Hvorfor er zikavirus farlig for gravide?

Zikaviruset spres i eksplosiv fart. WHO frykter 3-4 millioner kan bli smittet.

MOREN SMITTET: Denne lille gutten fra Poco Fundo i Brasil, er rammet av mikrokefali. Moren hans fikk zikafeber under svangerskapet.
  • Rune Christophersen
Publisert Publisert

Hva er zikafeber?

icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Zikafeber er en infeksjon som forårsakes av et virus. Symptomene er vanligvis milde, og består av feber, leddplager, øyebetennelse og utslett. Det er mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader. I områder med stort utbrudd av zikafeber, har det også vært en stor økning av nyfødte barn med mikrokefali. Dette er en tilstand der hodeskallen er unormalt liten, fordi hjernen har utviklet seg unormalt på fosterstadiet. Det kan oppstå fosterskader selv om den gravide ikke har hatt symptomer på zikafeber.

Hvordan smitter det?

MYGGJEGER: En av dem som kjemper mot zikaviruset i Recife i Brasil. Bildet er tatt tirsdag denne uken.

Zika-viruset smitter gjennom mygg. Det finnes ingen vaksine eller kur. Det eneste man kan gjøre for å beskytte seg, er å unngå å bli stukket. Det er foreløpig ikke mulig å teste seg for zika-feber i Norge. Viruset kan også overføres via blod, og har blitt påvist i sæd. Det er foreløpig uklart om det kan smitte ved seksuell kontakt.

  • Trodde du en helårs reiseforsikring gjelder reiser på flere måneder? Tro om igjen.

Hvilke land er rammet?

Viruset ble først oppdaget ved Zika-skogen i Uganda i 1950, og frem til 1980 var det bare spredte utbrudd i Afrika og Asia. Etter 2007 har viruset spredd seg til andre verdensdeler. I fjor brøt det ut zikafeber i flere land i Sør— og Mellom-Amerika. Brasil er hardt rammet. Den siste tiden har det kommet stadig flere meldinger om utbrudd i land i Sør- og Mellom-Amerika. Både i Norge, Sverige og Danmark har noen få personer fått zikafeber etter at de har vært på reise i utlandet. Se listen over land, og flere helseråd, hos Folkehelseinstituttet.

Blir fosteret skadet hos alle gravide som blir smittet?

Nei, ikke alle blir skadet. Men hvor stor andel av fosterne som får mikrokefali vet forskerne foreløpig lite om. Det var først i oktober at legene begynte å mistenke at det kan være en sammenheng mellom zika-viruset og denne tilstanden, som gjør at spebarn blir født med lite hode og underutviklet hjerne.

Kan zikafeber bryte ut i Norge?

Nei, det er veldig usannsynlig etter som myggen som smitter med viruset ikke finnes i Norge.

Har norske gravide grunn til å være redde?

BLIR MÅLT: Luiza får målt hodet av en nevrolog Caruaru i Brasil. Hodet er tre centimeter mindrei omkrets enn vanlig. Hun har fått mikrokefali, som ofte gir hjerneskader.

Nei, ikke hvis de ikke reiser til utbruddsområdene. De tilfellene som har vært påvist i Europa har blitt smittet i utbruddsområdene. Viruset smitter gjennom en spesiell type mygg som ikke finnes i Norge. Men skal gravide reise til Brasil eller andre land som har utbrudd anbefaler Folkehelseinstituttet at de vurderer å utsette reisen. Hvis de likevel må reise må de være nøye med myggbeskyttelsen.

Kan man få dette på andre måter enn fra mygg?

Ja. Zika kan overføres via blod eller sæd, men det er veldig sjeldent.

_Kilder:

Bernardo Guzman Herrador, seniorrådgiver og lege ved avdeling for Infeksjonsovervåkingoverlege ved Folkehelseinstituttet

Folkehelseinstituttet

Store medisinske leksikon_

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Derfor sendes asylsøkere tilbake til Russland

  2. Over 100 i karantene etter nytt eboladødsfall

  3. Ti måneder gammelt asylbarn døde i Hedmark

BT anbefaler

Skjelt ut av Wolfe: – Det likte jeg godt!

Brann har gått 20 seriekamper uten å tape.

LES SAKEN