Tre dårlige nyheter for IS

Og to dårlige nyheter for Vesten.

Publisert Publisert

BOMBER: Franske bomber faller i den syriske byen Raqqa. I tre dager etter Paris-terroren bombet franske fly byen som IS ser på som sin hovedstad. Foto: Abaca

 • Gerd Tjeldflåt
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Under overskriften «Rettferdig terror» skriver terrororganisasjonen IS i siste utgave av sitt eget magasin om hvor fornøyde de er med at både terrorangrepene i Paris, og bombingen av et russisk fly ble «vellykkede».

Men dårlige nyheter står i kø for terrororganisasjonen. Her er noen av de viktigste punktene:

1. Dag etter dag med bombing av «IS-hovedstaden»

Allerede søndag kveld begynte Frankrike å bombe det som har blitt IS sin viktigste by, Raqqa i Syria. Bombingen fortsatte i dagene som fulgte, mot det ekstremistene mener er hovedstaden i deres islamske stat. Ifølge franske myndigheter er treningsbaser, ammunisjonslager og et kontrollsenter blant målene som er bombet.

NÅDELØS: Frankrikes president Francois Hollande har lovet nådeløs kamp mot IS etter terrorangrepene i Paris. Foto: Reuters

Den franske presidenten Francois Hollande gikk raskt ut etter Paris-terroren og erklærte «nådeløs kamp» mot IS. Han har også spurt medlemmene i EU om å hjelpe til, noe de har stilt seg positive til.

 • Disse kvinnene frykter IS: Tror kvinnene sender dem til helvete.

2. Russland vil være på lag med Frankrike og USA

Men det er ikke bare Frankrike som er på hugget. I ett år har USA ledet en gruppe land som driver luftkrig mot IS, og den britiske statsministeren har sagt Storbritannia nå bør melde seg på. I september startet Russland å bombe IS. Russland har drevet på egen hånd, fordi de vil gå tilbake til å la president Bashar al-Assad styre Syria. Dette er de andre vestlige maktene imot.

Men etter Paris-terroren har den russiske presidenten beordret sine styrker om å jobbe sammen med Frankrike. Frankrike har vært åpne for dette, og USA har heller ikke vært avvisende. President Barack Obama i USA og Vladimir Putin i Russland har snakket sammen flere ganger den siste uken.

I DYP SAMTALE: Dette bildet av Barack Obama og Vladimir Putin i intens samtale om Syria har gått verden rundt i helgen. Kampen mot IS ser ut til å ha bragt de to lederne sammen. Foto: AP

Slår disse tre store nasjonene seg sammen i kampen mot IS, vil trykket bli stort. Den franske utenriksministeren sa torsdag:

— La meg si det enkelt. Daesh er monstre, men de er 30.000. Hvis en samlet verden ikke klarer å utrydde 30.000 mennesker, forstår jeg ingenting.

3. Har mistet viktige byer og personer

Bare én dag før terroren i Paris, led IS et stort nederlag på hjemmebane. De ble jaget ut av byen Sinjar i Nord-Irak. Nylig skal IS også ha mistet byen al-Ho til kurdiske opprørere med hjelp fra USA.

Forrige uke skal IS også ha mistet flere profiler. Mest kjent er den såkalte Jihadi-John, som USA er «rimelig sikre» på at de har drept i et luftangrep. Det er mannen som har drept flere gisler på video, blant andre journalisten James Foley.

I helgen skal også IS sin leder i Libya ha blitt drept.

DREPT: IS-bøddelen Jihadi John ble kjent for resten av verden da han drepte flere gisler på video. Blant ofrene var David Haines, en britisk hjelpearbeider. Nå skal bøddelen selv være drept. Foto: Reuters

 • Hvor sterkt står IS? Se kart her.
  Men selv om vestlige makter legger stort press på IS, kan terrororganisasjonen slå tilbake. Her er to punkt som er dårlige nyheter for Vesten:

1. Bombingen kan drive flere i armene på IS

Når vestlige makter og Russland bomber stadig mer i Syria og Irak, kan det få i alle fall to negative konsekvenser. Når lokalbefolkningen i Irak og Syria opplever å bli bombet av vestlige land, kan sinnet deres snu seg dit, i stedet for mot IS. Dette kan drive lokale muslimer i armene på IS, har forsker Tore Bjørgo ved Politihøgskolen sagt til Aftenposten.

Han nevner også at de militære reaksjonene fra Frankrike, USA og Russland kan gjøre europeiske muslimer mer radikale. Bjørgo mener terrororganisasjonen kan være ute etter å provosere frem akkurat dette. IS regnet nok med en hevn fra Frankrike etter angrepene i Paris.

2. Når IS taper i Irak og Syria, kan de angripe andre steder

ANGREPET: Mennesker sørger på Place de la Republique etter angrepene i Paris, helgen som var. Paris-terroren var et av de første IS-angrepen utenfor Midtøsten. Foto: Ingar Storfjell, Aftenposten

Når IS opplever å miste områder i «staten» sin, kan de bli farligere som organisasjon. Terrorgruppen IS vil få behov for å vise styrken sin på en annen måte. Dette kan gjøre at de legger mer vekt på angrep utenfor sitt eget område.

Inntil nylig har vi sett få eksempler på dette, men IS har nå tatt på seg skylden for angrep i både Beirut, Paris og det russiske flyet i Egypt.

Frankrike bekrefter:

Les også

«Hjernen» bak Paris-angrepet ble drept

Kilder: Vox, NTB

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Død kvinne var student ved NHH: – Nå handler det om å ivareta hverandre

– Det er en veldig trist og tragisk sak.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

 1. Mann omkom i arbeids­ulykke. – Forferdelig. Det er et sjokk.

 2. Per var tilbake på jobb etter streiken. Det gikk ikke helt knirkefritt.

 3. Bilberging i Fløyfjellstunnelen: – Det går sakte

 4. Siktede har forklart seg om hva som skjedde i leiligheten

 5. Fem nye smittetilfelle i Hyllestad

 6. «Kva er det med mennene som berre går sin veg?»