Du kan bli dømt for å voldta en du aldri har møtt

Vet du forskjellen på voldtekt og andre seksuelle overgrep?

GRENSELØST: Bildet er ikke av et ekte barn, men en datagenerert figur som ble brukt til å avsløre overgripere på internett. Den fiktive tiåringen ble bombardert med tilbud om penger for å utføre seksuelle handlinger, ifølge organisasjonen Terre des Hommes.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Seksuelle overgrep omfatter mange forskjellige lovbrudd, og kan dreie seg om alt fra blotting til grov voldtekt. Her er noen av de viktigste bestemmelsene.

Dette sier loven

Straffeloven skiller mellom tre hovedtyper seksuelle overgrep: Seksuell omgang, seksuell handling og seksuelt krenkende atferd.

  • Seksuell omgang omfatter ikke bare samleie og onanering, men enhver innføring i kroppens hulrom av gjenstander eller kroppsdeler. Å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, er voldtekt. Det betyr at det er voldtekt hvis man for eksempel fingrer eller onanerer noen mot deres vilje. Det samme gjelder hvis offeret er bevisstløst eller ute av stand til å motsette seg handlingen.
  • Seksuell handling betyr hovedsakelig beføling av noens bryster eller kjønnsorgan. Alvorlige tilfeller av seksuell handling med barn under 14 år, regnes som voldtekt.
  • Seksuelt krenkende atferd kan være blotting, seksuell ordbruk, eller å sende nakenbilder til noen som ikke har bedt om det. Bestemmelsen gjelder først og fremst situasjoner der det ikke er fysisk kontakt.

Tre tenåringer pågrepet: Mistenkt for voldtekt av jente under 16 år

Hva er aldersgrensen for sex?

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at det er straffbart å ha seksuell omgang med et barn mellom 14 og 16 år, selv om det er frivillig. Strafferammen (maksimalstraff) er seks års fengsel. Hvis de involverte er omtrent likeverdige i alder og utvikling, kan man slippe straff. Ifølge rettspraksis godtas det mindre aldersforskjell jo yngre den yngste parten er.

Hva hvis barnet er under 14 år?

Seksuell omgang med barn under 14 år er definert som voldtekt. Dette er en innskjerping i den nye Straffeloven som trådte i kraft i fjor høst. Hensikten er å understreke sterkere at så unge barn ikke kan samtykke til sex. Grov voldtekt av barn under 14 år kan gi lovens strengeste straff — 21 års fengsel.

Da en barnehageansatt tidligere i år ble pågrepet for overgrep mot flere barnehagebarn i Bergen, ble han siktet for voldtekt.

DIREKTESENDT: I dette rommet skal det ha blitt begått grove seksuelle overgrep mot barn på Filippinene. I Bergen skal en 65 år gammel mann ha fulgt med på nettet. Han ble pågrepet og fengslet.

Voldtekt kan skje via internettÅ få et barn under 14 år til å ha seksuell omgang med seg selv, er i loven definert som voldtekt med en strafferamme på ti års fengsel. Ifølge loven kan man altså gjøre seg skyldig i voldtekt uten å være i fysisk kontakt med offeret. Det kan for eksempel dreie seg om å manipulere et barn til å onanere på webkamera. I en slik situasjon vil det gi strengere straff hvis gjenstander blir ført inn i kroppsåpninger. Da er strafferammen 15 års fengsel, og minstestraffen tre år.

En 65 år gammel bergenser ble i fjor pågrepet for voldtekt av barn på Filippinene. Politiet mener barna ble truet til å ha seksuell omgang med hverandre, mens bergenseren satt i Norge og fulgte med via nettet.

Hva er uaktsom voldtekt?

Grovt uaktsom voldtekt betyr at det ikke er sikkert at gjerningspersonen forsto at den seksuelle omgangen var ufrivillig eller at offeret var bevisstløs. For å kunne dømmes må gjerningspersonen kunne klandres for ikke å ha forstått dette. Feilvurderingen må være «svært klanderverdig» og gi grunnlag for «sterk bebreidelse». Grovt uaktsom voldtekt kan gi seks års fengsel, mot ti år når voldtekten er gjort med forsett (med vilje).

En 25 år gammel mann fra Hordaland ble dømt i tingretten for grovt uaktsom voldtekt, men i ankesaken ble han nylig dømt for forsettlig voldtekt. Resultatet ble tre ganger så lang fengselsstraff.

Forbudt å lure barn til å sende bilder

Det er straffbart å tvinge eller forlede barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller uanstendig atferd. Straffen er bot eller fengsel i inntil ett år. Hvis man lurer barn til å sende nakenbilder av seg selv eller kle av seg på webkamera, kan det også være brudd på bestemmelsen om overgrepsbilder (barneporno). Det er ikke bare bilder eller filmer av overgrep som er forbudt, men også fremstillinger som seksualiserer barn. Laster man ned eller sprer slike bilder, kan resultatet bli tre års fengsel.

Straffbart å planlegge overgrep

Hvis man avtaler å møte et barn under 16 år for å begå et overgrep, kan man straffes med bot eller fengsel i inntil ett år. Det gjelder selv om man faktisk ikke begår selve overgrepet. Kravet er at gjerningsmannen har kommet frem til møtestedet, eller et sted hvor møtestedet kan iakttas.

Hensikten med bestemmelsen er å hindre såkalt grooming eller barnelokking.

I 2006 ble en tidligere politimann avslørt av en 15 år gammel gutt han hadde avtalt å møte på et hotellrom i Bergen. Gutten mistenkte at mannen hadde uærlige hensikter, og varslet politiet. Mannen ble senere dømt til ti års forvaring for menneskehandel og overgrep mot en rekke mindreårige gutter.

_Kilder:

Professor Erling Johannes Husabø, Juridisk fakultet, UiB

Tingrettsdommer Frank Schmidt, medlem av dommernes mediegruppe

Lovdata

Store Norske Leksikon

BT-arkiv_

Publisert: