Siste nytt om korona

Festet innlegg
FHI: Oppfriskningsdose til alle over 45 år
26. november 2021 kl 17:49av Erlend Langeland Haugen
DEL
En bergenser får oppfriskningsdose i Sentralbadet tidligere denne måneden.
En bergenser får oppfriskningsdose i Sentralbadet tidligere denne måneden. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

FHI har besluttet at alle personer som er 45 år og eldre skal tilbys en oppfriskningsdose. I tillegg skal også de fra 18 år og oppover som er i risikosonen (underliggende medisinske tilstander) tilbys en oppfriskningsdose.

Det går frem i et brev som FHI sendte til alle landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere fredag.

– Vi ber kommunene allerede nå ta dette inn i sine planer, skriver FHI i brevet, og fortsetter:

– En slik anbefaling er i tråd med det europeiske smittevern­byråets (ECDC) nylige anbefaling om å vurdere å tilby oppfriskningsdose til de over 40 år, og da med prioritet til eldre og sårbare med høyest risiko for alvorlig sykdom.

FHI skriver også at rekkefølge for vaksinasjon skal legges opp slik at de som har ventet lengst blir prioritert først.

Samtidig utvider FHI anbefalingen om en oppfriskningsdose til å gjelde alle ansatte i helse- og omsorgstjenesten.

– Det er viktig at helsepersonell blir tilbudt en oppfriskningsdose for å redusere risikoen for at de smitter videre til pasienter, heter det i FHIs brev.

Å utvide oppfriskningsdosen til flere grupper er noe Bergen kommune har etterlyst, da de har så god tilgang på koronavaksiner at de ellers kan risikere å måtte kaste vaksinedoser før nyttår.

Siste innlegg
 • av Roar Lyngøy
  DEL
  Kun to koronainnlagte på Haraldsplass

  Lørdag er to pasienter innlagt på Haraldsplass Diakonale Sykehus med korona. Av disse er det én som får intensivbehandling.

  Dette er en halvering fra fredag, da Haraldsplass hadde fire koronainnlagte (én på intensiv).

 • av NTB
  DEL
  Karnevalsparader utsettes i Brasil
  Foto: NTB

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv».

  Tidligere i måneden avlyste myndighetene i Rio de Janeiro for andre år på rad karnevalsparaden gjennom byens gater.

 • av NTB
  DEL
  Ny smitterekord i Oslo

  Det er registrert 4568 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 1247 flere enn samme dag forrige uke, og 783 flere enn torsdag.

  Det viser tallene kommunen publiserer på sine nettsider. De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 2653 smittede per dag.

  Smittetallene er høyest i Søndre Nordstrand bydel.

 • av NTB
  DEL
  24.958 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 24.958 koronasmittede i Norge. Det er 12.598 flere enn samme dag i forrige uke.

  Noe av den voldsomme økningen skyldes en rutineomlegging i rapporteringen inn til Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS).

  Det gjør at det kan komme etterregistrering av smittetilfeller fra lørdag 15. januar på mellom 5.000-8.000 tilfeller, melder Folkehelseinstituttet. Døgnantallet kan dermed være noe misvisende.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 14.328 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 8773, så trenden er stigende.

  Fredag var 230 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 19 færre enn dagen før.

  66 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 46 respiratorbehandling. Det er fire færre på intensiv og fem færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av E24
  DEL
  Slik er den nye krisepakken

  Regjeringen og SV ble fredag enige om en utvidet krisepakke. Den nye krisepakken kommer i tillegg til regjeringens pakke på omtrent 20 milliarder kroner.

  Partiene er enige om blant annet utvidet lønnsstøtte i februar, kompensasjon til kollektivtrafikken og strømstøtte til studenter. Se fullstendig liste her:

  teaser
  i går 20:39
  Regjeringen og SV enige om utvidet krisepakke
 • av Aftenposten
  DEL
  Derfor endrer de testsystemet
  Foto: NTB

  Testkapasiteten for korona er på bristepunktet. Fredag avgjorde regjeringen at de som har tre vaksinedoser kan få slippe å ta ny test ved teststasjon etter positiv selvtest.

  Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet fikk mindre enn et døgn på seg til å komme med sine vurderinger i saken.

  «Det forventes en rask økning av smitte i samfunnet med tilhørende økt testbehov. Laboratorienes kapasitet for PCR-analyser overskrides i takt med dette. I tillegg er det tilsvarende belastning på de kommunale teststasjonene», skriver Helsedirektoratet i sin konklusjon.

  Anbefalingen om at man skulle få en positiv selvtest bekreftet var først og fremst begrunnet med tre ting:

  • Den enkeltes behov for sikker dokumentasjon av gjennomgått sykdom.
  • For bruk i koronasertifikat.
  • Og for fremtidige medisinske vurderinger om videre vaksinasjon.

  Så hva er da begrunnelsen for at noen skal slippe å ta PCR-test?

  Helsedirektoratet skriver at nå må behovet for bekreftelse samt den nasjonale overvåkingen av pandemien være underordnet det smittevernfaglige behovet.

  «For å opprettholde kontroll over pandemien er det viktig at vi iverksetter tiltak straks», skriver Helsedirektoratet.

  teaser
  i går 21:37
  Derfor er selvtest nå godt nok hvis du har tre vaksinedoser
 • av NTB
  DEL
  Regjeringen åpner for at de med tre vaksinedoser slipper PCR-test
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap).
  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap). Foto: Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol åpner for at personer som har tatt tre doser vaksine eller har tatt to doser og gjennomgått koronainfeksjon siste tre måneder skal slippe å ta en bekreftende PCR-test.

  Dette betyr altså at når disse personene tester positivt på selvtest, trenger de ikke å oppsøke en teststasjon, men det er ønskelig at de benytter seg av de kommunale løsningene for registrering av selvtester.

  Bakgrunnen for endringene er at sterkt økende smitte utfordrer testkapasitet i kommunene.

  – Vi ba Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet om en vurdering av testsystemet 20. januar, med frist i dag 21. januar. Ut fra svaret er det klart at vi nå kan åpne for at de som har fått tre vaksinedoser eller har fått to doser og gjennomgått infeksjon siste tre måneder, ikke trenger å ta en bekreftende PCR-test, sier Kjerkol i en pressemelding.

  Nesten 2,5 millioner har rukket å ta tredje dose. I tillegg kommer de som har fått to doser og har gjennomgått infeksjon de tre siste månedene. Det utgjør en stor andel av befolkningen, og endringen vil avlaste kommunene.

  Alle som tester positivt på selvtester, oppfordres til å registrere seg i kommunens løsninger. Så langt har 132 kommuner en slik løsning, som omfatter til sammen 4 millioner innbyggere.

  I løpet av kort tid vil KS tilby en tilsvarende løsning for de kommunene som ikke har det, og Helsedirektoratet har fått i oppgave å følge opp dette, skriver regjeringen i pressemeldingen.

  teaser
  i går 20:05
  Ønsker endringer i testsystemet velkommen: – Dagens ordning er ikke bærekraftig
 • av NTB
  DEL
  Kulturmøte om koronasituasjonen

  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) inviterer mandag kulturen, idretten og frivilligheten til møte om koronasituasjonen.

  På møtet kan den som vil, både komme med kommentarer og stille spørsmål om reglene som gjelder for smittevern nå, opplyser Kultur- og likestillingsdepartementet i en pressemelding.

  teaser
  i går 20:28
  Fikk refs – nå inviterer kulturministeren kulturen, idretten og frivilligheten til nytt møte
 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet foreslår endringer i testsystemet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Helsedirektoratet har laget et forslag til hvordan folk selv kan registrere positive selvtester uten behov for PCR-test. Løsningen kan være på plass i helgen.

  – Vi har utarbeidet forslag til hvordan de som har behov for en bekreftende test fortsatt kan få det, uten at kommunene og laboratoriene belastes for mye. Dette vil gjøre det mulig å møte behovet også ved videre smittevekst, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG.

  Det innebærer et system der man selv registrerer positive koronatester.

  I dag må personer som tester positivt på hurtigtest, i tillegg ta en PCR-test for at Folkehelseinstituttet (FHI) skal få oversikt over smittespredningen i landet. Flere kommuner har meldt at denne ordningen er en stor belastning for testsystemet på grunn av de høye smittetallene.

  – Vi tror det er mulig å få på plass løsninger som reduserer behovet for PCR-tester i løpet av kort tid, kanskje i løpet av helgen, men det avhenger av hvilke løsninger vi ender opp med, sier Nakstad.

  teaser
  20. januar
  15 kommuner i Vestland melder at tilgangen på helsepersonell er «utfordrende»
 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Vaksine på to nye Øygarden-apotek

  Øygarden har inngått vaksineavtale med Apotek 1 på Sund Senter og på Ågotnes, melder kommunen. Tidligere har kommunen inngått en tilsvarende avtale med Vitusapotek på Sartor Storsenter.

 • av Kaspara Aavik Stoltze
  DEL
  Askøy kommune varsler nå smittede med SMS

  Fra og med 21. januar vil alle med positiv koronatest i Askøy kommune bli varslet med SMS.

  – Vi bruker mye tid på å ringe rundt til alle som får positiv koronatest. Ved å gå over til SMS og informasjon på hjemmesiden vil vi få mer tid til testing, vaksinering og besvarelse på telefon eller skjema, sier smittevernlege Lotte Wilhelmsen Silnes.

  Alle innbyggere over 70 år, som enten har registrert smitte på skjema eller som har testet positivt med PCR, vil fortsatt kontaktes over telefon. Det samme gjelder fremmedspråklige.

 • av Kaspara Aavik Stoltze
  DEL
  Grønt tiltaksnivå for barnehager og skoler i Øygarden

  Øygarden kommune går over fra gult til generelt grønt tiltaksnivå for barnehager og skoler fra mandag 24. januar.

  – Vi har nå fått mer kunnskap som tilsier at det ikke lenger er grunnlag for gult tiltaksnivå i barnehage og skole i hele kommunen. Det generelle tiltaksnivået endres derfor til grønt nivå, sier assisterende smittevernlege Egil Bovim.

  Bovim presiserer at situasjonen fremdeles må overvåkes, og det vil være aktuelt å innføre/videreføre gult nivå i enkelte skoler og barnehager.

 • av NTB
  DEL
  230 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – 19 færre enn dagen før

  Fredag var 230 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 19 pasienter fra dagen før.

  Koronapasientene utgjør 2,3 prosent av alle innlagte på sykehus i Norge. 66 av koronapasientene ligger på intensivavdeling, som er 25,8 prosent av alle intensivpasienter. Blant koronapasienter på intensivavdeling får 46 respiratorbehandling.

