Disse spørsmålene blir avgjort valgdagen

Spørsmål 4: Hvor går Høyres gjerdesittere?

1. Blir det nytt byråd i Bergen?

Det er gode grunner til å tro at svaret blir ja. Alle meningsmålinger i det siste har vist fremgang for Ap og tilbakegang for Høyre, målt mot valget for fire år siden. Skolevalget viste det samme, og elevene har en svært god evne til å spå det endelige valgutfallet.

I så fall kommer byrådslederen til å bli Harald Schjelderup fra Arbeiderpartiet. Den totale kabalen må avgjøres i forhandlinger: Blir det et byråd med flertall i bystyret? I så fall må Ap trolig ha med flere partier. SV, Sp, Venstre, KrF og MDG er aktuelle som byrådspartnere, eller som støttepartier i bystyret.

VINNERE?: Miljøpartiets Sondre Båtstrand og Aps Harald Schjelderup kan få en god kveld. ELIAS DAHLEN

2. Hvor store blir Miljøpartiet De Grønne?

Det blåser en grønn vind over landet. MDG har vært et miniparti gjennom flere valg, men får etter alt å dømme sitt endelige gjennombrudd denne gang. I 2011 fikk de ett mandat i Bergen bystyre. Det kunne kanskje fått ett til, om ikke det hadde vært for at Byluftlisten stilte og fikk inn en representant.

På BTs siste meningsmåling var MDG Bergens 4. største parti med 7,5 prosent, mer enn både Venstre, SV og KrF.

3. Har småpartiene noen sjanse?

Senterpartiet har sittet i bystyret siden 1991. De har ligget dårlig an på noen målinger, men på BTs siste måling lå de an til å kunne få to mandater. I siste fireårsperiode har Ove Sverre Bjørdal vært enslig Sp-er i bystyret.

Det knyttes spenning til om De Kristne eller Feministisk initiativ kan kapre nok stemmer til å komme inn. Med normal valgoppslutning trengs det rundt 1300 stemmer for å få inn en bystyrerepresentant, cirka én prosent av stemmene.

Småpartiene er veldig vanskelige å fange opp i meningsmålinger. Kun Feministisk Initiativ og De Kristne er blitt registrert som mulige utfordrere på BTs målinger. I skolevalget i Bergen fikk Feministisk Initiativ 1,1 prosent, De Kristne fikk 0,5 prosent.

UTFORDRERE: Feministisk Initiativ håper å ta plass i bystyret. Det kan holde hardt. VEGAR VALDE

4. Hvor går Høyres gjerdesittere?

Høyre ligger an til å gjøre et dårlig valg sammenlignet med valgene på 2000-tallet. 2011 var Høyres beste valg i Bergen siden 1979 med 35,2 prosent.

På BTs siste måling før valget fikk Høyre 22,2 prosent. Det ligner mer på resultatet i 1999, sist Martin Smith-Sivertsen var byrådslederkandidat, da partiet fikk 20,4 prosent.

Høyres redningsplanke har vært å få tidligere Høyre-velgere som ikke har bestemt seg, til å komme ned fra gjerdet og stemme Høyre. BTs siste meningsmåling viser at mange Høyre-velgere fra 2013 nå vurderer å stemme Ap, Venstre eller Frp.

26 prosent av Høyres velgere i 2013 var fortsatt usikre på hva de skulle stemme like før helgen.

TAPERE?: Høyres Martin Smith-Sivertsen må kanskje gi fra seg byrådesledervervet. Med mindre partiet mobiliserer for fullt de siste timene før valget. VEGAR VALDE

5. Hvor mange kommer til å stemme?

Valgoppslutningen pleier å ligge en del lavere i kommune— og fylkestingsvalg enn i stortingsvalg. Det skyldes blant annet at det er mange flere som har lov til å stemme i et lokalvalg, blant annet utlendinger som har bodd lenge i landet.

Oppslutningen om valget er viktig. Hvis for få stemmer, kan valgresultatet miste noe av sin treffsikkerhet som uttrykk for folkeviljen.

VELGERE: Forhåndsstemmene antyder at det kan gå mot et godt oppmøte i årets valg. PAUL SIGVE AMUNDSEN

2003 var bunnpunktet. Da stemte bare 59 prosent av de stemmeberettigede i kommunevalget og 55,6 i fylkestingsvalget, det svakeste oppmøtet siden 1922. Siden er valgdeltakelsen økt. I kommunestyrevalget for fire år siden stemte 64,5 prosent av velgerne.Hvis forholdet mellom forhåndsstemmer og stemmer på valgdagen blir det samme i år som i 2011, kommer valgdeltakelsen i år til å øke enda mer. I 2011 ble det avgitt 36.757 forhåndsstemmer i Bergen. Til og med torsdag var det avgitt 42.300 forhåndsstemmer.