Syv spørsmål og svar om Monika-saken

Her er det du trenger å vite om det som skal skje i retten de neste fire ukene.

Publisert Publisert

MOR OG DATTER: Monika Sviglinskaja (8) døde 14. november 2011. De neste fire ukene skal moren Kristina følge rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept datteren. FOTO: PRIVAT

  • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Litauiske Monika Sviglinskaja døde 14. november 2011, bare åtte år gammel. Hennes dødsfall er blitt så mye mer enn en drapssak.

En politimester har gått av, politiet har fått bot for dårlig etterforskning og politidistriktet som helhet har fått krass kritikk i en rekke granskingsrapporter.

Nå er det tid for det første rettsoppgjøret. I dag starter rettssaken mot mannen som er tiltalt for å ha drept henne.

Hvem er den drapstiltalte?

TILTALT: Donatas Lukosevicius (34) er tiltalt for å ha drept åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Donatas Lukosevicius er en 34 år gammel mann fra byen Siauliaii Litauen. Han er tidligere straffedømt i hjemlandet en rekke ganger. Blant annet for grov vold, innbrudd, tyveri og trusler.

Han kom til Norge og Bergen i 2009, og har ifølge eget utsagn hatt flere småjobber i området.

De sakkyndige som har undersøkt Lukosevicius, mener at han kan straffes. De mener videre at han kan ha psykopatiske trekk, og at han har forsøkt å spille galmens de har undersøkt ham.

Selv har han hevdet sin uskyld helt siden han ble pågrepet på sitt arbeidssted 20. oktober 2014. I flere intervjuer med norske medier har 34-åringen på det sterkeste tilbakevist de alvorlige punktene som utgjør tiltalen mot ham.

Hvilken relasjon har han til Monika og hennes mor?

SAMMEN: Monika og moren Kristina Sviglinskaja kom til Norge da jenten var fire år gammel. FOTO: PRIVAT

Lukosevicius møtte Kristina Sviglinskaja på nett i april 2011. Etter hvert ble de to et par. I mai det året flyttet han inn med Kristina og datteren hennes i leiligheten på Steinsland i Sund.

I september tok forholdet slutt.

I avhør med politiet har Sviglinskaja forklart at hun til slutt ble lei av å brødfø sin samboer, og at hun ba ham flytte ut vel en måned før datteren ble funnet død.

Hun har også beskrevet forholdet mellom Lukosevicius og Monika som ok i starten, men at det raskt ble dårligere og dårligere.

De to havnet ofte i konflikt, har hun forklart.

I et av avhørene fra 2011 fikk Kristina spørsmål fra politiet om hun trodde at datteren ville ha åpnet døren dersom hennes tidligere samboer hadde banket på.

Da svarte Kristina at datteren ikke ville ha gjort noe sånt, og at de hadde en avtale.

— Han stakk en kniv rett i hjertet, der det gjør mest vondt, har moren uttalt i avhør.

Hvorfor ble han ikke tatt tidligere?

FUNNET DØD: Her i sitt hjem i Sund kommune ble Monika Sviglinskaja funnet død 14. november 2011. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG

Mye er blitt sagt og skrevet i ulike rapporter om politiets første etterforskning, der de til slutt landet på at Monika sannsynligvis tok sitt eget liv.

Allerede på åstedet ble det dannet et inntrykk om at de her sto overfor et mulig selvmord.

Det preget den videre etterforskningen. Varsler Robin Schaefer mente – etter å ha gått inn i dokumentene før nyttår 2014 – at den nå drapstiltalte 34-åringen var en åpenbar mistenkt.

Likevel hadde han aldri noe annet enn vitnestatus i politiets første etterforskning, selv om Kristina Sviglinskaja, Monikas mor, tidlig pekte på sin tidligere samboer som mulig gjerningsmann.

Politiet gjennomførte kun ett avhør av ham. Han ble aldri konfrontert med uttalelser han tilsynelatende snakket usant om.

Og – ikke minst – unnlot politiet å følge opp konkrete spor som senere skal ha vist seg å knytte ham til diverse trusselmeldinger og eposter sendt til Monikas mor.

De første DNA-analyseneknyttet ikke den nå tiltalte mannen til åstedet. Det eneste de fant var et avtrykk på døren hun ble hengt fra, men konklusjonen var at avtrykket sannsynligvis stammet fra tiden han bodde der.

Hva vet vi om Monikas siste timer?

SKOLEFLINK: Monika Sviglinskaja (8) ble av lærere beskrevet som en skoleflink jente. Den litauiske jenten utmerket seg i blant annet norsk. Foto: Privat

Monika Sviglinskaja var syk og hjemme fra skolen den dagen hun døde. Hun var elev i tredje klasse ved Stranda skule, og ble av lærere beskrevet som en svært oppvakt og skoleflink elev.

