Gode koronanyheter

Trenger du et lysglimt? Her samler vi de gode koronanyhetene!

 • Bergens Tidende
Siste innlegg
Har du en god nyhet? Trykk på den blå knappen og spre glede.
Send inn
 • av Karoline Risnes
  DEL
  Sykehusene i Bergen avslutter grønn beredskap
  Foto: Eirik Brekke (arkiv)

  På grunn av koronasituajonen har Helse Bergen vært i beredskap de siste 15 månedene.

  Tirsdag ble det bestemt at Haukeland og Haraldsplass avslutter dette.

  ​– Dette innebærer at vi går over til mer eller mindre normal drift, sier administrerende direktør Eivind Hansen ved Haukeland i en pressemelding.

  De to sykehusene har hatt felles beredskapsmøter ukentlig. Dette vil nå bli avsluttet.

  Sykehusene har gjennom, pandemien daglig oppdatert innleggelsestall i forbindelse med koronasmitte. Fra og med onsdag vil også dette bli avsluttet.

  De andre sykehusene i Helse-Vest gikk ut av beredskap fredag.

 • av NTB
  DEL
  Novavax sier covid-vaksine er over 90 prosent effektiv
  Novavax sier deres vaksine er over 90 prosent effektiv mot covid-19. Illustrasjonsfoto: Alastair Grant / AP / NTB
  Novavax sier deres vaksine er over 90 prosent effektiv mot covid-19. Illustrasjonsfoto: Alastair Grant / AP / NTB

  Den amerikanske vaksineprodusenten Novavax sier deres vaksine mot covid-19 er over 90 prosent effektiv og også beskytter mot virusvarianter.

  – Sprøyten har vist seg 100 prosent effektiv mot moderat og alvorlig sykdom og 90,4 prosent effektiv totalt sett, opplyser selskapet etter omfattende testing i Nord-Amerika.

  – 29.960 personer deltok på 119 steder i USA og Mexico for å vurdere effekten og sikkerheten, opplyser Novavax.

  Effektiviteten var omtrent lik mot flere varianter av viruset, inkludert alfavarianten, som først ble oppdaget i Storbritannia og nå er den vanligste i USA. Den var også effektiv i høyrisikogrupper som eldre og personer med underliggende sykdommer.

  Bivirkningene var for det meste milde, som ømhet og smerte ved stikkstedet. Det er ikke meldt om uvanlige blodpropper eller hjerteproblemer, sier konsernsjef Stanley Erck.

  Etterspørselen etter vaksiner har falt dramatisk i Novavax' hjemmemarked USA, men behovet er fortsatt stort andre steder i verden.

  Novavax-vaksinen antas å bli en viktig brikke i vaksineinnsatsen i fattige land, fordi den er lett å lagre og transportere. Det vil likevel ta flere måneder før den kan tas i bruk.

  Selskapet sier det vil søke om godkjenning i USA, Europa og flere andre steder innen utgangen av september. Etter det er målet å kunne produsere 100 millioner doser i måneden.

 • av NTB
  DEL
  Smilene vender tilbake til danske butikker
  Foto: NTB

  Når butikkene i Danmark åpner dørene mandag, er det ikke lenger et krav om bruk av munnbind eller visir.

  – Nå kommer smilene tilbake, varsler Coop.

  Coop i Danmark har blant annet butikkene Superbrugsen, Fakta og Kvickly. Konsernet vil ikke nekte sine ansatte å bruke munnbind eller annen beskyttelse, men det er ikke lenger et krav til dem og kundene.

  – Dette er en dag vi har gledet oss til helt siden august, da munnbindene ble innført. Det blir så deilig å få smilene tilbake i butikkene, sier Lars Aarup, kommunikasjonssjef i danske Coop.

  Munnbindkravet blir fjernet som ledd i gjenåpningen av Danmark, som det ble bred politisk enighet om torsdag.

