Siste nytt om korona

Siste innlegg
 • av Ken Rossland
  DEL
  Seks nye smittetilfelle i Øygarden

  Det er påvist koronasmitte hjå seks innbyggjarar i Øygarden. Dette får karantenekonsekvensar for Fjell ungdomsskule og Norlandia Kårtveitpollen barnehage, melder kommunen i ei pressemelding.

  18 personar i Øygarden er i isolasjon på grunn av smitte. 475 innbyggjarar i Øygarden har fått påvist koronasmitte sidan mars 2020.

 • av NTB
  DEL
  EMA anslår at blodpropp er bivirkning hos 1 av 100.000 som får AstraZeneca-vaksinen
  AstraZeneca-vaksinen på et vaksinasjonssenter i Amsterdam. Foto: Peter Dejong / AP / NTB
  AstraZeneca-vaksinen på et vaksinasjonssenter i Amsterdam. Foto: Peter Dejong / AP / NTB

  EUs legemiddelbyrå anslår at 1 av 100.000 som får AstraZeneca-vaksinen får de alvorlige bivirkningene med blodpropp og lavt antall blodplater.

  EMA har gjennomført en sammenligning av hvor mange sykehusinnleggelser og dødsfall vaksinen kan avverge, sett opp mot hvor mange som får bivirkningene.

  Når det gjelder sykehusinnlagte og antall intensivpasienter, avverger vaksinen ifølge EMA flere tilfeller enn bivirkningene skaper for alle aldersgrupper i land med høyt smittetrykk.

  Kun for de yngste i land med lavt smittetrykk blir det flere alvorlige tilfeller av bivirkninger enn innleggelser på intensiven vaksinen avverger.

  Det er blant de yngre aldersgruppene det er avdekket klart flest tilfeller av de alvorlige, og i noen tilfeller dødelige, bivirkningene.

  Flere bivirkninger enn forhindrede dødsfall

  Når det gjelder dødsfall er tallene annerledes. I en gruppe på 100.000 vil ikke vaksinen vil ikke forhindre noen dødsfall i gruppen 20–29 år, selv i land med høyt smittetrykk, ifølge EMAs tall.

  Samtidig vil det være 1,9 tilfeller av de alvorlige bivirkningene per 100.000 vaksinerte i denne gruppen.

  EMAs konklusjon ut fra tallene er at vaksinens fordeler er større enn risikoen, særlig for eldre aldersgrupper. De gir dermed fortsatt vaksinen grønt lys.

  – AstraZeneca-vaksinen avverger sykehusinnleggelser, og dermed også dødsfall. Fordelene er større enn risikoen. Det er viktig å få fram at dataene viser at fordelen ved vaksinen øker jo høyere alderen er, sier Peter Arlett, dataanalysesjef i EMA.

  – Vi vil fortsatt følge utviklingen tett, legger han til.

  Mindre effekt i land med lavt smittetrykk

  I land med lavt smittetrykk vil ikke vaksinen forhindre noen dødsfall i gruppen mellom 20 og 39 år, viser EMAs oversikt. I gruppen 40–49 vil vaksinen avverge ett dødsfall per 100.000 innbyggere.

  Samtidig vil det være 5,8 tilfeller av den alvorlige bivirkningen i gruppen 20–49 år.

  – Hvis man bare ser på en faktor, som dødsfall i land med lav smitte, er det lett å stille spørsmål ved vaksinen. Men vi må se det større bildet og se på alle faktorer, sier Arlett.

  Han sier oversikten ikke må tolkes som at vaksinen i noen tilfeller er mer farlig enn å bli smittet av koronaviruset.

  Størst fordeler for eldre

  Og selv i land med lavt smittetrykk, ser effekten av vaksinen svært god ut i eldre aldersgrupper. For 60 til 69-åringene avverges 19 sykehusinnleggelser per 100.000 innbyggere, mens statistikken tilsier ett tilfelle av alvorlige bivirkninger.

  I aldersgruppen 70–79 forhindres 45 sykehusinnleggelser grunnet covid-19, mens i aldersgruppen 80+ er antallet 151. Det settes opp mot henholdsvis 0,5 og 0,4 tilfeller av de alvorlige bivirkningene.

