Derfor er det krise at Tyrkia skjøt ned et russisk fly

Syv spørsmål og svar som oppsummerer ukens mest dramatiske nyhet.

  • Christian Nicolaisen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

De siste to ukene har kanskje vært Frankrikes verste siden andre verdenskrig.

Men de to ukene inneholdt minst ett lyspunkt: Kampen mot terrororganisasjonen IS hadde ført Russland og Vesten nærmere enn på lenge.

Men så skjøt Tyrkia ned et russisk kampfly. Det kunne neppe skjedd på et verre tidspunkt. Nå frykter flere at en isfront mellom Tyrkia og Russland kan ødelegge mye.

Her er det du trenger å vite om krisen.

1. Hva har skjedd?

STYRTET: Et russisk kampfly styrtet tirsdag etter å ha blitt beskutt av tyrkisk luftvåpen på grensen mellom Tyrkia og Syria.

Det vi vet med sikkerhet foreløpig er følgende: Tirsdag 24. november ble et russisk kampfly skutt ned av tyrkiske F16-fly nær grensen mellom Syria og Tyrkia.De to pilotene klarte å skyte seg ut i fallskjerm før flyet styret. Den ene omkom. Han skal ha blitt skutt av en syrisk opprørsgruppe på bakken.

  • Brif: Les om fire arabiske uttrykk som ofte brukes i terrorens navn
    En russisk soldat ble i tillegg drept i kamp da de to pilotene ble hentet ut.

Tyrkerne har hevdet at flyet var i deres luftrom. De har også sagt at pilotene fikk 10 advarsler om å endre kurs, og har publisert lydopptak som ifølge dem beviser at det ble gitt slike advarsler.

Russerne, på sin side, nekter for at flyet var i tyrkisk luftrom. Piloten som overlevde har i tillegg uttalt til russiske medier at de aldri fikk noen advarsler.

2. Hvorfor skjøt tyrkerne flyet ned?

BEVIS: Tyrkiske myndigheter mener at dette radarbildet viser at det russiske flyet krenket deres luftrom tirsdag formiddag. Den røde linjen viser angivelig flyets bevegelser inntil det ble skutt ned.

Siden Russland startet sine bombetokt i Syria i slutten av september, har de ifølge tyrkerne flydd inn i deres luftrom minst to ganger.Dette har irritert president Recep Erdogan, som mener dettte er bevisste provokasjoner.

Ifølge tyrkiske myndigheter har den russiske ambassadøren blitt kalt inn på teppet flere ganger de siste ukene på grunn av dette.

Likevel, å gå til det skritt å skyte ned et russisk kampfly, er en ganske risikabel handling. Konfrontasjon med en av verdens aller største forsvarsmakter kan ende dårlig for Tyrkia.

Enkelte eksperter spekulerer også i at det kan ha hatt noe å si at Erdogan og Putin står på hver sin side i Syria-konflikten. Du kan lese mer om dette nederst i denne saken.

3. Hvordan har de to landene reagert?

DEMONSTRASJON: Onsdag hengte demonstranter opp disse plakatene på Tyrkias ambassade i Moskva. Der står det blant annet "Wanted, Erdogan, Turkey". Demonstrantene kastet også egg og stein på ambassadebygningen.

Russlands president sa med en gang at nedskytingen ville få «alvorlige konsekvenser».

— Det er som å bli dolket i ryggen av noen som står i ledtog med terrorister, sa Vladimir Putin da han møtte pressen i Sotsji tirsdag.

Onsdag fulgte han opp med enda sterkere ordbruk:

— Tyrkia har kjøpt IS-kontrollert olje på det svarte markedet, og på den måten vært med på å finansiere terroristene, sa han.

— Vi forsvarer bare vår egen sikkerhet, og våre brødre i Syria, sa han på onsdag.

Han har også signalisert at Tyrkia vil gjøre sitt for å roe ned stemningen mellom de to landene.

Kanskje var det et uttrykk for nettopp dette da det tyrkiske militæret onsdag kveld i en pressemelding gjorde det klart at de ikke visste at flyet var russisk da det ble skutt ned.

Putin venter på en unnskyldning, noe han neppe får med det første. Erdogan sier i dette intervjuet med CNN at det ikke er tyrkerne som må gjøre det.

4. Kan det bli krignå?

FORDØMTE: Vladimir Putin fotografert ikke lenge etter at han fikk beskjed om hva som hadde skjedd. Den russiske presidenten har fordømt angrepet, og mange spør seg nå hva hans neste trekk vil være.

