Syv ting du må vite om valget

Her finner du hovedpunktene.

Publisert Publisert

1. Arbeiderpartiet gjør et brakvalg

DSC_2849.jpg
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Jubelbrølet på Aps valgvake sier egentlig det meste. Arbeiderpartiet går mot et brakvalg i Bergen. Når 99,6 prosent av stemmene er talt opp, har partiet fått en oppslutning på hele 37,9 prosent.Det er oppsiktsvekkende likt resultatet av forhåndsstemmene. BTs valgekspert Johan Giertsen er derfor ikke i tvil: Byens neste byrådsleder heter Harald Schjelderup.

Den aller største fremgangen kommer i gamle Fana kommune, som tidligere var Høyre-dominert. Partiet gjør også et svært godt valg flere andre steder i landet.

Arbeiderpartiet i Bergen har ligget høyt på meningsmålingene i lang tid. På BTs siste meningsmåling før valgetfikk Ap en oppslutning på 31,6 prosent. De gjorde også et svært godt valg under skolevalget, som er svært treffsikkert når det gjelder å spå vinnerne og taperne av valget.

Spørsmålet er hvilke partier Arbeiderpartiet vil danne byråd med. Ut fra siste meningsmåling laget Brif denne oversikten over fire mulige byrådssammensetninger.

2. Høyre stuper enda mer

IMG_2189.jpg

Nei, Erna Solbergs sjarmoffensiv de siste dagene har ikke lykkes i å dytte gjerdesitterne over til Høyre.Allerede da resultatet fra forhåndsstemmene kom inn i kveld, så det svært stygt ut for Høyre i Bergen. 22,1 prosent er resultatet. Totalen for de fire «ikke-sosialistiske» partiene er langt unna flertall på denne målingen. VG kaller Høyres fall for en «kollaps».

Selv i Fana, der partiet tradisjonelt gjør det bra, har oppslutningen rast.

Under siste kommunevalg i 2011, red fremdeles Høyre på Monica Mæland-bølgen. Partiet endte på skyhøye 35,2 prosent, og dannet byråd sammen med Frp og KrF. Men siden den gang har Høyres velgere flyktet.

BT møtte en lite snakkesalig byrådsleder på Høyres valgvake.

— Jeg vil vente til vi har klarhet i resultatet, sier Smith-Sivertsen til BT i kveld.

Partiet sliter også i flere andre storbyer.

3. Arbeiderpartiet i Årdal er mye mindre

Blogg 16-9.jpg

Årets valgskrell? Industrikommunen Årdal er Vestlandets aller mest ekstreme kommune. Her har Arbeiderpartiet hatt 74 prosent oppslutning. Ikke noe stedi regionen har et parti hatt større oppslutning enn her.Men det var før Senterpartiet tok et kraftig jafs av stemmene. Partiet har fått hele 38,6 prosent. Arbeiderpartiet har «bare» fått 45 prosent, men er fremdeles størst.

— Hvis dette står seg, så er det helt revolusjonerende, sa Thomas Norheim Moen (25), som står på andre plass på Senterpartiets liste i Årdal. Det sa Moen da det ble klart at partiet hadde fått 41,6 prosent av forhåndsstemmene. Han viser tommelen opp helt fremst i bildet. Arbeiderpartiet i Årdal sitter i bakgrunnen.

4. Miljøpartiet De Grønne får mer makt

Sondre Ver216-9.jpg

Det gikk som mange spådde: Sondre Båtstrand og Miljøpartiet De Grønne fortsetter å klatre. For fire år siden fikk de to prosent av stemmene. I år fikk de hele syv prosent av forhåndsstemmene. Totalt ender de på 6 prosent. Her kan du se hvor partiet har gått frem og tilbake i Bergen:

Det gjør MDG til Bergens femte største parti, bak Ap, Høyre, Frp og SV. Partiets voldsomme fremgang på meningsmålingene har vært en av valgkampens store snakkiser.

Fra å være et lite protestparti har de sust forbi etablerte travere som Venstre, SV og KrF, som har vært viktige aktører i norsk politikk i over 100 år. Vil vippepartiet komme i byråd? Det er mulig!

5. SV gjør et comeback

photo.jpg

SV ser ut til å bli en av valgets vinnere i Bergen. Med syv prosent er de byens fjerde største parti, bak AP, Høyre og Frp. Oddny Miljeteigs parti vil få fem mandater i bystyret, mot tre i dag.

— Vi gikk inn i valgkampen med en klar ambisjon om å gjøre det bedre enn i 2011. Det ser det ut til at vi har gjort, sier andrekandidat Mikkel Grüner til BTs reporter.

Førstekandidat Oddny Miljeteig måtte trekke seg fra valgkampen grunnet sykdom, men tok turen innom valgvaken mandag kveld.

— Det var svært rørende og sterkt for oss å se Oddny igjen. Jeg tror hun var rørt selv også, sier Grüner.

Audun Lysbakken er trolig langt fra like fornøyd som sin partikollega i Bergen. På landsbasis ser det ut til at SV går litt tilbake. Partiet har slitt på landsbasis i årevis. 

— Det er langt mer urovekkende for partiet. Stagnasjonen skyldes primært et dårlig resultat i Oslo, og det er dårlig nytt med tanke på at det er stortingsvalg om to år, sier BTs politiske redaktør Frank Rossavik.

6. Terje Søviknes beholder makten i Os

_DSF2603_2.jpg

Med 41,7 prosent av forhåndsstemmene går Frp mot nok et kjemperesultat i Os. Høyre har 12 prosent, slik at de to samarbeidspartiene fortsatt ligger an til flertall.Ap har 17,6 prosent av forhåndsstemmene, som ellers er fordelt på flere småpartier. Tverrpolitisk Samlingsliste får bare 5,7 prosent av forhåndsstemmene.

Terje Søviknes går derfor mot sin femte periode som ordfører i Os. Her kan du lese hvordan det er mulig.

7. Frp gjør sitt dårligste valg siden 1979

Siv 16-9.jpg

Frp gjør et katastrofevalg på landsbasis, historisk sett. Selv om nedgangen ikke er så stor målt mot 2011, så har de ikke vært lavere siden 1979.Oppslutningen på landsbasis endte på katastrofale 10,2 prosent. I Bergen gikk det enda dårligere, med 8,7 prosent.

Da BT snakker med Frps finansbyråd Eiler Macody Lund, er han allerede på vei hjem i bilen.

— Det er ikke noe mer å hente nå, sier han resignert.

— Hva tenker du om dette?

— Slik det ser ut nå, klokken 00.18, tirsdag morgen, så er dette et skuffende resultat. Men vi har fremdeles syv mandater. At vi går ut av byrådet er ikke vår skyld. Det er Høyres elendige valg som er grunnen til det, svarte han.

Publisert