 • av NTB
  DEL
  G7-landene vil skaffe 1 milliard vaksinedoser til verden
  Storbritannias statsminister Boris Johnson er vert for G7-møtet i det sørvestlige England i helgen.
  Storbritannias statsminister Boris Johnson er vert for G7-møtet i det sørvestlige England i helgen. Foto: Leon Neal / AP / NTB

  G7-landene er enige om å utvide den globale kapasiteten for vaksineproduksjon og skaffe minst 1 milliard doser koronavaksiner til hele verden. Dosene skal gjøres tilgjengelig via deling og finansieringsplaner.

  Storbritannia kunngjorde samtidig at landet skal donere minst 100 millioner doser innen utgangen av året. 5 millioner av dosene blir donert før utgangen av september, med leveranser som starter i de nærmeste ukene.

  EUs medlemsland er enige om å donere minst 100 millioner doser før nyttår.

 • av NTB
  DEL
  Danmark gjenåpnes ytterligere
  Danmarks helseminister Magnus Heunicke.
  Danmarks helseminister Magnus Heunicke. Foto: NTB

  Det er inngått en politisk avtale om ytterligere gjenåpning av Danmark. Innen september er det kun utelivet som vil være underlagt restriksjoner.

  Fra mandag vil det kun være på kollektivtrafikk folk må bruke munnbind.

  Restauranter og barer får allerede fra fredag lov til å holde åpent og severe alkohol frem til midnatt, i stedet for klokken 22. Fra midten av juli kan dørene holdes åpne frem til klokken 02.

  Landets nattklubber får gjenåpne fra 1. september, med krav om koronapass for inngang.

 • av NTB
  DEL
  Medier: USA vil gi bort 500 millioner vaksinedoser
  Foto: Alex Brandon / AP / NTB

  USA vil kjøpe 500 millioner doser av Pfizer/Biontechs koronavaksine og donere dem til andre land, ifølge flere amerikanske medier.

  Washington Post viser til tre kilder med kjennskap til planen, som det ventes at Biden vil kunngjøre under G7-toppmøtet i Storbritannia fredag.

  Da Biden onsdag steg om bord i flyet på vei til Europa, bekreftet han overfor journalister at han vil presentere sin globale vaksinestrategi under G7-møtet.

  teaser
  9. juni
  Biden: USA vil gi bort 500 millioner vaksinedoser
 • av NTB
  DEL
  EUs koronapass i boks – mer frihet til å reise i sommer
  Foto: NTB

  Det mye omtalte koronasertifikatet passerte det siste formelle hinderet da EU-parlamentet gjorde som ventet og vedtok – med svært god margin – lovforslaget som regulerer koronapasset.

  Koronapasset, som skal sørge for at europeere kan reise trygt i sommer, skal gjelde fra 1. juli, men mange land er allerede i gang, blant annet Danmark. Over en million EU-borgere har skaffet seg koronapasset så langt, ifølge justiskommissær Didier Reynders.

  – Koronapasset vil la alle EU-borgere «bevege seg mer fritt innen EU med fullstendig helsemessig trygghet», sa Reynders nylig.

  Passet, eller sertifikatet, kommer i en elektronisk versjon og en papirutgave og skal bekrefte at innehaveren er vaksinert, er frisk etter covid-19-sykdom eller nylig har testet negativt. Målet er at det skal gi fritak for krav om karantene, isolasjon eller testing ved reiser til andre land i unionen.

  teaser
  9. juni
  EUs koronapass i boks – mer frihet til å reise i sommer
 • av NTB
  DEL
  Turister kan reise fritt inn til Norge når EUs koronapass er klart
  Foto: NTB

  EU-turister slipper karantene ved innreise til Norge når det europeiske koronasertifikatet er på plass, opplyser helseminister Bent Høie (H).

