Fem punkter som oppsummerer Drevland-saken

_VV13744.jpg Foto: Vegard Valde (Arkiv)

 • Gerd Tjeldflåt
  Gerd Tjeldflåt
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Det startet med skipsdåp og fest midt på Vågen i Bergen, på selveste 17. mai. Gudmor for skipet var ordfører Trude Drevland fra Høyre.

Så ble det bråk.

Bergens ordfører hadde fått flere goder sponset av rederiet. Politiet ble koblet inn, men la saken bort samme dag som den ble igangsatt. Den ble senere beordret gjenåpnet.

Politiet tok ut siktelse mot Trude Drevland og havnedirektør Inge Tangerås 18. september.

De to er siktet for grov korrupsjon. Begge nekter for å ha gjort noe straffbart.

Her får du en rask oppsummering av hva det hele handler om:

1. Fikk minicruise til Oslo med familien

DÅPSBARNET: «Viking Star» ble døpt midt på Vågen på 17. mai. Foto: Vegard Valde (Arkiv)

Dagen etter dåpen i Vågen inviterte rederiet Viking Cruises med seg gudmor Drevland på et minicruise til Oslo med nydøpte «Viking Star». Skipet seilte fra Bergen 18. mai, og ankom Oslo to dager senere.

Med på jomfruturen var ordførerens mann og to barn, i tillegg til advokat John Christian Elden med kone og barn. Mat og drikke var inkludert i reisen, som i sin helhet ble påspandert av rederiet.

Drevland har selv uttalt at hun ønsket å betale for dette minicruiset, men at det ikke lot seg gjøre fordi rederiet ikke kunne ta betalt for passasjerer som kun reiste innad i Norge.

2. Fløy privatfly til Venezia med sønnen

PRIVATJET: Dette flyet skal Trude Drevland og hennes sønn ha blitt fraktet i. Foto: Thortsen Pfau

Det «norskeide» cruiseskipet «Viking Star» ble sjøsatt i Venezia i juni 2014. Som skipets gudmor var Trude Drevland invitert. Hun har senere uttalt at hun følte det var nødvendig å være tilstede.

Drevland — og sønnen hennes - ble hentet og fraktet tilbake i privatfly. Regningen tok skipsreder Torstein Hagen. Han dekket også to netter på et luksushotell i kanalbyen.

Underveis på turen var Drevland med på innspilling til en reklamevideo for skipsdåpen i Bergen. Her kan du se et utdrag:

3. Jobbet hardt for rederiet

LOBBY: Denne mailen sendte Drevland til sin tidligere kollega, næringsminister Monica Mæland. Foto: Skjermdump

Etter at ordføreren hadde vært i Venezia, jobbet hun hardt hjemme i Norge for rederiet. På spørsmål fra reder Torstein Hagen selv, tok hun personlig kontakt med næringsminister Monica Mæland. I en mail argumenterer Drevland for at rederiet skal få registrere sine skip i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS), og dermed kunne ha «Bergen» skrevet bak på skipet.

Senere ble regelverket endret, slik at dette ble mulig. Hagen har vært helt åpen om at det å ha «Bergen» skrevet på skipet er god reklame for rederiet.

Drevland jobbet også for at rederiet skulle få ha dåpsmiddag i Håkonshallen. I en e-post skrev hun at dåpen måtte kvalifisere til unntak fra reglene. Fylkesmannen satte imidlertid foten ned for dette.

Her kan du se Drevland redegjøre for sin rolle i Venezia-saken.

4. Takket ja til 100.000-kroners cruise

DYRE BILLETTER: Med dagens pundkurs, ville cruiset Drevland og Warncke ble tilbudt av rederiet hatt en samlet verdi nær 100.000 kroner. Foto: Skjermdump

På en pressekonferanse i juni la Drevland flere kort på bordet. Blant annet innrømmet hun der at hun hadde takket ja til et cruise for henne og en venninne. Venninnen viste seg å være Marit Warncke, administrerende direktør for Bergen Næringsråd.

Og cruiset hadde en verdi på 100.000 kroner.

En e-postutveksling viser hvordan Drevland fikk tilbudet fra rederiet. Deretter fulgte mange mailer frem og tilbake for å finne en dato. Men bare vel en uke etter at hun og Warncke fikk billettene, avbestilte Drevland.

Begrunnelsen var «årsaker utenfor min kontroll». På pressekonferansen sa ordføreren at hun selv skjønte at det ble feil å takke ja til et slikt cruise.

5. Forklarte seg usant

SNAKKET UT: På en pressekonferanse i juni innrømmet ordfører Trude Drevland å ha fortalt usannheter. Foto: Tor Høvik (Arkiv)

Da sakene om tredagers-cruiset og Venezia-turen først ble omtalt, kom ordføreren flere ganger med uriktige opplysninger. Hun la heller ikke alle kort på bordet.

Hun sa ikke at barna hennes også var med på det sponsede tredagers-cruiset. Og selv om hun tidligere hadde fått spørsmål om Veneziaturen, var det først da media selv hadde funnet ut av det, at Drevland innrømmet å ha blitt flydd med privatfly sammen med sønnen sin, og at de to fikk hotell sponset.

Ordføreren hevdet også først at privatflyet uansett skulle til Norge, for å hente slektninger av reder Torstein Hagen. Dette måtte hun senere innrømme at var feil.

pressekonferansen sa Drevland at hun snakket usant fordi hun hadde slitt med langtidshukommelsen. Dette forklarte hun med stress etter at mannen hennes ble siktet og dømt for underslag og dokumentfalsk.

Publisert
 1. Trude Drevland
 2. Kommunevalg 2015
 3. Bergen
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Hasteoppdrag til Fløyen tok halvannen time

FNB-politiker reagerer på den trege reaksjonstiden. – Tok for lang tid, erkjenner ambulansesjefen.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Jeg er veldig glad ikke hele blokken gikk rett i veien. Da kunne skadene blitt store.

 2. Bergen får over 7000 flere vaksine­doser enn forventet

 3. Disse har skapt trøbbel for E39 før. Nå er øyen­stikkeren funnet der Hordfast skal gå.

 4. Bilstans i Glaskartunnelen

 5. Fleire skader seg stygt på elsparkesykkel. No slår legar på Haukeland alarm.

 6. Skled ut etter landing i Os