Her skjer terrorangrepene

Militante islamister har slått til i en rekke land i månedene etter Paris-angrepene.

Publisert Publisert
  • Rune Christophersen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Den islamske stat, eller grupper som er lojale til dem, har gjennomført terrorangrep i flere verdensdeler den siste tiden.

Kartet ovenfor viser de største terrorangrepene etter angrepet i Paris 13. november i fjor. 130 mennesker ble drept da væpnede menn slo til mot en konsertsal og kafeer i den franske hovedstaden.

Siden den gang har IS-tilhengere slått til langt utenfor kjerneområdet i Syria og Irak. Blant annet har typiske turistområder i Istanbul og Egypt blitt rammet den siste tiden.

Og 22. mars ble minst 34 mennesker drept i to terrorangrep i EU-hovedstaden Brussel. IS har tatt på seg ansvaret.

  • Hvorfor ropte terroristene «Allahu akbar?»

Indonesia

I januar slo væpnede menn til Indonesias hovedstad Jakarta. Minst sju mennesker ble drept, fem av dem angripere, før sikkerhetsstyrkene fikk kontroll. To gjerningsmenn utløste sprengladninger, mens tre ble skutt og drept da de forsøkte å kaste bomber.

FLERE DREPT: Terrorgruppen IS har påtatt seg ansvaret for angrepet i Jakarta. Foto: REUTERS

IS, som også blir kalt ISIL eller Daesh, hevder å stå bak. Politiet i Jakarta mener det ikke er grunn til å tvile på det. Ifølge politisjef Tito Karnavian er angrepet planlagt av en IS-kriger som oppholder seg i Syria.

Sentral-Afrika

BERYKTET: Boko Haram-leder Abubakar Shekau. Foto: AP

I grenseområdene mellom Nigeria, Niger og Tsjad, har gruppen Boko Haram drept hundrevis i sin krig mot myndighetene. Opprinnelig kjempet de mot vestlig utdannelse. Selve navnet Boko Haram betyr «vestlig utdannelse er synd».Målet deres nå er å styrte regjeringen i Nigeria og etablere en islamsk stat etter mal av IS eller Taliban. Metoden har vært kidnappinger, bombeangrep og likvidasjoner. Det vakte internasjonal avsky da Boko Haram kidnappet 270 skolejenter i april 2014. Gruppen har sverget troskap til IS.

Militsen er beryktet for å ha festet sprengstoff på barn og brukt dem som levende bomber. 28. desember ble 14 jenter mellom 12 og 18 år sendt inn i en folkemengde i Maiduguri i Nigeria med bomber festet på kroppen. Flere av barna ble skutt av sikkerhetsstyrker, mens andre klarte å utløse bombene. Til sammen 26 mennesker ble drept.

Libya

TERRORMÅL: Brannfolk prøver å slukke en brann i en oljetank i Es Sider i Libya. Anlegget ble angrepet av IS 6. januar. Foto: REUTERS

Libya har vært herjet av borgerkrig etter at diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet høsten 2011. En rekke væpnede grupper kjemper om makten.

Mens IS har blitt svekket i Syria og Irak, ser de ut til å styrke seg i Libya. Svært mange av flyktningene som tar seg over Middelhavet til Europa, reiser gjennom Libya. IS har tidligere truet med å bruke ørkenlandet som et springbrett for angrep i Europa.

Etter nyttår har det vært intense kamper i byen Zliten, mellom IS-krigere og myndighetenes sikkerhetsstyrker. 7. januar ble minst 60 drept da en selvmordsbomber kjørte en lastebil full av sprengstoff inn i en militær treningsleir.

IS har påtatt seg ansvaret for en rekke angrep i Libya de siste månedene, blant annet midt i hovedstaden Tripoli. Det har også vært harde kamper om de viktigste oljehavnene.

Pakistan og Afghanistan

I Pakistan og Afghanistan har det vært økende splittelse mellom ulike islamistiske grupper. Flere Taliban-ledere har brutt ut og erklært støtte til IS.

Islamist-bevegelsen Taliban hersket i Afghanistan mellom 1996 og 2001. De ble styrtet av en amerikansk-ledet koalisjon etter terrorangrepene i USA 11. september 2001. * Syv spørsmål du ikke turte stille om IS

Blant dem som har meldt overgang til IS, er kommandører i Tehrik-i-Taliban Pakistan. I romjulen gjennomførte denne gruppen et selvmordsangrep mot en offentlig bygning i byen Mardan. 36 mennesker ble drept.

IS har ambisjoner om å tiltrekke seg pengestøtte og rekrutter, på bekostning av Taliban og Al-Qaida. Foreløpig har de hatt begrenset suksess, men det er lite som tyder på at kampene mellom de ulike islamistiske gruppene vil ta slutt.

PS: Opplysningene i kartet om antall drepte er basert på nyhetsmeldinger, og kan være usikre. Gjerningspersoner som selv ble drept, er inkludert i tallene.

_Kilder:

BBC: Who are Nigeria's Boko Haram Islamists?

The Telegraph: Pakistan Taliban pledges allegiance to Isil

Stratfor: Annual Forecast 2016: South Asia

BBC: Islamic State gains Libya foothold

Nyhetsmeldinger samlet på Wikipedia

Norsk telegrambyrå_

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Fotballspilleren fra Bergen har alvorlig sykdom. Her har han akkurat fullført gåturen fra Bergen til Oslo.

  2. – Dette kunne lett blitt dramatisk

  3. – Bergingsbilane går i eit bankande køyr her i Hardanger no

  4. Lars Sponheim har meldt seg ut av Venstre

  5. – Det er ikke bra i det hele tatt. Den tunnelen er ganske stygg.

  6. – Da dere tok ferie på sykehuset, satte dere livet mitt på vent