Fire tegn på at De Grønne kan gjøre et kjempevalg

Og to grunner til at det kanskje ikkje skjer likevel.

Publisert Publisert

1. De har hatt eventyrlige gode målinger

icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

For fire år siden hadde Miljøpartiet De Grønne et lite gjennombrudd i Norge. De fikk inn 18 representanter i kommune— og fylkestingsvalget. Blant annet i Bergen, Oslo og Hordaland fylkeskommune. Det var bra, men står resultatene fra sommerens målinger seg, vil valget for fire år siden blekne.

På nasjonale kommunevalgsmålinger i løpet av sommeren har partiet ligget på rundt fire prosent oppslutning. Men det er i de store byene Miljøpartiet De Grønne virkelig gjør det godt. På BTs bergensmåling i juni fikk de 6,6 prosent. De var større enn både KrF og Venstre. På en måling for Dagbladetpå samme tid fikk De Grønne 7,3 prosent oppslutning i Oslo.

2. Det ligger an til et jevnt valg i både Bergen og Oslo

Målingene i Bergen og Oslo viser også at verken høyresiden eller venstresiden har sterk overvekt. Midt i mellom er Miljøpartiet De Grønne i en drømmeposisjon: på vippen.

Å være et vippeparti betyr at du har de avgjørende stemmene som trengs for å gi flertall til en gruppering av partier. På den måten får du svært mye makt. Hva Miljøpartiet De Grønne vil gjøre med makten, er uvisst fordi de er et såpass nytt parti. Enten kan de «selge» støtten sin dyrt i en forhandling etter valget, eller så kan de avgjøre avstemmingen i hver enkelt sak.

Selv har Miljøpartiet De Grønne sagt at de ikke vil love seg vekk til hverken høyresiden eller venstresiden.

3. De kan få lokalpolitikere over hele landet

Ved forrige valg stilte Miljøpartiet De Grønne i 57 kommuner. I år stiller de i over 200. Får de en oppslutning i nærheten av det meningsmålingene så langt har vist, vil de bli representert i mange kommuner rundt omkring i landet.

På denne måten vil Miljøpartiet De Grønne kunne bli mer kjent i hele Norge, og feste seg som et av de store, nasjonale partiene. Allerede har de bygget opp en stor partiorganisasjon på få år, og partiet har nå over 6000 medlemmer.

4. De spiser av utfordrerne

Et parti som er i vinden vil få ekstra god effekt av at de stjeler andre sine velgere. Det gjør Miljøpartiet De Grønne i veldig stor grad. På målingene har de tatt velgere fra de fleste andre partier, men særlig SV og Venstre. Dette er partiene som tradisjonelt har tiltrukket seg miljøbevisste nordmenn, men nå spiser De Grønne fra matfatet deres. Det kan bli alvorlig for SV og Venstre, som ikke har så mange velgere å ta av fra før.

De Grønne ser også ut til å ha ganske lojale velgere. Så langt har de mistet få av dem som tidligere har stemt til andre partier.

Mye peker miljøpartiets vei. Men ikke alt:

1. Det har snudd før

ta6461f1.jpg

For omtrent akkurat to år siden var Miljøpartiet De Grønne på alles lepper. Det var stortingsvalg, og partiet lå en stund an til å få over fire prosents oppslutning, og dermed komme over sperregrensen. I stortingsvalg er dette en magisk grense, fordi den gjør at du er med i kampen om såkalte utjevningsmandat. Da kan du få inn langt flere representanter på Stortinget.

Da valgdagen kom, endte partiet bare opp med et mandat. Det var likevel stort, det var første gang de var representert, men ikke så bra som målingene noen uker før hadde vist.

Årsakene kan være så mange. Kanskje faller velgerne til slutt ned på et mer etablert parti? Kanskje ombestemte noen seg da de fant mer ut hva partiet sto for?

2. Færre unge stemmer

sz576de3 (1).jpg

Miljøpartiet De Grønne er populær blant unge velgere, og det er vel og bra. Men for partier som har en betydelig andel unge velgere, kan partimålinger være misvisende. Vi vet at unge har lavere valgdeltakelse enn de mer godt voksne. Valgdeltakelsen generelt er også lavere i kommune— og fylkestingsvalget. Da kan det være at flere av de potensielle velgerne til De Grønne blir værende hjemme på valgdagen, enn for de andre partiene. Det er tross alt lettere å si at du skal stemme på et parti, enn å faktisk gå til valglokalet for å gjøre det.

Les også:

Derfor kjemper de fremdeles om Bybanen

Syv partier som trolig aldri kommer til makten

Dette er Brif

Publisert