Siste nytt om korona

Festet innlegg
Ny rekord: 344 nye smittede i Bergen
i dag kl 11:59av Hanna Torsdotter Husabø
DEL
Foto: Eirik Brekke (arkiv)

Fredag melder Bergen kommune om 344 nye smittede. Det er ny rekord i Bergen.

Forrige rekord var onsdag denne uken, med 234 smittede.

Dagens smittetall er likevel inkludert mange som testet seg onsdag 1. desember, understreker smittevernoverlege Marit Voltersvik.

– Vi rapporterer i dag en kraftig økning i smittetallet, men vi har foreløpig ingen indikasjoner på at dette skyldes introduksjon av omikron. Her må vi avvente analyseresultatene fra laboratoriet på Haukeland universitetssjukehus. Det er også viktig å merke seg at 80 prosent av dagens rapporterte smittetilfeller er testet 1. desember. Smittesituasjonen er uansett av en slik karakter at det er behov for å sette inn nødvendige tiltak så raskt som mulig, og dette jobbes det med, sier smittevernoverlege Marit Voltersvik.

Hun opplyser i en SMS til BT at etterslepet ligger hos laboratoriet som ikke får analysert prøvene før.

Fredag var det ingen nye påviste tilfeller av omikron i bergensområdet.

Syv beboere på sykehjem i Bergen har påvist covid-19.

Det var 1641 personer som testet seg torsdag.

teaser
i går 23:05
– Kommunene står i helspenn
Siste innlegg
 • av NTB
  DEL
  Kommuner på Haugalandet innfører munnbindpåbud

  Fra natt til lørdag og fram til 7. januar innføres munnbindpåbud i kommunene Karmøy, Haugesund, Tysvær, Vindafjord, Sveio, Etne, Bokn og Utsira på Haugalandet.

  Påbudet gjelder på kollektivtransport, i drosjer, butikker og kjøpesentre når man ikke kan holde nok avstand til andre, opplyser kommunene i en felles pressemelding.

  Påbudet gjelder ikke barn under tolv år eller personer som av medisinske årsaker ikke kan bruke munnbind.

  Kommunene anbefaler også at husstandsmedlemmer holder seg i karantene i sju dager etter påvist smitte i hjemmet.

  Bakgrunnen for de nye smittetiltakene i kommunene er den samlede smittesituasjonen for luftveissykdommer på Haugalandet og presset som nå er på sykehus, legevakter, helsetjenester og skoler/barnehager i regionen.

 • av NTB
  DEL
  Leger varsler om at kommuner må avbestille vaksinedoser
  Det er ikke mulig å vaksinere alle over 65 år før jul slik helsemyndighetene ønsker, mener 72 kommuneoverleger. Grunnen er at det i mange kommuner ikke har fått lang nok tid siden andre vaksinedose, skriver de i en kronikk. 
Foto: Torstein Bøe / NTB
  Det er ikke mulig å vaksinere alle over 65 år før jul slik helsemyndighetene ønsker, mener 72 kommuneoverleger. Grunnen er at det i mange kommuner ikke har fått lang nok tid siden andre vaksinedose, skriver de i en kronikk. Foto: Torstein Bøe / NTB

  Regjeringen har bedt kommunene doble takten på vaksineringen av tredje dose. Men det er ikke nok armer å sette dem i, skriver 72 kommuneoverleger i en kronikk.

  «At FHI nå 'tvangssender' vaksinedoser til kommunene har i stor grad resultert i en ting: Merarbeid. Vi må nå bruke tid på å avbestille doser. For vi har ikke nok godkjente armer å sette dosene i!», skriver kommuneoverlegene Cato Innerdal og Bjarte Sørensen på NRK Ytring.

  Kronikken er signert av 70 andre kommuneoverleger rundt i landet.

  De reagerer på at regjeringen denne uken ba kommunene om å stå klare til å sette 400.000 vaksinedoser i uken, i utgangspunktet ut april neste år.

  «Kommunene SKAL vaksinere alle før jul selv om det ikke er mulig», skriver legene i kronikken.

  De viser til at mange vaksinedoser ble satt i juli og august i kommuner utenfor det sentrale Østlandet. Oppfriskningsdosen kan ikke settes før det er gått seks måneder siden vaksinedose to for personer under 65 år og fem måneder for personer over 65 år, påpeker de.