  I Norge har Folkehelseinstituttet anbefalt å ta vaksinen ut av vaksinasjonsprogrammet, etter å ha gjort lignende beregninger. Norge har lavt smittetrykk, og konklusjonen til FHI ble at vaksinen skaper flere alvorlige sykdomstilfeller enn den avverger for dem under 50 år i Norge.

  Et ekspertpanel skal legge fram sin rapport 10. mai, og etter den vil regjeringen avgjøre vaksinens framtid i Norge. Det vil også påvirke bruken av Janssen-vaksinen, som også granskes for lignende bivirkninger.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  22 barn og ni voksne i karantene i barnehage
  Foto: Bård Bøe (arkiv)

  En person tilknyttet Leaparken barnehage har fått påvist covid-19. Det opplyser leder Mette Westrheim til BT.

  – Smittetilfellet er i tilknytning til et team bestående av 22 barn, som nå er satt i karantene. I tillegg er syv ansatte og to vikarer satt i karantene, sier Westrheim.

  De er satt i karantene i 10 dager, til og med 2. mai.

  – Vi har vært i kontakt med smittesporing og de er hjelpsomme. Det er gode ressurser i Bergen kommune og i etaten. Alle foreldre på teamet er informert og alle barn på teamet er blitt hentet.

 • av Marius Wiig Holmen
  DEL
  Her er Bergens nyeste anslag for når din gruppe mottar vaksine
  Dette scenarioet baserer seg utelukkende på Pfizer-leveringen de neste månedene.
  Dette scenarioet baserer seg utelukkende på Pfizer-leveringen de neste månedene. Foto: Bergen kommune

  Slik anslår Bergen kommune tidspunktene de ulike aldersgruppene vil bli vaksinert. Tidspunkt avhenger av vaksinetilgangen og forventes å endre seg, opplyser kommunen.

  Neste uke mottar Bergen 11.004 doser av Pfizer-vaksinen, og ser for seg at de kommer i gang med prioriteringsgruppe 6 – altså personer i alder 45 til 54 år med underliggende sykdom/tilstand.

  Kalenderen oppdateres på fredager, og baserer seg på det optimistiske vaksineringsscenarioet til Folkehelseinstituttet.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Starter massevaksinasjon i Øygarden

  Øygarden starter massevaksinering i Sotra Arena fredag 30. april, opplyser kommunen.

  Rundt 700 personer skal få første dose med Pfizer-vaksinen

  teaser
  i går 20:26
  Ikke en dråpe må gå tapt
 • av NTB
  DEL
  Astrazeneca-vaksinerte får tilbud om Pfizer- eller Moderna-vaksine som dose to

  Personer som fikk koronavaksinen til Astrazeneca før den ble stoppet i Norge, får tilbud om vaksinen til Pfizer eller Moderna som dose to.

  Regjeringen følger dermed anbefalingen fra Folkehelseinstituttet.

  – Det er behov for en avklaring om dose to før Vorland-utvalget skal levere sin rapport. Derfor vil de som har fått én dose av Astrazeneca-vaksinen, få tilbud om at andre dose blir Pfizer-Biontech eller Moderna, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i en pressemelding.

  Norge stanset bruken av Astrazeneca-vaksinen 11. mars etter meldinger om tilfeller av blodpropp hos personer som har fått vaksinen.

  Vorland-utvalget skal innen 10. mai vurdere risikoen ved å ta i bruk Astrazeneca- og Janssen- vaksinene.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Forlenger hjemmeundervisning
  Foto: Tor Høvik (arkiv)

  Ved Haukedalen skole blir det hjemmeskole for alle elever mandag 26. og tirsdag 27. april.

  105 elever og 33 ansatte på Haukedalen er allerede satt i karantene til og med 25. april for de første som ble satt i karantene.

  Skolen har innført rødt nivå og vil være gjeldende ut uke 18.

  Mjølkeråen skole har hatt hjemmeskole fredag 23. april, og vil ta en beslutning om hvorvidt hjemmeskolen skal forlenges i løpet av helgen.

  Det opplyser rektor Lars Leganger Pedersen, etter at en person tilknyttet 1.-7. trinn har fått påvist covid-19.

  – Vi kommer til å ta en beslutning i helgen basert på hvor mange av de ansatte som kommer i karantene. Men foreløpig er planen at det blir skole på mandag, sire rektor Pedersen.

