Dette bør du vite om statsbudsjettet

Her er fire av de viktigste sakene i budsjettforslaget til regjeringen.

Finansminister Siv Jensen foreslår litt lavere skatter til folk flest, mens avgiften på bensin og diesel skal øke.
Publisert: Publisert:
LITT DYRERE: Avgiftene på bensin og diesel økes neste år, men årsavgiften senkes (Arkivfoto).

1. Slik påvirkes privatøkonomien

icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Folk flest kan få litt lavere skatt neste år. En person som tjener mellom 400.000 og 500.000 vil i gjennomsnitt få nesten 1000 kroner i skattelettelse neste år, ifølge regjeringens eget regnestykke.

Samtidig foreslås det økte avgifter på drivstoff, og forurensende biler blir dyrere.

Avgiften på diesel settes opp med 44 øre og samme avgift på bensin heves med 19 øre. Da er momsen inkludert.

For en bileier som kjører 10.000 km i året betyr det 131 kroner mer i bensinutgifter, mens en dieselbileier må punge ut 306 kroner mer. Årsavgiften senkes, mens engangsavgiften dreies i favør av de som velger å kjøpe utslippsvennlig kjøretøy.

To andre økonominyheter i budsjettforslaget:

Mange som i dag har gratis fysioterapi, må betale for dette neste år.

Er du student og har deltidsjobb, kan du neste år tjene fem tusen kroner mer enn i år uten å måtte betale skatt. Frikortgrensen heves nemlig til 55.000 kroner.

Du kan lese mer om budsjettets effekter på privatøkonomien i denne artikkelen.

KØFRI FREMTID: Sotrasambandet skal stå ferdig om fem-seks år. Nå kommer de første millionene fra staten til prosjektet.

2. Ny bro til Sotra, bane til Fyllingsdalen

Bergensere og striler kan se frem at to av regionens store vei- og baneprosjekter nærmer seg virkelighet.

Den viktigste nyheten for alle de som daglig stamper i køer til og fra Sotra, er at det nå nærmer seg byggestart for Sotrasambandet.

De aller første spadetakene blir tatt neste år. Regjeringen vil bruke 205 millioner kroner til å begynne arbeidet med det nye hovedveisambandet til øyriket vest for Bergen. Den første pengepotten skal blant annet brukes til å flytte høyspentlinjen den der den fremtidige broen skal plasseres.

Prislappen for Sotrasambandet er på 8,9 milliarder kroner, og hele prosjektet skal etter planen være ferdig i 2021-22.

Fjerde etappe i utbyggingen av bybanenettet i Bergen kan også påbegynnes neste år. Regjeringen foreslår å bruke 50 millioner kroner til oppstart av arbeidet med linjen til Fyllingsdalen. Her er det likevel én ting som må på plass før pengene kommer: Staten, Bergen kommune og fylket må bli enige om en såkalt bymiljøavtale.

TØFFE TAK: Venstre-leder Trine Skei Grande mener budsjettforslaget til finansminister Siv Jensen er et løftebrudd fra regjeringen.

3. Den grønne nøtten

Den aller hardeste budsjettnøtten for Erna Solberg og Siv Jensen er grønn og truer med å velte regjeringen. Krangelen om det grønne skiftet - hvordan norsk økonomi skal omstilles i en mer klimavennlig retning - kommer til å dominere forhandlingshøsten på Stortinget.

Regjeringen må komme til enighet med minst ett av støttepartiene Venstre eller Kristelig Folkeparti (KrF) for å få flertall for budsjettet og dermed kunne bli sittende ved makten.

Venstre-leder Trine Skei Grande anklager statsminister Erna Solberg for løftebrudd om grønt skatteskifte. Venstre utelukker støtte til regjeringens budsjett slik det nå foreligger.

Miljøpartiene på Stortinget er også i harnisk. Hovedkjernen i striden handler om det store gapet mellom regjeringens eget klimamål og resultatet av politikken som det legges opp til. Norge har lovet å kutte 40 prosent i utslippene av klimagasser innen 2030. Miljøpartiet De Grønne (MDG) viser til at regjeringen ikke klarer å kutte mer enn 2,1 prosent med sin foreslåtte politikk.

– Med det tempoet regjeringen nå legger opp til vil det ta 247 år å nå Norges klimaforpliktelser, sier Rasmus Hansson, nasjonal talsperson i MDG.

Her finner du flere nyheter og budsjettreaksjoner.

FLERE I JOBB: Finansminister Siv Jensen (Frp) håper at ledighetstoppen er nådd.

4. Tiltak for ledige og aktivitetsplikt

Regjeringen håper og tror at ledighetstoppen er nådd, og at den vil gå ned fra 4,7 til 4,6 prosent neste år.

– Det er for tidlig å heise flagget. Vi må satse på å lage trygge jobber også neste år, sier finansminister Siv Jensen.

Vestlandet har vært særlig hardt rammet av nedturen i oljenæringen, og regjeringen foreslår en samlet tiltakspakke verd fire milliarder kroner til landsdelen.

Regjeringen foreslår 1000 nye tiltaksplasser, mens Ap mener regjeringen ikke gjør nok mot arbeidsledigheten.

Unge mottakere av sosialhjelp vil også få aktvitetsplikt.

– Det er viktig å få spesielt unge ut av en passiv tilværelse og over i meningsfull aktivitet, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Det vil bli gitt unntak fra aktivitetsplikten for de som ikke i stand til å delta i en tilrettelagt aktivitet, eller som har tungtveiende grunner for å ikke delta, opplyser regjeringen i en pressemelding.

Publisert: