Trude Drevlands tunge år

Mai 2015 ble starten på et år som skulle endevende livet til daværende ordfører Trude Drevland. Torsdag morgen kommer hennes egen fortelling, i boken «Litt privat».

Publisert Publisert

TUNGT OG VONDT: I juni i fjor fortalte Trude Drevland for første gang om hvor vondt det hadde vært da ektemannen Odd ble tiltalt og dømt til lang fengselsstraff. Siden er hun selv blitt siktet for grov korrupsjon. Foto: Tor Høvik

iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tidligere ordfører i Bergen, Trude Drevland, har alltid vært synlig.

Hun var en populær ordfører for Høyre, og er en engasjert bergenser så god som noen - til tross for at hun opprinnelig kommer fra Vesterålen i Nordland.

Det siste året har livet hennes blitt snudd på hodet - mannen hennes måtte i fengsel, hun mistet ordførerkjedet, og er selv blitt etterforsket og siktet for grov korrupsjon.

I mange måneder har det vært stille fra Trude Drevland selv. Torsdag morgen er hun tilbake i manesjen med lanseringen av sin selvbiografiske bok: «Litt privat».

Her er fem punkter som oppsummerer Drevlands tunge år.

1. Bare en dåp

Torstein Hagen skulle vende tilbake til byen hvor han for alvor startet sin reder-karriere.

Skipsrederen hadde bygget opp verdens største elvecruise-rederi og i det skjulte bygget seg opp som en av Norges rikeste menn, ifølge bladet Kapital.

Når han skulle døpe sitt første havgående cruiseskip, skulle han ikke spare på noe. «Viking Star» ble døpt på 17. mai, i Vågen, med byens ordfører som gudmor.

Men festen fikk en bismak. Allerede i forkant av mega-arrangementet var det blitt stilt kritiske spørsmål til Drevlands rolle som folkevalgt politiker og ambassadør for et privateid rederi.

Da «Viking Star» kastet loss 18. mai med kurs for Oslo med blant andre gudmoren ombord som gratispassasjer, ante ikke Drevland at de neste månedene skulle snu opp ned på både hennes private og politiske liv.

LES OGSÅ: Cruise-saken oppsummert

2. En ektemann som måtte i fengsel

Samtidig som spørsmålene om Trude Drevlands rolle som gudmor ble flere, skulle en helt annen sak avgjøres: Gulating lagmannsretts dom i saken mot hennes mann gjennom 33 år, Odd Drevland.

Den falt 29. mai, da Drevland ble dømt til to år og ti måneder ubetinget fengsel for blant annet grovt økonomisk underslag, grovt bedrageri og dokumentfalsk.

Dommen var langt strengere enn den han hadde fått i tingretten. Den profilerte bergensadvokaten var blitt fratatt advokatbevillingen to år tidligere, og nå dømt blant annet for å ha tatt millionbeløp fra sine egne klienter.

I hele perioden fra saken mot ektemannen først begynte å rulle hadde Trude Drevland tilsynelatende uanfektet stått på i arbeidet som ordfører i Bergen. Hun uttalte seg aldri om rettssaken mot ektemannen.

Senere på sommeren skulle Drevland fortelle hvor tøft dette i realiteten hadde vært, og hvordan påkjenningen også hadde gått ut over hennes egen dømmekraft.

3. Gratisreiser og lobbyarbeid

Problemene begynte for alvor da det kom frem at Trude Drevland hadde reist med privatfly til Venezia, for å være med på sjøsettingen av «Viking Star». Rederen hadde tatt regningen. Ordføreren forsvarte seg med at det var forventet at gudmoren var til stede. «Jeg synes ikke noe om Venezia. Det er altfor mye vann der», sa hun til BT.

Samtidig viste offentlige dokumenter at Drevland hadde presset på overfor regjeringen for å hjelpe rederen med å få norsk flagg på skipet.

Det ble ikke bedre da BT kunne fortelle at Drevland ikke hadde snakket sant om Venezia-reisen. Forklaringen om at privatflyet var i Norge for å hente rederslektninger, stemte ikke. De eneste passasjerene var Drevland, hennes voksne sønn og havnedirektør Inge Tangerås.

I begynnelsen av juni i fjor ble Drevland sykmeldt fra jobben som ordfører.

4. Et privat mareritt

15. juni i fjor fortalte en sterkt preget ordfører for første gang hvordan saken mot hennes ektemann gjennom 33 år også hadde rammet henne. For åpne mikrofoner på rådhuset beskrev hun et privat mareritt, med følelser av svik, sinne og sorg. På toppen kom alvorlig sykdom i den nærmeste familien.

Alle påkjenningene hadde fått henne til å grave seg ned i arbeid, og både hukommelse og dømmekraft hadde i perioder sviktet, fortalte Drevland.

Den sykmeldte ordføreren fortalte også at hun hadde takket ja til en ukes gratiscruise med «Viking Star», før hun skjønte at dette ville bli feil og avbestilte.

Drevland ba om å bli trodd på at alt var gjort med de beste hensikter for Bergen og byens befolkning. På dette tidspunktet var en politianmeldelse mot ordføreren henlagt av politiet, og Drevland gjorde det klart at hun ville vende tilbake for å delta i valgkampinnspurten.

5. Ransaking og korrupsjonssiktelse

To uker før valget tar saken en dramatisk vending. Statsadvokaten i Hordaland beordrer ny etterforskning av hele cruisesaken.

Bakgrunnen var et oppslag i Bergens Tidende, der det kom frem at politiet aldri hadde etterforsket verken ordførerens gratisreiser, eller hennes lobbyinnsats for rederen.

Flere juridiske eksperter var sterkt kritiske til politiets arbeid.

Drevland trakk seg umiddelbart fra resten av valgkampen - som for Høyre endte med et historisk dårlig resultat og tap av makten i Bergen.

Uken etter valget ble både Trude Drevland, reder Torstein Hagen og havnedirektør Inge Tangerås siktet for grov korrupsjon. Politiet ransaket både på rådhuset og hjemme hos ordføreren.

Etter ni måneders etterforskning innstilte politiet i sommer på at både Drevland og havnedirektøren skal tiltales for grov korrupsjon. Saken mot rederen anbefaler de å henlegge.

Det er nå statsadvokaten i Hordaland som skal avgjøre om det blir tiltale og rettssak. En avgjørelse på dette er varslet før jul.

Publisert