Influensaen er på vei: Dette bør du vite om vaksinen

Er du usikker på om du skal ta influensavaksine? Les dette først.

Publisert:

SETTER VAKSINER: Influensasesongen er rett rundt hjørnet. Helsepersonell på Haukeland universitetssykehus beskytter seg selv og pasientene ved å sette vaksine på hverandre. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

En ny sesong med feber, snørrete neser og muskelsmerter er rett rundt hjørnet. Én av ti vil få influensa i løpet av vinteren.

For noen er influensa farlig. Likevel var det bare rundt 20 prosent av dem som er i risikogruppen som tok vaksinen forrige sesong.

Årets influensavaksine er nå kommet til Bergen. Her er syv spørsmål og svar:

1. Når er influensasesongen?

SESONGEN SNART HER: Helsepersonell ved Haukeland tar vaksinen på hverandre. Marianne Sævik setter vaksinen på Astrid Rykkje Heien ved Medisinsk avdeling. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Influensasesongen starter vanligvis sent på året, eller i januar, og varer til mars. Folkehelseinstituttet begynte å sende ut vaksiner allerede i september, og Østlandet var først ute. Denne uken kom vaksinen til Bergen, og den sendes ut til fastlegene i uke 42 eller 43.

2. Bør jeg vaksinere meg?

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Disse bør ta vaksine:

  • Alle over 65 år
  • Gravide som er mer enn 12 uker på vei
  • Barn og voksne med ulike kroniske sykdommer, blant annet diabetes og astma
  • Folk med nedsatt immunforsvar og deres familier
  • Personer med alvorlig fedme
  • Helsepersonell som har pasientkontakt
  • Alle som er i kontakt med levende griser

3. Hvor lenge varer den?

AU: Et lite stikk kan gi beskyttelse. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Du kan sette influensavaksinen hos din fastlege. Den varer hele sesongen. Men neste år er den ubrukelig. Da er det trolig en annen type influensavirus som kommer.

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

4. Hvordan lages vaksinen?

Det er Verdens helseorganisasjon som bestemmer innholdet i vaksinen. Det tar ca. fire måneder å produsere den. Vaksinen settes sammen basert på det man vet om virus som er i sirkulasjon og hvilke virus man tror vil komme denne sesongen. Influensavirus er upålitelige og kan endre seg fra år til år. Derfor må innholdet i vaksinen stadig forandres.

5. Virker vaksinen?

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Effekten av influensavaksinen varierer fra år til år. Vanligvis vil ca. 60 prosent av de vaksinerte være beskyttet.

Men i fjor var effekten av vaksinen mye dårligere. Den virket kun på rundt 30 prosent av dem som tok den. Det vil si at mange ble syke selv om de hadde tatt sprøyten.

Vaksinen kan likevel gjøre forløpet til en influensapasient mildere.

6. Kan jeg bli syk av vaksinen?

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Det er vanlig å føle seg litt uvel og få litt feber. Du kan også bli litt øm der du er stukket. Alvorlige allergiske reaksjoner forekommer svært sjelden.

Fra 2012 til 2017 ble det i Norge meldt om 28 alvorlige bivirkninger, av i alt 2,5 millioner doser.

Under utbruddet av svineinfluensa i 2009 ble vaksinen Pandemrix brukt i en rekke land. Det ble da oppdaget en økning av narkolepsi hos barn og unge. Narkolepsi er en sykdom som gjør at man plutselig sovner.
Denne typen vaksine har ikke vært brukt i Norge siden første halvår 2010.
Ifølge Folkehelseinstituttet er det ikke kommet noen meldinger om narkolepsi som følge av de vanlige vaksinene mot sesonginfluensa.

Influensa er mye farligere enn vaksinen. Ifølge folkehelseinstituttet dør rundt 900 personer av influensa hvert år.

7. Jeg har sprøyteskrekk – hva gjør jeg da?

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

Det er gjort forsøk med engangsplaster med bitte små nåler på undersiden. Plasteret klistres på, får virke i 20 minutter, og kan deretter fjernes og kastes.

Folkehelseinstituttet regner likevel med at vi må vente en stund på nye vaksinemetoder. Det eneste nye som er på trappene, er vaksiner som dekker fire virus i stedet for tre, slik det er i dag.

Kilder: Siri Helene Hauge, spesialist i samfunnsmedisin ved Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo, Overlege smittevern, Kristin Kilhus, ved Haukeland universitetssykehus

Publisert: