Fem ting du bør vite om Isdalskvinnen

I over 40 år har Isdalskvinnen vært et mysterium. Hvorfor skulle en pengesterk, vakker, utenlandsk kvinne reise til Bergen for å ta sitt eget liv? Eller ble hun rett og slett tatt av dage i Isdalen?

ÅSTEDET: 29. november 1970 fant turgåere liket av en sterkt forbrent kvinne i Isdalen. Til nå har vi ikke fått svaret på hvem denne kvinnen var, hvor hun kom fra eller hva hun gjorde i Bergen. ARKIVFOTO: KNUT STRAND

1. Hvem var Isdalskvinnen?

29. november 1970 fant turgåere – en voksen mann og hans to døtre – liket av en sterkt forbrent kvinne i Isdalen. Til nå har vi ikke fått svaret på hvem denne kvinnen var, hvor hun kom fra eller hva hun gjorde i Bergen. Derfor har hun for ettertiden bare gått under navnet Isdalskvinnen. Hun ble gravlagt i en anonym grav på Møllendal kirkegård.

Les også

Tre løsninger på Isdalsmysteriet

2. Hva fant etterforskerne ut?

Politiets åstedsrapport slår fast at kvinnen har vært omspent av en kortvarig, men intens brann. Det var spor av bensin i jordsmonnet. Rettsmedisinerne fant spor av et beroligende middel i blodet og en mindre mengde alkohol. Eneste spor etter vold var et blåmerke på halsen.

1. MYSTISK: Slik mener Audun Hetland at Isdalskvinnen så ut da hun bodde på Hotell Hordaheimen i Bergen. TEGNING: AUDUN HETLAND (ARKIV)

I obduksjonsrapporten heter det at dødsårsaken antas å være en kombinasjon av forgiftning med sovemiddel og kulloksyd, og at brannskadene kan ha vært medvirkende.

Både på åstedet og i kvinnens to kofferter, som politiet senere fant på jernbanestasjonen i Bergen, var merkelapper og identitetsmerker fjernet fra klesplagg og annet. I bagasjen ble det funnet en skriveblokk med koder som viste seg å være en omfattende reiserute i Norge og Europa. Koffertene inneholdt også blant annet parykker og briller uten styrke.

Seks dager før hun ble funnet død, sjekket hun ut fra Hotell Hordaheimen i Bergen under navnet Elisabeth Leenhouwfr. Men kvinnen hadde operert med minst syv andre navn på sine reiser i Norge og Europa: Genevieve Lancier, Claudia Tielt, Vera Schlosseneck, Claudia Nielsen, Alexia Zarna-Merchez, Vera Jarle og Finella Lorck.

3. Hva var teoriene?

Selvmord

Daværende kriminalsjef i Bergen, Oskar Hordnes, sa flere ganger at Isdalskvinnen var i ubalanse, kanskje paranoid, og rett og slett tok sitt eget liv. Ifølge vitneforklaringer fra hoteller skal hun ha oppført seg merkelig, og var redd, kanskje syk.

– Selvmord, dermed basta, sa Hordnes nesten alltid når han ble spurt.

ISDALSKVINNEN: Etter å ha studert det sterkt forbrente liket kom tegneren Audun Hetland til atIsdalskvinnen måtte ha sett omtrent slik ut da hun dro opp i Isdalen i november 1970. TEGNING: AUDUN HETLAND (ARKIV)

Internasjonal svindler

Daværende politimester i Bergen, Asbjørn Bryhn, koblet Isdalskvinnen til en internasjonal sjekksvindelbande. To år etter at Isdalskvinnen ble funnet død, ble to medlemmer av banden arrestert i Bergen. Ifølge Bryhn hadde svindlerne operert under mange forskjellige navn i en rekke land, ikke ulikt mønsteret til Isdalskvinnen. Teorien ble aldri bevist.

Utenlandsk spion

Kodeboken, navneskiftene, fjerning av identifiserende spor, forkledningsutstyret og de stadige reisene har ført til spekulasjoner om at Isdalskvinnen var en klassisk spion. I ettertid har det også vist seg at overvåkingspolitiet ble koblet på saken, noe politiet den gang nektet for.

Spionteorien ble aktuell igjen etter Lillehammer-saken, da fire agenter fra israelske Mossad ble fengslet for drapet på Ahmed Bouchiki på Lillehammer i 1974. Bouchiki hadde vært i Bergen, og de fire agentene ble avhørt om Isdalskvinnen, men nektet kjennskap til saken.

Les også

Funn av levninger kan gi spor i mysteriet om Isdalskvinnen

ÅSTEDET: Isdalskvinnen ble funnet død 29. november 1970 av turgåere. ILLUSTRASJON: BTs ARKIV

Den mystiske Mr. X

Etter at BT i påsken 1991 skrev om Isdalskvinnen, meldte en drosjesjåfør seg. Han fortalte at han hadde hentet Isdalskvinnen på Hotell Hordaheimen, og at hun var sammen med en mann, senere kalt Mr. X. Etter at BT publiserte en tegning av den ukjente, meldte flere seg og sa de hadde sett de to. En kvinne på Minde forklarte i politiavhør at hun hadde sett Mr. X flere ganger sammen med en som kunne være Isdalskvinnen. Mr. X ble aldri funnet.

4. Hvordan konkluderte politiet?

På en pressekonferanse en snau måned etter likfunnet konkluderte politiet med at den mest sannsynlige dødsårsaken var selvmord. Samtidig avviste de alle teorier om at Isdalskvinnen var utenlandsk spion.

Etterforskningen ble gjenopptatt etter de nye opplysningene som kom i 1991, men heller ikke da kom politiet nærmere en løsning.

Les også

BT i 2002: Legger lokk på Isdalsmysteriet

5. Hva nå?

Mandag lanserte NRK en ny dokumentarserie om Isdalskvinnen. Etter at det tirsdag ble kjent at det er funnet levninger fra kvinnen som man trodde hadde gått tapt, har politiet i Bergen varslet at de vil undersøke saken på nytt.

Kilder: BTs arkiv, NRK, Wikipedia