Hvorfor ropte terroristene «Allahu akbar»?

Her er fire arabiske uttrykk som er blitt brukt av terrorister.

Publisert Publisert

TERROR: En omkommet ligger utenfor konsertsalen Bataclan etter terrorangrepet i Paris forrige helg. Terroristene som skjøt i lokalet skal først ha ropt «Allahu Akbar». Foto: Reuters

 • Gerd Tjeldflåt
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Flere uttrykk som er helt dagligdagse i arabiske land, har i det siste fått mer oppmerksomhet i Vesten fordi de blir brukt av terrorister og ekstremister.

Mens muslimer over hele verden har fordømt angrepene i Paris, har terroristene rettferdiggjort sine handlinger ved å bruke enkelte religiøse fraser.

Her er en liste som forklarer hva noen av uttrykkene faktisk betyr:

Allahu akbar

Direkte oversatt betyr dette: «Gud er større», men det blir ofte oversatt til «Gud er stor». Meningen med uttrykket er å understreke at Gud er større og viktigere enn alt annet.

Frasen blir brukt ofte av muslimer, både i dagligtale, ved bønn, og ved større hendelser. Både Iran og Irak har frasen skrevet i flaggene sine. Det kan også være et utrop når folk er fortvilet.

I FLAGGET: Frasen «Gud er større» står skrevet i midten av det irakiske flagget. Foto: Skjermdump, flagpedia.net

Men det finnes også mange eksempler på at terrorister roper frasen når de gjennomfører sine angrep. Da er det brukt som et slags kamprop. Det har også blitt brukt historisk i krig.

Et av de nyeste eksemplene på at frasen blir brukt av terrorister er fra Paris, forrige helg. Personer som var til stede i konsertlokalet Bataclan i Paris hevdet at terroristene ropte «Allahu akbar» da de stormet bygningen. Det samme skal ha skjedd da to terrorister stormet redaksjonslokalene til den franske satireavisen Charlie Hebdo i januar i år. Uttrykket skal også ha blitt brukt i angrepet i Mali fredag forrige uke.

 • Disse kvinnene frykter IS: Tror kvinnene sender dem til helvete.

Takbir

Et annet navn for frasen «Allahu Akbar». Selve ordeter i slekt med et ord som betyr stor.

På videoer fra IS og flere andre grupperinger kan man høre islamister rope både «Takbir» og «Allahu Akbar».

Haram

Et ord som står for alt som er ulovlig og moralsk forkastelig ifølge islam. Eksempler er det å drikke alkohol, eller å spise svinekjøtt. Det motsatte av halal, som betyr det som ikke er forbudt. For eksempel å spise halal-kjøtt.

 • Liker du ikke IS? Da bør du kalle dem dette.
  Her i Vesten kjenner vi særlig Haram fra navnet til terrorgruppen Boko Haram, som holder til i Nigeria. Direkte oversatt betyr navnet deres «vestlig utdannelse er synd».

BOKO HARAM: Dette bildet er tatt fra en video terrorgruppen Boko Haram selv la ut i 2014. Foto: AP

Kafir

Blir vanligvis oversatt til «ikke-troende» eller «vantro», og tolkes som regel negativt. Det blir brukt om dem som ikke tror på Allah eller avviser profeten Muhammed, så det kan gjelde alle som ikke er muslimer.

Vanligvis har det likevel ikke blitt brukt om kristne og jøder, fordi Bibelen — og særlig Det gamle testamentet - er regnet for en hellig bok i alle tre religioner.

VANTRO: Britiske rapartister la ut denne kontroversielle musikkvideoen med navnet «Dirty Kuffar» i 2004. Kuffar er en annen måte å skrive kafir på. Foto: Skjermdump

Kilder: Wikipedia, Merriam Webster, Store norske leksikon, Slate

NB: Uttrykkene har flere ulike skrivemåter.

Publisert
BT anbefaler

Se Ingebrigtsens første Brann-intervju

Kåre Ingebrigtsen tar over som hovedtrener i Brann.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Slik var det i Bergen med tidleg skjenke­stopp: – Oppsikts­vekkande

 2. Politiet har rykka ut til fleire heimefestar: – Det renn inn

 3. Derfor valgte Brann Inge­brigtsen foran Knutsen

 4. Jente (3) døde etter å ha falt i sjøen

 5. Fadderveka på BI avlyser alle utelivs­arrangement

 6. – Ferie pleide å handle om å ikke gjøre noe