Her er Vestlandets mest ekstreme kommuner

Tolv kommuner der partier har unormalt høy oppslutning.

 • Gerd Tjeldflåt
Publisert Publisert

ekstremkommuner.jpg

icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Fiskere på Austevoll stemmer som regel ikke det samme som industriarbeidere i Odda. Derfor kan lokalvalget by på resultater helt utenom det normale. Partier som har ensifret oppslutning nasjonalt, kan få over halvparten av stemmene i enkeltkommuner.

Brif har samlet de mest ekstreme kommunene i Hordaland og Sogn og Fjordane, altså kommunene der de forskjellige partiene har unormalt høy oppslutning:

1. Arbeiderpartiet i Årdal: 74,7 prosent

Dette er kommunen der du ikke trenger å lure på hva naboen stemmer. Han stemmer det samme som deg. Ved valget for fire år siden stemte nemlig tre av fire årdøler på Arbeiderpartiet.

Og det er langt fra første gang oppslutningen er over 70 prosent. Det har faktisk vært tilfelle alle de fem siste kommunevalgene, ifølge NRK. Å stemme Arbeiderpartiet er nærmest tradisjon, og årdølene er svært lojale. Å være opposisjonspolitiker i industribygden er alt annet enn enkelt, kommunestyremøtene er normalt raskt overstått.

2. Frp på Austevoll: 47,4 prosent

Halvparten av alle austevollinger stemte det samme da de gikk til urnene i 2011: Frp. Kommunen har tradisjonelt vært et fiskersamfunn, og fortsatt er mange i havbruksnæringen. Med såpass mange selvstendig næringsdrivende er det kanskje ikke så overraskende at kommunen også lenge har vært blå. En Frp-styrt kommune ble Austevoll likevel først i 2003, da 23-åringen Helge André Njåstad tok over som rekordung ordfører.

Han har nok mye av æren for at oppslutningen til partiet bare har vokst siden den gang. Nå er han imidlertid blitt stortingspolitiker, og Renate Møgster Klepsvik har overtatt ordførerkjedet. Det gjenstår å se om Frps oppslutning holder seg like ekstremt høy i år.

3. Venstre i Eid: 44 prosent

FOLKELIG: Alfred Bjørlo er Venstre-ordfører i Eid. På den lokale kafeen Didriks slår han av en prat med Anne Linløkken Alsaker og Dagnar Myrold. Foto: Øystein Torheim

Mens Venstre nasjonalt strever med å holde seg over sperregrensen på fire prosent, klinket Eid Venstre til med solide 44 prosent i 2011. Dette var nesten en firedobling av resultatet fra fire år tidligere, og var dermed ekstremt på så mange vis. Årsaken er nok den såkalte sykehusstriden. Den rødgrønne regjeringen ville legge ned fødetilbudet på sykehuset i Nordfjordeid, til sterke protester fra lokalbefolkningen. Dermed gikk mange av velgerne som tidligere hadde stemt Arbeiderpartiet over til Venstre.

4. SV i Lærdal: 14,4 prosent

SV er kanskje ikke partiet man først forbinder med Lærdal, men med en oppslutning på 14,4 prosent gjør SV det unormalt godt i denne lille sognekommunen. Partiet har også hatt høy oppslutning i flere kommunevalg, og mye av takken kan de trolig rette til en av sine profiler, Jan Olav Fretland. Den tidligere høgskolerektoren og nynorskforkjemperen blir beskrevet som svært populær og synlig i kommunen.

5. KrF i Lindås: 26,4 prosent

POPULÆR: Ordfører Astrid A. Byrknes fra KrF deler ut gift mot brunsnegler til innbyggerne i Lindås. Foto: Rune Sævig

I Lindås stemte hver fjerde på KrF ved forrige kommunevalg. Det er mye, selv til Vestlandet å være. Og ifølge BTs Lindås-måling forrige uke, vil ikke KrF gjøre det mye dårligere i år. Der fikk de 25,3 prosent oppslutning, og innbyggerne ga mye av æren til ordfører Astrid Aarhus Byrknes, som er svært populær. Denne sommeren har hun blant annet delt ut gift mot brunsnegler til alle kommunens innbyggere.

6. Rødt i Odda: 11,5 prosent

Når Rødt først skulle ha ekstremt god oppslutning i en kommune, måtte det jo bli i industribyen Odda. Kommunen var blant de første som fikk kommunestyrerepresentanter fra Rød Valgallianse, som senere ble til partiet Rødt. I 2011 fikk partiet 11,5 oppslutning i Odda. De har solid støtte i fagbevegelsen, og en sterk frontfigur i Terje Kollbotn. Etter valget gjorde de likevel en uventet vending, og ga støtte til en ordfører fra Høyre. Senere har de imidlertid stemt sammen med andre partier i budsjettspørsmål, og gjort at høyreordføreren ikke har fått gjennom sine budsjetter.

7. Frp i Os: 37,7 prosent

Ingen kan bli overrasket over å finne Os på denne listen. Et av Frps fremste utstillingsvindu for sin politikk, med deres wonderboy Terje Søviknes i spissen. Han har sittet ved makten i 16 år, og i 2011 fikk han 37,7 prosent av stemmene. Hvordan han har klart å gjøre så mange osinger til Frp-ere kan du lese mer om her.

