Fyrer du opp med eggekartonger, aviser og papp? Det er veldig lite lurt.
Sånn fyrer du – og her er tabbene du må unngå.
- Anne E. HovdenJournalist i BT

Byrådet i Bergen vil innføre forbud mot bruk av ikke-rentbrennende ildsteder fra 2021.
Men selv om du har en rentbrennende ovn, kan du forurense unødig likevel hvis du bruker den feil. I videoen øverst kan du se hvordan du skal fyre opp ovnen din, og du får en guide til hvordan du skal bruke trekken.
Her er de viktigste fyre-tabbene du må unngå:
1. Glem melkekartonger, makaroniesker og aviser
Det er bare ren og tørr ved og tennbriketter som skal inn i en ovn.
Du skal ikke fyre opp med avispapir eller tomemballasje som eggekartonger eller tomme makaroniesker. Da lager du utslipp til luften som vi ikke vil ha der.
Brenner du melke- eller juskartonger, kan det bli høyere varme enn det ovnen din tåler. Kartongene har også et plastbelegg. Det blir til beksot på innsiden av skorsteinen, som igjen øker faren for pipebrann.
Har du kapp igjen etter å ha snekret ny trykkimpregnert terrasse i sommer, skal det leveres til Bir. Ikke fyres opp.
2. Du kan få overtenning
Du legger i ovnen på hytten til du skal spise frokost. Så legger du i tre-fire kubber ekstra for at varmen skal holde seg, stenger godt igjen og går ut på skitur. Høres det kjent ut? Glem det også.
Du skal bare legge i én kubbe om gangen, ellers kan det bli varmere i ovnen enn den tåler. Og du skal ikke gå ifra ovnen med fyr i. Det er det samme som å gå ifra et bål i stuen.
3. Pass opp for kjøkkenviften
Hvis du fyrer opp når du kommer hjem fra jobb, og så begynner på middagen, er det en viktig ting du må huske på: Kjøkkenviften suger ikke bare matosen fra kjøkkenet ditt, den suger også bort luften veden i ovnen din trenger for å ta skikkelig fyr.
Tenn opp i ovnen, ta en strekk på sofaen eller en kaffe mens du venter på at flammene skal få tak – så kan du begynne på middagen.
4. Derfor blir døren svart
Har du glass på ovnsdøren og den stadig vekk blir svart og sotete? Da bruker du for lite trekk. Eller veden din er for våt.
Bytt vedleverandør, eller flytt veden innendørs eller under en presenning. Og se videoen over om hvordan du regulerer trekken. Da sparer du miljøet – og du får gleden av å se flammene også.
5. Aske på avveie
Det blir mindre aske av rentbrennende ovner – men noe blir det. Den skal ut av ovnen.
Har du hage er asken ypperlig å ha i bedet. Men husk at det tar flere dager før asken blir helt kald.
Har du ikke hage, kan du tømme asken i bosset, men først når den er helt kald. Og den skal fuktes og puttes i en tett pose. Ellers blir det svært ubehagelig for de Bir-ansatte å tømme bosspannet ditt.