  Det er fem færre på respirator og fire færre på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av NTB
  DEL
  4766 meldinger om alvorlige bivirkninger etter koronavaksine
  Foto: Torstein Bøe / NTB

  Etter at over 10,6 millioner doser er satt, har Legemiddelverket mottatt 51.985 meldinger om mistenkte bivirkninger. 4766 er klassifisert som alvorlige.

  21.647  meldinger er klassifisert som lite alvorlige, og totalt er 26.413 meldinger om bivirkninger behandlet, opplyser Statens legemiddelverk.

  Legemiddelverket har overvåket bivirkninger etter koronavaksine i ett år og kom med første rapport om dette 14. januar 2021.

  – Det er ingen andre vaksiner vi har fått så mye kunnskap om på så kort tid, sier Unni Hjelmaas, enhetsleder i Legemiddelverket.

  Hjelmaas understreker at bivirkninger meldes på mistanke, og de vet derfor ikke om vaksinen er årsaken.

  – Dessverre opplever vi at tall fra bivirkningsrapporten blir brukt og tatt ut av sin sammenheng. Særlig i sosiale medier har vi sett flere eksempler på at vår informasjon misbrukes og spres med falske opplysninger, sier Hjelmaas.

  Hun oppfordrer folk til å være kritiske til kildebruk og til hva de deler videre.

 • av NTB
  DEL
  2.472.501 nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine
  Foto: Bård Bøe

  2.472.501 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk fredag. 4.306.443 personer har fått første dose og 3.972.484 har fått andre.

  45,9 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose, mens henholdsvis 79,9 og 73,7 prosent av befolkningen har fått dose en og to.

  For befolkningen over 18 år for dose en og to er andelen henholdsvis 93 og 90,2 prosent.

  Foreløpig gis dose tre ikke til ungdom under 18 år. Blant personer i alderen 16–17 år har 96,9 prosent fått første dose, og 83,3 prosent har fått andre dose.

  I alderen 12–15 er andelen henholdsvis 79,3 og 3,3 prosent.

  Foreløpig har FHI registrert at 1.407 personer fikk første dose torsdag, 3.524 personer fikk andre dose og 61.157 personer fikk tredje dose.

 • av NTB
  DEL
  Sprengt testkapasitet i storbyene – vil erstatte PCR-testing med hurtigtester
  Helsebyråd Robert Steen (Ap)
  Helsebyråd Robert Steen (Ap) Foto: Heiko Junge / NTB

  Testkapasiteten i Oslo er i ferd med å knele, sier helsebyråd Robert Steen (Ap). Han vil erstatte PCR-testing med hurtigtester.

  Og endringene må skje raskt, sier byråden til VG.

  Fredag var det møte i KS storbynettverk. Også Helse- og omsorgsdepartementet deltok i dette møtet.

  – Alle åtte storbyene tok opp dette. Det var et veldig tydelig signal. Det var entydig fra storbyene at vi er i ferd med å knele, sier leder i nettverket ordfører i Kristiansand Jan Oddvar Skisland til VG.

  Han sier signalet fra departementet var at de skulle se på om de kunne endre rutinene.

  – Der er så høyt press på PCR-tester at det tar lang tid å få svar og det er stor bruk av personalressurser.

  Torsdag sendte Oslo kommune et brev til Helsedirektoratet med en klar advarsel om at dagens testtilbud vil knekke sammen med uakseptabelt lange ventetider på timer og enorme køer på drop-in.

  teaser
  20. januar
  15 kommuner i Vestland melder at tilgangen på helsepersonell er «utfordrende»
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  Tre får intensivbehandling på sykehus i Bergen
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Fredag er det 11 koronapasienter innlagt på Haukeland. Torsdag var det ti innlagte. To av disse, begge mellom 18 og 64 år, får intensivbehandling. Det er det samme som i går.

  På Haraldsplass er fire pasienter innlagt, en av disse får intensivbehandling. I går hadde sykehuset fem innlagte med korona, der en fikk intensivbehandling.

  På Stord får en pasient over 65 år intensivbehandling. Det var også tilfellet i går.

  I Odda er det en pasient innlagt på sykehus med korona. I går hadde sykehuset ingen innlagte.

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  752 nye smittede i Bergen
  Foto: Bård Bøe (arkiv)

  Fredag melder Bergen kommune om 752 nye koronasmittede.

  Torsdag var det 2886 personer som testet seg.

  Det har vært en smitteøkning på 90 prosent den siste uken.

  – Vi er inne i en periode der vi aksepterer mer smitte i samfunnet siden flere er godt beskyttet gjennom vaksinering, men det er viktig at vi unngår at for mange blir syke samtidig, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  Det er registrert 594 koronatilfeller pr. dag den siste uken. For syv dager siden var tallet 313.

  teaser
  20. januar
  Norge når smittetoppen om 1–2 uker. Slik kommer det til å gå etterpå.
 • av NTB
  DEL
  16.877 nye smittede siste døgn – ny rekord
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 16.877 koronasmittede i Norge. Det er 5280 flere enn samme dag i forrige uke og 890 flere enn dagen før.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 12.529 koronasmittede per dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 7888, så trenden er stigende.

  Torsdag var 249 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

  70 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 51 respiratorbehandling. Det er 36 færre på intensiv og 21 færre på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av NTB
  DEL
  Virke: – Er fortsatt for strengt
  Foto: Javad Parsa / NTB

  – Vi er ennå ikke der vi burde være, hvor kulturlivet får samme regler som butikker, bowling og bingo, sier Rhiannon Hovden Edwards, leder for Virke kultur og opplevelser.

  – Det er tåpelig at regjeringen krever at man må sitte med munnbind på annethvert sete på teater, når man kan sitte på kafé og skravle med hverandre uten munnbind, sier hun.

  Antallsbegrensningen har vært gjenstand for svært skarp kritikk fra kulturlivet den siste uken, etter at regjeringen forrige fredag nøyde seg med å heve makstallet til 200 på innendørsarrangement. En rekke kulturaktører har stilt spørsmål ved om det er forholdsmessig med et så lite antall på store konsertarenaer og lignende.

  Om lettelsene som gjelder fra fredag, sier hun:

  – Det er et viktig skritt i riktig retning som gir mange kulturarbeidere mulighet til å gå tilbake til jobb og gå i gang med realistisk planlegging av forestillinger og turneer fremover.

  Virke forventer ytterligere lettelser når regjeringen kommer med ny vurdering 2. februar.

  teaser
  20. januar
  Kulturlivet skuffet over lettelser – går ikke langt nok
 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Regjeringen åpner opp litt. Nye regler trer i kraft fredag.
  Kulturminister Anette Trettebergstuen.
  Kulturminister Anette Trettebergstuen. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Klokken 12 fredag kan det på innendørs arrangementer med faste tilviste plasser være inntil 1500 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 200 personer. Det skal hele tiden være minst to meters avstand mellom kohortene.

  Ved utendørs arrangementer med faste tilviste plasser kan det være inntil 3000 personer og maksimalt 50 prosent kapasitet, fordelt på kohorter på inntil 500 personer. Det skal hele tida være minst to meters avstand mellom kohortene.

  Det skriver regjeringen i en pressemelding torsdag kveld.

  – Økningen er et stort steg i riktig retning og vil bety mye for arrangører, publikummere og utøvere. Dette gjør at mange kan gå tilbake til jobben sin i kultursektoren, og at vi publikummere endelig kan oppleve teater, konserter og idrett i langt større grad enn før, sier kulturminister Anette Trettebergstuen.

  I starten av februar vil regjeringen komme tilbake med en ny vurdering av smitteverntiltakene.

  – Da håper jeg at vi kan åpne mer, både for arrangementer med og uten faste tilviste plasser.

  teaser
  20. januar
  – Nå bør publikum bør få slippe til
 • av NTB
  DEL
  Anbefaler å øke antallet deltakere på arrangementer
  Grieghallen i Bergen.
  Grieghallen i Bergen. Foto: Paul S. Amundsen

  Helsedirektoratet og FHI anbefaler å øke antallet på offentlige innendørs arrangementer til maks 1500 deltakere og maks 50 prosent kapasitet, dersom det er faste tilviste plasser.

  Det anbefaler Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) i et nytt faglig grunnlag.

  På utendørs arrangementer anbefaler helsemyndighetene inntil 3000 deltakere og maksimalt 50 prosent kapasitet. Alle på arrangementet må kunne holde minst en meter avstand fra andre enn husstandsmedlemmer. De foreslår også kohorter med 200 personer innendørs og 500 personer utendørs.

  I dag kan det være 200 personer innendørs på faste tilviste plasser, og 600 på utendørs arrangementer.

  teaser
  20. januar
  Én million publikummere. Fant ikke ett tilfelle av smittespredning.
 • av NTB
  DEL
  Østerrike vedtar vaksineplikt

  De folkevalgte i Østerrike har vedtatt et forslag fra regjeringen om å innføre vaksineplikt for alle over 18 år.

  De som nekter å vaksinere seg, må betale høye bøter dersom det ikke foreligger medisinske grunner eller man har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, ifølge den nye loven.

  teaser
  20. januar
  Østerrike vedtar vaksineplikt
 • av Aina Fladset
  DEL
  Rundt 1000 operasjoner utsatt på grunn av korona
  Foto: Tor Høvik

  Ifølge Christian Beisland, kirurgisk prioritør ved Haukeland, har cirka 1000 operasjoner ikke blitt utført under pandemien.

  – Dette går dessverre utover de som har mye smerter. Jeg kan ikke se bort ifra at det er noen som allerede har en alvorlig grunnsykdom, som kan ha blitt verre, sier Beisland.

  I løpet av pandemien har det vært flere såkalte nedtrekk i planlagte operasjoner på sykehuset.

  I pandemiens første fase, fra mars til april 2020, ble mellom 550 og 600 pasienter ikke operert, ifølge Haukeland.

  Fra oktober i fjor til januar ble det iverksatt styrt nedtrekk igjen, og 150 til 200 pasienter har fått utsatt sine operasjoner.

  Nå er sykehuset igjen i full drift fra denne uken.

  – Hvor lenge de ulike pasientgruppene har ventet, har vi dessverre ikke et samlet system for å kartlegge, sier Beisland.

  – Vi kan kun telle de som har blitt satt opp til operasjon.

  – Er det slik at noen fortsatt ikke har blitt kalt inn på grunn av situasjonen?

  – Ja, men vi har oversikt over alle pasientene våre, og det er ingen som har falt ut av ventelistene, sier Beisland.

  Øyeblikkelig hjelp, kreftpasienter og oppgaver som kun Helse Bergen kan utføre i sitt område har blitt prioritert.

  Noen grupper peker seg ut med tanke på ventetid, ifølge Beisland. Dette gjelder blant annet elektiv protesekirurgi, livs kvalitetsforbedrende inngrep, tilbakelegging av utlagt tarm og nyresteinsoperasjoner.

  – Hvor lang ventetid har disse pasientene?

  – Det er det hver enkelt avdeling som har oversikt over, sier Beisland.

  teaser
  20. januar
  Norge når smittetoppen om 1–2 uker. Slik kommer det til å gå etterpå.
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  NRK: Nakstad har fått korona
  Foto: Berit Roald / NTB (arkiv)

  Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad har fått korona. Det melder NRK.

  – Etter noen dager i selvpålagt karantene med negative tester, har jeg testet positivt for koronaviruset. Jeg har barn som ble smittet på skolen og ble derfor ikke overrasket over testresultatet, skriver Espen Nakstad i en SMS til statskanalen.

  Nakstad skal ha milde forkjølelsessymptomer og opplyser at han regner med å ha bli smittet av omikron-varianten.

 • av NTB
  DEL
  Oslo kommune viderefører gult nivå i grunnskolen
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB (arkiv)

  Barnehager og grunnskoler i Oslo fortsetter med gult nivå, og videregående skole og voksenopplæring fortsetter på grønt nivå, også neste uke.

  Bakgrunnen er fortsatt høye smittetall i kommunen.

  – Det er en kraftig økning i smitte, også i barnehager og skoler, og FHI har varslet at vi må forvente enda høyere smittetall fremover. Det skaper en usikkerhet og stor belastning på barnehager og skoler, ikke minst på grunn av det kan bli veldig høyt fravær mange steder, sier byråd for oppvekst og kunnskap, Sunniva Holmås Eidsvoll, i Oslo kommune.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Helsedirektoratet: Smitten gir ikke økt belastning på kommunehelsetjeneseten
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB (arkiv)

  Denne uken startet Helsedirektoratet å publisere en ukentlig rapport om koronasituasjonen i landets kommuner.

  I rapporten, som ble publisert torsdag formiddag, slår direktoratet fast at «den sterkt økende nasjonale smittetrenden jevnt over ikke gir økt belastning på kommunenes helse- og omsorgstjenester.»

  174 av landets kommuner melder at de har god tilgang på personell og kritisk kompetanse. 159 kommuner, deriblant Bergen, melder at tilgangen er «utfordrende».

  At 159 kommuner har utfordrende tilgang, er det laveste siden uke 49 i fjor.

  Ingen av kommunene har meldt inn at tilgangen er «kritisk».

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  993 nye smittede i Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Torsdag melder Bergen kommune om 993 nye smittede.

  I snitt er det registrert 550 koronatilfeller pr. dag den siste uken. For en uke siden var dette tallet 289.

  Onsdag var det 2841 personer som testet seg.

  – Basert på gjennomsnittlig smittetall har det vært en smitteøkning på 90 prosent siste 7 dager. Siste døgn har det vært en betydelig smitteøkning i aldersgruppene fra 13 til 49 år, mens vi har relativt stabile tall blant de over 50 år, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  Samtidig som smittetallene i Bergen blir stadig høyere, synker antall innlagte pasienter.

 • av Sigrid Haaland
  DEL
  15 koronapasienter på sykehus i Bergen
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Torsdag er det ti innlagte pasienter med korona på Haukeland. Av disse får to personer mellom 18 og 64 år intensivbehandling.

  I går var det 13 koronapasienter på sykehuset, hvorav to fikk intensivbehandling.

  Haraldsplass har torsdag fem innlagte, der én får intensivbehandling. I går var det fire pasienter innlagt, to fikk intensivbehandling.

  Voss hadde én koronapasient innlagt i går. Torsdag har de ingen.

  På Stord er én person over 65 år innlagt og får intensivbehandling. Det er det samme som i går.

  BT RETTER: I en tidligere versjon av dette innlegget sto det at Haukeland hadde en pasient på intensivbehandling. De har senere oppdatert tallet til to pasienter. Rettelsen ble gjort 20.01.22 klokken 11.06.

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av NTB
  DEL
  Thailand åpner for karantenefri turisme igjen
  Nang Thon-stranden i Khao Lak i 2014. Foto: Johannes Cleris / NTB
  Nang Thon-stranden i Khao Lak i 2014. Foto: Johannes Cleris / NTB

  Fra 1. februar vil det igjen være mulig å besøke Thailand som turist uten å måtte gå i innreisekarantene.

  Da omikronvarianten endret pandemiens spilleregler, endret også Thailand karantenereglene ved innreise for store deler av landet.

  Fra 1. februar kan igjen turister teste seg inn i landet med prøver på første og femte dag etter ankomst.

  Dette gjelder for fullvaksinerte. Folk må fortsatt holde seg på hotellet sitt i påvente av testsvaret. I tillegg må turister laste ned en app som sporer deres bevegelser i landet.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  – Smitte i eget hjem er fortsatt klart viktigste smittested
  Foto: Privat

  35 prosent av smittetilfellene i Bergen onsdag forrige uke spores til egen husstand, ifølge smittevernoverlegens ukesrapport.

  – Vi ser at smitte i eget hjem fortsatt er klart viktigste smittested, heter det i rapporten.

  Nær ni prosent av smittetilfellene spores til privat besøk.

  Fordeling av antall smittede etter smittested har i det siste vært utfordrende på grunn av høy smitte og manglende oversikt. Onsdag i forrige uke er derfor valgt som en indikator på hele uken.

  Nær 13 prosent av smitten knyttes til utlandet, mens 13 prosent kobles til barn i barnehager og skoler.

  21 prosent av smitten var ukjent eller data mangler.

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av NTB
  DEL
  15.987 nye koronasmittede registrert siste døgn – ny rekord
  Foto: Jil Yngland / NTB

  Det siste døgnet er det registrert 15.987 koronasmittede i Norge. Det er 4162 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 11.774 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 7356, så trenden er stigende.

  Onsdag var 240 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av NTB
  DEL
  Korona-undersøkelse: Én av tre er ensomme

  Én av tre i Norge har de siste ukene følt seg ensom som følge av koronapandemien. Det er det høyeste nivået siden mai i fjor.

  Nivået ligger fire prosentpoeng lavere enn januar i fjor, ifølge Norsk koronamonitor.

  – En av de tøffeste periodene i pandemien startet på nyåret i fjor. Fullt så ille er det ikke nå, men heller ikke langt unna, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

  teaser
  19. januar
  Korona-undersøkelse: En av tre er ensom
 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  Ukesrapporten: Rekord i antall smittede på en uke
  Foto: Erik Brekke (Arkiv)

  I Bergen økte smitten betydelig forrige uke. Det ble registrert 2626 smittetilfeller, noe som tilsvarer omtrent 1000 flere enn i uken før. Dette er dermed det høyeste antallet som er registrert på en uke så langt i pandemien.

  Dette kommer frem i en rapport fra smittevernoverlegen i Bergen.

  I rapporten står det at smittetallene i Bergen nå øker med 60 prosent hver uke.

  – Det betyr at vi kan passere 1000 smittetilfeller pr. dag i neste uke.

  For øyeblikket ligger Bergen omtrent på landsgjennomsnitt når det gjelder smittetall.

  22,5 prosent av de som testet seg hadde positiv PCR-prøve.

  – Dette er klart flere enn i uke 1 hvor tilsvarende tall var 14,8 prosent, står det.

  Over halvparten (52,5 prosent) av alle innbyggere over 18 år har fått tredje dose. For dem over 65 år har 83,4 prosent fått oppfriskningsdosen.

 • av NTB
  DEL
  FHI: Ti dødsfall i Norge kan knyttes til omikron
   Line Vold i FHI.
  Line Vold i FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Siden omikronvarianten først ble påvist i Norge, er det registrert ti dødsfall som kan knyttes til varianten, sier Line Vold i FHI til NRK.

  Antall nye innlagte med korona som hovedårsak falt med 23 prosent forrige uke. Trolig fordi omikron gir mildere sykdom og folk er godt beskyttet, ifølge FHIs siste ukesrapport.

  – Flere legges inn med koronaviruset som en bidiagnose, altså at det ikke er hovedårsaken til innleggelsen. Årsaken til det er at vi har et høyt smittetrykk i samfunnet. Da er det slik at dersom man blir lagt inn på sykehus av en annen årsak kan det hende at en har koronaviruset i tillegg, sier Vold til NRK.

  Varianten ble først påvist i Norge 1. desember i fjor og tok i januar over for delta som den dominerende her til lands.

  Avdelingsdirektøren opplyser til kanalen at i alt ti dødsfall i Norge kan knyttes til omikronvarianten.

  Det er registrert til sammen 1412 koronadødsfall per 19. januar. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

  teaser
  19. januar
  Smittetallene skyter i været – antall innlagte halvert. Slik er situasjonen i Bergen nå.
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Kraftig auke i smitten i Øygarden – klarar ikkje smittespore alt
  Ordførar Tom Georg Indrevik (H) og smittevernlege Bjørg Møllerløkken i Øygarden kommune
  Ordførar Tom Georg Indrevik (H) og smittevernlege Bjørg Møllerløkken i Øygarden kommune Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Dei tre første dagane denne veka er det påvist 376 smittetilfelle i Øygarden. Det er fleire tilfelle enn heile veka før, då kommunen sette vekerekord med 316 smitta.

  – Smitten har fått eit omfang som gjer at smittesporingsteamet ikkje lenger har kapasitet til å ringja opp alle som har fått påvist koronasmitte, seier smittevernlege i kommunen, Bjørg Møllerløkken i ei pressemelding.

  Ho oppmodar folk til å søkja opp informasjon på helsenorge.no for å finna resultatet av koronatesten sin.

  Øygarden-ordførar Tom Georg Indrevik (H) seier at den enkelte må ta ansvar for å følgje reglar for isolasjon og karantene.

  – Eg oppmodar oss alle om å halda oss orientert om smitteverntiltaka og følgja påbod og tilrådingar, seier ordføraren i meldinga.

 • av NTB
  DEL
  Storbritannia avvikler de fleste koronarestriksjonene
  Storbritannias statsminister, Boris Johnson
  Storbritannias statsminister, Boris Johnson Foto: Foto: Kirsty Wigglesworth / AP Photo / NTB

  Påbud om munnbind er blant koronareglene som blir avviklet i Storbritannia neste uke, opplyste statsminister Boris Johnson onsdag.

  De såkalte Plan B-tiltakene i Storbritannia avvikles i neste uke. Det innebærer at folk ikke lenger må bruke munnbind, jobbe hjemmefra eller ha vaksinebevis for å komme inn på offentlige steder, som for eksempel nattklubber.

