Helsesjekken del 2: Hjertene våre er friskmeldt – nesten

Antallet dødsfall på grunn av hjerte- og karsykdom stuper. Men ekspertene bekymrer seg for de unges hjerter.

Publisert Publisert

PÅ SYKEHUS: Ekspertene er bekymret over at det fortsatt er mange unge som får hjerteinfarkt. Foto: SCANPIX

iconDenne artikkelen er over to år gammel

Den som jakter på gode helsenyheter, bør studere disse kurvene. Det er statistikk hentet fra Folkehelseinstituttet. Kurvene viser at tallet på dødsfall på grunn av hjerte- og karsykdom blant dem under 75 år, er langt mer enn halvert på 25 år.

Ikke for det, ingenting stjeler flere gode leveår fra verdens befolkning enn hjerte og karsykdom. Hvert fjerde dødsfall globalt skyldes hjerteinfarkt eller hjerneslag. Men dødeligheten faller i de fleste europeiske land.

De gode nyhetene gjelder ikke alle. I aldersgruppen 25–44 år er det ingen nedgang i tallet på førstegangs akutt hjerteinfarkt det siste tiåret. Færre dør av hjerteinfarkt, men flere unge mennesker havnet på sykehus med en slik diagnose.

«Bekymringen er at sykeligheten ikke har sunket, slik den har gjort hos de eldre», står det i Folkehelserapporten fra instituttet.

Ser vi på antallet sykehusinnleggelser for unge med alle sorter hjerte- og karsykdom, viser de en svak nedgang siden 2010, som er så langt tilbake denne statistikken gjelder for.

Tall i statistikkbanken til Folkehelseinstituttet avslører også at det er store forskjeller i hjertehelsen kommunene imellom. Jondal har fylkets friskeste hjerter.

Til sammenligning har Bømlo og Stord mer enn dobbelt så mange sykehusinnleggelser årlig på grunn hjerte- og karsykdom som Jondal.

Da kan det være grunn til å repetere Helsedirektoratets opplisting av de viktigste risikofaktorene for hjerteinfarkt:

  • tobakksrøyking
  • kost med mye mettet fett og transfett (som øker blodkolesterolet) og høyt inntak av sukkerholdig drikke
  • høyt saltinntak (som øker blodtrykket) og lavt inntak av frukt og grønnsaker
  • fysisk inaktivitet
  • diabetes og overvekt
  • høyt alkoholinntak

Små endringer i kosthold og livsstil kan ha stor betydning over tid. Et kosthold med lite sukker, lite rødt kjøtt, og med hyppig inntak av fisk, hvitt kjøtt, frukt, grønnsaker, belgfrukter, nøtter og olivenolje, har vist seg å gi førte til lavere forekomst av hjerte- og karsykdom.

Publisert