Tre værtegn du kan stole på - og syv som er overtro

Hvor mange av tegnene kan du faktisk ha nytte av?

maane med ring.jpg
front vaertegn.jpg
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Folk har prøvd i å spå været i hundrevis av år. Noen tegn har de sett hos dyrene, som kan være mer følsomme for endringer enn menneskene. Andre har ment å se tegn i naturen, som kan si noe om neste værsesong. Men hva stemmer, egentlig?

Her er noen av tegnene som folk har tolket:

1. « Mye rognebær i høst vil gi lite snø »

rognebaer 1 (2).jpg

Bakgrunnen for dette skal være at greinene ikke klarer å holde tung vekt to ganger. Sesongtegnet finnes også i en annen variant. Det sier at lite rognebær vil gi mye snø.Ekspertene mener at ikke noe av dette stemmer. Det beror mer på overtro enn vitenskap.

2. « Er det stor ring rundt månen, blir det kraftig nedbør »

maane med ring (2).jpg

Det blir også sagt at en liten ring rundt månen betyr opphold en stund fremover. Her kan det ligge noe. Forklaringen er slik: Ring rundt månen skyldes et tynt skydekke høyt oppe. Dette kan være et tegn på at det kommer inn fuktigere luft.

3. « Regn på jonsok gir våt høst »

jonsok.jpg

Ifølge gamle værtegn betyr regn på jonsok en øsende pøsende våt høst. Men det stemmer ikke. Det er ofte regn i store deler av landet på jonsok, så da er det kanskje like greit? Meteorologene har gjort undersøkelser på om nedbør har noe å si for kommende vær, men det har det ikke.

4. «Svalene flyr høyt mot godvær, men lavt når det blir dårlig vær»

svale.jpg

Insekter er mat for svalene. Dermed følger svalene etter, lavt over bakken.Helt sikkert er ikke dette merket. Over vann og myrlendt mark vil det alltid være insekter som holder seg i lav høyde, slik at svalene er nødt til å sneie marken eller vannflaten for å sikre seg middagsmat. Derimot, hvis svalene flyr høyt under himmelen, tyder det på pent vær.

Ekspert Hans Olav Hygen mener det kan være noe i dette tegnet, men at han ikke ville ha satset hagefesten sin på det.

5. « En tørr og varm vår og forsommer gir våt sommer, men tørr og fin høst »

vaarbilde.jpg

Dette er det ekspertene kaller persistensvarsling. Det betyr at været som er nå sier noe om været videre, eller som her: Været som er nå er det motsatte av det som kommer. Dette er undersøkt i det vide og brede, men forskerne har ikke funnet noen gode eller klare svar. Men andre ord: Du kan få både en våt vår og en våt høst. Eller ikke.

6. « Storflospår styggevær, storfjæregodvær »

flo.jpg

Her kan det godt være noe! Lavtrykk gir faktisk høyere sjø. Lavtrykk gir også ruskevær.Det er sol og måne som skaperfloogfjære, men været har også påvirkning påvannstanden. Ordtaket om storfloogfjæreer noe folk har observert. Altså: Det er styggevær samtidig som det er storflo.

Forklaringen er slik: Høytlufttrykkpresser havoverflaten ned og lavtlufttrykkgir høyere vannstandenn normalt.

7. « Marken spår kald høst »

meitemark.jpg

Om marken ikke graver seg så dypt vil høsten bli kald på grunn av kjølig jord, har noen ment. Beklager, sier ekspertene. Marken er ikke god på å varsle været for en hel sesong. Igjen er det bare snakk om overtro.

8. « Når løvtrærne snur bladene blir det regn »

blad.jpg

Mange mener at når løvtrærne snur bladene, ja da blir det regn. Det kan være noe i dette, at bladene reagerer på fuktighet. Men det er vanskelig å si. Ekspertene har liten tro på dette.

9. « Trekker tåken til sjøs, blir det godt vær. Trekker den inn over landet – regn og uvær »

taake.jpg

En kjerne av sannhet her!Tåken beveger seg med vinden. Trekker den til sjøs betyr det fralandsvind. Det får vi når vi har forholdsvishøytlufttrykkover land – og det forbinder vi med fint vær. Får vi vind som blåser inn mot land vil tåken trekke inn fra havet, kanskje i forbindelse med etlavtrykk. Vi kan vente nedbør, kanskje også sterkere vind etter hvert.

Trolig er dette et værtegn fra Vestlandet, der ruskeværet ofte kommer med vestavinden. Det betyr at det er litt fysikk i dette tegnet, noe som gir det en kjerne av sannhet, ifølge Hygen.

10. « Når kråkene skriker, blir det dårlig vær »

kraake.jpg

Dyr skal være bedre til å kjenne væromslag enn mennesker. Denne finnes i flere versjoner: Tar lommen til å skrike, blir det gjerne regn. Hakkespetten og tårnsvalen skriker mot regn, sier det også. Ekspertene har ikke troen på dette, og mener skrikende kråker ikke betyr noe som helst.

Publisert