Her har Arbeiderpartiet gått forbi Høyre

Dette kartet er dårlige nyheter for Erna Solberg.

Publisert Publisert

Før valget var Høyre det største partiet i 93 av landets 428 kommuner. Det er ingen hemmelighet at Høyre gjorde et mye dårligere valg i år enn for fire år siden. Vi vet også at Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg.

Brif har undersøkt hvor mange av disse 93 kommunene der Arbeiderpartiet nå er det største partiet. Svaret er 38 kommuner.

Her kan du se hvor:

I Hordaland har Arbeiderpartiet vippet Høyre av tronen som det største partiet i disse seks kommunene:

1: Bergen

ENIGHET: Harald Schelderup (Ap) vil samarbeide med Dag Inge Ulstein (KrF). Arbeiderpartiets ordførerkandidat Marte Mjøs Persen står foran. Foto: Jan M. Lillebø

Etter 12 år ved makten i Bergen, måtte Høyres byrådsleder Martin Smith-Sivertsen og ordfører Trude Drevland levere fra seg stafettpinnen. Høyre mistet mange velgere selv i Fana. Det er et område Høyre vanligvis står støtt.Arbeiderpartiets Harald Schjelderup blir byens nye byrådsleder. Det er klart at Arbeiderpartiet vil samarbeide med KrF. Men vil de ta med seg SV eller Venstre?Og hvem blir ordfører? Det vil tiden vise.

2: Askøy

Valget i Askøy endte uten noe klart flertall til noen blokker, siden den ferske Askøylista og eventuelt Demokratene endte på vippen. Askøylista ble startet i protest mot de storstilte utbyggingsplanene på Kleppestø, og endte med 7,8 prosent og tre mandater i kommunestyret.

Totalt kom ti ulike partier inn i kommunestyret i Askøy, fordelt på 35 mandater. Ap ble største parti, og håper på å få ordføreren. Forhandlingene blir kompliserte, siden så mange partier er involvert. Det er ikke klart hvem som blir ordfører

3. Fjell

SAMARBEID: Tom Georg Indrevik (Høyre) og Marianne Bjorøy (Ap) har bestemt seg for å samarbeide om å styre Fjell kommune. Foto: Eirik Brekke

Arbeiderpartiet ble valgets vinner i Fjell med en oppslutning på 27,6 prosent. Høyre gikk tilbake og fikk 23,1 prosent.Det mest overraskende er kanskje at de to partiene, som vanligvis er rivaler, har bestemt seg for å styre sammen. Ifølge avisen Vestnytt skal Høyre og Arbeiderpartiet styre Fjell sammen med KrF. Marianne Bjorøy (Ap) blir ny ordfører.

4. Meland

Høyre var det klart største partiet etter valget for fire år siden. Det har snudd. Det er allerede klart at Arbeiderpartiets Øyvind H. Oddekalv (Ap) blir ny ordfører i Meland. Også her har Arbeiderpartiet valgt å samarbeide med Høyre, i tillegg til Senterpartiet,ifølge Strilen.

Oddekalv må ta permisjon fra jobben sin som rektor på Knarvik Vidaregåande Skule.

5: Bømlo

POLITIMANN: Odd Harald Hovland, ny ordfører på Bømlo, har lang erfaring fra politiet. Foto: Roar Christiansen

Høyre har ikke bare mistet førsteplassen til Arbeiderpartiet. De har også mistet annenplassen til KrF. Høyre er nå kun det tredje største partiet på Bømlo.Ved forrige kommunevalg hadde Arbeiderpartiet og Høyre syv representanter hver i kommunestyret. Odd Harald Hovland fra Arbeiderpartiet ble ordfører, selv om Høyre fikk bedre oppslutning. Det er nå klart at Hovland fortsetter som ordfører.

6: Sveio

Sveio er Hordaland aller sydlligste kommune. Høyres Ruth Grethe Eriksen har vært ordfører i fire år etter at de vant valget med noen få prosentpoeng i 2011. I år fikk Arbeiderpartiet over dobbelt så stor oppslutning som Høyre.

Arbeiderpartiet skal samarbeide med Frp og diskuterer samarbeid med Venstre,ifølge Haugesunds Avis.Jorunn Skåden fra Arbeiderpartiet blir ny ordfører.

Publisert