Dette bør du vite om Supertirsdag

Sjokkmåling for Donald Trump. Møter han Clinton i kampen om Det hvite hus?

Publisert:

OUTSIDER: Svært få hadde tro på Donald Trump da han lanserte seg selv som presidentkandidat. Siden da har han fosset frem på målingene. Foto: AP

Hva er så supert med Supertirsdag?

Kampen om å bli partienes presidentkandidat i USA hardner til. Snart får vi en god pekepinn på hvem som går av med seieren.

Frem til nå er det holdt primærvalg i fire delstater. Det spesielle med Supertirsdag er at det holdes valg i 12 delstater på samme dag. Resultatene kan bli avgjørende for hvem republikanerne og demokratene nominerer til den endelige kampen om Det hvite hus.

Hvilke kandidater er igjen?

På republikansk side leder Donald Trump soleklart på meningsmålingene. Hans eneste reelle utfordrere er Marco Rubio og Ted Cruz. Ben Carson og John Kasich er fortsatt med, men ligger langt bak.

Blant demokratene står duellen mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders. Clinton ligger flere hestehoder foran, og vil trolig øke ledelsen tirsdag.

FAVORITT: Hillary Clinton har økt forspranget på Bernie Sanders med storseier i Sør-Carolina. Foto: AP

Hvordan skjer valget?Det er ikke automatisk den som får flest stemmer som vinner valget. Stemmegivingen avgjør hvor mange delegater (valgmenn) hver kandidat får. Delegatene samles på sommerens landsmøte, der de peker ut partiets presidentkandidat.

Antall delegater fra delstatene varierer med folketallet. Derfor er det mye viktigere å vinne California og Texas, enn Alaska og Hawaii. I noen delstater får vinneren alle delegatene. I andre fordeles delegatene prosentvis etter valgresultatet.

På Supertirsdag skal republikanerne fordele om lag halvparten av delegatene som kreves for å vinne nominasjonen, og demokratene litt over 40 prosent.

UTFORDRER: Sosialisten Bernie Sanders har god oppslutning i New England, men klarer ikke markere seg som en nasjonal kandidat. Foto: NTB SCNAPIX

Hva er superdelegater?En del delegater blir ikke valgt gjennom primærvalget, men blir plukket ut av partiet fordi de har hatt viktige posisjoner. Av demokratenes valgmenn er 15 prosent superdelegater. De står fritt til å stemme på hvilken kandidat de vil, uavhengig av velgernes dom. Ordningen ble innført som en sikkerhet mot at ytterliggående kandidater blir valgt. På republikansk side spiller superdelegater en mindre viktig rolle.

Langt flere superdelegater har støttet Clinton enn Sanders. Det betyr at Clinton kan bli partiets presidentkandidat selv om Sanders skulle vinne en knapp seier blant velgerne. Men så langt er det lite som tyder på at Sanders klarer å ta igjen forspranget.

LIGGER BAK: Trump-motstanderne må samle seg bak Marco Rubio for å kunne stoppe Trump. Foreløpig er det lite som tyder på han klarer å ta igjen forspranget. Foto: AP

Hvem ligger best an?Det er vanskelig å se for seg hva som kan stoppe Trump. På CNNs siste nasjonale måling gjør han det utrolig bra. Med en oppslutning på 49 prosent ligger han 33 prosentpoeng foran Rubio. Han leder også i de fleste delstatene som nå går til valg. Et viktig unntak er Texas, der Ted Cruz ser ut til å trekke det lengste strået. Cruz er på hjemmebane i Texas, der han har vært senator siden 2013.

Trump mangler støtte fra eliten i det republikanske partiet, men så langt har ikke det svekket ham. Ordbruken blant rivalene er blitt mer og mer giftig i det siste. Trump har flere ganger gjort et poeng av at Marco Rubio ofte er gjennomvåt av svette. Rubio svarte med å håne Trumps bruk av brunkrem.

Blant demokratene er det derimot partielitens favoritt som leder. Clinton slår Sanders med 20 prosentpoeng på siste nasjonale måling. Hun har solid oppslutning blant svarte og latinamerikanere, som er viktige velgergrupper på Supertirsdag. Sanders er trolig ute dersom han ikke motbeviser meningsmålingene.

Akkurat nå tyder det meste på at den endelige kampen vil stå mellom Trump og Clinton. Onsdag morgen er vi mye nærmere et svar.

_Kilder:

Hilmar Mjelde, USA-viter ved UNI Research Rokkansenteret

New York Times

Jan Arild Snoen, Minerva

NTB

BT-arkivet_

Publisert: