Siste nytt om korona

Festet innlegg
– Sterkere bivirkninger etter andre dose
15. februar kl 19:34av Erlend Langeland Haugen
DEL
Foto: Rune Sævig

Flere medarbeidere ved Stavanger universitets­sjukehus har vært hjemme fra jobb på grunn av bivirkninger etter andre vaksinedose, skriver Aftenbladet.

– Det er forventet sterkere bivirkninger etter andre vaksinedose. Det er normalt, da vaksinene skal stimulere immunforsvaret, sier smittevernoverlege Lars Kåre Kleppe til avisen.

Bivirkningene gir en influensa­lignende følelse med vondt i kroppen, tretthet, hodepine og slapphet, ifølge Kleppe. Noen har også fått feber.

Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Ansatt ved Nordlandssykehuset koronasmittet

  En av de åtte personene som fikk påvist koronasmitte i Bodø onsdag, er ansatt ved Nordlandssykehuset. 30 ansatte og pasienter er satt i karantene.

  Det melder Nordlandssykehuset i en pressemelding, ifølge Avisa Nordland.

  – Smittesituasjonen medfører at et mindre antall pasientkonsultasjoner knyttet til den ansattes enhet, blir utsatt. Pasienter som får utsatt sin time, blir kontaktet av sykehuset for ny avtale.

  Øvrig drift ved sykehuset er ikke påvirket.

 • av Hanne Eskeland
  DEL
  Én person på verft testet positivt - 11 i karantene

  En innleid arbeider ved et av Aker Solutions verft testet onsdag positivt for covid-19.

  Stord kommune skriver på sine nettsider at vedkommende har vært i fritidskarantene, og nå er isolert. Smittesporingen er ferdig, og 11 nærkontakter er satt i karantene.

 • av Hanne Eskeland
  DEL
  Spelhaugen fortsatt stengt etter strømbrudd
  Brannvesenet rykket ut etter røykutvikling på Spelhaugen onsdag formiddag.
  Brannvesenet rykket ut etter røykutvikling på Spelhaugen onsdag formiddag. Foto: Jannica Luoto

  Teststasjonen på Spelhaugen, som stengte onsdag, vil være stengt frem til klokken 15.30 torsdag.

  Strømmen gikk i området, etter at det var tilløp til brann i et sikringsskap i nabobygget onsdag formiddag.

  Bergen kommune skriver på sine nettsider at bemanningen er økt på teststasjonene på Festplassen og legevakten. Innbyggere som vil teste seg anbefales å dra dit.

 • av NTB
  DEL
  Ett år siden Norges første koronatilfelle
  Foto: NTB scanpix

  26. februar 2020 gikk alarmen i Tromsø: Norge hadde fått sitt første påviste tilfelle av koronavirus.

  – Ikke få panikk, sa kvinnen som ble smittet.

  – Det vi vet i dag, visste vi ikke da. Både når det gjaldt smittsomhet og hvor lang periode det var nødvendig med isolasjon. FHI visste heller ikke, sier kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen i Tromsø kommune til NTB.

  I dagene som fulgte, ble det også registrert flere andre smittetilfeller over hele landet, spesielt fra skiturister som kom hjem fra Alpene.

  – Sannsynligvis vil vi få mange flere smittede i Norge. Det forbereder vi samfunnet og helsetjenesten på nå. Det kan bli krevende, men vi har gode tiltak for å hindre spredning, sa helseminister Bent Høie da Tromsø-tilfellet ble kjent.

  Siden den gang har nærmere 70.000 nordmenn fått påvist sykdommen.

  teaser
  i dag 05:36
  Ett år siden Norges første koronatilfelle
 • av NTB
  DEL
  341 nye koronasmittede siste døgn
  Det er påvist 49 færre positive koronaprøver enn i går.
  Det er påvist 49 færre positive koronaprøver enn i går. Foto: NTB

  Det siste døgnet er det registrert 341 koronasmittede i Norge. Det er 49 færre enn dagen før og 17 færre enn samme dag i forrige uke.

  Ved midnatt natt til torsdag er det registrert 69.489 koronasmittede personer her i landet, viser foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  De siste sju dagene er det registrert til sammen 1.991 nye smittetilfeller i Norge. 3,7 millioner koronatester er til nå utført i landet.

  298.742 personer har fått første dose av koronavaksinen, og 104.343 personer har fått andre dose.

  95 koronapasienter var onsdag innlagt på sykehus. Det var tre flere enn dagen før.

 • av NTB
  DEL
  Modernas vaksine mot den sørafrikanske varianten klar for testing
  Modernas vaksine mot den sørafrikanske virusvarianten er klar for testing. Foto: Michael Sohn / AP / NTB
  Modernas vaksine mot den sørafrikanske virusvarianten er klar for testing. Foto: Michael Sohn / AP / NTB

  Det amerikanske legemiddelfirmaet Moderna er klare for å teste en vaksine som er utviklet spesielt for den sørafrikanske virusvarianten.

  – Vi ser fram til å begynne den kliniske studien, sier Moderna-sjef Stephane Bancel.

  Doser med vaksinekandidaten har blitt sendt til National Institutes of Health for testing.

  Moderna har tidligere oppgitt at vaksinen de har utviklet, er effektiv både mot den britiske og den sørafrikanske varianten. En betydelig reduksjon i antistoffer ble imidlertid observert i møte med den sørafrikanske varianten.

 • av NTB
  DEL
  FHI vet ikke hvor mange vaksinedoser som har gått i bosset
  Flere kommuner har klart å hente ut sju vaksinedoser fra et hetteglass med Pfizers koronavaksine. Foto: Tone Spieler / NTB
  Flere kommuner har klart å hente ut sju vaksinedoser fra et hetteglass med Pfizers koronavaksine. Foto: Tone Spieler / NTB

  Folkehelseinstituttet har ikke oversikt over hvor mange doser med koronavaksine som har gått i bosset. Trolig er det snakk om flere tusen, skriver TV 2.

  – Det har ikke jeg tall på akkurat nå. Vi kan gjøre beregninger på det, men det vet vi ikke, sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg på onsdagens pressekonferanse ifølge kanalen.

  I forrige uke bestemte FHI at opptrekk av over seks Pfizer-doser er «off-label» og derfor må godkjennes av ansvarlig lege som da står «ansvarlig for eventuelle konsekvenser av en slik bruk».

 • av Ingvild Rugland
  DEL
  Åpner for mer besøk på sykehjem

  Fra onsdag 24. februar åpnes det opp for mer besøk på sykehjem i Bergen kommune. Det blir lov med daglige besøk, men disse må fortsatt avtales på forhånd.

  På langtidssykehjem kan vaksinerte beboere har nær fysisk kontakt, også ansikt til ansikt med et begrenset antall uvaksinerte besøkende. Disse besøkende må være de samme over tid.

  Det er beboeren selv som må bestemme hvem som er deres nærmeste.
  Besøkende må holde avstand, men dersom både beboer og den som kommer på besøk er fullvaksinert, er det lov med nær, fysisk kontakt. Kontakt med vaksinerte besøkende kommer i tillegg til uvaksinerte besøkende beboeren selv har definert som sine nærmeste, opplyser Bergen kommune.

  teaser
  23. februar
  Disse vaksinestasjonene åpner i Bergen
 • av Ingvild Rugland
  DEL
  En av fire ble smittet i privat besøk
  Foto: Alice Bratshaug (arkiv)

  Forrige uke ble det lov å ta imot gjester i private hjem i Bergen. I smittevernoverlegens ukerapport for uke 7 går det frem at 25 prosent av de som ble smittet den uken, ble smittet i privat besøk.

  Uken før var tallet 2,8 prosent.

  Smittevernoverlege Frank van Betten skriver i en e-post at dette ikke kom overraskende.

  – Vi vet dessverre at smitteantallet vil øke noe når vi letter på tiltakene. Samtidig kan vi ikke holde byen helt stengt over lang tid, og det er viktig å finne en god balanse. Samtidig vil jeg minne om at det er mulig å være sosial, og på samme tid overholde smittevernreglene, skriver van Betten.

  Totalt ble 56 personer smittet av korona i Bergen i uke 7.

 • av Marius Wiig Holmen/ Ingvild Rugland
  DEL
  FHI: Greit å bruke syv doser av vaksinen
   AstraZeneca-vaksine gjøres klar på Haukeland sykehus.
  AstraZeneca-vaksine gjøres klar på Haukeland sykehus. Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  – Vi har nå oppklart overfor kommunene at det er greit å bruke syv doser. Vi har skjønt at det ikke var tydelig fra begynnelsen av, og vært opptatt av å klargjøre dette, sier FHI-direktør Camilla Stoltenberg under onsdagens pressekonferanse.

  Pfizer-glassene er godkjent for seks doser, men det går an å trekke opp syv. For å gjøre dette må det godkjennes av ansvarlig lege, for eksempel kommuneoverlegen.

  Bergen kommune trekker foreløpig opp seks doser av vaksinen, med unntak av Legevakten. De har tatt ut syv doser hele veien.

  – Vi bruker den syvende dosen dersom vi får et helt hetteglass og vi får ut en hel syvende dose. Flertallet av hetteglassene hos oss har inneholdt syv, sier legevaktsjef Dagrun Waag Linchausen til BT.

 • av NTB
  DEL
  Ingen planer om endringer i tiltakene før midten av mars
  Foto: NTB

  Helseminister Bent Høie (H) sier onsdag at det ikke er planlagt verken innstramminger eller lettelser i smitteverntiltakene de neste ukene.

  Dermed signaliserer Høie at regjeringen vil holde seg til planen. Onsdag ble det kjent at reproduksjonstallet (R-tallet) i februar ligger på 1,0, altså at hver koronasmittede person i gjennomsnitt smitter én annen.

 • av NTB
  DEL
  Moderna-avtale kan sikre Norge 2,46 millioner flere doser

  Helseminister Bent Høie sier at regjeringen har inngått en avtale med Moderna om å kjøpe flere vaksinedoser.

