Dette er Norges høyreekstreme

Her er seks av de mest kjente islamkritiske gruppene i Norge.

FREMVEKST: Ifølge PST er trussel fra høyreekstreme miljø økende i Norge. Fra venstre: Pegida, NDL, Tore Tvedt i Vigrid og Odins soldater (ingen av disse organisasjonene omtaler seg selv som høyreekstreme).
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Den økende innvandringen til Norge kan føre til en fremvekst av høyreekstreme miljøer, advarte PST i fjor.

Nå har det skjedd, ifølge norsk senter for ekstremismeforskning (C-REX).

Ifølge dem har det den siste tiden blitt mer vanlig at organiserte grupper ytrer hatefulle meninger mot innvandring, flyktninger og muslimer. Noe av aktiviteten bærer form av trusler og oppfordringer til vold.

Selv om flere av gruppene har tusenvis av følgere på sosiale medier, viser det seg gang på gang at kun et fåtall møter opp når de skal demonstrere i offentlighet.

Høyreekstremister kjennetegnes av rasistiske, nasjonalistiske eller nazistiske holdninger, ifølge PST.

Men hvem er de, egentlig?

Dette er noen av de mest fremtredende innvandringskritiske gruppene.

StoppislamiseringenavNorge(SIAN)

MOT ISLAM: Tidligere leder av «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN), Arne Tumyr, holder appell under en demonstrasjon foran Stortinget i 2013.

Hva: Islamkritisk organisasjon som vil stoppe innvandring fra muslimske land. Hvem: Over 8000 medlemmer på Facebook.

Formål: «Motarbeide, stoppe og reversere islamiseringen av Norge».

SIAN er en norsk organisasjon som ble startet på slutten av 2000-tallet. Organisasjonen ble først ledet av Arne Tumyr, som var ett av forsvarernes vitner i saken mot Anders Behring Breivik etter 22. juli.

Da Tumyr var ferdig i vitneboksen sa han til BT at Breivik ikke hadde ansvaret for terrorangrepet.

Også organisasjonens medlemmer havnet i søkelyset i forbindelse med rettssaken mot Breivik. Da ytret flere av medlemmene sympati for massemorderens ideologiske standpunkt, slik det gikk frem av hans såkalte manifest.

SIANs formål er å spre informasjon om hva religionen islam står for, fordi «islam er en trussel mot vår fred og vår frihet».

Leder av organisasjonen, Stig Andersen, sier organisasjonen er klart islamfiendtlig, men understreker at de ikke nødvendigvis er en høyreekstrem organisasjon.

Han ønsker ikke å oppgi hvor mange medlemmer organisasjonen har, men hevder at det har vært en kraftig økning av medlemmer det siste året.

Islam-fiendtlig side hacket:

Les også

- Hilsen: «Allahu Akbar»

Pegida Norge

Hva: Protestbevegelse mot mulismsk innvandring i Norge.

Hvem: Over 10.000 medlemmer Facebook.

Formål: «Å redusere antall muslimer i Norge».

Organisasjonen er opprinnelig tysk.Den første Pegida-marsjen i Norge ble arrangert i begynnelsen av 2015. Der møtte 190 deltakere opp for å demonstrere mot muslimsk innvandring i Norge.

Talsperson i Pegida Norge, Max Hermansen, sier at organisasjonen «arbeider mot muslimsk innvandring og påvirkning fra den totalitære ideologien islam på et humanistisk grunnlag».

— Islam fører med seg mye negativt for Norge. Vi vet at det er muslimer som står for mange av overfallsvoldtektene. Muslimer er tre ganger så kriminelle som oss norske, sa Hermansen til BT denne uken.

Samtidig avviser Hermansen at de er en høyreekstrem bevegelse.

Pegida inntar Vestlandet:

Les også

- Vi marsjerer snart i Bergen

Vigrid

SEREMONI: En dåp gjennomført av Tore Tvedt, der et barn får rett til tittelen menneske.

Hva: Organisasjon som baserer ideologien sin på norrøn mytologi og raselære. Hvem: Hevder selv de har innviet mer enn 500 personer.

Formål: «Utvikle et nordisk samfunn basert på nordisk religion og nordiske verdi— og kulturnormer».

Nettverket ble grunnlagt av Tore Tvedt i 1998. Få år senere ble Tvedt dømt for brudd på rasismeparagrafen.

