Plan B splitter Venstre

Samarbeidsspørsmålet skaper full sprik i Venstre. I Oppland er uenigheten så stor at fylkesårsmøtet i helgen måtte gi opp å komme med en anbefaling.

Publisert Publisert

Det er bred enighet i Venstre om at de helst vil ha en blågrønn regjering. Det er ikke like klart hvem partileder Trine Skei Grande skal samarbeide med om førstevalget ikke blir oppfylt. Arkivfoto: Berit Roald / NTB scanpix

  • NTB
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Fylkesleder Roger Granums forslag om primært å gå inn for et samarbeid med Høyre og KrF, samtidig som døren holdes åpen for Frp på den ene og Ap/Senterpartiet på den andre siden, ble avvist og ikke votert over.

– Samarbeidsspørsmålet er en betent sak. Om lag halvparten av delegatene på fylkesårsmøtet har så stor aversjon mot Fremskrittspartiet at de ikke engang ville akseptere Frp som støtteparti for en blågrønn regjering, sier Granum til NTB.

– Vanskeligere

Fylkeslederen i Oppland mener spørsmålet er langt vanskeligere nå enn for fire år siden. Han tror debatten vil bli intens på landsmøtet i Ålesund i månedsskiftet mars/april.

– For mange har et samarbeid med Frp blitt enda vanskeligere etter de siste statsrådsskiftene. I tillegg er det mange som ikke liker retorikken som føres, sier Granum.

At Venstre i Oppland-kommuner som Østre Toten og Lillehammer samarbeider med Arbeiderpartiet, spiller nok også en rolle, mener han.

Stort sprik

Flere fylker har tidligere uttalt seg om regjeringsspørsmålet. Alle er enige om at Høyre, Venstre og KrF er førstevalg. Når det gjelder hva som er nest beste alternativ, spriker derimot meningene, skriver Aftenposten.

En gjennomgang avisen har gjort, viser at Sogn og Fjordane, Hedmark og Hordaland Venstre sier nei til å videreføre dagens modell med en samarbeidsavtale. De vil ikke støtte en regjering de selv ikke er en del av. Søndag samlet Buskerud seg om en tilsvarende tilnærming, og dagen før gjorde Troms det samme.

– Venstres verdisyn gjør at partiet ikke kan gå i regjering med Frp. Venstre må i neste periode heller ikke være støtteparti til en regjering som partiet ikke er en del av, heter det i uttalelsen fra Troms Venstre.

Nei til Frp

Telemark, Agder og Akershus slår på sin side fast at Venstre vil ha en regjering der "ytterpunktene i norsk politikk ikke er dominerende og toneangivende", men lukker heller ikke døren for andre former for samarbeid enn en blågrønn regjering.

I Finnmark slår fylkesleder Leif Wasskog fast at samarbeidet med Frp oppleves som vanskelig. I særdeleshet er det statsrådene Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen det reageres mot.

–Etter at Sametinget ble åpnet av Kong Olav for snart 30 år siden, er det ingen annen norsk politiker som har opptrådt så fordømmende overfor det samiske som Frps nye justisminister, sier Wasskog.

Fylkeslaget vedtok forrige helg å stenge døra for et regjeringssamarbeid med så vel Ap og Sp som Frp. Skulle drømmen om en blågrønn regjering med Venstre, KrF og Høyre ikke la seg oppfylle, vil Finnmark Venstre at partiet heller går i opposisjon.

(©NTB)

Publisert