Disse åtte er de verste USA har sett

Hver eneste dag gjennomføres det såkalte masseskytinger i USA. Her er de syv verste gjennom tidene.

Publisert Publisert

canvas1.JPG

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

En såkalt masseskyting er definert som en hendelse der fire personer eller mer blir såret eller drept. I fjor skjedde dette i snitt hver eneste dag i USA.

Natt til søndag 12. juni skjedde det igjen. Minst 50 mennesker ble drept i angrepet mot nattklubben «Pulse» i Orlando, Florida.

Siden årtusenskiftet er 450.000 mennesker drept med skytevåpen i USA. Statistikken er medregnet dødsfall som skyldes selvmord.

Angrepet søndag er den verste masseskytingen i amerikansk historie. Her er mer om den, og de seks neste på listen.

1. Angrepet i Orlando, 50 drept

VERSTE ANGREP: Søndagens masseskyting på nattklubben Pulse i Orlando er den verste av sitt slag i amerikansk historie, og det største terrorangrepet på amerikansk jord siden 11. september 2001. Foto: AP Photo/Phelan M. Ebenhack

Nattklubben Pulse i Orlando, Florida var et populært samlingssted for medlemmer av den såkalte LBGT-bevegelsen. Lesbiske, homofile, biseksuelle og transpersoner var målet for gjerningsmannen, 29 år gamle Omar Mateen.

Angrepet varte i tre timer. Da ble gjerningsmannen selv skutt og drept. I skrivende stund er 50 personer bekreftet drept. 53 ble sendt til sykehus, flere av dem kritisk skadet.

Motivet for handlingen er ennå ikke klarlagt. Men, det er kommet frem at 29-åringen, som er amerikansk statsborger, tidligere har vært under etterforskning av FBI, mistenkt for å sympatisere med terrorgruppen IS.

FBI har bekreftet at gjerningsmannen sverget troskap til nettopp IS da han ringte nødtelefonen under angrepet.

Mer enn 300 personer var inne på nattklubben da skytingen startet.

2. Virginia Tech-massakren, 32 døde

Gjerningsmannen åpnet ild mot lærere og studenter ved universitetet Virginia Tech, 16. april 2007. Foto: AP Photo/The Roanoke Times, Alan Kim

  1. april 2007 skjøt og drepte den 23 år gamle studenten Seung-Hui Cho 32 mennesker på universitetet Virginia Polytechnic i Blacksburg, Virginia.

Så tok han sitt eget liv.

Inntil 12. juni i år var massakren den dødeligste utført av noe enkeltmenneske i nyere amerikansk historie.

Angrepet pågikk i mer enn to timer, og ble utført med håndvåpen på forskjellige steder inne på universitetsområdet. Blant de døde var både lærere og studenter.

23 år gamle Cho hadde kjøpt våpnene på lovlig vis, til tross for at han ved flere anledninger hadde mottatt behandling for ulike angstlidelser.

3. Sandy Hook-massakren, 27 døde

BARNESKOLE: 27 mennesker, de fleste av dem barn i alderen seks til åtte år, ble drept av en 20 år gammel mann på barneskolen Sandy Hook. Foto: Julio Cortez, AP

Adam Lanza (20) startet dagen med å drepe sin egen mor i huset de to delte i den lille byen Newtown i Connecticut, nordøst i USA.

Så rettet han våpnene – en automatrifle og to håndvåpen – mot elever ved barneskolen Sandy Hook elementary school.

  1. desember 2012 skjøt og drepte Lanza 20 barn og seks voksne inne på skolens område. Det yngste offeret var en seks år gammel gutt.

Gjerningsmannen tok sitt eget liv da politiet stormet skolen.

4. Luby's-skytingen, 23 døde

LUBY'S: Gjerningsmannen hatet kvinner. 16. oktober 1991 drepte han 14 kvinner og 11 menn på en restaurant i en liten by utenfor Austin, Texas. Foto: Ron Heflin, AP

George Hennard, en arbeidsledig 35-åring fra Pennsylvania, kjørte 16. oktober 1991 bilen sin gjennom dørene til restauranten Luby's i byen Killeen i Texas. Så åpnet han ild mot gjester og ansatte med pistol.

Han drepte 23 mennesker før han rettet våpenet mot seg selv og trykket av. Flere av gjestene forklarte at de trodde de var vitner til en ulykke da bilen braste inn i den fullstappede restauranten.

