Liker du ikke IS? Da bør du begynne å kalle dem dette.

Stadig flere bruker et nytt navn på terrorgruppen. Dette er grunnen.

IS, ISIS ELLER DAESH?: Her kjører en gruppe fra IS gjennom byen Raqqa i Syria, på vei mot Irak. De vifter med flagg med IS-symboler. Bildet ble først lagt ut på en militant nettside. Ukjent

Etter terrorangrepene i Paris er IS omtalt i alle verdens medier. Men har du lagt merke til at mens norske medier nesten alltid kaller terrororganisasjonen IS, kaller statsminister Erna Solberg organisasjonen for ISIL?

Og hvis du har hørt den amerikanske presidenten Barack Obama snakke, har du kanskje hørt ham kalle dem ISIL eller ISIS.

For å gjøre forvirringen komplett, bruker franske politikere og medier navnet Daesh. Bruken av dette navnet har også begynt å bre om seg, blant annet har den amerikanske utenriksministeren, John Kerry, begynt å si dette.

Les også

IS tar på seg skylden for angrepene i Paris

Hvorfor har de så mange navn?

Gruppen har selv skiftet navn flere ganger siden de først ble opprettet. De oppsto i Irak tidlig på 2000-tallet, og var lenge en irakisk grein av den andre kjente terrorgruppen al Qaida.

Etter hvert som organisasjonen begynte å ta over større områder i Irak, begynte de å kalle seg Den islamske staten i Irak. I 2013 tok de flere områder i Syria, og skiftet da navn til Den islamske staten i Irak og al-Sham, derav forkortelsen ISIS .

Al-Sham er et geografisk område i Midtøsten, som mange engelskspråklige kaller for Levanten. Derfor oppsto forkortelsen ISIL .

I fjor endret gruppen selv navn til Den islamske stat, med forkortelsen IS . Det er denne forkortelsen som vanligvis blir brukt i Norge i dag. Gruppen skiftet navn for å vise at de nå hadde opprettet sin egen religiøse stat, et kalifat, uavhengig av geografiske landegrenser.

Les også

Hjernen bak terroren i Paris identifisert

Det siste navnet, Daesh , er nok det mest ukjente navnet i Norge. Men i arabiske land er det dette navnet som er mest brukt, og opprinnelsen er det fulle, arabiske navnet på IS: al-Dawla al-Islamiya fi Iraq wa al-Sham. Forkortelsen for dette blir DAIISH, vanligvis blir det skrevet Daesh på vestlige språk.

Selv bruker ikke IS dette navnet. De har faktisk sagt de vil kutte tungene av alle som bruker det offentlig.

Årsaken er at Daesh ligner veldig mye på et annet arabisk ord. Dette betyr noe sånt som «å tråkke ned og knuse». Det kan altså ses på som en fornærmelse.

PROPAGANDA: En representant for IS vifter deres svarte flagg i byen Raqqa i Syria i juni 2014. Bildet er et propagandabilde fra terrororganisasjonen. Zuma Press

Hvilket navn bør vi bruke?

Når norsk media og mange andre bruker navnet IS, er det hovedsakelig fordi gruppen selv bruker dette navnet, og at det er dette navnet folk kjenner igjen. Problemet med dette, er at ved å kalle IS for akkurat det, aksepterer man på mange måter deres oppfatning av at de driver en islamsk stat. Dette er noe ledere i land over hele verden nekter å godta, derfor bruker de fleste politikere navnene ISIS eller ISIL.

De navnene begrenser i alle fall gruppens innflytelse til de områdene de har noen kontroll over i dag, i deler av Syria og Irak.

Å bruke navnet IS blir også oppfattet som en fornærmelse blant mange andre muslimer, som nekter å godta at denne ekstremistiske jihadgruppen får definere hva som er en islamsk stat.

Når flere statsledere og medier går over til å bruke navnet Daesh, er det nettopp for å ikke legitimere IS som en egen stat, og for å ikke støte andre muslimer. Å bruke Daesh skal vise at man ikke sidestiller IS med islam, fordi det har denne doble betydningen.

Les også

Siste om tragedien i Paris

svp://102075

Kilder: The Boston Globe, Washington Post, Vox, Store norske leksikon