  Johnson sa også at det «snart kommer en tid» der man kan avvikle retningslinjene for selvisolasjon og karantene.

  teaser
  19. januar
  England avvikler de fleste koronarestriksjonene
 • av NTB
  DEL
  FHI: Antall koronainnleggelser fortsetter å falle

  Antall nye innlagte med korona som hovedårsak falt med 23 prosent forrige uke.

  – Det er så langt rapportert om 218 nye pasienter innlagt i sykehus med påvist covid-19 i uke 2, hvorav 112 med covid-19 som hovedårsak. Dette er en foreløpig 23 prosent nedgang i nye innleggelser med covid-19 som hovedårsak fra uke 1, skriver FHI i sin siste ukesrapport.

  FHI skriver at nedgangen sannsynligvis kommer fordi omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom og flere er godt beskyttet gjennom vaksinasjon.

  – Antallet innleggelser av personer som er smittet av SARS-CoV-2, men som har en annen hovedårsak til innleggelsen, øker. Det skyldes at det er utbredt smitte i samfunnet. Disse pasientene utgjør nå halvparten av de nye innleggelsene, skriver FHI.

  teaser
  19. januar
  FHI: Antall koronainnleggelser fortsetter å falle
 • av NTB
  DEL
  FHI: Mer smittsom omikronvariant øker hurtig i Norge

  En undervariant omikron som er mer smittsom enn den opprinnelige, øker kraftig i Norge, skriver Folkehelseinstituttet i sin ukerapport.

  I rapporten skriver FHI at det var syv påvisninger av varianten 4. januar, men at dette hadde økt til 611 påvisninger 19. januar.

  Virusvarianten som kalles BA. 2, er påvist hovedsakelig i Oslo.

  Egenskapene til undervarianten er ikke kjent annet enn at denne er mer smittsom enn den originale omikronvarianten (BA. 1) og øker tilsvarende i Danmark og Sverige og kan se ut til å ta over for BA. 1 allerede, ifølge FHI.

  teaser
  19. januar
  Guri Melby mener kunnskapsministeren svikter pandemi-elevene
 • av NTB
  DEL
  Regjeringen enig med SV om en styrking av lønnsstøtten
  Eigil Knutsen (Ap), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Kari Elisabeth Kaski (SV)
  Eigil Knutsen (Ap), Sigbjørn Gjelsvik (Sp) og Kari Elisabeth Kaski (SV) Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Regjeringspartiene og SV er enige om en rekke økonomiske støtteordninger. Blant annet styrkes lønnsstøtteordningen i februar.

  – Siden vi styrker lønnsstøtteordningen i februar, så trapper vi noe ned på kompensasjonsordningen for næringslivet, sånn at i februar blir maksimal støtteprosent 70 prosent i stedet for 85 prosent som var foreslått, sier leder i finanskomiteen på Stortinget, Eigil Knutsen (Ap) til NRK.

  Det innebærer at bedrifter maksimalt kan motta 4 millioner kroner for månedene november og februar, i motsetning til desember og januar da maksbeløpet var på 7,5 millioner.

  Støtteordningen skal også bedres for sesongbedrifter, slik at de ikke mister ansatte fra desember.

 • av NTB
  DEL
  Kulturministeren har fått korona
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har fått påvist koronavirus.
Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) har fått påvist koronavirus. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har fått påvist korona og får ikke møtt kulturlivet som demonstrerer foran Stortinget onsdag, melder Dagbladet.

  I en tekstmelding til avisen skriver statsråden at hun har testet positivt selv med tre vaksinedoser i kroppen og med korrekt avstand til andre mennesker.

  – Dette illustrerer at viruset fortsatt er med oss. Det er ekstremt viktig at vi som smittes, ikke smitter andre, skriver hun.

  Trettebergstuen opplyser at formen hennes er sjaber, og at hun har feber og hodepine og ikke får møtt kulturlivet som onsdag demonstrerte foran Stortinget.

  Kulturlivet demonstrerer mot det de mener er uforholdsmessige og urimelige koronatiltak. Teaterselskapet Scenekvelder, som er initiativtaker, mener blant annet at det ikke er godt nok grunnlag for regelen om antallsbegrensninger på 200 personer på arrangementer innendørs.

 • av NTB
  DEL
  2,3 millioner nordmenn har fått tredje dose med koronavaksine
  Foto: Tor Høvik (arkiv)

  2.335.592 personer er vaksinert med tredje dose av koronavaksine i Norge, viser FHIs statistikk onsdag.

  43,3 prosent av befolkningen over 18 år har dermed fått tredje dose.

  Henholdsvis 92,9 og 90 prosent av alle over 18 har fått en første og andre dose.

  teaser
  17. januar
  Plutselig pandemikjendis
 • av NTB
  DEL
  Kulturbransjen i demonstrasjon mot koronatiltak
  Kulturlivet demonstrerte utenfor Stortinget onsdag. 
Foto: Javad Parsa / NTB
  Kulturlivet demonstrerte utenfor Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

  Flere representanter for kulturbransjen demonstrerte onsdag utenfor Stortinget mot det de mener er uforholdsmessige og urimelige koronatiltak.

  Det er teaterselskapet Scenekvelder som har tatt initiativ til demonstrasjonen.

  – Vi er de første arenaene som stenges ned, og de siste som blir åpnet opp, uten at det foreligger smittefaglig grunnlag som tilsier at det er mer fare for smitte hos oss enn hos andre. Det er nok nå. Vi kan ikke lenger bære byrden for manglende helse- og sykehuskapasitet i dette landet, sier produsent Karianne Jæger i Scenekvelder.

  Torsdag oppjusterte regjeringen antallsbegrensningen fra 50 til 200 personer men det er ikke godt nok, mener flere i kulturlivet.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har sagt til NRK at hun håper å kunne øke publikumstallet enda mer i løpet av uken, men har foreløpig ikke fulgt opp med noe konkret.

  teaser
  13. januar
  Valhammer og Trettebergstuen er uenige om grense på 200
 • av NTB
  DEL
  Regjeringen og SV plusser på 830 millioner til støtteordninger
  Per Olaf Lundteigen (Sp), Eli Tuva Moflag (Ap), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) presenterte forsterkede økonomiske koronatiltak i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
  Per Olaf Lundteigen (Sp), Eli Tuva Moflag (Ap), Torgeir Knag Fylkesnes (SV) presenterte forsterkede økonomiske koronatiltak i Stortinget onsdag. Foto: Javad Parsa / NTB

  Regjeringspartiene og SV er enige om å plusse på drøyt 830 millioner på støtteordningene til permitterte, frilansere og selvstendig næringsdrivende.

  Ordningene forlenges også ut mars.

  I alt er ordningen forbedret med en antatt kostnadsramme på 3,1 milliarder kroner, opp fra regjeringens forslag på drøyt 2,2 milliarder kroner, opplyser Senterpartiets Per Olaf Lundteigen på en pressekonferanse på Stortinget onsdag.

  Ti ulike støtteordninger er omfattet av pakken.

  – For selvstendig næringsdrivende utvides ordningene til å gjelde ut mars. I tillegg er dekningsgraden økt fra 60 til 70 prosent, sier Lundteigen.

  SV er godt fornøyd med å ha fått gjennomslag for flere av sine krav. Nå vil grupper som kunstnere og taxisjåfører bli kompensert høyere, slår SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes fast.

  – Vi er godt fornøyd med å få på plass dette. Folk som har blitt kastet ut av ordningene, kan nå søke seg tilbake, sier han.

  I tillegg er det tatt grep for å hindre at folk som har vært permittert flere ganger, vil få redusert dagpengegrunnlag og dermed få mindre i støtte ved nye permitteringer.

 • av Sigrid Haaland
  DEL
  727 nye smittede i Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Onsdag melder Bergen kommune om 727 nye smittede.

  – Andelen smittetilfeller blant barn og ungdom 6-19 år er stadig økende, men vi ser at barna ikke blir veldig syke når de blir smittet. Vi har tidligere erfart at når barna blir smittet sprer smitten seg ofte til foreldrene og vi forventer en slik effekt også denne gang, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  I snitt er det registrert 465 koronatilfeller pr. dag den siste uken. For en uke siden var det samme tallet 332. 

  Tirsdag var det 3008 personer som testet seg.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringspartiene og SV enige om forsterket koronakrisepakke
  Regjeringspartiene og SV møter pressen onsdag. Her fra november.
  Regjeringspartiene og SV møter pressen onsdag. Her fra november. Foto: Annika Byrde / NTB (arkiv)

  Arbeiderpartiet varsler at regjeringspartiene og SV møter pressen om forsterkede økonomiske koronatiltak på Stortinget onsdag.

  De tre partiene møter pressen i vandrehallen på Stortinget klokken 11.30 onsdag etter å ha kommet til enighet i forhandlingene i arbeids- og sosialkomiteen.

  Arbeiderpartiet og Senterpartiet har de siste dagene sittet i forhandlinger med budsjettpartner SV om regjeringens koronakrisepakke på 20,2 milliarder kroner, som ble lagt fram torsdag forrige uke.

  SV har blant annet krevd at lønnsstøtten blir styrket og at taket i kompensasjonsordningen blir senket.

  Parallelt forhandler energi- og miljøkomiteen om regjeringens forslag om å øke strømstøtten til husholdningene.

  I arbeids- og sosialkomiteen jobbes det med forslaget om støtteordninger for permitterte, frilansere og selvstendig næringsdrivende.

 • av Sigrid Haaland
  DEL
  17 pasienter innlagt med korona i Bergen
  Haukeland universitetssjukehus.
  Haukeland universitetssjukehus. Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Onsdag er det 13 innlagte pasienter med korona på Haukeland. Det er en økning på en pasient fra gårsdagen. Av disse får to personer mellom 18-64 år intensivbehandling.

  En pasient er innlagt med korona på Voss.

  På Haraldsplass er det fire pasienter innlagt, der to får intensivbehandling. Både på Haraldsplass og Voss er tallene uendret fra i går.

  På Stord er en pasient innlagt og får intensivbehandling. Det er en person over 65 år. I går hadde sykehuset to innlagte.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet åpner for preventiv bruk av koronasertifikat – FHI skeptiske
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Helsedirektoratet mener preventiv bruk av koronasertifikat kan ha gunstig effekt, mens FHI har liten tiltro til at dette kan forebygge smittespredning.

  Med preventiv bruk menes det at koronasertifikat vurderes som et selvstendig tiltak, og ikke for å gi lettelser fra eksisterende smittevernrestriksjoner.

  I et oppdragssvar til Helsedepartementet skriver Helsedirektoratet at de mener dette i så fall bør målrettes mot arenaer med høy smitterisiko, der tiltaksbyrden ved koronasertifikat er begrenset.