 • av Ole Løkkevik, Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Utvider forslag til påbud om munnbind
  Ordfører Tom Georg Indrevik og smittevernoverlege Bjørg Møllerløkken i Øygarden.
  Ordfører Tom Georg Indrevik og smittevernoverlege Bjørg Møllerløkken i Øygarden. Foto: Ørjan Deisz (arkiv)

  Fredag morgen har kommuner i bergensområdet deltatt i møte med Statsforvalteren i Vestland for å komme med innspill til forslaget om en regional forskrift.

  Flere kommuner har uttrykket ønske om strengere regler for påbud av munnbind, inkludert Øygarden-ordfører Tom Georg Indrevik (H).

  – Særlig da mot at munnbind skal brukes i alle sammenhenger hvor du ikke er sikker på at du kan holde en meter, skriver han i en SMS.

  I et oppdatert forslag til forskrift heter det nå at påbud om munnbind skal gjelde der det ikke er mulig å holde avstand innendørs i det offentlige rom og/eller på kollektivtransport.

  Dette vil ikke gjelde for bl.a. barn i barnehage- og barneskole, i undervisningssituasjoner, på arbeidsplasser og for ansatte i butikker som er beskyttet med plexiglass, eller for utøvere på idretts- eller kulturarrangementer.

  På serveringssteder gjelder påbud om munnbind bare når en beveger seg inne i lokalene.

  Statsforvalter mener forskriften bør gjelde til og med 7. januar, og har også inkludert Modalen blant de nå 13 kommunene som forskriften skal gjelde for.

  De ventes at regjeringen fredag vil ta stilling til om forskriften skal vedtas.

  teaser
  i går 11:33
  Nakstad: – Støtter regionale tiltak i bergensområdet
  teaser
  i går 23:05
  – Kommunene står i helspenn
 • av NTB
  DEL
  Trondheim ber om FHI-møte etter mistanke om omikronsmitte
  Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at én person er isolert og åtte satt i karantene etter mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB
  Kommuneoverlege Tove Røsstad sier at én person er isolert og åtte satt i karantene etter mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Foto: Annika Byrde / NTB

  Én person er isolert og åtte andre satt i karantene etter mistanke om omikronsmitte i Trondheim. Nå har kommunen bedt om et møte med Folkehelseinstituttet.

  – Det er ikke påvist omikron i Trondheim, men vi har ni personer i søkelyset fordi de har vært på reise og har vært nærkontakt til personer som er smittet av omikron, sier kommuneoverlege Tove Røsstad til Adresseavisen.

  En av personene er i isolasjon, mens åtte er i karantene.

  Kommunen vurderer nå egne omikron-tiltak, og de har bedt om et hastemøte med helsemyndighetene, forteller kommunedirektør Morten Wolden til Dagbladet.

  – Vi har bedt om et hastemøte med statsforvalter, FHI og Helsedirektoratet mandag formiddag. Det gjorde vi rett etter pressekonferansen i går, sier han.

  Trondheim kommune har en smittevernforskrift som går ut tirsdag, og det er nytt formannskapsmøte samme dag.

 • av Hanna Torsdotter Husabø
  DEL
  Ingen nye positive omikrontester i bergensområdet – 22 innlagte koronapasienter
  Foto: Jil Yngland (arkiv)

  Fredag melder Helse Bergen at ingen av koronatestene som er sjekket for omikronviruset har slått ut positivt. Totalt er det fortsatt bare de to prøvene fra Øygarden som er bekreftet i Helse Bergen sitt dekningsområde.

  Totalt 22 pasienter er fredag innlagt med covid-19 på sykehus i Bergen.

  Haukeland universitetssjukehus har 20 innlagte, tre voksne (i aldersgruppen 18–64 år) mottar intensivbehandling.

  Ved Haraldsplass diakonale sykehus er to personer innlagt med korona. Av disse får én av dem intensivbehandling.

  Torsdag satte både Bergen og Haukeland rekord i antall koronainnleggelser siden pandemien startet i mars i fjor. Da var 24 personer innlagt med covid-19 i Bergen.

 • av Ingrid Hjellbakk Kvamstø
  DEL
  To koronapasienter på Haraldsplass
  Foto: Geir Johannesen (arkiv)

  Fredag melder Haraldsplass diakonale sykehus om to koronapasienter.

  Av disse får én person intensivbehandling.

