyder på at epidemien stabiliserer seg. Én av sju dansker over 12 år har nå fått sitt tredje vaksinestikk.

 • av NTB, Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  FHI: Pandemien har rammet ulikt

  Pandemien har rammet personer med kort utdanning og lav inntekt hardest, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

  Tidelen med lavest husholdningsinntekt har omtrent dobbelt så mange påviste smittetilfeller og sykehusinnleggelser per 100.000 personer som tidelen med høyest husholdningsinntekt, sier rådgiver Kristian Bandlien Kraft i FHI.

  Ser man på utdanning, går det samme mønsteret igjen. Her er personer med grunnskole, eller som er registrert i oppsamlingskategorien «uten utdanning/uten oppgitt utdanning», også overrepresentert i påviste smittetilfeller. De har også mer alvorlige utfall i form av sykehusinnleggelser, respiratorbruk og død.

  Kraft sier videre at forskjellene mellom utdannings- og inntektsgrupper ikke er like store når de justerer for fødeland, men at de fortsatt er betydelige.

  FHI har tidligere sett på betydningen av fødeland i pandemien og sett at sosioøkonomiske faktorer ikke alene kan forklare hvor hardt ulike fødelandsgrupper var rammet av pandemien.

 • av NTB
  DEL
  Støre: – Synes at folk skal planlegge for å se familien i julen
  Statsminister Jonas Gahr Støre er åpen for at det kan komme nye tiltak før jul om situasjonen krever det. Foto: Heiko Junge / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre er åpen for at det kan komme nye tiltak før jul om situasjonen krever det. Foto: Heiko Junge / NTB

  Jonas Gahr Støre sier at han er klar til å innføre nye tiltak dersom situasjonen krever det, men mener at folk bør planlegge for å feire jul med familien.

  – Hvis vi skal kontrollere smitten gjennom vinteren og erkjenne at smitten kommer til være med oss videre, så må vi treffe tiltak enten det er julaften eller hverdag, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på en pressekonferanse tirsdag.

  Han understreker at det er mange ubesvarte spørsmål rundt den nye omikronvarianten av koronaviruset som ble kjent i forrige uke. Varianten antas å være mer smittsom enn deltavarianten, som har vært dominerende den siste tiden. Helsemyndighetene har varslet at den trolig vil være i Norge innen kort tid, hvis den ikke allerede er her.

  – Hvis svarene kommer inn og krever tiltak, så kommer de tiltakene, og da kommer de raskt, sier Støre.

  Han vil likevel ikke fraråde folk å samles for å feire jul, innenfor rammene vi nå er blitt vant til.

  – Innenfor de rammene synes jeg at folk skal planlegge for å se familien i julen, slik det ser ut fra i dag, 30. november, sier Støre.

  teaser
  i går 11:21
  Regjeringen innfører to tiltak og fire anbefalinger
 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Koronasertifikat klart for bruk onsdag
  Foto: Heiko Junge / NTB

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) opplyser på pressekonferansen at ordningen for koronasertifikat vil være klar onsdag klokken 14.

  Så langt er det kun Tromsø kommune som har ønsket å ta i bruk denne ordningen.

  Helsebyråd Beate Husa (KrF) har tidligere sagt til BT at det foreløpig ikke er aktuelt med koronapass i Bergen.

  teaser
  15. november
  Helsebyråden: Ikke aktuelt med koronapass slik det ser ut nå
 • av NTB
  DEL
  246 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fire færre enn mandag

  Tirsdag var 246 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fire pasienter fra dagen før.

  32 av pasientene får respiratorbehandling, og 69 ligger på intensivavdeling.

  Det er seks færre på respirator og ti flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt tirsdag.

  144 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 40 er innlagt i Helse vest, 37 er innlagt i Helse Midt-Norge, og 25 er innlagt i Helse nord.

  47 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, ni er innlagt hos Helse nord, sju er innlagt hos Helse Midt-Norge, og seks er innlagt hos Helse vest.

  Siden februar i fjor har 263.798 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser tirsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Publisert
BT anbefaler

Plutselig ble Bergen hvit. Sjekk bildene!

Det er sendt ut farevarsel for snøfall og forventet store mengder nedbør natt til tirsdag.

LES SAKEN
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Nyhetsdøgnet
 3. Koronaviruset
 4. Direkte