  Skjenkesteder, puber, nattklubber og offentlige arrangementer der mange personer møtes og mingler uten avstand og faste sitteplasser trekkes fram som de mest relevante arenaene.

  FHI svarer på sin side at de har «liten tiltro til at preventiv bruk av koronasertifikat kan forebygge smittespredning i vesentlig grad». Samtidig understreker de at effekten av koronasertifikat ikke er godt nok evaluert opp mot andre smitteverntiltak.

  teaser
  11. januar
  Derfor er koronapass så omstridt
 • av Kari Pedersen
  DEL
  Bergen kommune: – Vi prøver å bemanne opp
  Et brett med koronaprøver gjøres klar for analysemaskinen.
  Et brett med koronaprøver gjøres klar for analysemaskinen. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Omikronbølgen reiser seg og laboratoriet på Haukeland øker testkapasiteten fra 4200 prøver i døgnet til 7000.

  – Vi er klare for en smittebølge, sa avdelingssjef Elling Ulvestad til BT mandag.

  – Så får det bli opp til kommunene om de vil øke prøvetakingskapasiteten.

  På spørsmål om Bergen kommune gjør dette svarer Yamil Gonzalez, enhetsleder for testlinjen, at de følger nasjonale føringer for testkapasitet og fortløpende forsøker å bemanne opp slik at de i stor grad dekker behovet.

  Mandag testet kommunen 2700 personer. Det er nesten 1000 flere enn mandagen før.

  teaser
  17. januar
  – Vi slutter å lete etter omikron en av de nærmeste dagene
 • av NTB
  DEL
  Nakstad: Smittetallene tyder på lengre doblingstid med omikron enn antatt

  Det ble onsdag satt ny smitterekord i Norge. 15.367 koronatilfeller er 5745 flere enn samme dag i forrige uke og det høyeste tallet så langt under pandemien, men økningen er ikke like kraftig som den har vært tidligere.

  – Dette viser at smitten fortsatt stiger i Norge, men ikke like kraftig som for to uker siden, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i en kommentar til NTB.

  Han sier dagstallene tyder på en 50 prosent stigning sammenliknet med for en uke siden.

  – Det kan derfor se ut som doblingstiden for omikron er nærmere ti dager. Det er gunstig fordi sykefraværet blir mindre og sannsynligheten for at innleggelsestallene stiger om en uke er mindre, sier Nakstad.

  I sine tidlige modelleringsrapporter om omikron tok FHI utgangspunkt i at omikron i verste fall kunne ha en doblingstid på 2,4 dager.

  teaser
  17. januar
  – Vi slutter å lete etter omikron en av de nærmeste dagene
 • av NTB
  DEL
  FHI skal sende ut fire millioner SMS-er om Smittestopp
  Smitteappen fra FHI på en smarttelelefon.
  Smitteappen fra FHI på en smarttelelefon. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Onsdag og torsdag skal Folkehelseinstituttet sende ut tekstmeldinger til alle over 16 år om appen Smittestopp.

  Appen ble utviklet for å være et verktøy i pandemien og er blitt lastet ned 1,1 millioner ganger. Antallet som melder seg smittet i appen har økt kraftig de siste ukene.

  – Vi forventer en betydelig smitteøkning i ukene fremover, og den enkelte skal nå i større grad si fra om smitte til nærkontaktene sine. Ved å melde fra gjennom Smittestopp oppnår du i tillegg at nærkontakter du ikke kjenner til får beskjed. Og du får selv beskjed dersom du har vært i nærheten av noen som er smittet, sier direktør Camilla Stoltenberg i FHI.

  teaser
  13. januar
  Nå får du større ansvar dersom du blir koronasmittet
 • av NTB
  DEL
  Ny smitterekord: Over 15.000 nye tilfeller
  Foto: Fredrik Hagen / NTB (arkiv)

  Det siste døgnet er det registrert 15.367 koronasmittede i Norge, det høyeste tallet så langt under pandemien.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 11.180 smittede per dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6865, så trenden er stigende.

  Tirsdag var 238 koronapasienter innlagt på sykehus, to færre enn dagen før. 74 av pasientene ligger på intensiv­avdeling, og av dem får 49 respiratorbehandling. Det er en nedgang på henholdsvis fem og seks fra dagen før.

  Forrige døgnrekord for Norge var 15. januar 2022. Da ble det registrert 12.360 smittede.

  MSIS-tallene for tirsdag viser 653 nye smittetilfeller i Bergen, 128 på Askøy og 114 i Øygarden. Tallene er basert på folkeregistrert adresse og kan avvike fra kommunenes egne tall, som baserer seg på testingen lokalt.

 • av NTB
  DEL
  Forskere: Koronasmitte gir sviktende hukommelse
  Foto: Yurchanka Siarhei / Shutterstock / NTB

  Selv de som bare får milde symptomer etter koronasmitte, sliter ofte med sviktende hukommelse og konsentrasjon i flere måneder, viser britisk forskning.

  Tidligere studier har vist at de som opplever langvarige plager etter å ha blitt smittet, kjent som «long covid», ofte sliter med såkalt hjernetåke.

  Ifølge forskerne ved Oxford-universitetet svekkes også hukommelsen og konsentrasjonsevnen hos dem som bare får milde og kortvarige plager etter smitte, ofte imellom seks og ni måneder etter at man ellers er symptomfri.

  teaser
  18. januar
  – Kontrasten til det friske livet man hadde før, er enorm
 • av NTB
  DEL
  FN: Flere år før folks reiselyst blir som før

  Turistnæringen har hatt to tunge år, og tidligst i 2024 vil folks reiselyst være tilbake på samme nivå som før pandemien, anslår Verdens turismeorganisasjon:

  teaser
  18. januar
  FN: Flere år før folks reiselyst blir som før
 • av NTB
  DEL
  EMA: Trygt for gravide å ta koronavaksine

  Flere studier der man har fulgt til sammen 65.000 gravide, viser stadig sterkere bevis for at Pfizer og Modernas vaksiner ikke fører til komplikasjoner for mor eller barn, ifølge EUs legemiddelverk EMA.

  Vaksinene gir også økt beskyttelse mot sykehusinnleggelse og død, særlig sent i svangerskapet, uttaler EMA tirsdag.

  – Studien finner ingen tegn på økt risiko for svangerskapskomplikasjoner, aborter, premature fødsler eller andre negative bivirkninger for ufødte barn som følge av mRNA-vaksiner mot covid-19, sier legemiddelverket.

  EMA påpeker at graviditeter i seg selv kan knyttes til en større risiko for å bli alvorlig syk med covid-19, særlig i andre og tredje trimester.

  – Vordende mødre burde derfor ta vaksine, sier EMA.

  teaser
  16. januar
  Dette veit vi om koronainnlagde gjennom pandemien
 • av NTB
  DEL
  WHO: Pandemien er langt fra over
  Foto: Salvatore Di Nolfi / Keystone via AP / NTB

  Koronapandemien er på ingen måte over, slår WHOs generalsekretær Tedros Adhanom Ghebreyesus fast.

  Tedros advarer mot å tro at faren er over fordi omikronvarianten av viruset gir et mildere sykdomsforløp.

  – Denne pandemien er langt fra over, og med den utrolige spredningen av omikron globalt må vi regne med at nye varianter av viruset vil dukke opp, sier lederen for Verdens helseorganisasjon.

 • av Adalheidur Oldeide
  DEL
  Krever svar om regjeringens rødt nivå i videregående skole
  Leder for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich (H), sender brev med spørsmål til regjeringen for begrunnelse for strenge koronatiltak.
  Leder for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Christian Frølich (H), sender brev med spørsmål til regjeringen for begrunnelse for strenge koronatiltak. Foto: Gorm Kallestad / NTB

  Kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller regjeringen spørsmål om hvilke helsefaglige begrunnelser som ligger bak å innføre rødt nivå i videregående skoler.

  – Regjeringens svar på dette spørsmålet er avgjørende for å vite om de har operert innenfor loven, sier leder for kontrollkomiteen på Stortinget, Peter Frølich (H).

  Bakgrunnen for spørsmålet til regjeringen er de strenge smitteverntiltakene regjeringen innførte i midten av desember. Tiltakene har møtt sterk kritikk.

  – Det er viktig at man er sikre på at lover og regler blir fulgt når store inngrep, som påvirker enkeltpersoner og bedrifter i stor grad, blir innført, sier Frølich.

  teaser
  18. januar
  Kontrollkomiteen krever svar om rødt nivå i videregående skole
 • av NTB
  DEL
  Stor økning i forventet levealder i Australia etter pandemien
  Foto: Frank May / NTB

  Restriksjoner innført på grunn av covid-19 har medført høyere forventet levealder i flere land, men effekten er størst i Australia, Norge og Danmark.

  Nedstengningen og restriksjonene i 2020 ga en spesielt positiv konsekvens for innbyggerne i Australia, fremgår det i en artikkel publisert i International Journal of Epidemiology. Det er forskere fra The Australian National University (ANU) som har sett på endringer i forventet levealder fra 2019 til 2020.

  I 2020 fant forskere en økning i forventet levetid på hele 0,7 år sammenliknet med i 2019. Økningen gjaldt både kvinner og menn.

  Landene med nest høyest økning i forventet levealder var Danmark og Norge. I begge land økte forventet levealder for kvinner med 0,1 år og med 0,2 år for menn.

 • av Sverre Jervell
  DEL
  Helse Førde går over til grøn beredskap
  Foto: Oddleiv Apneseth (Arkiv)

  Frå og med tysdag 18. januar endrar Helse Førde beredskapsnivået frå gult til grønt. Det opplyser dei på heimesida si tysdag.

  Beredskapsnivået i Helse Førde har ligge på gult sidan 6. desember.

  – Dette gjer vi ut ifrå ei samla vurdering av kapasiteten i sjukehusa, der tal pasientar med covid-19 er lågt. I tida framover har vi m​ål om at pasientar skal få gjennomført dei utgreiingane og operasjonane dei har fått time til, seier administrerande direktør Arve Varden.

  Helse Førde forventar likevel auka smitte av omikron i Sogn og Fjordane, og understrekar at beredskapen kan endre seg raskt dersom det blir trong for det.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Smitterekord i Danmark: Over 33 000 nye tilfeller

  Det siste døgnet har Danmark registrert ytterligere 33 493 tilfeller av koronasmitte. Det er nok en gang ny rekord i landet.

  Den siste tiden har døgntallene for smittetilfeller i Danmark stort sett vært over 20 000, viser tall fra Statens Serum Institut.

  Det siste døgnets smittetall kom fra 193 130 PCR-tester, noe som vil si at 17,3 prosent av testene var positive. Også det er det høyeste registrerte tallet i Danmark til nå i pandemien.