  Samme dag ble det kjent at EU er i rute til å få ordningen med koronasertifikat på plass fra 1. juli. Sertifikatet vil gi fritak for krav om karantene, isolasjon eller testing ved reiser til andre land i unionen.

  teaser
  9. juni
  Turister kan reise fritt inn til Norge når EUs koronapass er klart
 • av NTB
  DEL
  10 millioner vaksinedoser satt i Pakistan
  En mann reagerer når han får en dose med den kinesiske Sinovac-vaksinen. Han er en av flere millioner i Pakistan som har fått minst én dose koronavaksine. Foto: AP / NTB
  En mann reagerer når han får en dose med den kinesiske Sinovac-vaksinen. Han er en av flere millioner i Pakistan som har fått minst én dose koronavaksine. Foto: AP / NTB

  Mer enn 2,5 millioner pakistanere er ferdigvaksinert mot koronaviruset, og smittetallene i landet faller raskt.

  I tillegg har flere enn 4,7 millioner fått første dose av vaksinen. Til sammen er det satt 10 millioner doser. Landet har en befolkning på 216,6 millioner, så det er langt igjen, men smittetallene faller likevel.

  Kun 2,5 prosent av koronatestene som tas i landet, er nå positive, mens det var hele 11 prosent i april. Det siste døgnet er det registrert 1.118 nye tilfeller av koronasmitte i landet, og 77 dødsfall.

  Til sammen har Pakistan registrert 936.131 tilfeller og 21.453 dødsfall i løpet av pandemien.

 • av NTB
  DEL
  EU-parlamentet gir grønt lys for koronapass
  Foto: NTB

  EUs koronapass passerte onsdag det siste formelle hinderet da EU-parlamentet vedtok lovforslaget som ligger til grunn for passet.

  Forslaget som regulerer det digitale koronapasset for EU-borgere, ble vedtatt med 546 mot 93 stemmer, mens reglene for personer fra land utenfor unionen ble vedtatt med 553 mot 91 stemmer, opplyser parlamentet.

 • av NTB
  DEL
  Australias nest største by ferdig med to uker nedstengning
  Tom kafé i Melbourne i Australia.
  Tom kafé i Melbourne i Australia. Foto: AP / NTB

  Melbournes fem millioner innbyggere er ferdige med å leve innestengt. Etter to uker med strenge regler mener myndighetene koronasituasjonen er bedret.

  Melbourne-innbyggernes etterlevelse av reglene har «endret kursen» for koronautbruddet i byen.

  I to uker har de måttet holde seg hjemme. De strengeste restriksjonene i Australias nest største by oppheves fra midnatt torsdag. Det skjer etter at det ble registrert kun ett nytt koronatilfelle tirsdag.

  – Dette er en god dag. Alle burde være stolte over hva vi har oppnådd sammen, sier fungerende delstatsminister James Merlino i Victoria.

  Før restriksjonene ble innført, ble det påvist opp mot 80 positive tester for enten kappa- eller delta-variantene av koronaviruset som stammer fra India.

  – Vi vet at dette ikke er over ennå, og før flere er vaksinert i Victoria og resten av landet, kommer viruset fortsatt til å være med oss, sier Merlino.

  Innbyggerne i Melbourne får fortsatt ikke reise mer enn 25 kilometer fra hjemmene sine eller ha besøk, men de kan samle seg i grupper på opptil 10 personer utendørs.

  Skoler, kafeer og skjønnhetssalonger får åpne igjen, men treningssentre og nattklubber må holde stengt i minst en uke til.

 • av NTB
  DEL
  Nå vaksinerer Oslo 18-åringer
  Helsebyråd i Oslo, Robert Steen (til v.), i samtale med Bendik Gropen, som fikk vaksine.
  Helsebyråd i Oslo, Robert Steen (til v.), i samtale med Bendik Gropen, som fikk vaksine. Foto: Torstein Bøe / NTB

  De første 18-åringene utenfor risikogruppene møtte til vaksinetime i bydel Bjerke i Oslo tirsdag. Til sammen var det om lag 70 som hadde booket time på vaksinasjonssenteret på Økern.

  – Vi har god dekning i dag. Alle SMS-ene vi sendte ut, endte i bookinger veldig raskt. De unge har høy digital kompetanse, og de ønsker vaksine, sier vaksinesenterleder Tina Arnesen.

  Flere av 18-åringene var svært fornøyde med tilbudet.

