Harry Herstad, sier du? Det er noe kjent med navnet...

Publisert Publisert

HARRY-EN: Rutinert, frittalende, kontroversiell, ordførerkandidat. Foto: EIVIND SENNESET

  • Christian Lura
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Harry-en har bodd på Stord i mange år og er en kjent størrelse i lokalpolitikken. Nå kan han bli ordfører på Stord for Ap, viser BTs Stord-måling før valget.

Men mange bergensere vil også huske at det var noe mer med denne kjuagutten fra Steinkjellerbakken. Herstad har en karriere som er imponerende: Sjef i tre fylker, direktør i Sunnhordland kraftlag og i SK Brann, rådmann i begge kommunene på Stord.

Men her er seks punkter ikke alle husker at Harry Herstad har på CV-en:

1. Han ga Finn Kalvik en sjanse

Ved Universitetet i Bergen sørget han for å introdusere en ung Finn Kalvik i studentenes kresne visesangmiljø.

«Finn Kalvik er for en av storgutta innenfor norsk visemiljø å regne. Med sine populære plater har han klart å treffe et stort publikums smak», skrev BT før visefestivalen på Montana i juni 1970. Koordinator for det hele: Harry Herstad.

— Vi tviler ikke på at bergenserne vil møte opp - visemiljøet i Bergen er meget tilfredsstillende for tiden, sa han til avisen.

BT 19.06.70

2. Han driblet med Davy

Harry Herstad var sentral på Kantinekameratene. Fotballaget på Høyden var et seierrikt studentlag. I mai 1973 gikk de til topps i studentserien etter seier mot Finnmark Notlag. Harry Herstad scoret 4-1-målet. Men «Kan.-Kam.» var mer enn et fotballag, det var også et bolverk mot marxist-leninistene som kjempet for væpnet revolusjon i studentkretser den gang.

På laget spilte mange som senere inntok sentrale posisjoner i samfunnet. En av dem endte opp som Norges mest kjente fotballkommentator på TV2. Han heter Davy Wathne.

BT 19.10.88

3. Han hyttet neven mot flere hytter

Harry Herstad var en av ildsjelene bak protestene på Reksteren i Tysnes i 1980, der beboerne nektet å se øyen bli «overfløymd av hytteeigarar». Reksteren tålte ikke 75 nye hytter over et kort tidsrom, uttalte Herstad til BT. Som selv er hytteeier på Reksteren.

BT 25.03.1980

4. Han ville ta matpausen tilbake

Det var harde tider i Stord under jappetiden. Rådmann Harry Herstad mente kommunen kunne spare 15 årsverk ved å frata de ansatte betalt lunsj, slik at arbeidstiden på nytt kom opp i 37,5 timer pr. uke.

BT 11.11.88

5. Han var en søndagspionér

I dag pågår det en stor og intens debatt om det skal tillates søndagsåpne butikker i Norge. I 1989var dette utopi. Det var et lukket land, i hvert fall på helligdagen. Først åtte år senere skulle Sylvia Brustad, i Ap-regjeringen til Thorbjørn Jagland, foreslå å la butikker under 100 kvadratmeter, såkalte «Brustad-buer», holde åpent på søndager.

Men Harry Herstad var fremsynt. I 1989 var Stord-rådmannen klar for søndagsåpne butikker på øyen.

BT 27.10.89

6. Han har beskyldt Ap-topp for å være illojal

Vi kommer ikke utenom Herstads tid som Brann-direktør på slutten av 1990-tallet. Tatt imot med enorme forventninger. Gikk av etter noen turbulente år. Han kom på kant med spillere, trenere, Brann-styret og med fotballforbundet — i tur og orden. Styremedlemmene Arne Møller og Harald Schjelderup trakk seg etter at Herstad hadde beskyldt dem for lekkasjer.

Men Schjelderup kom tilbake som formann. En stund etter var Herstads dager i Brann over.

BT oppsummerte Brann-bråket i en lang artikkel sommeren 1999 med tittelen «Uår på Stadion».

I dag er Herstad og Schjelderup listetopper for Ap i hver sin kommune: Stord og Bergen.

BT 03.07.99

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. I dag «kokte det over» på Fedje: – Må kunne forvente at den nye fergen tåler vind og sjø

  2. Her lukter bunnvannet som råtne egg. Det kan bety at fjordbunnen er i ferd med å dø.

  3. Møllendalsbakken stengt: – Bil har kjørt inn i flere andre biler

  4. Internett-trøbbel skal være løst: «Vi beklager»

  5. En perle og et straffespark sikret Åsane seier i lokaloppgjøret

  6. Nattevakten innrømmer at han skaffet utstyr og våpen