Motivet for den brutale handlingen er ikke endelig klarlagt.

Men ifølge overlevende hadde gjerningsmannen henvendt seg til kvinnene i lokalet før han begynte å skyte. 14 av de drepte var kvinner.

Senere uttalte familiemedlemmer og venner av gjerningsmannen at han bar på et hat mot kvinner og mot mennesker med innvandrerbakgrunn.

5. McDonald's-massakren

James Oliver Huberty skjøt og drepte 21 mennesker, inkludert fem barn og seks tenåringer på en restaurant utenfor San Diego i 1984. Foto: Lenny Ignelzi, AP

  1. juli 1984 gikk en 41 år gammel tobarnsfar inn på en McDonald's-restaurant i San Ysidro, helt sør i delstaten California. Noen sekunder senere begynte James Huberty å skyte vilt rundt seg med en Uzi, en pumpehagle og en pistol.21 mennesker, flere av dem barn, ble drept i angrepet.

Huberty ble selv skutt og drept av en av politiets skarpskyttere vel en time etter at angrepet startet.

Noen dager før angrepet ringte gjerningsmannen et helsesenter for psykisk syke og ba om en time. De ringte aldri tilbake.

Til sin kone skal Huberty ha sagt at livet hans var over, og at samfunnet hadde fått sin sjanse. Timer senere gjennomførte han det dødelige angrepet.

Blant de drepte var en åtte måneder gammel baby, en ni år gammel jente og en 11 år gammel gutt.

6. Texas Tower-skytingen, 18 drepte

TEXAS-MASSAKREN: En 24 år gammel eks-marinesoldat barrikaderte seg med en hel haug med våpen i en 100 meter høy bygning. Så drepte han 16 mennesker. Foto: AP

Charles Whitman (25) hadde bakgrunn som snikskytter i Den amerikanske marinen.

  1. august 1966 brukte han det han hadde lært i Forsvaret til å skyte og drepe 16 personer, flere av dem fra toppen av en nær 100 meter høy bygning i Austin, Texas.

Tidligere samme dag hadde han tatt livet av sin kone og sin mor.

Whitman drepte flere før han forskanset seg i 29. etasje i en bygning som var en del av Texas-universitetet.

Han kom til universitetsområdet bevæpnet med et helt arsenal. Til sammen 31 personer ble skadet i skytingen.

To timer etter at angrepet startet, ble Whitman selv skutt til døde av en politimann.

Motivet for den tilsynelatende kalkulerte og godt planlagte handlingen er aldri blitt fastslått med sikkerhet. Men senere undersøkelser viste at Whitman hadde oppsøkt legehjelp en rekke ganger forut for drapene.

7. San Bernardino-massakren, 14 drepte

EKTEPAR: Tashfeen Malik og Syed Rizwan Farook avbildet på O'Hare-flyplassen i Chicago halvannet år før ekteparet skjøt og drepte 14 mennesker i California. Foto: AP

14 mennesker ble drept, 26 såret da to gjerningspersoner åpnet ild under en juleavslutning for ansatte i San Bernardinos helseavdeling. Den ene av gjerningspersonene var Syed Rizwan Farook (28), som selv var ansatt.

Den andre var hans ett år eldre kone, Tashfeen Malik. Hun var opprinnelig fra Pakistan, og hadde bodd i USA i kun et par år. Hennes mann var delvis oppvokst i USA, og var amerikansk statsborger.

De to ble drept mens de forsøkte å flykte fra politiet i en bil. De etterlot seg en liten datter, som ble forlatt i en leilighet før angrepet.

Etterforskningen har vist at de to var ytterliggående islamister som hadde blitt radikalisert over flere år. Da politiet stormet leiligheten deres, fant de 12 rørbomber og 5000 patroner.

Kilder: CNN, NTB, Wikipedia, Globalresearch.org

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Derfor er han den farligste terrorlederen verden har sett

  2. Hvert 40. minutt blir en amerikaner skutt og drept

  3. Fire måter IS skaffer penger til terror

  4. Slik kjente terroristene hverandre

  5. Her skjer terrorangrepene

BT anbefaler

Christopher skulle overta suksessen, men valgte det vekk. – Det angrer jeg stort på i dag.

Til helgen blir de prisvinnende møblene fra Bergen stilt ut på Kode.

LES SAKEN