 • av Marius Wiig Holmen
  DEL
  BA: Klasse ved Steinerskolen på Paradis i karantene

  Det er bekreftet smitte hos en elev på barneskoletrinnet ved Rudolf Steinerskolen i Bergen. Dermed blir én klasse, og eventuelle søsken av disse, sendt hjem fra skolen fredag.

  Det skriver BA.

  – Det vil påvirke undervisningen for neste uke, sier Thora Dahl ved skolekontoret til avisen.

 • av NTB
  DEL
  Fire smittetilfeller i Sunnfjord

  Det er registrert fire smittetilfeller i Sunnfjord de siste dagene. Alle tilfellene henger sammen med hverandre.

  I tillegg er det påvist ett tilfelle i Askvoll som hører til det samme utbruddet, opplyser kommunen.

  40 nærkontakter er satt i karantene, disse har testet negativt ved starten av karantenetiden.

  Smittekilden er foreløpig ukjent. Kommunen ber folk om å ha lav terskel for å holde seg hjemme og teste seg selv ved lette symptomer.

  teaser
  6. april
  Følg vaksinering og se oppdaterte tall for smitte i din kommune
 • av NTB
  DEL
  FHI: Vaksinevalg er også politiske
  Foto: NTB

  Smitteverndirektør Geir Bukholm i FHI sier at folk nødvendigvis ikke vet at det faktisk er politikerne som tar valg om godkjennelse.

  – Det er viktig overfor allmennheten at de vet at det også ligger politiske vurderinger bak vaksinevalg. Særlig vaksinevalg som får såpass store konsekvenser for når man kan åpne samfunnet, sier Bukholm til VG.

  Folkehelseinstituttet vil ta koronavaksinen til Astrazeneca ut av vaksinasjonsprogrammet. Regjeringen valgte heller å forlenge stansen og sette ned et ekspertutvalg som skal vurdere risikoen ved å ta i bruk Astrazeneca- og Janssen- vaksinene.

  – Vi har ikke overstyrt FHI politisk i denne saken, men ønsket å innhente en ny faglig vurdering før vi tar den politiske beslutningen. Men FHIs vurdering vil være like sterkt med som en del av beslutningsgrunnlaget, sier helseminister Bent Høie.

 • av NTB
  DEL
  194 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus – fem færre enn dagen før

  Fredag var 194 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en nedgang på fem pasienter fra dagen før.

  40 av pasientene får respiratorbehandling. Det er to færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

  156 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 26 er innlagt i Helse vest, ti er innlagt i Helse Midt-Norge, og to er innlagt i Helse nord.

  Siden februar i fjor har 109.581 personer fått påvist koronasmitte her i landet, viser fredagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  En intensivinnlagt pasient på Stord

  Helse Fonna opplyser om én pasient innlagt på Stord sjukehus.

  Pasienten får intensivbehandling og er i aldersgruppen 18-64 år.

  Det er også én pasient innlagt på Haugesund sjukehus.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  17 nye smittede i Bergen
  Foto: Jannica Luoto (arkiv).

  Det er registrert 17 nye smittede i Bergen siden forrige rapport. Det er det samme antallet som torsdag og ni færre enn onsdag.

  Tolv av de smittede er nærkontakter, én har ukjent smittevei og to har usikker smittevei.

  For én mangler det foreløpig opplysninger og ett av tilfellene er en positiv hurtigtest –kommunen avventer svar fra ny PCR-test.

  De smittede er fordelt slik i aldersgruppene:

  • 1 (6-12 år)
  • 3 (13-19 år)
  • 5 (20-29 år)
  • 1 (30-39 år)
  • 2 (40-49 år)
  • 4 (50-59 år)
  • 1 (60-69 år)

  1680 personer testet seg torsdag 22. april.

  teaser
  i går 13:58
  Smittetallene synker: – Dette er bra, sier medisinsk fagsjef
 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Ett nytt smittetilfelle i Alver

  Alver kommune opplyser om ett nytt positivt smittetilfelle av koronaviruset.

  Smitten ble registrert torsdag 22. april. Vedkommende var i karantene på testtidspunktet.

  teaser
  6. april
  Følg vaksinering og se oppdaterte tall for smitte i din kommune
 • av NTB
  DEL
  Koronaisolerte får stemme hjemmefra i stortingsvalget
  Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).
  Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H). Foto: NTB

  Er du koronasmittet og dermed i isolasjon under stortingsvalget, får du stemme hjemmefra.

  De midlertidige endringene i valgloven og kommuneloven som Stortinget har vedtatt, trådte i kraft etter fredagens statsråd.

  – Vi håper at de fleste er vaksinert før stortingsvalget og at smittetallene er lave i september, men vi må være forberedt på ulike scenarioer, sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H).

  Folk i karantene får stemme i særegne valglokaler, men kan også søke om hjemmestemming.

  Blir det et lokalt utbrudd, kan kommunen opprette et ekstra valglokale.

  Valgdagen er mandag 13. september. Kommunene kan selv velge om det også skal avholdes valg søndag 12. september.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Ti koronapasienter i Bergen
  Foto: Fred Ivar Klemetsen (arkiv).

  Helse Bergen opplyser fredag at seks pasienter med korona er innlagt på Haukeland.

  En av pasientene får intensivbehandling.

  Fire pasienter er langt inn med korona på Haraldsplass diakonale sykehus, opplyser sykehuset fredag.

  To av pasientene får intensivbehandling.

  teaser
  i går 13:58
  Smittetallene synker: – Dette er bra, sier medisinsk fagsjef
 • av NTB
  DEL
  Nå har Smittestopp-appen rundet 1 million nedlastinger
  Smittestopp-appen har nå rundet 1 million nedlastinger. 
Foto: Heiko Junge / NTB
  Smittestopp-appen har nå rundet 1 million nedlastinger. Foto: Heiko Junge / NTB

  Fredag rundet appen Smittestopp 1 million nedlastinger. Nesten 3.000 har meldt seg smittet via appen siden den ble lansert 21. desember.

  – Dette er en milepæl, og spesielt viktig siden det fremdeles er høy smitte flere steder i landet. Det kan avlaste arbeidet med smittesporing som blir gjort i mange kommuner. Jeg vil takke hver og en av dere som har lastet ned appen, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI.

  Appen ble lansert 21. desember. Antall nedlastinger har steget jevnt og trutt siden lanseringen, og FHI har brukt både TV-kampanjer, annonsering i sosiale medier og aviser, SMS til hele landets befolkning over 16 år og flere andre tiltak for å gjøre den best mulig kjent.

  FHI skriver at nesten 3.000 har meldt seg smittet i Smittestopp-appen.

  Appen ble tidligere i vinter oppdatert slik at den kan brukes på eldre versjoner av iPhone. Det har også kommet oppdateringer som gjør at appen fungerer på arabisk, tyrkisk, tigrinja og urdu, polsk og somali, skriver FHI.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Hjemmeskole for elever på Mjølkeråen skole
  Foto: Tor Høvik (arkiv)

  En person knyttet til 1.-7. trinn på Mjølkeråen skole har fått påvist covid-19.

  Alle klasser på barnetrinnet skal derfor ha hjemmeskole fredag 23. april, opplyser skolen.

  SFO er også stengt.

  Skolen opplyser at det foreløpig er usikkerhet rundt hvem som er nærkontakter til den smittede, men at de jobber med saken.

  teaser
  8. april
  Disse bergensskolene har smitte­tilfeller og elever i karantene
 • av Ole Løkkevik
  DEL
  To nye positive prøver i Helse Førde

  To av 331 analyserte koronaprøver ved Helse Førde viste positivt resultat, melder helseforetaket fredag.

  Kommunene med smitte er Kinn og Sogndal.

  En koronapasient er innlagt ved Førde sentralsjukehus.

 • av NTB
  DEL
  447 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 447 koronasmittede i Norge. Det er 61 færre enn snittet de siste sju dagene.

  Torsdag var 199 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var 13 færre enn dagen før.

  Til sammen er 735 koronasmittede personer døde i Norge siden mars 2020, viser foreløpige tall. Om pasientene har dødd av eller med covid-19, er ikke alltid mulig å slå fast.

  teaser
  21. april
  Testet nesten 19.000 på videregående skoler – fant smitte hos personer uten symptomer
Publisert
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Webview
 3. Nyhetsdøgnet
 4. Koronaviruset