Hvor sterkt står IS?

Den raske og brutale fremgangen til IS rystet verden. Her er kartet som viser hvilke områder terrororganisasjonen kontrollerer.

STATUS: Kartet viser styrkeforholdet og områdene IS kontrollerte pr. 15. september i år. Terrorgruppen har senere mistet kontrollen over byen Sinjar.
  • Atle Andersson
Publisert Publisert

I hvilke land kriger Den islamske stat (IS)?

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den militante islamistgruppen kontrollerer store områder i to land, Irak og Syria. Målet til IS er å opprette en islamsk stat som skal styres etter sharia-lover.

I løpet av 2014 tok IS kontroll over store landområder i begge landene. Kartet over viser hvilke områder gruppen kontrollerte eller hadde angrepet pr. september i år.

Den syriske byen Raqqa er ekstremistgruppens høyborg, og proklamert som hovedstaden i det kalifatet som IS ønsker å etablere i Midtøsten.

Hvordan har IS klart å erobre så store områder i Syria og Irak?

RYKKET INN: En IS-soldat veiver med flagg i byen Mosul etter at ekstremistgruppen rykket inn i den irakiske storbyen Mosul i fjor.

I Syria har borgerkrigen de siste årene ført til en kaotisk situasjon. En rekke opprørsgrupper kjemper mot regimet til president Bashar al-Assad, og IS har utnyttet den ekstremt voldelige og uoversiktlige situasjonen til å skaffe seg fotfeste i store landområder. Brutaliteten til Assad-regimet har også gjort at mange syrere har sluttet seg til IS.

Les også

Broren til terrorister: - Det er en tragedie

I Irak har ikke landets militære styrker vært sterke nok til å hindre fremveksten til IS. Mange sunnimuslimer har også følt seg diskriminert av den sjiadominerte regjeringen i Irak, noe som også har bidratt til rekruttering til IS.

Hvilke områder kontrollerer IS i Irak og Syria?

IS kontrollerer et område som har en befolkning på 6–8 millioner i Syria og Irak.

Fremgangen til IS i 2014 førte til at terrororganisasjonen fikk tilgang til oljefelter og tunge våpen som den irakiske hæren etterlot da den ble drevet på flukt. Erobringen av store områder i Syria og Irak i fjor overrasket det internasjonale samfunnet. Mosul som er Iraks nest største by, var blant byene som falt i hendene på IS.

Den raske fremrykkingen i de sunnidominerte delene av Irak, skyldes i hovedsak sunnienes konflikt med regjeringen i Bagdad. På høstparten i fjor truet IS også en stund både hovedstaden Bagdad og Erbil, som er kontrollert av kurderne i Nord-Irak.

Les også

Truer USA og Europa i ny video

I Syria hadde IS rask fremgang i de nordlige og vestlige delene av landet. Utviklingen førte til at USA startet bombing av IS-mål, noe som bidro til at IS ikke klarte å erobre byen Erbil.

USA fikk senere med en større koalisjon mot IS i Irak og Syria. Norge har blant annet sendt offiserer til Bagdad og Erbil for å trene kurdiske og irakiske styrker.

Står IS like sterkt militært i dag?

VANT SLAG: Kurdiske peshmerga-soldater etter å ha vunnet kontroll over byen Sinjar i Nord-Irak sist uke.

Den islamske stat har lidd flere militære nederlag i regionen i det siste. Sist uke ble IS jaget ut av Sinjar i Nord-Irak. Denne byen var sterkt fremme i nyhetsbildet i fjor sommer da jesidi-minoriteten ble fordrevet fra byen. Denne minoriteten ble utsatt for grusomme overgrep, og mange flyktet opp i fjellene i panikk. Mange jesidier ble også drept.

Les også

Hjernen bak terroren i Paris identifisert

Sist fredag kom det også meldinger om at kurdiske opprørere med amerikansk hjelp hadde drevet IS ut av den strategisk viktige byen al-Ho.

I Syria har regjeringsstyrker klart å bryte IS' over to år lange beleiring av den viktige Kweires-flyplassen utenfor byen Aleppo. Det klarte regjeringsstyrkene med russisk militær støtte, og en rekke regjeringsvennlige militsgrupper fra både Syria, Libanon og Iran. Maktbalansen i Syria har endret seg dramatisk etter at Russland trappet opp sitt militære bidrag i september.

Vil Paris-terroren få konsekvenser for krigføringen mot IS i Syria og Irak?

TRAPPER OPP: En røysky stiger til værs etter et USA-ledet luyftangrep mot byen Sinjjar sist torsdag. Både USA, Frankrike og Storbritannia har varslet intensivert militær innsats miot IS etter terrorangrepet i Paris.

Ja, det er ventet at de grusomme terroraksjonene vil føre til intensivert militær innsats mot IS. USAs president barack Obama varslet mandag ettermiddag opptrappingen av krigen mot IS. Det samme gjør Storbritannia og Frankrike.– Dette er et barbarisk angrep mot republikken, vårt folk og våre verdier. Vårt svar kommer til å bli nådeløst, sa Frankrikes president François Hollande etter terrorangrepet.

Og det første svaret kom søndag kveld i form av Frankrikes mest omfattende flyangrep så langt. Kampfly bombet en rekke mål i den strategisk viktige byen Raqqa som kontrolleres av IS.

Les også

Bydelen som produserer terrorister - igjen og igjen

Mange eksperter tror IS ønsker krig mot vestlige bakkestyrker, og de advarer Vesten mot denne type krigføring. Et av argumentene som brukes mot bakkestyrker, er den mislykkede krigføringen i Irak etter 2003. USA klarte ikke å få kontroll over sunnimuslimske ekstremistgrupper.

President Obama sa mandag at det ikke er aktuelt med bakkestyrker, og uttalte samtidig at krigen mot IS kan bli langvarig.

Kilder: New York Times, NUPI, Globalis, Aftenposten, NTB

Publisert
BT anbefaler

De som kuttet ut medisinene, hadde dobbelt så høy risiko for å dø

Når mennesker med schizofreni kutter ut medisiner, har de dobbel så høy risiko for å dø, viser stor pasientstudie fra…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. – Fortsatt håp om å finne de savnede i live

  2. Hunder har markert i vann – dykkere på vei

  3. – Dette vil berøre mange

  4. Brannvesenet øver i Alver

  5. – Jeg har alltid vært livredd den fossen

  6. Ni korona­smittede innlagt i Bergen