Det enkle svaret er: Neppe.Putins utenriksminister har sagt at Russland ikke vil gå til krig mot Tyrkia. De har ikke problemer med det tyrkiske folk, bare lederne.

Det er vanskelig å se for seg hva Putin skulle ha å tjene, verken politisk eller militært, på å havne i en væpnet konflikt med et Nato-land nå. Landet har nok å stri med, både i Ukraina og, ikke minst, i kampen mot IS og opprørere i Syria.

Det som i første omgang vil skje, er at Russland vil gi Tyrkia en økonomisk smekk.

Hva dette vil innebære i praksis, er vanskelig å spå. I første omgang har Russland kuttet all militær kommunikasjon med Tyrkia, samt advart sine innbyggere mot å feriere i landet — da med bakgrunn i terrorfare.

5. Hvordan kan flere land bli dratt inn i en eventuell konflikt?

Tyrkia er medlem av Nato. Det er ikke Russland. Det kan få følger, på denne måten:

Nato er en forsvarsorganisasjon, med 28 medlemsland. Disse landene har forpliktet seg til særlig én viktig avtale: Atlanterhavspakten. I artikkel 5 her heter det at et væpnet angrep mot ett eller flere av medlemslandene, er et angrep mot alle.

Dette vil si at dersom et medlemsland blir angrepet, må alle hjelpe dette landet. Det er opp til hvert enkelt land hvordan de skal svare på angrepet.

Dersom Russland skulle hevne seg ved å gå til angrep, kan Tyrkia be om hjelp fra de andre Nato-landene. Da kan det i teorien bryte ut krig mellom Nato-landene og Russland.

6. Hva har Nato sagt så langt?

BEROLIGET: Natos nordatlantiske råd møttes til hastemøte tirsdag for å diskutere nedskytingen. Generalsekretær Jens Stoltenberg var overfor pressen opptatt av å tone ned alvoret i situasjonen.

Det var hastemøter i Nato tirsdag kveld, og det er ganske tydelig at strategien så langt er å prøve å roe ned situasjonen. Jens Stoltenberg er Natos øverste leder, og han sa tirsdag at Nato står bak Tyrkia, men at det nå var viktig å hindre flere hendelser.— Dette er en alvorlig situasjon som krever at vi alle er forsiktige og bidrar til å trappe ned situasjonen, sa han.

Tirsdagens hendelse kunne nesten ikke ha kommet på et verre tidspunkt. Nato-stormaktene har den siste tiden vært tydelige på at kampen mot IS har øverste prioritet.

Barack Obama og Putin holdt private samtaler under et toppmøte i nettopp Tyrkia for halvannen uke siden.

7. Hva betyr dette for forholdet Tyrkia-Syria-Russland?

BROTHERS IN ARMS: Syrias president Bashar al-Assad har en mektig kampfelle i Vladimir Putin. Den siste måneden har russerne bombet mål nær den tyrkiske grensen, noe som har vært kilde til frustrasjon for Tyrkias president, som vil fjerne Assad.

Den hardt pressede, syriske diktatoren Bashar al-Assad klamrer seg fortsatt til makten i hovedstaden Damascus og i noen andre deler av landet.Hans fremste støttespiller har lenge vært Russland og Vladimir Putin.

De russiske bombetoktene den siste måneden har vært rettet mot de mange gruppene som kjemper mot Assad. Flere vestlige observatører har hevdet at russernes bombeangrep ikke bare er egnet til å svekke IS, men også til å styrke Assads militære posisjon.

En av gruppene som har vært mål for de russiske bombene den siste tiden er den såkalte «Turkmen»-befolkningen. Disse er etniske tyrkere som bor like over grensen i det nordlige Syria.

De syriske turkmenerne har kjempet mot Assads regjeringsstyrker, og får våpen og utstyr fra den tyrkiske staten.

Kilder: NTB, New York Times, AFP, Nato.int, Vox.

Publisert
BT anbefaler

– Hadde vi våknet noen minutter senere, ville vi vært ferdig

Tolv personer ble evakuert. Ingen er alvorlig skadet eller savnet.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 11-åring til legevakt etter trafikkuhell på Askøy

  2. Pilotene villige til å la SAS gå dukken

  3. – Veien har på rekordtid blitt den største campingplassen i Bergen

  4. I 1991 kom han til Bergen. Lørdag ble han siktet for terror.

  5. Dette gjer du om du trur du har korona

  6. Er det umulig å holde seg slank etter overgangsalderen? Dette svarer legen.