  På danske sykehus var det tirsdag 810 innlagte koronapasienter. Det er åtte flere enn mandag. I tillegg er det registrert ytterligere 14 koronarelaterte dødsfall.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  I dag gjekk skulane over på grønt nivå. Desse er framleis på gult.
  Slettebakken skule
  Slettebakken skule Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Førre fredag vart det kjend at barnehagar, grunnskular og SFO i Bergen kommune skulle gå over på grønt nivå frå i dag av.

  Det vart bestemt etter at regjeringa gav kommunane ansvar for å sjølv bestemme tiltaksnivået på skulane.

  I dag melder Bergen kommune likevel at 13 skular held fram på gult nivå grunna mykje smitte. Det gjeld desse skulane:

  • Slettebakken
  • Vadmyra
  • Ulsmåg
  • Flaktveit
  • Olsvik
  • Mathopen
  • Mjølkeråen
  • Krohnengen
  • Møhlenpris
  • Loddefjord
  • Holen
  • Rothaugen

  I tillegg har Nattland, Vadmyra og Olsvik heimeskule på eitt trinn kvar.

  BT RETTAR: I ein tidlegare versjon av dette innlegget stod Haukås skule oppført på gult nivå. Det var ein feil i lista frå kommunen, men er no endra. Rettinga vart gjort 18.01.2022 klokka 15.46.

  teaser
  14. januar
  Innfører grønt nivå i skoler og barnehager: – Mange er engstelige, sier Utdanningsforbundet
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Nær dobling i smitten i Alver: – Auken er venta
  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Dei siste sju dagane har totalt 225 personar i Alver kommune fått stadfesta smitte med covid-19. Det skriv kommunen i ei pressemelding tysdag.

  Talet er om lag ei dobling frå veka før, då 128 personar fekk påvist korona i kommunen.

  Dei fleste vart smitta i eigen husstand, og nær halvparten smitten høyrer til personar i alderen 18–44 år.

  – Auken er venta, og speglar den nasjonale utviklinga. Det er viktig at alle bidreg til å flate ut smittetoppen ved å teste seg ved symptom og følgje dei nasjonale krava til isolasjon, karantene, bruk av munnbind, halde avstand og avgrense tal på nærkontaktar, skriv kommunen i meldinga.

  teaser
  18. januar
  Vet for lite om tiltakene. Nå vurderer de å endre loven.
 • av NTB
  DEL
  Sverige fjerner testkrav fra 21. januar – norske reisende må vise koronapass
  Foto: Foto: Torstein Bøe / NTB

  Sverige fjerner det omstridte testkravet for innreisende fra 21. januar. Reisende fra EU/EØS og Norden må i stedet kunne fremvise koronapass.

  Til og med 20. januar må alle reisende til Sverige kunne vise til en negativ koronatest som er gjort innen 48 timer før ankomst, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

  Ifølge den svenske regjeringen blir dette nå endret. Fra 21. januar må de som vil reise til Sverige fra EU/EØS-land eller Norden, kunne vise frem EUs digitale koronapass eller tilsvarende.

  Kravet gjelder utenlandske statsborgere over 18 år, med visse unntak.

  De uten koronapass må kunne vise til en negativ koronatest tatt innen 72 timer før ankomst, eller bevise at de har kommet seg fra koronasykdom de siste seks månedene.

 • av NTB
  DEL
  Tysk virolog: Pandemien kan ebbe ut i løpet av 2022
  Omtrent 1.500 lys ble tent i Greifswald, Tyskland, til minne om dem som har dødd under pandemien. Foto: Stefan Sauer / dpa via AP / NTB
  Omtrent 1.500 lys ble tent i Greifswald, Tyskland, til minne om dem som har dødd under pandemien. Foto: Stefan Sauer / dpa via AP / NTB

  Tysklands ledende virolog Christan Drosten tror pandemien i landet kan avblåses i løpet av 2022.

  – Vaksineringen har allerede hjulpet oss langt på vei. Nå må vi fortsette på samme måte, slik at vi går inn i den endemiske fasen i 2022 og kan erklære pandemien for over, sier Drosten.

  Han tror at det vil bli innført tiltak mot korona neste vinter igjen som følge av økende smittetall, men mener de mest inngripende tiltakene kan unngås.

  – Men jeg tror noen ting vil gjenstå. Vi må nok bruke munnbind i visse situasjoner et par år til. Det er irriterende, men vil bli mer sjeldent, sier han.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Disse faktorene øker sannsynligheten for senfølger etter korona
  Foto: Jil Yngland / NTB (arkiv)

  I en nylig publisert rapport fra FHI oppsummerers foreløpig forskning på senfølger etter covid-19, ofte omtalt som «long covid».

  Oversikten omhandler også hvilke langvarige symptomer som opptrer, hvor lenge symptomene vedvarer og hvilke pasientgrupper som har størst risiko for å oppleve langvarige symptomer.

  Rapporten konkluderer med at forekomsten av senfølger øker dersom den koronasmittede har vært innlagt på sykehus eller hatt behov for intensivbehandling.

  Sannsynligheten for senfølger øker også jo flere symptomer man har når man får påvist covid-19.

  I følge rapporten har kvinner høyere risiko for å utvikle senfølger enn menn. Dette gjelder uavhengig av om man har vært innlagt på sykehus eller ikke.

  En del pasienter med milde og moderate sykdomsforløp melder om symptomer seks og tolv måneder etter gjennomgått sykdom. Disse symptomene er i stor grad «sammenlignbare med symptomer som befolkningen generelt rapporterer». Det er derfor vanskelig å bekrefte at det er en årsakssammenheng mellom gjennomgått covid og disse symptomene.

  teaser
  18. januar
  – Kontrasten til det friske livet man hadde før, er enorm
 • av Aina Fladset
  DEL
  Ny smitterekord i Bergen: – Mye smitte hos de under 20 år
  Foto: Bård Bøe ( arkiv)

  – Akkurat nå er det mye smitte blant de under 20 år. Dette gjelder den siste uken. De utgjør nå 40 prosent av smittetilfellene, sier Kjell Haug, assisterende smittevernoverlege i Bergen til BT.

  Tirsdag er det rekordhøyt antall smittede i Bergen med 653 nye tilfeller.

  Dette er som forventet, ifølge Haug.

  – Vi har en smitteøkning på cirka 60 prosent pr. uke i Bergen. Samtidig går tallet på antall intensivpasienter på sykehuset ned, og det er også som forventet, sier Haug.

  Han sier videre at de høye smittetallene kan få store konsekvenser for sykefraværet i en periode.

  – Dette kan ramme kollektivtrafikk, butikker og fastlegekontorer for eksempel. Vi er spente på hvordan dette vil påvirke mange ulike deler av tjenestetilbudet i samfunnet, sier Haug.

  – Men vi tror ikke dette vil vare i så mange uker, legger han til.

  Det er en jevn strøm av personer som oppsøker vaksinestasjonene, forteller han. Akkurat nå er det mange i 20-årene som ønsker vaksine.

  – Vaksineringen i Bergen går bra, sier han.

  teaser
  17. januar
  – Vi slutter å lete etter omikron en av de nærmeste dagene
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  653 nye smittetilfeller i Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Tirsdag melder Bergen kommune om 653 nye smittetilfeller.

  – Dagens smittetall er det høyeste vi har hatt hittil i pandemien, og vi forventer at smittetallet kan fortsette å øke, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  Voltersvik forteller at det er mange utbrudd blant barn og unge, og sier kommunen jobber godt sammen med barnehager og skoler i forbindelse med håndteringen av utbruddene.

  På mandag var det 2720 personer som testet seg.

  I snitt er det registrert 418 koronatilfeller pr. dag den siste uken. Det er en økning på 284 sammenlignet med samme dag for en uke siden.

  Totalt har syv beboere på sykehjem påvist korona.

  teaser
  14. januar
  Derfor mener de vi kan leve med høye smittetall
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  16 innlagde koronapasientar i Bergen – nytt dødsfall på Haraldsplass
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Tysdag er totalt 16 pasientar innlagde på sjukehusa i Bergen med covid-19.

  Fire av dei ligg på Haraldsplass diakonale sjukehus, medan tolv er innlagde på Haukeland universitetssjukehus. I tillegg har Voss sjukehus ein koronapasient.

  Fire av pasientane får intensivbehandling, to på Haukeland og to på Haraldsplass.

  Haraldsplass diakonale sjukehus melder og om eitt nytt koronarelatert dødsfall sidan i går. Pasienten var vaksen, altså i alderen 18–64 år.

  teaser
  17. januar
  Mange smittes av korona på nytt. Her er fem spørsmål og svar om fenomenet.
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  13 innlagte koronapasienter på Haukeland og Voss
  Intensivadelingen ved Haukeland Universitetssykehus i mars i fjor.
  Intensivadelingen ved Haukeland Universitetssykehus i mars i fjor. Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Tirsdag er 12 pasienter innlagt med korona på Haukeland, og en på Voss.

  Av pasientene på Haukeland får to intensivbehandling.

  De to er voksne mellom 18 og 64 år.

  Antall pasienter på Haukeland er uendret fra i går, mens Voss ikke hadde noen innlagte med korona mandag.

 • av NTB
  DEL
  Smittevernoverlege: Omikron er en velsignelse

  Smittevernoverlege Eli-Anne Skaug i Trondheim sier omikronvarianten er en velsignelse som har reddet oss fra deltavarianten.

  Til Adressa sier hun at omikronvarianten har større grad av re-smitte enn tidligere varianter og smitter betydelig lettere. Men det bekymrer henne ikke.

  – Omikron er en velsignelse som har reddet oss fra delta, som var en hardere variant. De fleste av oss er godt vaksinert. Vi blir generelt ikke veldig syke. Ikke engang eldre i sykehjem opplever smitten særlig kraftigere enn en lett neseforkjølelse, sier hun til avisen.

  Hun mener folk som har karantenefritak på grunn av gjennomgått covid og kan gå ut i verden trass smitte i egen husstand, bør legge fra seg skammen.

  – Vi må legge fra oss dårlig samvittighet og skyldfordeling. Viruset er så lite farlig nå. En ville gått på jobb med dette symptombildet i en vanlig verden, sier smittevernlegen.

  teaser
  12. januar
  FHI: 69 prosent lavere risiko for sykehusinnleggelse med omikron
 • av NTB
  DEL
  11.031 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 11.031 koronasmittede i Norge. Det er 4491 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 10.359 koronasmittede pr. dag.

  Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 6622, så trenden er stigende.

  Mandag var 240 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

  79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling. Det er tre flere på intensiv og fire flere på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av Erlend Langeland Haugen
  DEL
  Guldvog: Slutten på karantene få uker unna
  Foto: Heiko Junge / NTB

  Helsedirektoratet sier det er lagt planer for å fjernet karantenekravet. Det skriver TV 2 mandag kveld.

  I et brev til landets kommuner og statsforvaltere ber Helsedirektoratet om at de må forberede seg på å ta i mot en stor mengde selvtester – nok til det dobbelte av kommunens befolkning. Tanken er at selvtestene skal erstatte krav om karantene – for alle.

  – Det kan bli slutten på karantene, og det ligger ikke så veldig langt frem i tid heller. Kanskje to–tre uker, sier Guldvog til TV 2.

  Han legger til at de må se an situasjonen landet da befinner seg i, men at dette er planen.

  teaser
  15. januar
  Anne Line (26) fikk negativt svar på tre hurtigtester. Så tok hun PCR-test.
 • av NTB
  DEL
  Satser på kombivaksine mot korona og influensa
  Foto: Mike Segar / Reuters / NTB

  Den amerikanske legemiddelprodusenten Moderna håper å kunne få ferdig en vaksine som virker mot både korona og influensa innen utgangen av 2023.

  Vaksinen skal kunne beskytte mot covid-19, influensa og RS-virus, og den kan komme på markedet i 2024 dersom det går slik legemiddelprodusenten håper.

  – Vårt mål er å kunne utvikle en enkelt, årlig påfyllingsdose slik at vi unngår situasjoner der folk må ha to eller tre doser hver vinter, men i stedet kan nøye seg med én, sa Moderna-sjef Stephane Bancel på en digital rundebordskonferanse under Verdens økonomiske forum mandag.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Israelsk studie: Lav effekt av fjerde vaksinedose

  En fjerde vaksinedose gir i liten grad økt beskyttelse mot omikronvarianten av koronaviruset, viser israelsk studie.

  Selv om en fjerde vaksinedose gir litt mer antistoffer i kroppen, «gir den bare delvis beskyttelse» mot omikronvarianten, sier Gili Regev-Yochay, som leder infeksjonsavdelingen ved Sheba-sykehuset i Tel Aviv. Hun understreker at resultatene er foreløpige.

  150 mennesker som for to uker siden fikk en fjerde dose med vaksine fra Pfizer-Biontech, samt 120 som for en uke siden fikk en dose med Moderna-vaksine etter å ha fått tre doser med Pfizer-Biontech-vaksine tidligere, inngår i studien. Effekten i de to gruppene er stort sett lik.

  teaser
  17. januar
  Mange smittes av korona på nytt. Her er fem spørsmål og svar om fenomenet.
 • av Adalheidur Oldeide
  DEL
  195 smittet i Askøy sist uke

  I forrige uke ble 195 personer registrert smittet i Askøy.

  47 prosent av dem ble smittet av personer i egen husstand.

  32 av de registrert smittede ble smittet på skolen eller i barnehagen, melder kommunen i en pressemelding.

  teaser
  15. januar
  Smitten øker blant barn og tenåringer
 • av NTB
  DEL
  Ny type koronatest godkjent for salg i EU

  Et finsk selskap har fått godkjent en koronahurtigtest som sporer koronavirus på pusten til folk. Den kan så gi resultater i løpet av et minutt.

  Testen fra selskapet Deep Sensing Algorithms har fått såkalt CE-merking, som betyr at produktet består alle sikkerhets-, helse- og miljøkrav i EU, skriver den finske kringkasteren YLE.

  Det er den første testen av sitt slag, og ventes særlig å bli tatt i bruk på flyplasser og grensekontroller. Selskapets direktør Pekka Rissanen foreslår også at den tas i bruk i bedrifts- og skolehelsetjenester, samt tannhelsetjenesten.

  Testen fungerer ved at personen puster inn i et håndholdt apparat, der nanosensorer analyserer pusten deres. Testresultatet kan så leses av i løpet av 45 sekunder.

  teaser
  17. januar
  Fattige land har måttet takke nei til millioner av vaksinedoser med kort levetid
 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Her blir Christina vaksinert på apoteket: – Har vært stor interesse
  Vera Fonnes setter vaksine på Christina Barmen Paus
  Vera Fonnes setter vaksine på Christina Barmen Paus Foto: Tor Høvik

  I dag åpnet Bergen kommune opp for at du kan få satt koronavaksine på flere av byens apotek.

  Totalt 36 apotek i kommunen deltar i ordningen.

  Daglig leder ved Apotek 1 i Nygårdsgaten, Vera Fonnes, stod mandag formiddag klar til å sette vaksiner.

  – Hittil har det gått kjempefint. Det har vært stor interesse og stor pågang, sier hun.

  Fonnes har ikke tall på hvor mange som har benyttet seg av muligheten mandag, men sier tilbakemeldingene er gode.

  – Mange setter pris på at det er lett tilgjengelig og at man slipper reisevei.

  Christina Barmen Paus
  Christina Barmen Paus Foto: Tor Høvik

  En av dem som benyttet seg av muligheten, er Christina Barmen Paus. Hun fikk satt en tredje dose med Pfizer av Fonnes.

  – Jeg synes det er et supert tilbud, og tror det gjør vaksinasjon mer tilgjengelig for mange. Spesielt studenter som ikke er folkeregistrert i Bergen, sier Paus.

  Apotekene tilbyr både første, andre og tredje dose av vaksinen. Vaksinetid må bestilles på forhånd, og de som vaksinerer seg må forholde seg til vaksinetypen som det aktuelle apoteket har tilgjengelig til enhver tid.

  Det er gratis å få satt vaksinen på apotek.

 • av NTB
  DEL
  Varsler nye endringer i Tisk-strategien
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet ber kommunene ha lagerkapasitet til å kunne ta imot mange hurtigtester framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB
  Helsedirektør Bjørn Guldvog og Helsedirektoratet ber kommunene ha lagerkapasitet til å kunne ta imot mange hurtigtester framover. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Helsedirektoratet skriver i et brev til kommunene at det kan komme enda flere endringer i smittesporingsstrategien Tisk om omtrent 14 dager.

  – Endringene vil innebære betydelig økt bruk av tester – primært selvtester, heter det i brevet fra direktoratet.

  Kommunene får også vite at regjeringen ønsker at testing i stor grad skal erstatte karantene for alle nærkontakter, også husstandsmedlemmer og tilsvarende nære.

  For husstandsmedlemmer og tilsvarende nære gjelder fremdeles karantenekravet som ble innført i midten av desember 2021. Dette går ut på at alle nærkontakter som er husstandsmedlem eller tilsvarende nær til en smittet person, som hovedregel skal i smittekarantene i 10 døgn.

  I forkant av de eventuelle endringene ber Helsedirektoratet om at kommunene og statsforvalterne bygger opp lagerkapasiteten slik at kommunen kan lagre et antall selvtester tilsvarende minst to ganger innbyggertallet i kommunen og oppretter informasjon om og logistikk for utlevering av selvtester.

  teaser
  13. januar
  Nå får du større ansvar dersom du blir koronasmittet
 • av Sigrid Haaland
  DEL
  234 nye smittetilfeller Bergen
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  Bergen kommune melder mandag om 234 nye smittetilfeller.

  Søndag var det 1848 personer som testet seg.

  – Mange vil bli smittet, men det er viktig at ikke for mange blir smittet samtidig da dette vil føre til stort fravær i helse- og omsorgstjenestene og påvirke muligheten til å gi nødvendige tjenester til hjelpetrengende innbyggere, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

  I snitt er det registrert 383 koronatilfeller pr. dag de siste syv dagene. For en uke siden var tilsvarende tall 239.

  Mandag har åtte beboere på sykehjem i Bergen kommune påvist koronaviruset.

 • av Sigrid Haaland
  DEL
  Koronapasient får intensivbehandling på Stord

  Det er mandag to koronapasienter på Stord sjukehus. En av disse får intensivbehandling, melder Helse Fonna.

  Denne pasienten er over 65 år.

 • av NTB
  DEL
  Helsedirektoratet skal publisere totalt antall sykehusinnlagte pasienter
  Intensivavdelingen på Ahus behandler koronapasienter som er i en kritisk situasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  Intensivavdelingen på Ahus behandler koronapasienter som er i en kritisk situasjon. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Framover skal Helsedirektoratet legge fram daglige tall over det totale antallet pasienter på somatiske sykehus i Norge.

  I tillegg skal direktoratet rapportere om antall pasienter på intensivavdeling, og andel pasienter med covid-19, opplyser de i en pressemelding.

  Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet sier at det er viktig for helsemyndighetene med daglig oppdatert statistikk om belastningen og utviklingen ved sykehusene for planlegging og koordinering av spesialisthelsetjenesten.

  – Særlig i forbindelse med håndtering av pandemien og de konsekvenser denne har for aktiviteten i spesialisthelsetjenesten, sier han.

  Av de totalt 261 som var innlagt på intensivavdelingene søndag, var 29,1 prosent pasienter med positiv koronatest.

  Den nye statistikkvisningen skal oppdateres daglig.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  17 innlagde koronapasientar i Bergen
  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Måndag er totalt 17 pasientar innlagde med korona på sjukehusa i Bergen. Fem av dei ligg på intensiven.

  Talet på innlagde er to færre enn dagen før.

  Tolv av dei innlagde ligg på Haukeland universitetssjukehus, av dei er to vaksne i alderen 18–64 år på intensivavdelinga.

  Haraldsplass diakonale sjukehus har fem covid-pasientar måndag der tre får intensivbehandling.

  Måndag var 240 koronasmitta pasientar innlagde på sjukehus i Noreg. Det er ei auke på ni pasientar frå dagen før.

  79 av pasientane ligg på intensivavdeling, av dei får 55 respiratorbehandling.

  teaser
  16. januar
  Upresise sykehustall: Fire av ti koronapasienter legges nå inn av andre årsaker
 • av NTB
  DEL
  Nå er greske eldre pålagt å vaksinere seg

  Om man er 60 år eller eldre og ikke har vaksinert seg mot koronaviruset, risikerer man nå å få bot i Hellas.

  Påbudet om vaksinering for eldre trådte i kraft mandag. Boten for å bryte påbudet ligger på rundt 1000 kroner.

  Inntektene fra bøter skal brukes for å finansiere greske sykehus. Allerede før påbudet trådte i kraft har det vist seg å være svært effektivt. Siden regelen ble kunngjort sent i november har drøyt 217.000 greske eldre latt seg vaksinere, slik at andelen vaksinerte i denne aldersgruppa nå ligger på rundt 90 prosent.

  Statsminister Kyriakos Mitsotakis har utelukket obligatorisk vaksinering for andre aldersgrupper. Grunnen til at det er innført påbud for eldre er fordi det i stor grad var de som ble innlagt med alvorlig koronasykdom, sier han.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Fem covid-pasienter innlagt på Haraldsplass
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (arkiv)

  Mandag morgen er det fem pasienter med covid-19 som er innlagt på Haraldsplass, opplyser sykehuset på sine nettsider.