 • av NTB
  DEL
  Flyselskapet Norwegian innfører munnbindpåbud
  Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen (Arkiv)

  Norwegian innfører nå munnbindplikt på sine flygninger for både ansatte og passasjerer.

  – Med de tiltakene myndighetene la fram i går ettermiddag (torsdag), mener vi at dette var det ansvarlige og riktige å gjøre, skriver Norwegian i en melding, skriver NRK.

  Norwegian følger dermed SAS, som torsdag meldte at de innfører påbud om munnbind på alle sine flygninger.

  teaser
  i går 16:48
  Disse koronareglene og anbefalingene gjelder fra midnatt
 • av NTB
  DEL
  SSB: Omikron skaper ny usikkerhet for norsk økonomi

  Etter en betydelig vekst i norsk økonomi, skaper nå omikronvarianten nå ny usikkerhet om den videre utviklingen, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

  Selv om koronavarianten omikron skaper usikkerhet om den videre utviklingen, legger byrået til grunn at den vil ha begrenset og midlertidig negativ effekt på økonomien, melder SSB i forbindelse med framleggelsen av byråets analyse av konjunkturtendensene.

  – Det har vært en enorm vekst i økonomien den siste tiden. Nå er det meste av innhentingen unnagjort, og vi er nær å være helt tilbake til et normalt aktivitetsnivå, sier forsker Thomas von Brasch.

  Framover ventes det at den økonomiske veksten fortsetter, men at det vil foregå i et betydelig lavere tempo enn i de siste månedene. Prognosen for de neste årene er at økonomien vil være konjunkturnøytral.

 • av NTB
  DEL
  Omikronsmittede i Oslo har milde symptomer
  Restauranten er episenter for det som nå ser ut til å være et større utbrudd med omikron i Norge.
  Restauranten er episenter for det som nå ser ut til å være et større utbrudd med omikron i Norge. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

  Ingen av de smittede i omikronutbruddet i Oslo er så langt blitt alvorlig syke.

  Det opplyser assisterende bydelsoverlege Tine Ravlo i Frogner bydel til NTB.

  – De vi har kartlagt, som tilhører Oslo, har symptomer i form av hodepine eller sår hals. Noen har hoste. Men de har det vi leger kaller milde symptomer, sier hun.

  Ravlo mener sykdomsbildet passer bra med det sørafrikanske leger har fortalt.

  – De rapporterer om forkjølelsessymptomer og litt influensasymptomer. De har det greit, sier hun.

  Kriseleder Line Vold ved Folkehelseinstituttet (FHI) fastslår at det er altfor tidlig å si om omikron er mer eller mindre farlig enn delta.

 • av NTB
  DEL
  4140 nye koronasmittede registrert siste døgn

  Det siste døgnet er det registrert 4140 koronasmittede personer i Norge. Det er 1170 flere enn samme dag i forrige uke.

  De siste syv dagene er det i snitt registrert 3056 koronasmittede pr. dag. Tilsvarende snitt for syv dager siden lå på 2375, så trenden er stigende.

  Torsdag var 262 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var fem flere enn dagen før. 64 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 39 på respirator.

  Det er fire færre på intensiv og to flere på respirator sammenliknet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  Statsforvaltaren tilrår regional forskrift i bergensområdet
  Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Statsforvalteren.
  Fylkesberedskapssjef Haavard Stensvand hos Statsforvalteren. Foto: ØRJAN DEISZ (ARKIV)

  Statsforvaltaren i Vestland tilrår at regjeringa forskriftsfestar regionale tiltak for tolv kommunar i føretaksområdet til Helse Bergen.

  Dei tolv kommunane er Alver, Askøy, Austevoll, Austrheim, Bergen, Bjørnafjorden, Kvam, Osterøy, Samnanger, Vaksdal, Voss og Øygarden.

  Statsforvaltaren tilrår at forskrifta omfattar følgjande tiltak:

  • Påbod om bruk av munnbind der det ikkje er mogeleg å halde avstand innandørs i det offentlege rom og/eller på kollektivtransport.
  • Påbod om at arbeidsgjevar syter for at tilsette i størst mogeleg grad kan uføre arbeid utan auka risiko for smitte på arbeidsplassen, eller ved reiser med kollektivtransport til og frå arbeidsplassen.
  • Avgrensingar i talet deltakarar på private arrangement.
  • Plikt for serveringsstadar og arrangørar til å ha system for å registrere gjester og for å varsle gjester om smitteeksponering.
  • Plikt til karantene fram til negativt prøvesvar på første test ligg føre (ikkje berre ei tilråding som no) òg for born i skulealder som er husstandsmedlemer og tilsvarande nære til personar med påvist covid-19, uavhengig av vaksinasjonsstatus.