8. KrF på Fitjar: 25,3 prosent

Fitjar er KrFs andre ekstremkommune på Vestlandet. Også her fikk de hver fjerde stemme ved valget i 2011. Mye har nok med tradisjon å gjøre. Valgresultater helt tilbake til 60-tallet viser at KrF på det jevne har ligget på rundt 25 prosent av stemmene. Fitjar kan sies å være et verdikonservativt landbrukssamfunn, med et aktivt kristenliv. De har relativt god oppslutning om både bedehus og kirke.

I tillegg til KrF fikk også Høyre et ekstremt godt resultat på Fitjar ved forrige valg. Med en oppslutning på 40,6 prosent ligger de også inne i ekstremkategorien. Dette var et langt mer uvanlig resultat for Fitjar, der Høyre vanligvis har hatt rundt 20 prosent eller lavere.

9. Venstre i Granvin: 34,9 prosent

PROTEST: Tidligere Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland meldte seg ut av Arbeiderpartiet i protest, og stilte ikke til gjenvalg i 2011. Det banet vei for Venstre. Foto: Geir Salvesen

For fire år siden var Arbeiderpartiet det klart største partiet i Granvin. Så kom saken om Hardangermastene. Der presset den daværende regjeringen med Arbeiderpartiet i spissen gjennom en høyspentlinje gjennom Hardanger. Motstanden i lokalsamfunnet var enorm, og lokallaget til Arbeiderpartiet ble lagt dødt. Velgerne i Granvin måtte finne seg et annet parti, og mange endte opp hos Venstre som hadde den populære ordførerkandidaten Ingebjørg Winjum.

10. Senterpartiet i Jondal: 51,2 prosent

Senterpartiet er kjent som ordførerpartiet. Det er fordi det til tross for lav oppslutning på landsbasis, har mange ordførere. Men få ordførere har en så enkel oppgave som ordføreren i Jondal. Med 51,3 prosent av stemmene i 2011 kan Senterpartiet stort sett styre som de vil. Dette var det beste valgresultatet partiet har hatt i Jondal, selv om Senterpartiet tradisjonelt har stått sterkt både i den knøttlille jordbrukskommunen og i resten av Hardanger.

11. Høyre i Sund: 43,9 prosent

Høyre står sterkt på Vestlandet, men med 43,9 prosents oppslutning er Sund i en særklasse. Grunnene kan være flere, og én er at kystkommunene vest for Bergen tradisjonelt er blå. I tillegg har Sund hatt sterke profiler, aller sterkest var tidligere ordfører Albrigt Sangolt som døde i 2010. Han blir beskrevet som en ekstremt populær, jovial og folkelig ordfører, som brukte mye tid på kommunens innbyggere.

12. Venstre i Ulvik: 33,3 prosent

VENSTREBYGD: Venstres nestleder Terje Breivik har tre geiter hjemme i Ulvik. Han er den andre rikspolitikeren fra den lille hardangerkommunen. Foto: Marita Aarekoll

Den lille hardangerkommunen Ulvik har gitt verden både tidligere Venstre-leder Lars Sponheim og nåværende Venstre-nestleder Terje Breivik. Selvsagt gjør partiet det også usedvanlig godt i lokalvalget. Ifølge VGkom Breivik med følgende spøk da han ble valgt: «Som listekandidat og ansikt utad har jeg ennå til gode å oppnå et resultat under 32 prosent.» I 2011 fikk partiet hans 33,3 prosent oppslutning i Ulvik, en oppslutning helt på det jevne sammenlignet med resultater tilbake til tidlig på 90-tallet.

Og helt til sist, for nerdene:

Slik fant vi ekstremkommunene

Vi har tatt utgangspunkt i valgresultatene fra 2011 i hver kommune i Hordaland og Sogn og Fjordane. For hvert parti har vi så beregnet et gjennomsnitt av prosentandelene partiet fikk i hver kommune. Etter det beregnet vi partienes standardavvik, for å ta høyde for at noen partier har større variasjon i oppslutningen enn andre.

Deretter har vi plukket ut de kommunene der partiene fikk en prosentvis oppslutning som var høyere enn to standardavvik fra gjennomsnitt av partienes oppslutninger. Dette er det vi har kalt ekstremkommunene.

Kilder: NRK, Sunnhordland, Sogn Avis, Vestnytt, Poll of polls, valgresultater fra 2011.

Publisert
 1. Hordaland
 2. Granvin
 3. Lærdal
 4. Jondal
 5. Odda
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen

Omfattende koronatiltak i Bergen: – Nå må vi dessverre til pers igjen, sa byrådsleder Roger Valhammer…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. 324 nye smittede siste døgn

 2. Hva er et offentlig sted? Kan to store familier møtes? Her er 12 spørsmål og svar om reglene.

 3. Dette sier bergenserne om de nye tiltakene

 4. BA: 130 ansatte på Flesland mister jobben

 5. Innbyggerne i småbyen ble forundret da Trump valgte å besøke nettopp dem. – Folk begynte umiddelbart å le.

 6. «Vi har tatt alvoret inn over oss. Det hjelper bare ikke.»