  – Jeg synes det er en lettelse. Det er nesten noe symbolsk i det, at man virkelig kan se begynnelsen på slutten, sier Bendik Gropen til NTB.

  teaser
  8. juni
  De første 18-åringene i Oslo har fått koronavaksine
 • av NTB
  DEL
  Under 100.000 smittede i India – laveste tall på to måneder
  Foto: AP / NTB

  Det daglige smittetallet i India er for første gang på to måneder på under 100.000, en firedel av tilfellene som ble registrert under smittetoppen i mai.

  Det siste døgnet har det blitt registrert 84.498 smittetilfeller av koronaviruset i India. Landet har nå passert 29 millioner smittetilfeller totalt under pandemien. Bare USA har flere registrerte tilfeller med 33 millioner.

  I tillegg har det blitt registrert 2123 nye koronarelaterte dødsfall, men det er trolig mørketall både for døds- og smittetallene.

  India nådde smittetoppen i mai med over 400.000 registrerte tilfeller på et døgn, men både smitte- og dødstallene har gått ned siden. Nedgangen har gjort at noen delstater har lettet på restriksjonene, mens andre har forlenget nedstengingene og nøler med å gjenåpne.

 • av NTB
  DEL
  Laveste smittetall i USA på over et år

  Kun 6408 smittetilfeller ble registrert i USA søndag. Det er det laveste siden pandemien skjøt fart i landet i mars i fjor. Snittet den siste uken var 13.927 tilfeller. Kun 164 nye koronarelaterte dødsfall ble registrert, mot 437 i snitt gjennom sist uke.

  Totalt har USA registrert 34.210.782 smittetilfeller og 612.366 dødsfall gjennom pandemien.

  Omtrent 63 prosent av den voksne befolkningen i landet har fått minst én vaksinedose, ifølge CDC, det amerikanske folkehelseinstituttet.

 • av Aftenposten
  DEL
  Tror på fulle konsertsaler i høst
  Foto: Tuva Åserud (arkiv)

  Folkehelseinstituttet (FHI) tror at alle over 18 år er vaksinerte innen 19. september. Arrangørene planlegger for fulle saler.

  – Jeg tror det skal være mulig, sier Frank Nes, daglig leder i Bergen Live, om store konserter i september.

  Nes har ledet «Sommergruppen» som har gitt myndighetene råd for hvordan sommerens konserter skal planlegges.

  – Om vi ikke er kommet til full kapasitet allerede i september, er det naturlig å tro at vi vil det i løpet av høsten.

  teaser
  7. juni
  Tror på fulle konsertsaler i september
 • av NTB
  DEL
  Moderna vil vaksinere tenåringer i Europa
  Foto: Matthias Schrader / AP / NTB

  Mandag ble det klart at vaksine-produsenten Moderna vil søke om godkjenning for vaksinering av tenåringer i Europa og Canada.

  – Det er oppmuntrende å se at Modernas covid-19 vaksine er svært effektiv i å forhindre covid-19-infeksjon hos ungdommer, sier Moderna-sjef Stephane Bancel i en uttalelse mandag.

  Selskapet har også planer om å søke om godkjenning hos USAs legemiddeltilsyn (FDA).

 • av NTB
  DEL
  Nå kan irene trene og ta en øl
  Foto: Terje Bendiksby / NTB (illustrasjonsfoto)

  Mandag kom Irland ett steg nærmere normaliteten.

  Serveringssteder åpnet for mat- og drikkeservering utendørs, mens treningssentre, svømmehaller og andre fritidsfasiliteter kan åpne for individuell trening.

  Over halvparten av Irlands puber får åpne igjen mandag, og omtrent 25.000 baransatte er tilbake på jobb, skriver PA. For Dublins tradisjonelle puber er det første gang de har fått lov til å åpne siden pandemien startet i mars i fjor. Kinosaler og teater får også åpne under de seneste lettelsene, sammen med landets fornøyelsesparker.

  Uvaksinerte husstander kan nå ha besøk av én annen uvaksinert husstand, ifølge irske myndigheter. Utendørs sportsarrangement kan starte igjen, og opptil 100 personer kan delta på organiserte utendørsarrangement.