  Dersom regjeringa vedtek regional forskrift, er det venta at det vil kunne skje innan førstkomande laurdag, skriv Statsforvaltaren i Vestland.

 • av NTB
  DEL
  Dagbladet: Stortinget avlyser alle arrangementer fram til jul
  Pleksiglassene i Stortingssalen avbildet i mai i fjor. 
Foto: Vidar Ruud / NTB
  Pleksiglassene i Stortingssalen avbildet i mai i fjor. Foto: Vidar Ruud / NTB

  Stortinget har besluttet å avlyse alle planlagte arrangementer frem til jul.

  I en intern epost skriver presidentskapet på Stortinget ifølge Dagbladet at det innføres flere tiltak.

  * Det blir arrangementstopp fra mandag og frem til jul.

  * Omvisninger i Stortinget avlyses så langt det er mulig fra fredag.

  * Stortingsrepresentantene og ansatte i partigruppene kan ha fem besøkende på Stortinget daglig.

  * Det blir påbud om munnbind innendørs hvis man ikke kan holde en meters avstand.

  * Det settes opp pleksiglass i stortingssalen.

 • av NTB
  DEL
  Ett omikrontilfelle bekreftet i Øvre Eiker – knyttet til utbruddet på julebord i Oslo

  Det er bekreftet ett tilfelle av omikronsmitte i Øvre Eiker, skriver Drammens Tidende. Kommunen ber om tiltak.

  – Jeg har fått beskjed av kommuneoverlegen i kveld om at vi har ett bekreftet tilfelle av omikron. Det er knyttet til selskapet på Aker Brygge, sier ordfører Knut Kvale (Sp) i Øvre Eiker til Drammens Tidende.

  Øvre Eiker ble ikke omfattet av regjeringens regionale tiltak torsdag. Ordføreren forteller at kriseledelsen i kommunen torsdag har kommet frem til at de ønsker å omfattes av forskriften, og at de har kontaktet Statsforvalteren om dette.

  Statsforvalter i Oslo og Viken, Valgerd Svarstad Haugland, opplyste torsdag til VG at «pluss minus ti kommuner» i Viken ønsker å innføre samme regionale tiltak som regjeringen har lagt frem.

  I alt 50–60 personer er koronasmittet etter julebordet på Aker Brygge den 26. november. Screeningen av koronatestene fra juleborddeltakerne har så langt avdekket 10 til 15 sannsynlige omikrontilfeller.

  Fra før er det bekreftet to omikrontilfeller i Øygarden og to i Ullensaker.

  teaser
  i går 11:33
  Nakstad: – Støtter regionale tiltak i bergensområdet
 • av NTB
  DEL
  Støre: – Vi innfører ikke meteren
  Statsminister Jonas Gahr Støre Støre mener folk har god erfaring med omtrent hva en meter er. Her fra pressekonferansen om koronasituasjonen torsdag. Foto: Annika Byrde / NTB
  Statsminister Jonas Gahr Støre Støre mener folk har god erfaring med omtrent hva en meter er. Her fra pressekonferansen om koronasituasjonen torsdag. Foto: Annika Byrde / NTB

  Det blir ikke noen streng énmetersregel på restauranter og utesteder selv om regjeringen ber folk holde avstand, sier statsministeren.

  – Vi innfører ikke meteren, sa statsminister Jonas Gahr Støre på spørsmål fra NTB på torsdagens koronapressekonferanse.

  Å innføre en detaljert énmetersregel ville fått konsekvenser, sa Støre, som mener folk har god erfaring med omtrent hva en meter er. Munnbindkravet gjelder i Oslo-området, mens det er nasjonal anbefaling om å holde avstand.

  – Under reglene som gjelder, så kan man gå på et utested og ha et måltid. Da må også utestedet følge reglene om bordplassering, servering og registrering, sa Støre.

 • av NTB
  DEL
  Regjeringen viderefører økonomiske ordninger
  Foto: Annika Byrde / NTB

  Nye koronatiltak gjør at regjeringen viderefører den økonomiske støtten til kulturlivet, idretten og frivilligheten.