I avhør har jentens mor forklart at de hadde sett tegnefilmer sammen kvelden før, og at de lo masse. Moren gikk på jobb ved 06.30-tiden påfølgende dag. Da lå jenten og sov.

Så, mellom klokken 08.40 og 08.45, er det registrert syv anropsforsøk fra Monikas telefon til morens. Da moren forsøkte å ringe tilbake cirka klokken 09.15, fikk hun ikke svar. Senere var telefonen avslått.

Her kan du lese om åstedet, og hvilke tanker politiet gjorde seg om åstedet før saken ble henlagt.

Noen timer før hun døde, hadde åtteåringen overrasket sin mor med en tegning.

Der sto det «Jeg elsker deg, mamma».

Hva er de viktigste bevisene?

FORSVARER: Aasmund Sandland er forsvarer til drapstiltalte Lukosevicius. Han vil i retten bruke mye tid på å utfordre politiets DNA-bevis.

Det store bevistemaet i rettssaken er kanskje særlig DNA-funn på åstedet.

Folkehelseinstituttet har påvist en rekke biologiske spor – i all hovedsak hudceller – på Monikas kropp og klær. Disse hudcellene matcher DNA-profilen til den tiltalte eller hans mannlige slektninger.

DNA-funnene er påvist på fingrene, armen og halsen til den åtte år gamle jenten.

Aktor Benedicte Hordnes vil legge stor vekt på disse bevisene i retten. Hun mener at dette er med på å nagle tiltalte til åstedet og til selve drapshandlingen.

Forsvarer Aasmund Sandland vil gjøre det han kan for å så tvil om aktors DNA-bevis.

Det vil han gjøre ved blant annet å vise til enrapport fra to britiske DNA-eksperter, som har konkludert med at det ikke kan utelukkes at tiltaltes DNA har havnet på avdødes kropp gjennom såkalt oversmitting eller indirekte kontakt.

Ekspertene konkluderte samtidig at det er mer sannsynlig atDNA-funnene stammer fra direkte kontakt med den drapstiltalte og Monika, enn ved indirekte kontakt.

Hva sier obduksjonsrapporten?

Monika Sviglinskaja ble obdusert ved Gades Institutt i Bergen. I obduksjonsrapporten står det den sannsynlige dødsårsaken er kvelning ved henging. Den sier videre at det ikke kan utelukkes at jenten ble kvalt av andre.

Rapporten inneholder imidlertid ingen konklusjoner, bare at det er usikkert hva som har skjedd. Den konkluderer ikke med at jenten tok sitt eget liv, ei heller at andre har drept henne.

«Det kan verken utelukkes eller bekreftes at døden kan skyldes manuell kvelning eller struping, men det er ingen funn som taler for dette», het det i rapporten fra rettsmedisinerne Inge Morild og Peer Lilleng ved Gades Institutt.

Det siste livstegnet fra Monika er syv anrop fra jentens telefon cirka klokken 08.45 den morgenen.

Forsvareren vil i retten bruke tid på å problematisere det nøyaktige tidspunktet for jentens død. Det vil kunne ha betydning for hans klient dersom dødstidspunktet eksempelvis var senere enn det som er antatt.

Overvåkingsbilder viser nemlig at han befant seg i Bergen sentrum klokken 10.25.

Hvem skal vitne i rettssaken?

VITNE: Politiinspektør Sidsel Isachsen er kalt inn for å vitne i rettssaken mot Lukosevicius. Det var hun som henla dødsfallet som et mulig selvmord i august 2012. Foto: Arkiv

Mer enn 40 personer har blitt stevnet som vitner i den fire uker lange rettssaken. Blant dem finner vi politifolk, sakkyndige, DNA-eksperter og andre som har vært en del av de to etterforskningene.

Forsvareren har også kalt inn daværende politiadvokat Sidsel Isachsen. Det var hun som henla saken i 2012, og som var sentral da etterforskningen ble forsøkt gjenopptatt i 2014.

Isachsen har uttalt at hun aldri var i tvil om det var riktig å henlegge saken med det bevisbildet som forelå den gang.

Senere har hun, og politiet for øvrig, fått kraftig kritikk for akkurat den beslutningen.

I tillegg vil en bussjåfør, en passasjer og naboer fortelle om observasjoner de gjorde i området den morgenen Monika døde.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. Monika-siktet tidligere dømt for vold ved kvelning

  2. Her går de opp drapssiktedes rute

  3. Monikas mor fikk voldsalarm mot eks-samboer

  4. - Han ba om å bli intervjuet

  5. Politiet: Religion gjorde at moren fornektet selvmord

  6. Granskerne hadde aldri ukjent politinotat

BT anbefaler

40 personer smittet fra utesteder i Bergen

Av de 1272 personene som er koronasmittet i Bergen til nå, kan 40 tilfeller spores tilbake til utesteder.

LES SAKEN