To argumenter for og mot formuesskatt

Dette krangler Stein Erik Hagen og Audun Lysbakken om.

Publisert Publisert

FOR OG MOT: Audun Lysbakken og Stein Erik Hagen er dypt uenige om formuesskatten

 • Tonje Aursland
 • Anne E. Hovden
  Journalist i BT
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Det er ikke bare lønnen vår vi betaler skatt av. Vi betaler også skatt av alt vi eier, som penger i banken, aksjer, båter og eiendommer.

Dersom du har verdier for mer enn 1.480 000 kroner etter at gjelden din er trukket fra, må du betale formuesskatt. Over bunnfradraget betaler man 0,85 prosent.

Det er stor politisk uenighet om saken. Flere partier vil ha vekk formuesskatten for bedrifter på det de kaller arbeidende kapital.

Arbeidende kapital er aksjer og driftsmidler, det vil si maskiner, næringseiendom og annet utstyr som er nødvendig for å drive en bedrift.

Forretningsmannen Stein Erik Hagen og SV-leder Audun Lysbakken står på hver sin side i debatten. Her er de viktigste argumentene for og mot.

MOTSTANDER: Stein Erik Hagen sier hans datter flyttet familieselskapet til Sveits delvis for å unngå formuesskatt. Han sier i et intervju til DN av hun har spart 2,2 milliarder på flyttingen. Foto: Håvard Bjelland

Argumenter mot

1: Formuesskatten fører til arbeidsledighet

Ordningen er til hinder for å skape nye jobber. Istedet for å betale formuesskatt kunne pengene gått til å skape nye arbeidsplasser. Formuesskatten må også betales selv om en bedrift går med underskudd. Dermed blir det mindre penger igjen til å investere.

Over halvparten av bedriftsledere i Norge mener fjerning av formuesskatten på arbeidende kapital vil føre til at det skapes flere jobber. Det viser en undersøkelse gjort på oppdrag for Høyre.

2: Formuesskatten er urettferdig

Det er bare bedrifter som eies av norske investorer som betaler formuesskatt. Utenlandske bedrifter i Norge slipper denne skatten, noe som gir dem en klar fordel.

Norsk bedrifter kan da kjøpes opp av utlendinger, som kan drive «billigere». Familiebedriften til Stein Erik Hagen flyttet nylig til Sveits for å slippe unna blant annet formuesskatt. De sier selv at de sparte over to milliarder på utflaggingen.

FORKJEMPER: «Jeg tenner et lys for Stein Erik Hagen» sa SV-leder Audun Lysbakken under den første partilederdebatten. Hagen hevder at det å være rik er blitt et skjellsord, og at familieselskapet har spart milliarder i skatt ved å flytte til Sveits. Foto: Nikita Solenov

Argumenter for

1: De rike skal bidra mer til fellesskapet

De rike skal betale mer skatt enn dem som har mindre. Å utjevne forskjeller er en bærende tanke i det norske sosialdemokratiet.

Dersom vi fjerner formuesskatten kan vi ende opp med flere nullskattytere blant de aller rikeste her til lands. Det betyr bedriftseiere og privatpersoner som ikke betaler skatt i det hele tatt.

Over en halv million nordmenn betaler formuesskatt. Kuttes formuesskatten går det offentlige glipp av rundt 12 milliarder kroner i året (2015-tall).

2: Kutt i formuesskatten gir liten effekt

Det finnes ingen klar dokumentasjon på at kutt i formuesskatten skaper flere arbeidsplasser, slik mange bedriftseiere mener.

Andre tiltak virker bedre, viser en rapport på bestilling fra regjeringen.

Kutt i det som heter selskapsskatt, som er å betale skatt av bedriftens overskudd, vil ha langt større effekt, ifølge rapporten.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Slik tilbringer tyske Ralf karantenen i Norge. Smittevernlege er bekymret.

Smittevernlege Jens Eikås mener turoperatørene og turistene utnytter et smutthull i karantenereglene.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Fastlegekrisa i Bergen har aldri vore større: – Eg blei låst i eitt år i stillinga etter at eg sa opp

 2. 49 må i karantene etter smitte på Nordahl Grieg videregående

 3. Da Jone Blikra ble valgt til ordfører, tok namsmannen kontroll over privatøkonomien hans

 4. – Vi fikk et eksplosivt utbrudd, sier byrådslederen. Han har tre mulige forklaringer.

 5. Ingen bussavganger i Bergen ved streik

 6. – Vi er lærere, ikke psykologer

 1. Formuesskatt
 2. Regjeringen
 3. Stortingsvalg 2017
 4. Stein Erik Hagen
 5. Audun Lysbakken