  – Regjeringen har besluttet å inngå avtale med vaksineprodusenten Moderna om å kjøpe mer vaksine. Den nye avtalen, som har kommet i stand gjennom EU-samarbeidet, kan sikre Norge tilgang på 2,46 millioner flere vaksinedoser i tredje kvartal, sier Høie.

  – Det viktigste med denne avtalen er at den sikrer Norge tilgang til nye vaksiner som vil kunne bekjempe nye virusvarianter.

 • av Roar Lyngøy
  DEL
  Helseministeren: – Vaksinetempoet har skutt fart

  Helseminister Bent Høie hadde gode nyheter på pressekonferansen.

  – Nå er det satt 400.000 vaksinedoser i Norge. For en uke siden var tallet 300.000. Vaksinetempoet har skutt fart, og mye tyder på at det vil gå enda raskere i tiden fremover, sier Høie.

  – I februar ligger Norge an til å få rundt 350.000 doser, og hvis alt går som planlagt vil vi i mars få nesten dobbelt så mange doser enn i februar. Og i april vil vi sannsynligvis få betydelig flere enn i mars, opplyser helseministeren.

 • av Ingvild Rugland
  DEL
  Vaksinerte eldre kan klemme igjen
  Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

  Helseminister Bent Høie sier at fullvaksinerte eldre som bor hjemme kan klemme og ha nærkontakt med andre igjen.

  – I disse dager blir stadig flere eldre som bor hjemme vaksinert. Fullvaksinerte eldre kan ha fysisk kontakt med andre vaksinerte, men også med uvaksinerte. Da bare et begrenset antall og de samme personene over tid, sier Høie.

  Han sier vi må leve med strenge tiltak en stund til, men at regjeringen i slutten av mars skal legge frem en plan for hvordan samfunnet gradvis skal gjenåpne.

 • av Ingvild Rugland
  DEL
  Strammer inn reglene for karantenehotell
  Foto: Martin Solhaug Standal / NTB

  Justisminister Monica Mæland opplyser at reglene for karantenehotell strammes inn.

  – Med et sterkere smittetrykk i utlandet og mer smittsomme virusvarianter, må smitten falle ytterligere før vi kan åpne grensene mer, sier Mæland.

  Dette blir innstrammingene på grensen:

  • Personer i innreisekarantene må oppholde seg på karantenehotell på første ankomststed. Altså om man ankommer Oslo lufthavn, men Bergen er bestemmelsessted, så må karantenen gjennomføres i Oslo.
  • Det blir meldeplikt for dem som skal oppholde seg på karantenehotell.
  • Kommunene må etablere en kontrollordning i samarbeid med karantenehotellene for å holde oppsyn med dem som er på karantenehotell.
 • av Anne Elin Hovden
  DEL
  82 prosent av sykehjemsbeboerne er fullvaksinerte

  91 prosent av sykehjemsbeboerne i Norge er delvis vaksinerte, og 82 prosent er fullvaksinerte. Det viser tall fra Beredskapsregisteret, gjengitt i FHIs siste ukesrapport.

  Det har vært en klar nedgang i antall rapporterte dødsfall på sykehjem og lignende institusjoner og færre rapporterte utbrudd på sykehjem. Dette kan være tidlige tegn på at de eldste har fått beskyttelse etter vaksinasjon, men kan også være en effekt av andre smitteverntiltak, skriver FHI i rapporten.

 • av Anne Elin Hovden
  DEL
  Engelsk mutant utgjør opp til 30 prosent av smittetilfellene

  Det engelske mutantviruset utgjør mellom 20 og 30 prosent av smittetilfellene i Norge. Det skriver FHI i siste ukesrapport.

  Dette er basert på et grovt overslag av sekvenserte overvåkingsprøver, innsendt til FHI, som ikke er merket som utbruddsprøver eller importtilfeller.

 • av NTB
  DEL
  28 nye smittet i Kristiansand

  Smittetallene fortsetter å stige i Kristiansand, som det siste døgnet har registrert 28 nye tilfeller av koronasmitte.

  I tillegg er 182 nye nærkontakter satt i karantene, opplyser kommunen på sine nettsider.

 • av Ingvild Rugland
  DEL
  Høie og Mæland holder pressekonferanse
  Foto: NTB (arkiv)

  Justisminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie holder pressekonferanse om koronasituasjonen klokken 14.

  Helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet vil være til stede i salen.

  BT sender pressekonferansen.

 • av NTB
  DEL
  95 innlagt på sykehus med korona

  Onsdag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tre pasienter fra dagen før.

  19 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

  teaser
  23. februar
  Disse vaksinestasjonene åpner i Bergen
Publisert
BT anbefaler

Syv nye vaksinestasjoner åpner i Bergen. Se når de ulike alders­gruppene kan få sprøyten.

Se når de ulike aldersgruppene er ventet å få vaksinen.

LES SAKEN
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Webview
 3. Nyhetsdøgnet
 4. Koronaviruset