Her er valgets vinnere og tapere

Publisert Publisert

Valgkvelden ender alltid opp som en fest for noen, og som gravøl for andre. Her er en oppsummering av gårsdagen.

Vinner: Harald Schjelderup

SEIERSHERREN: Harald Schjelderup kunne mandag kveld ta imot hyllesten fra sine egne, som Bergens neste byrådsleder. Foto: Vegar Valde

I 2007 skal Arbeiderpartiet ha bestemt seg for at 2015 skulle være året da partiet tok Bergen tilbake. Men de manglet profiler.

Harald Schjelderup ble etter hvert mannen som skulle gjøre det for Ap. Og for en seier det ble. Partiet gjorde alle meningsmålinger til skamme, og seiret med 37,8 prosent av stemmene i Bergen.

Den tidligere styreformannen i Brann kan nærmest velge og vrake i samarbeidspartnere. De vil uansett sitte i et flertallsbyråd.

Trolig ender Ap opp med å styre sammen med KrF og Venstre.

Her kan du lese mer om Schjelderups mange valgmuligheter

Taper: Martin Smith-Sivertsen

SLAGEN: Det ble en mørk valgkveld for byrådsleder Martin Smith-Sivertsen og Høyre i Bergen. Han ledet også partiet sist gang de gjorde et like dårlig valg. Foto: EIRIK BREKKE

Alle visste at det ikke kom til å gå så bra med Høyre i Bergen. Ingen hadde trodd det skulle gå så dårlig.

Allerede klokken ni var det klart at mandag 14. september 2015 ville bli en svart, svart dag for Høyre i Bergen. Partiet gikk tilbake med tosifret antall prosentpoeng i så godt som alle deler av Bergen. Sist gang Høyre gjorde et like dårlig valg var i 1999. Ironisk nok var Martin Smith-Sivertsen Høyres toppkandidat også da.

Nå er spørsmålet hva han kommer til å gjøre, når han overlater byrådslederkontoret til Arbeiderpartiet. Det er ikke så sannsynlig at Smith-Sivertsen er Høyres toppkandidat i Bergen om fire år igjen.

Vinner: SV i Bergen

KAN VÆRE FORNØYD: SVs andrekandidat i Bergen, Mikkel Grüner, måtte ta over valgkampen for partiet da Oddny Miljeteig ble syk. Valgresultatet tyder på at han gjorde en god jobb. Foto: Jan M. Lillebø

SV er blitt Bergens fjerde største parti. De går fra tre mandater i bystyret til fem. Dette er partiet flere har spådd vil dø ut, men det ser ikke sånn ut i Bergen.

At SV er større i Bergen enn i resten av landet er forsåvidt ikke noe nytt. Mye av æren for det kan nok tilskrives toppkandidat Oddny Miljeteig, en av de mest profilerte og populære politikerne i Bergen. I denne valgkampen har hun ikke deltatt fordi hun har vært syk. Derfor er det kanskje en ekstra seier for SV å ha en så stor fremgang.

Taper: SV nasjonalt

HAN SKUFFET: SV hadde hatt en god utvikling på målingene gjennom valgkampen, og man skulle kanskje forvente et bedre resultat enn fire prosent. Likevel erklærte partileder Audun Lysbakken seg fornøyd på valgvaken. Foto: Jon Olav Nesvold/Scanpix

Mandag kveld uttalte SV-leder Audun Lysbakken at han var stolt over det partiet hans har oppnådd i årets valg, og at det var mye å glede seg over.

Men sannheten er at SV på landsbasis går tilbake med 0,3 prosentpoeng, til 4,0 prosent, sammenlignet med forrige lokalvalg. Det må kunne sies å være en nedtur for et parti som har vært ute av regjering i to år.

Tross oppgang i viktige byer som Bergen, Tromsø og Trondheim, kan ikke Lysbakken være helt fornøyd. I Oslo har SV mistet mer enn 2000 velgere siden sist kommunevalg.

Vinner: Senterpartiet i Sogn og Fjordane

VINNER: Jenny Følling fra Senterpartiet blir ny fylkesordfører i Sogn og Fjordane. Her gratuleres hun av Liv Signe Navarsete.

Kommune etter kommune i Sogn og Fjordane ble grønn mandag kveld. Senterpartiet har tradisjonelt alltid stått sterkt i annerledesfylket, men valget 2015 er nok partiet ekstra fornøyd med. Fra før av var det sju senterpartiordførere i fylket. Nå kan de ende opp med ti. I tillegg ble Senterpartiet største parti i fylket, og Jenny Følling blir dermed fylkesordfører.

Den aller største overraskelsen var Årdal, der Arbeiderpartiet har fått over 70 prosent oppslutning i fem valg på rad. I år fikk de bare 45 prosent, og Senterpartiet puster de i nakken.