 • av NTB
  DEL
  Indiske storbyer letter på koronatiltakene
  Reisende på metroen i Delhi, som nå får kjøre med halvfulle tog. Foto: Ishant Chauhan / AP / NTB
  Reisende på metroen i Delhi, som nå får kjøre med halvfulle tog. Foto: Ishant Chauhan / AP / NTB

  Indias hovedstad New Delhi og finanssenteret Mumbai har begynt å åpne opp kollektivtransporten og kjøpesentre etter et fall i antall koronatilfeller.

  Metroen i Delhi får gjenåpne så lenge man kjører bare halvfulle tog, mens kjøpesentre og restauranter i både Mumbai og Delhi får åpne med visse restriksjoner.

  De to gigantbyene med til sammen 40 millioner innbyggere ble overrumplet av den voldsomme koronabølgen som rammet landet i april og mai, og sykehusene manglet både medisiner og oksygen. På kort tid ble India det nest verst koronarammede landet i verden etter USA, med rundt 29 millioner bekreftede tilfeller.

  Nå har situasjonen roet seg. I Delhi ble det meldt om 381 koronatilfeller søndag, mot 25.000 daglig på det verste. Søndagens tall i Mumbai var 794 nye tilfeller, mot 11.163 på ett døgn i begynnelsen av april.

  I India som helhet ble det mandag fortsatt meldt om lag 100.000 nye koronatilfeller og 2.500 dødsfall, men krisen er nå verst i det sørlige India og på landsbygda. Flere dager i mai ble det registrert 400.000 tilfeller i døgnet. Totalt har indiske myndigheter registrert 347.000 dødsfall med koronavirus i landet, men flere eksperter advarer om at tallet trolig er langt høyere.

 • av NTB
  DEL
  Boris Johnson vil ha hele verden vaksinert
  Statsminister Boris Johnson på et vaksinesenter i London der han fikk dose nummer to av koronavaksinen torsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB
  Statsminister Boris Johnson på et vaksinesenter i London der han fikk dose nummer to av koronavaksinen torsdag. Foto: Matt Dunham / AP / NTB

  Storbritannias statsminister Boris Johnson vil be G7 sørge for at hele verden er vaksinert mot koronaviruset innen slutten av neste år.

  Johnson er vert når G7-landene samles til toppmøte i Cornwall i det sørvestlige England neste uke.

  Johnson planlegger å bruke møtet til å be sine kolleger «møte den største utfordringen siden krigen» og stanse pandemien ved å sikre at alle mennesker på kloden får vaksine innen de neste 18 månedene.

  – Å vaksinere hele verden innen slutten av 2022 vil være den største bragden i medisinsk historie, sa han lørdag.

  Johnson appellerer til de andre lederne etter at han selv er blitt kritisert for ikke å bidra nok til Covax-systemet for å forsyne fattige land med vaksiner, slik Frankrike, Tyskland og Italia har gjort.

 • av NTB
  DEL
  Over 300 millioner vaksinedoser satt i USA
  Amerikanere får sin vaksinedose på et vaksinesenter i Santa Ana, California.
  Amerikanere får sin vaksinedose på et vaksinesenter i Santa Ana, California. Foto: NTB

  Over halvparten av voksne amerikanere er nå fullvaksinerte mot koronaviruset, viser tall fra de amerikanske smittevernmyndighetene.

  Fra starten av vaksineutrullingen i midten av desember og fram til forrige søndag har over 300 millioner koronavaksinedoser satt i USA.

  Omtrent 63 prosent av den voksne befolkningen har fått minst en vaksinedose, ifølge CDC, det amerikanske folkehelseinstituttet.

  Omtrent 52 prosent av innbyggere over 18 år i landet er fullvaksinerte.

Publisert
BT anbefaler

Barne­hager får ikke nok barn: – Har måttet si opp ansatte

– De små barnehagene taper terreng i kampen om barna. Det er trist.

LES SAKEN
 1. Webview