  Tre av pasientene får intensivbehandling.

  teaser
  16. januar
  Dette veit vi om koronainnlagde gjennom pandemien
 • av NTB
  DEL
  FHI venter smittetopp ved månedsskiftet
  Foto: Terje Bendiksby / NTB

  Den pågående smittebølgen vil trolig nå toppen ved månedsskiftet eller tidlig i februar, anslår Folkehelseinstituttet (FHI).

  De venter også at antallet sykehusinnleggelser vil gå ned på dette tidspunktet, opplyser avdelingsdirektør Line Vold i FHI til VG.

  – I Sør-Afrika hadde de veldig rask økning i smitte, og så fikk de en ganske rask nedgang også etter de hadde vært gjennom smittetoppen, sier Vold.

  Ifølge FHIs siste beregninger av hvordan smitten vil utvikle seg framover, vil færre enn 50.000 bli smittet med dagens tiltaksnivå. Scenarioet tilsier mellom 100 og 400 innleggelser per dag. Det betyr mellom 500 og 2.500 innlagte pasienter samtidig og mellom 25 og 150 innlagte på respiratorbehandling.

 • av NTB
  DEL
  Nær halvparten sier de er lite bekymret for å få korona
  Foto: Javad Parsa / NTB

  45 prosent svarer at de er lite eller svært lite bekymret for å få korona i en ny spørreundersøkelse fra Norstat.

  Totalt 1000 mennesker har svart på undersøkelsen, som er gjort for NRK. Den viser at det er aldersgruppen 50–59 år som er minst bekymret, samt at menn er mindre bekymret enn kvinner.

  Psykolog Peder Kjøs sier til NRK at han ikke er overrasket.

  – Jeg tror man blir sliten og lei av å være redd på et vis. Etter en tid når man en grense for hvor lenge man greier å gå og være aktivt bekymret, sier han.

 • av NTB
  DEL
  30-dobling i antall andregangssmittede etter omikrons inntog
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  I første uke av 2022 var det 30 ganger flere som ble reinfisert enn i uken før omikronvarianten først ble oppdaget i Norge.

  I uke 47 ble 59 personer registrert smittet for andre gang. Uke 48, da omikron ankom Norge, var tallet 106. Siden har antallet tilfeller eksplodert, skriver Aftenposten, som henviser til FHIs ukerapport for uke én.

  Totalt gjennom pandemien har 3756 personer blitt smittet dobbelt. 38 prosent av tilfellene har skjedd i løpet av fem uker opp til og med uke én.

  Økende smitte i samfunnet medfører økning i antallet som smittes på nytt, skriver Aftenposten, som også peker på at omikronvarianten omgår immunitet.

  Mens kun 0,3 prosent av dem som ble smittet av deltavarianten hadde vært smittet fra før, er andelen 3,8 prosent for omikronsmittede.

  teaser
  15. januar
  Anne Line (26) fikk negativt svar på tre hurtigtester. Så tok hun PCR-test.
 • av Anders Haga, NTB
  DEL
  7604 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 7604 koronasmittede i Norge. Det er 3420 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke var det 465 nye tilfeller.

  Søndag var 231 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

 • av Gloria Andersen
  DEL
  Smitterekord i Øygarden

  Søndag 16. januar er det påvist 68 nye koronatilfeller i Øygarden.

  Fra 10. til 16 januar har 316 innbyggere i Øygarden fått påvist smitte. Dette er det høyeste smittetallet pr. uke for kommunen siden mars 2020. 524 personer har tatt PCR-test denne uken.

  I løpet av den første uken i januar var det 183 som testet positivt for korona. Da var det 378 personer som tok PCR-test.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  280 nye smittetilfeller i Bergen

  Det er registrert 280 nye smittetilfeller i Bergen, melder Bergen kommune.

  – Smittetallene i Bergen det siste døgnet følger de nasjonale tallene og er lavere fordi færre tester seg i helgen, uttaler assisterende smittevernoverlege Kjell Haug.

  Basert på gjennomsnittlig smittetall har det vært en smitteøkning på 77 prosent siste syv dager.

  – Aldersgruppen under 20 år utgjør nå 40 prosent, mens 49 prosent er mellom 20 og 49 år og 11 prosent er 50 år eller mer, sier Haug.

  Det er ikke opplyst om hvor mange som testet seg det siste døgnet.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  19 innlagt med korona i Bergen
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Søndag er det 12 personer som var innlagt med korona på Haukeland universitetssykehus. Det er to flere enn lørdag.

  To av personene får intensivbehandling, én flere enn på lørdag.

  Det er også syv pasienter som er innlagt på Haraldsplass. Det er én flere enn på lørdag.

  Tre av pasientene får intensivbehandling, opplyser sykehuset. Det samme som dagen før.

 • av NTB
  DEL
  Kina har registrert lokalt overført omikron-smitte

  Kina har registrert sitt første tilfelle av lokalt overført omikron-smitte. Tidligere har varianten kun blitt koblet til smitte med opphav i utlandet.

  Søndag ble det registrert i alt 65 lokalt overførte smittetilfeller i Kina, hvorav ett i Beijing, som i februar er vertsby for OL.

  Selv om antallet er lavt, vil omikronvarianten trolig bli en utfordring for Kinas nullsmitte-strategi så tett opp til vinterlekene. Strategien er basert på massetesting, portforbud, strenge karanteneregler og nedstenginger.

  Minst fire andre områder i Kina har rapportert om koronatilfeller forårsaket av den svært smittsomme varianten. Blant annet gjelder dette i kystbyen Tianjin, som ligger like ved Beijing.

 • av Anders Haga, NTB
  DEL
  8477 nye smittede i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 8477 koronasmittede i Norge. Det er 3189 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke ble det meldt om 637 nye smittede.

  I alt har 504.789 personer nå testet positivt for korona i Norge, ifølge Folkehelseinstituttet.

  Lørdag var 228 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 24 færre enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  25.000 nye smittede i Danmark – antallet innlagte faller

  Det siste døgnet har Danmark registrert 25.034 koronatilfeller, men antallet koronainnlagte ved sykehusene har gått ned.

  Lørdag var 711 pasienter innlagt ved danske sykehus med koronasykdom. Det er 46 færre enn fredag.

  Av de 25.034 registrerte smittetilfellene var 1644 reinfeksjoner, altså smittede som tidligere har vært smittet av koronaviruset.

  Smittetallene er blant de høyeste i Danmark siden pandemien startet, og landet har registrert over 20.000 smittede fem døgn på rad.

 • av NTB
  DEL
  228 innlagt på sykehus

  Lørdag var 228 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på 24 pasienter fra dagen før.

  79 av pasientene ligger på intensivavdeling, og av dem får 55 respiratorbehandling.

  Det er tre færre på respirator og én flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt lørdag.

  147 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 46 er innlagt i Helse vest, 26 er innlagt i Helse Midt-Norge, og ni er innlagt i Helse nord.

  60 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, 14 er innlagt hos Helse vest, tre er innlagt hos Helse Midt-Norge, og to er innlagt hos Helse nord.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  Ny smitterekord i Bergen: 516 nye smittetilfeller
  Foto: Paul S. Amundsen (arkiv)

  Lørdag satte Bergen en ny smitterekord med 516 nye smittetilfeller. Forrige rekord var den 9. desember, og var på 471 smittetilfeller.

  – Dette er det høyeste smittetallet vi har hatt i Bergen, sier assisterende smittevernoverlege Kjell Haug.

  – Siste døgn har det vært en klar smitteøkning i alderen 6–19 år, mens smittetallene for de øvrige aldersgruppene er ganske stabile, opplyser Haug videre.

  Av de smittede er 39 prosent under 20 år, 52 prosent mellom 20 og 49 år, mens ni prosent var 50 år eller eldre.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 356 koronatilfeller pr. dag.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  16 koronasmittede innlagt på sykehus i Bergen
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Totalt 16 pasienter er innlagt med koronasmitte på Haukeland universitetssjukehus og på Haraldsplass lørdag. Det er en én flere enn fredag.

  Ti av pasientene er innlagt på Haukeland, hvor én pasient får intensivbehandling.

  De resterende seks pasientene er innlagt på Haraldsplass, hvor tre pasienter får intensivbehandling.

 • av Anders Haga
  DEL
  Ny smitterekord i Norge: 12.360 siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 12.360 koronasmittede i Norge. Det er 6200 flere enn samme dag i forrige uke. I Vestland fylke ble det registrert 619 nye smittede.

  Fredag var 252 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var ni flere enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  FHI sjekker om vi må teste oss annerledes
  Fagfolk kan teste deg både i munn og nese, men hurtigtestene vi bruker hjemme er bare godkjent for nesen. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB
  Fagfolk kan teste deg både i munn og nese, men hurtigtestene vi bruker hjemme er bare godkjent for nesen. Foto: Ketil Gjelstein Bjærke / NTB

  Folkehelseinstituttet skal se på om vi må stikke hurtigtesten i nesen eller munnen for å avdekke omikronsmitte.

  Lege Joakim Øverbø i FHI sier til Aftenposten at europeiske leger nå klør seg i hodet etter å ha hørt enkelthistoriene om folk som tester negativt i nesen, for så å teste positivt i halsen.

  FHI ber derfor kommuneleger rundt om i landet om tilbakemelding på hva som funker best: Nesen eller munnen.

  – Dette er noe vi ser på. Men vi er fortsatt usikre på om det er noen forskjell i hvilken testmetode som er mest effektiv i å fange opp dette, sier Øverbø.

  Hurtigtestene vi bruker i Norge i dag er ikke godkjent for bruk i munnen. I både England og Israel bruker de hurtigtester i både nesen og halsen.

  Et spørsmål FHI undersøker om man må stikke pinnen langt ned i halsen, eller om det holder å få spytt på den.

 • av NTB
  DEL
  70.000 over 65 år har ikke fått tredje dose

  Samtidig som regjeringen letter på koronatiltakene, mangler 70.000 eldre tredje dose med koronavaksine, ifølge FHI.

  Ifølge Folkehelseinstituttet gjelder tallene personer over 65 år som allerede har fått to doser.

  Til nå har 4.296.975 personer mottatt første dose, og 3.950.280 har mottatt andre dose. 2.169.110 personer har fått tredje vaksinedose, som tilsvarer 40,2 prosent av befolkningen.

Publisert
BT anbefaler

– Skremmende å se disse to tingene sammen

– Det er spesielt skremmende å se disse to tingene sammen.

LES SAKEN
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Nyhetsdøgnet
 3. Koronaviruset
 4. Direkte