Taper: Arbeiderpartiet i Årdal

UT: Arild Ingar Lægreid har sittet som ordfører i Årdal siden 2002. Nå må han gi fra seg kjedet til Aleksander Øren Heen fra Senterpartiet. Foto: Vegar Valde (arkivfoto)

Arbeiderpartiet har styrt industribygden Årdal med rent flertall siden 1950-tallet. Partiet har oppnådd over 70 prosents oppslutning i de fem siste lokalvalgene.

Men nå har årdølene fått nok.

Aps fall til 45,1 prosent i år er kanskje lokalvalgets aller største skrell. Den neste ordføreren heter sannsynligvis Aleksander Heen (Sp).

26-åringen vil danne flertall med Høyre, MDG og Venstre, og dermed tuppe Arild Ingar Lægreid ut av ordførerkontoret etter 16 år.

En betent strid om plassering av et nytt legekontor, samt det faktum at Årdal havnet på Robek-listen i inneværende periode, nevnes som hovedårsaker til at det gikk så galt for Ap i år.

Vinner: Sondre Båtstrand og Miljøpartiet De Grønne

GLADE: Miljøpartiet De Grønnes Sondre Båtstrand har sittet alene i bystyret i fire år. Nå får han selskap av tre partifeller. Her med Ingrid Fjellberg (til v.) og Aslaug Moi Frøysnes.

Som alle ventet ble valget 2015 en eneste stor opptur for Miljøpartiet De Grønne. Det skjedde nasjonalt, og det skjedde i Bergen. Med seks prosent oppslutning får partiet inn fire politikere i bystyret. De Grønne er sammen med KrF det femte største partiet i byen.

Et skår i gleden for Båtstrand må likevel være at De Grønne ikke kommer i den vippeposisjonen som de lenge lå an til å få. Da hadde enten Arbeiderpartiet eller Høyre vært avhengige av deres støtte for å få flertall, og De Grønne kunne stilt flere krav. Nå kan Arbeiderpartiet omgå hele Miljøpartiet De Grønne og likevel danne et flertallsbyråd.

Taper: Frp

FERDIG: Renate Møgster Klepsvik fikk bare to år i ordførerstolen i Austevoll. Foto: Rune Meyer Berentsen (Arkiv)

De hadde tolv ordførere. Nå ligger Frp an til å tape minst ti av dem. Terje Søviknes på Os kan bli den eneste igjen.

En ordfører som må finne noe annet å gjøre er Renate Møgster Klepsvik i Austevoll. Frp har hatt makten i øykommunen siden 2003, og fikk nesten halvparten av stemmene ved forrige valg. Nå er partiet mer enn halvert, og forbigått av både Høyre og Arbeiderpartiet.

Også i Bergen ble det tilbakegang for Frp, om enn ikke like dramatisk som i Austevoll. Likevel: 8,7 prosent er det dårligste valget i vestlandshovedstaden siden 1979.

Fremskrittspartiets valgliste i Bergen inneholdt i år kandidater med bøttevis av erfaring fra politikken. Varaordfører og toppkandidat Tor Woldseth huskes kanskje best for sin lille Facebook-blemme helt på tampen av valgkampen.

Det ble neppe helt avgjørende for partiets tilbakegang, og det er nok litt urettferdig å legge skylden på Woldseth for at Frp mistet ett mandat i bystyret.

Vinner: Arbeiderpartiet i Hordaland

BREDT SMIL: Anne Gine Hestetun fra Arbeiderpartiet er Hordalands neste fylkesordfører. Foto: Vegar Valde

Ikke bare har Arbeiderpartiet tatt makten fra Høyre i Bergen. De er også det største partiet i 12 av fylkets 33 kommuner.

Som om ikke det var nok, blir det et skifte på fylkestinget, etter 12 år med borgerlig styre. Anne Gine Hestetun blir ny fylkesordfører etter «sykkelkongen», Høyres Tom-Christer Nilsen.

Arbeiderpartiet danner her flertall med KrF, Senterpartiet og SV.

Jonas Gahr Støres parti har gått seirende ut av valgene i fylkets tre byer, Bergen, Stord (Leirvik) og Odda.

Taper: Høyre i Hordaland

RØDGRØNT: Hordaland fikk elleve Høyre-ordførere etter forrige valg. Nå er Høyre størst i bare fem kommuner. Foto: Grafikk, BT

Vestlandet pleide å være blått. Det er det ikke lenger.

Vi ser det kanskje aller tydeligst i kommunene rundt Bergen. Strilekommunene langs kysten har vært særlig blå, men etter dette valget har Arbeiderpartiet tatt over som største parti i både Askøy, Fjell og Meland. I tillegg mister de Bergen.

Også i Sogn og Fjordane mistet Høyre makten i viktige kommuner, blant annet både Florø og Førde.

Publisert