Siden Vigrid ble opprettet, har organisasjonen arrangert over 800 seremonier og innviet mer enn 500 mennesker, ifølge dem selv.

Ifølge organisasjonen er det «feil å blande raser på den måten man gjør i dag. Blanding av raser vil føre til et oppdelt samfunn der rasene går i strupen på hverandre».

Vigrid hevder dessuten at jødeutryddelsen under andre verdenskrig ikke fant sted.

I 2009 stilte organisasjonen liste ved stortingsvalget, men ble kort tid etter lagt ned. To år senere ble Vigrid opprettet på nytt, og har siden hatt aktivitet i større eller mindre grad.

Vil skaffe flere tilhengere:

Les også

Nynazister gir leksehjelp

Norwegian Defence League (NDL)

NDL: Norwegian defence League under en demonstrasjon i Oslo i 2012.

Hva: Organisasjon mot «islamiseringen av Norge». Hvem: I overkant av 4000 medlemmer på hovedsiden på Facebook.

Formål: «Stoppe islamisering av Norge ved å drive opplysningsarbeid».

Den islamfiendtlige organisasjonen ble opprettet etter inspirasjon fra engelske English Defence League, en patriotisk protestbevegelse i England.

NDL retter kritikk mot mediefolk, politikere, forskere og intellektuelle i Vesten som de mener «systematisk skjønnmaler virkeligheten, og unnlater å informere åpent og ærlig om konsekvensene av en innvandringspolitikk som er i ferd med å løpe løpsk».

I 2011 tok PST organisasjonen med i sin vurdering av forhold som kan true norsk sikkerhet og skade nasjonale interesser.

Organisasjonens talsmann, Rune Hauge, sier til BT at NDL ikke er en høyreekstremistisk organisasjon.

To år senere meldte NRK at Anders Behring Breivik skal ha vært medlem av NDL under kallenavnet Sigurd Jorsalfar, men senere ble kastet ut fordi han var for ekstrem. Organisasjonen avviser at Breivik har vært medlem.

Kastet ut:

Les også

PST-informant hevder han kastet Breivik ut fra NDL

«Odins soldater»

SOLDIERS OF ODIN: En gruppe demonstranter i Finland i januar i år som patruljerer gatene for å beskytte finske innbyggere mot innvandrere.

Hva: Organisasjon opprettet som en direkte konsekvens av økt asylstrøm. Hvem: Cirka 2500 medlemmer i hovedgruppen på Facebook.

Formål: «Skape trygghet for alle i Norges gater».

Bevegelsen, som opprinnelig er finsk, ble opprettet i Norge i januar i år. I svarte jakker med vikinghjelmmotiv, patruljerer medlemmer gatelangs for å «holde kvinner og andre trygge på nattetid».

Ifølge talsmann Ronny Alte er mange av organisasjonens medlemmer kritiske til innvandring, men Alte understreker at organisasjonen ikke er høyreekstrem.

Ifølge Reuters skal medlemmer av organisasjonen under demonstrasjoner ha brukt plakater med slagord om at innvandrere ikke er ønsket.

Vil ikke bli beskyttet:

Les også

Til å grine av

Motstandsbevegelsen

«FLYKTNINGER ER IKKE VELKOMNE»: Klart budskap på merker klistret opp blant annet på Sletten i Bergen og på rådhuset i Moss før jul i fjor.

Hva: En revolusjonær organisasjon som kjemper for de nordiske folkenes overlevelse, frihet og utvikling.

Hvem: 555 tilhengere på Facebook. Organisasjonen vil ikke opplyse om antall medlemmer.

Formål: «En umiddelbar stans av masseinnvandring».

Motstandsbevegelsen, (tidligere kjent som Nordfront), har utspring fra den «Svenska motståndsrörelsen».

Organisasjonen skal være en av aktørene bak kampanjen «Refugees not welcome».

Ifølge organisasjonen står Norden overfor en rekke trusler, hovedsakelig på grunn av såkalt masseinnvandring.

Formålet er å forene Norden til én stat, med nasjonalsosialismen som den bærende ideologien. Målet er stanse innvandring til Norden.

Organisasjonen betegner seg selv som nasjonalsosialistisk, ikke høyreekstrem.

Ikke velkomne:

Les også

Disse henger på Sletten

Kilder: C-REX, PST, Store norske leksikon. Pegida, Odins Soldater, Vigrid, Stopp islamiseringen av Norge, Motstandsbevegelsen, Norwegian Defence League.

Publisert: