Ni punkter som forklarer Søviknes-effekten

Trollmannen fra Os går mot sin femte periode som ordfører. Hvordan er det mulig?

SOVIKNES kurve 16-9.jpg

 • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Året var 2003. To år hadde gått siden Terje Søviknes hadde innrømmet å ha hatt seksuell omgang med en 16 år gammel jente på et landsmøte.

Den tidligere Frp-kronprinsen var strippet for alle verv i partiet sentralt, men han fortsatte som ordfører.

Det året — i 2003 - stemte 45,7 prosent av osingene på Frp.

Som denne grafen viser, har Frps popularitet i Os holdt seg ganske stabil, uavhengig av svingninger nasjonalt. Søviknes-effekten er ingen myte.

Os-kurven.jpg

Han har allerede sittet 16 år som ordfører. Og 14. september vil han få fornyet tillit med mindre noe helt spesielt skulle skje.

Synlig, hardtarbeidende og lokalpatriotisk er ord som gjerne brukes for å beskrive «Trollmannen fra Os.»

Men det må da være mer enn det? Hvordan har en Frp-politiker klart å holde på ordførerkjedet i så mange år?

Brif har prøvd å forklare.

1. Timingen var god

STARTEN: I oktober 1999 ble Terje Søviknes tidenes yngste ordfører i Os. Her overtar han kjedet fra avtroppende ordfører Geirmund Dyrdal. Foto: Tor Høvik

Da en 22 år gammel Terje Søviknes for alvor kom inn i lokalpolitikken på begynnelsen av 90-tallet, var Os nærmest politisk dødt. En lokal bygdeliste hadde styrt i flere perioder.

Makten lå på få hender. Det var lite politisk «trøkk».

Søviknes representerte noe nytt, med sin unge og friske stil.

Yrkesfiskeren avanserte raskt. I 1999 stilte han til som ordførerkandidat på et partiprogram som var et tydelig brudd med det gamle.

Han var ikke redd for å love for mye, selv om kommuneøkonomien var svak.

Os skulle få vinmonopol, han skulle utvide skjenketiden, si nei til å ta imot flere flyktninger, og få orden på økonomien ved å selge unna kommunale eiendeler.

Politikken og visjonene hans gikk rett hjem hos osingene.

Frp fikk 36,6 prosent av stemmene, og dannet flertall med Høyre. Søviknes, da 30 år gammel, ble tidenes yngste Os-ordfører uten særlig konkurranse.

2. Han surfet på Frp-bølgen

KRONPRINS: I 1999 ble Terje Søviknes og Siv Jensen enstemmig valgt som Carl I. Hagens nestkommanderende i Frp. Foto: Rune Petter Ness/Scanpix

På midten— og slutten av 90-tallet blåste det en kraftig Frp-vind inn over landet. Etter flere år med rot og intern strid, gjorde det høyrepopulistiske partiet - med Carl I. Hagen i spissen - sitt beste stortingsvalg noensinne i 1997. Da Søviknes seilte inn og overtok ordførerkjedet på Os to år senere, hadde han allerede tatt plass i partiets sentralstyre. Han ble nestleder i partiet, med Siv Jensen, og ble av mange lansert som den naturlige arvtakeren til Hagen.

Terje Søviknes var en profilert politiker på fylkesnivå og på nasjonalt nivå da han stilte til valg som ordfører.

Han satt i fylkestinget og var vara til Stortinget.

Osingene var allerede stolte over at en av deres egne hadde klart å markere seg i rikspolitikken.

3. Motstanden har vært slapp

GODE BUSSER: Terje Søviknes på et møte i formannskapet i 1997. Her sammen med nåværende stortingsrepresentant for Frp, Laila Reiertsen (til venstre), og Lisbeth Axelsen (H). Foto: Knut Strand

Søviknes har vært Os' eneste heltidspolitiker siden 1999. De andre representantene i kommunestyret har politikk som hobby.

Spede forsøk på å vippe Søviknes av tronen til tross: Frp-ordføreren har egentlig aldri stått i fare for å miste makten.

Etter forrige lokalvalg prøvde opposisjonen alt de kunne for å forsøke å bryte ordførerens seiersrekke. Men det ble med forsøket.

Høyre — Frps samarbeidspartnere i Os gjennom 16 år - har også klart å holde oppslutningen på et stabilt, høyt nivå. De andre partiene har aldri klart å samle nok støtte blant velgerne til å kunne utfordre Frp og Høyre.

4. Han er en handlingens mann

FERSK: I 1999 ble Søviknes ordfører. Her er han avbildet i forbindelse med et søndagsportrett i BT den høsten. Foto: Eirik Brekke

Søviknes fremstår ikke som en mann som har skaffet seg politisk makt for å sole seg i glansen.

Noe av det første han gjorde som ordfører, var å gjennomføre tidenes opprydding i kommunens administrasjon.

Nær 50 kommunale årsverk forsvant. Fagforeningene raste.

Men Søviknes lot seg ikke affisere. Han hadde en plan. Os skulle bli en ja-kommune. Alle skulle få ja på byggesøknadene sine. Os' liberale praksis har senere irritert Fylkesmannen i flere omganger.

Han har også privatisert deler av eldreomsorgen.

Kommunens arvesølv, aksjene i Oskraft og BKK, ble solgt unna for mer enn 450 millioner kroner.

Rundt halvparten av gevinsten ble investert på børs.

Aksjeeventyret har gått litt opp og ned. Under finanskrisen fikk kommunen juling på børsen.

Kritikerne mener at ordføreren gambler med innbyggernes penger, samt at unødig mye har gått i lommen på dyre aksjeforvaltere.

5. Han er et politisk dyr

SEIERHERRE: I januar 2001 ble Søviknes Hordaland Frps førstekandidat til Stortingsvalget. Noen dager senere sprakk sex-skandalen i mediene, og Søviknes trakk sitt kandidatur. Foto: Arne Nilsen

Terje Søviknes har alltid latt seg fascinere av det politiske spillet. Han behersker overtalelsens kunst, og er flink til å få med seg andre politikere.

Som ordfører, fylkestingsrepresentant, og som sentralstyremedlem i Frp, skal han ha noe av æren for at det blir ny vei mellom Os og Bergen.

Enkelte mener nok at han tatt litt vel mye av æren. Det er mange i Os som har jobbet knallhardt for å få veien på plass. Men det endelige vedtaket kom mens Søviknes satt ved makten.

På fylkestinget har han i det siste flørtet med Miljøpartiet De Grønne, etter at KrF varslet at de ville skifte side.

En av ordførerens kanskje største kritikere i dag, forretningsmannen Eirik Neverdal, sa det slik da BT for noen år siden spurte ham hvorfor Søviknes er så populær:

— Søviknes presenterer de gode nyhetene i første person entall og de dårlige i tredje person flertall. Han er en glitrende politiker og ekstremt dyktig til å markedsføre seg selv. Han kan kommunen bedre enn noen andre. Og er en dyktig politisk manipulator,sa Neverdal.

Selv meldte han seg ut av Frp i 2004, etter å ha samarbeidet tett med Søviknes de første årene.

6. Han er folkelig

Soviknes_prolaps.jpg

Du har kanskje sett det når Søviknes blir intervjuet på steder der det ferdes folk i Os sentrum. Han blir stadig avbrutt av forbipasserende som vil hilse på.

Terje Søviknes er flink å snakke med vanlige folk.

Han er en folkelig ordførertype, en bygdens mann, som er på fornavn med de fleste i lokalmiljøet. Og på Facebook er alle på fornavn med ham.

Ordføreren er svært aktiv på sin åpne Facebook-profil, hvor han deler alt fra politiske saker til små glimt fra sin egen hverdag.

Som i sommer, da han havnet på Haukeland sykehus, med prolaps i ryggen.

7. Han er ingen partislave

JUBEL: Ny E39 har vært en av Søviknes' viktigste politiske saker. I fjor kunne han juble sammen med daværende byrådsleder i Bergen, Ragnhild Stolt-Nielsen.

Så lenge han har sittet som ordfører, har personen Terje Søviknes vært mer populær enn partiet han representerer.

Men så har heller ikke Søviknes nødvendigvis ført Frp-politikk på Os.

Han har aktivt støttet innføring av bompenger for å bygge vei, mens partiet han representerer har stemt mot.

Det er han blitt straffet for. Som i 2010. Da tapte han en plass i sentralstyret til Bård Hoksrud. Men det er tilgitt nå. Søviknes kom inn i det samme styret i fjor.

Søviknes er villig til å kaste prinsippene på båten for å få det som han vil. Han er mer opptatt av resultater enn ideologi.

— Jeg definerer meg selv fremdeles som en liberalist, men jeg har fått større tro på at flere oppgaver kan løses i fellesskap, sa han i et intervju med Minerva for fire år siden.

8. Han kan medier og PR

KOMMUNAL CHARTERTUR: I 2002 dro ordfører Terje Søviknes på Norges første kommunale chartertur med 170 pensjonister og andre heldige utvalgte. Her med turens eldste, 97 år gamle Magnus Skaar. Foto: Knut Strand

Terje Søviknes er utvilsomt en yndling for mediene, og han vet det. Han pleier god kontakt med politiske redaksjoner og lokaljournalister. Hvilke andre ordførere i fylket ringer selv til kveldsvaktene når det skjer ting han mener redaksjonene bør få med seg?

Søviknes bruker ofte statusen sin til å skape blest rundt sin egen kommune. Ett eksempel: I 2000 gikk ordføreren ut og sa at han ville sende pensjonister til Syden på kommunens regning. Nyheten gikk landet rundt.

To år senere var han selv med på den første turen fra Bergen til ferieøyen Kypros. Med seg om bord hadde ordføreren 170 sambygdinger.

Men turen var ikke gratis. Hver av deltakerne måtte ut med 5.000 kroner. En slunken kommunekasse satte en effektiv stopper for gratisreisene.

Tiltaket spredte seg likevel raskt til andre kommuner, og skapte et marked for helsereiser fra Vestlandet.

Syden-stuntet var kreativt og vellykket, selv om det ikke ble noe av gratisturene.

9. Han kan vise til resultater

SPLEISELAG: Kulturhuset Oseana sto ferdig i 2011. Prosjektet ble til gjennom et spleiselag mellom kommunen og private investorer, i klassisk Terje Søviknes-ånd.

Når osinger blir spurt om hvorfor de stemmer på Terje Søviknes, svarer mange at han har fått til mye.

Bare de siste årene har Os fått nytt kulturhus, nytt badeland, og jammen får de ikke også ny vei til Bergen om få år.

Kulthurhuset til 250 millioner kroner ble realisert — i god Søviknes-stil - ved et spleiselag mellom Os kommune, fylkeskommunen og Grieg Foundation.

Han er veldig «hands on». Terje Søviknes er ofte mer adminstrerende direktør i Os kommune AS, enn ordfører, for å sette det litt på spissen.

Næringsutvikling, et område han har brukt mye av sitt politiske liv på, blir ofte til «arbeidsplasser» når Søviknes uttaler seg offentlig.

Ikke alt har gått hans vei.

Som da den tyske matvaregiganten Lidl kom, så og forsvant etter å ha bygget et nær 40.000 kvadrameter stort lager i 2006. Lageret står tomt i dag.

Kommunens gjeld har økt voldsomt de siste årene.

Men er det noe osingene synes å gjøre ofte, så er det å tilgi Terje Søviknes.

En fersk måling publisert i Os og Fusaposten viser at Frp igjen nærmer seg 40 prosents oppslutning i Os.

Kilder: Mediearkivet Retriever, BTs arkiv, Bergensavisen, Os og Fusaposten, Midtsiden.no

Publisert
 1. Terje Søviknes
 2. Os
 3. Siv Jensen
 4. Carl I. Hagen
 5. Politikk
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Mener alle må ha med munn­bind når de går hjemmefra

Helsebyråd Beate Husa er klinkende klar etter at byrådet innførte nye koronatiltak tirsdag: Går du hjemmefra nå, må du…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 324 nye smittede siste døgn

 2. Hva er et offentlig sted? Kan to store familier møtes? Her er 12 spørsmål og svar om reglene.

 3. Dette sier bergenserne om de nye tiltakene

 4. «Vi har tatt alvoret inn over oss. Det hjelper bare ikke.»

 5. Innbyggerne i småbyen ble forundret da Trump valgte å besøke nettopp dem. – Folk begynte umiddelbart å le.

 6. BA: 130 ansatte på Flesland mister jobben