  – Kultur, frivillighet og idrett, som har hatt en stor uro gjennom hele pandemien, får ordningene videreført for å sørge for en trygghet for de aktørene frem til sommeren, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

  I tillegg blir den kommunale kompensasjonsordningen på 200 millioner kroner stående til januar. Vedum sier de vil komme tilbake til en eventuell videreføring etter nyttår.

  Ved koronarelatert sykdomsfravær på jobb blir det innført at arbeidsgiver tar kostnaden for de første fem dagene, mens staten tar kostnaden fra og med dag seks.

  NHO og Virke mener regjeringen også må gjeninnføre en nasjonal kompensasjonsordning.

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier hun vil ha et møte med kultursektoren fredag.

  teaser
  i går 16:48
  Disse koronareglene og anbefalingene gjelder fra midnatt
 • av NTB
  DEL
  Arbeidsgiveransvaret for sykepenger reduseres til fem dager

  Regjeringen reduserer arbeidsgiveransvaret for sykepenger fra 16 til fem dager og viderefører kompensasjonsordningen til 1. januar.

  – Vanligvis skal arbeidsgivere ta de første 16 dagene, mens nå tar de de første fem hvis det er koronarelatert, og staten tar det fra og med dag seks, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

 • av Trygve Opheim
  DEL
  36 nye smittetilfeller på Askøy onsdag og torsdag

  Askøy kommune har rapportert 22 nye smittetilfeller onsdag. Så langt har de rapportert 14 smittetilfeller torsdag, opplyser kommunen.

  – Det er viktig at innbyggerne holder seg oppdatert på hvilke regler som gjelder både nasjonalt, lokalt og regionalt. Og jeg kan ikke få understreket det nok: har du ennå ikke tatt koronavaksinen, gjør det nå, oppfordrer kommuneoverlege Kristin Cotta Schønberg.

 • av Trygve Opheim
  DEL
  Alle over tolv år må teste seg etter ankomst til Norge

  Regjeringen innfører strengere testkrav på grensen, for å forsinke og begrense spredning av den nye virusvarianten omikron.

  Fra og med midnatt, natt til fredag 3. desember, må alle som kommer til Norge i utgangspunktet teste seg uavhengig av vaksinasjonsstatus.

  – Vi har en alvorlig smittesituasjon i Norge. Det er nødvendig å sette inn strengere tiltak for å forsinke spredning av omikron-varianten, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

  Der det er teststasjon på grenseovergangsstedet skal testen tas der, eller der hvor myndighetene bestemmer at testen skal tas. I tilfeller hvor det ikke er teststasjon på grenseovergangsstedet ved grensepasseringen, skal testen tas innen 24 timer etter ankomst.

  Innreisende som er over tolv år skal ha på munnbind på offentlige steder hvor det ikke er mulig å unngå nærkontakt, inntil de har fått negativ test.

 • av Ole Løkkevik
  DEL
  Skjerper nasjonale anbefalinger
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

  Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sier regjeringen skjerper de nasjonale anbefalingene med følgende:

  • Avstand til andre, gjerne en meter der det er mulig. Unngå klemming og håndhilsing.
  • Anbefaling om at arbeidsplasser der hjemmekontor er mulig uten at det går ut over viktige og nødvendige tjenester, sørger for at ansatte jobber hjemmefra hele eller deler av uken.
  • Vi ber voksne vurdere om man kan redusere antall nærkontakter noe.

  Dette kommer i tillegg til de nasjonale tiltakene som ble innført denne uken.

  I Bergen er det allerede påbudt å bruke munnbind på kollektiv transport, taxi, butikker, kjøpesentre og innendørs stasjonsområder der en ikke kan holde én meters avstand.

  Alle serveringssteder skal også føre oversikt over gjester, med navn, telefonnummer og tidspunkt for besøk.

  teaser
  19. november
  Dette er påbudene og anbefalingene byrådet presenterte fredag
Publisert
BT anbefaler

De lærer stadig yngre barn om spise­forstyrrelser. Her er deres tips til foreldre.

Les hva foreldre kan gjøre for å hindre at barnet får et vanskelig forhold til kropp og mat.

LES SAKEN
 1. Koronautbruddet direkte
 2. Nyhetsdøgnet
 3. Koronaviruset
 4. Direkte